Destilacija in hidrolati

65.00 

TERMIN LJ: trenutno ni razpisanega termina v živo, si pa lahko privoščiš spletni tečaj: https://www.naravni-koticek.si/delavnice/spletni-tecaj-destilacija-in-hidrolati/

LOKACIJA LJ: Ljubljana, Brnčičeva 21 Kako do nas?

PREDAVA: Inka P. Gerkšič

 

Pridruži se nam na dišečem popotovanju, kjer bomo razvajali svoje čute 🙂
Vedno več ljudi se odloča za destilacijo lastnih zdravilnih zelišč, zato bomo na delavnici povedali vse o domači destilaciji. Primerjali bomo različne tipe destilatorjev med seboj, si ogledali postopek destilacije in ga opazovali skozi steklen destilator ter podrobno spoznali kako vse lahko hidrolate uporabimo v vsakdanjem življenju.

Poudarek delavnice bo na lokalnih rastlinah z domačih vrtov in neokrnjenih slovenskih travnikov!

 

Opis

Destilacija lokalnih zdravilnih rastlin z osnovami delovanja in uporabe hidrolatov

Destilacija je eden izmed načinov pridobivanja rastlinskih ekstraktov. V procesu parne ali vodne destilacije pridobimo hidrolat in eterično olje, ki ju lahko uporabimo tako v terapevtske, kot tudi lepotilne namene. Na delavnici si boš lahko ogledal/a destilacijo s steklenim destilatorjem, ki nam najbolje omogoča spremljanje poteka destilacije, saj lahko pri njem opazujemo in nadzorujemo vsak korak. Vidimo, kaj se dogaja z rastlinskim materialom, opazujemo, kako prvi kapljici hidrolata in eteričnega olja polzita po steklu in spremljamo kaj se dogaja v naših bučkah.

Poudarek delavnice bo na lokalnih rastlinah z domačih vrtov in neokrnjenih slovenskih travnikov.

Vsekakor ena najbolj dišečih delavnic 🙂

 

O čem bomo govorili?

DESTILACIJA

– kaj je destilacija in zakaj destilirati,

– tipi destilatorjev in razlike med njimi (steklen, bakren, inox),

– zakaj bakren destilator ni najboljša izbira za domačo destilacijo,

– različne tehnike destilacije in kdaj je katera primerna,

– kakšno vodo izbrati za destilacijo,

– ločevanje hidrolata in eteričnega olja,

– praktični prikaz destilacije sezonske zdravilne rastline.

HIDROLATI

– kaj je hidrolat,

– ali je hidrolat res stranski proizvod pri destilaciji,

– merjenje pH-ja hidrolatov in zakaj je pomembno,

– kaj je v hidrolatih in kako učinkujejo,

– kje vse lahko uporabimo hidrolate in kako,

– uporaba hidrolatov tam, kjer eterična olja niso varna izbira: nosečnice, dojenčki, starejši, alergiki, občutljiva koža,…

– domača destilacija: katere lokalne rastline izbrati, kako jih zdestilirati in za kakšen namen uporabiti njihov hidrolat,

– testiranje hidrolatov, ki sem jih zdestilirala sama.

 

Delavnica je namenjena tistim, ki:

– razmišljate o nakupu manjšega destilatorja za domačo uporabo,

– vas zanima destilacija za namene pridobivanja hidrolata in eteričnega olja,

– bi želeli izkoristiti lokalne zdravilne rastline z domačega vrta, neokrnjenega travnika ali bližnjega gozda,

– bi želeli razširiti svoje znanje aromaterapije (predvsem pri uporabi hidrolatov),

– uporabljate hidrolate v svojih izdelkih in bi želeli izvedeti več o njih.

 

Na delavnici prejmeš:

– strokovno predavanje z odgovori na vsa tvoja vprašanja (vezano na tematiko delavnice),

– obsežno skripto s teorijo, opisom hidrolatov, nasveti in recepti za domače ustvarjanje,

– stekleničko domačega hidrolata,

– crkljanje z domačim ekološkim čajem,

– članstvo v zaprti Facebook skupini, namenjeni medsebojni podpori pri ustvarjanju in raziskovanju.

 

PROSIM PREBERITE SI POTEK PRIJAVE, PLAČILA IN POGOJE ODPOVEDI:

https://www.naravni-koticek.si/prijave-placila-in-odpovedi/


Zaželeno predznanje

Delavnica je primerna tako za začetnike kot tudi tiste, ki že destilirate in bi želeli o domači destilaciji v majhnem obsegu izvedeti več. Ni potrebno imeti dodatnega predznanja.

Nadgrajevanje znanja

Če je aromaterapija nekaj, kar te zanima, lahko svoje znanje nadgradiš na enomesečnem seminarju klinične aromaterapije, za poglobljeno razumevanje pa lahko obiščeš celoletno izobraževanje Velika šola aromaterapije (VŠA). Šolanje na VŠA je namenjeno tako tistim, ki želite poglobljeno znanje za varno in učinkovito uporabo eteričnih olj za lajšanje vsakodnevnih težav, kot tudi tiste, ki bi želeli z eteričnimi olji pomagati drugim. Oblikovana je po katalogu znanj, ki je zahtevan za opravljanje izpita za NPK aromaterapevt/ka, zato boste lahko s pridobljenim znanjem tudi uspešno opravili izpit.

Vesela bom, če svoje mnenje o delavnici deliš z ostalimi. Hvala


Avatar
Gost
Alma
3 let 1 mesec pred

Delavnico sem obiskala lani jeseni in res sem bila zelo zadovolna. Pred tem sem že bila na eni drugi delavnici destilacije, kjer smo dve ure samo gledali postopek in to je bilo to. Teorije skoraj ni bilo, samo kakšna splošna stvar, skripte ni bilo, dobili smo 1 list, pri Inki pa skripto na več kot 20 straneh. Za razliko od mnogih drugih Inka ne skriva znanja in odgovori na vsako vprašanje, tudi če se ne tiče direktno tematike, ki se jo obravnava. Zelo uporabna in poučna delavnica, priporočam!

Avatar
Gost
Jasmina
3 let 22 dnevi pred

Delavnico sem obiskala v novembru.Tudi jaz sem bila predhodno na drugi delavnici in sploh ni primerjave.Poleg skripte,ki smo jo prejele na delavnici smo izvedele dosti informacij na podlagi izkušenj.
Všeč mi je bilo predvsem to,ker je bila razložena tudi primerjava med steklenim in bakrenim oz. inox destilatorjem.Bila sem že odločena,da kupim bakreni destilator,vendar sem po delavnici spremenila mnenje in se bom odločila za nakup steklenega. Inka je zelo dobra predavateljica,polna znanja in informacij.Udeležila sem se že treh njenih delavnic in pravkar sem prijavljena še na dveh.

Avatar
Gost
Vesna
2 let 11 meseci pred

Udeležila sem se Inkinega predavanja o destilaciji. Zelo poučno z ogromno uporabnih in koristnih informacij, ki jih nisem zasledila nikjer drugje. Se vidi, da živi to, kar poučuje in ima ogromno izkušenj. Me je navdušila nad steklenim destilatorjem in komaj čakam, da ga kupim! 🙂

Avatar
Gost
Sara
2 let 1 mesec pred

Prav posebno doživetje! 🙂 Pred tem nisem nikoli videla destilacije v steklenem destilatorju in res je nekaj posebnega. Delavnico priporočam vsakemu, ki se odpravlja na pot domače destilacije, saj Inka poda ogromno pomembnih informacij, ki ti prihranijo čas in verjetno tudi veliko nekvalitetno izdelanih hidrolatov 😉 Hvala, Inka!

Avatar
Gost
Katarina
2 let 1 mesec pred

V delavnici sem pridobila vse informacije, ki sem jih zelela pa se veliko vec. Inka je v 4urno delavnico skoncentrirala vse znanje kar ga je lahko, da delavnica se vedno ni prenatrpana z vsebinami, da lahko poteka v medsebojno izmenjavi informacij… skratka vec kot zadovoljna se bom sigurno udelezila se kake Inkine delavnice

Avatar
Gost
Fani
1 leto 10 meseci pred

Delavnica je super. Zelo uporabna in poučna. Najbolj mi je všeč, ko Inka ne skriva ljubosumno svojega znanja in ga deli z vsemi. Čestitke in hvala. Zagotovo bom kupila destilator pri Inki.

Avatar
Gost
Erik
1 leto 8 meseci pred

Super delavnica, pogrešam, ker nismo s sabo dobili malo hidrolata ali EO.

Avatar
Gost
Jožica
8 meseci 2 dnevi pred

Dobro leto že imam stekleni destilator in nujno, nujno sem potrebovala to izobraževanje. Na Inkinih izobraževanjih je vedno zelo prijetno, sem bila že večkrat. In zelo poučno. Tudi včeraj je bilo tako. Ko smo poslušali o destilaciji, se je v ozadju soparil rožmarin in nas obdal s svojim vonjem. Dobili smo tudi stekleničko hidrolata. Hvala.