Izdelava naravnih tekočih mil

65.00 

TERMIN: 17.10.2018 (od 17h do 21h)

LOKACIJA: Brnčičeva 21, Ljubljana Kako do nas?

PREDAVA: Petra Zavašnik

 

Zanimanje za naravna mila je v zadnjih letih zelo poraslo in mnoge izmed vas ste se že lotile izdelave trdih mil po hladnem postopku. Če si želiš nadgradnje, bo delavnica izdelave tekočih mil prava stvar zate! 🙂

Lotile se bomo tako izdelovanja tekočega mila z lugom, kot tudi tistega iz površinsko aktivnih snovi. Izdelale bomo milo, ki je primerno za nežno umivanje naše kože in tako, ki je odlična osnova za izdelavo naravnih čistil.

 

Opis

Izdelava naravnih tekočih mil: z lugom in površinsko aktivnimi snovmi (PAS)

Izdelava naravnih tekočih mil je nadgradnja za vse tiste, ki že izdelujete naravna trda mila po hladnem postopku. Zaradi praktičnosti številni ljudje raje uporabljajo tekoča kot trda mila, postopek izdelave pa je precej drugačen. Na delavnici spoznaš teorijo izdelovanja tekočih mil ter si ogledaš postopek izdelave.

Verjamem, da te bo izdelava naravnih tekočih mil navdušila 🙂

 

O čem bomo govorile?

Tekoče milo umiljeno s KOH:

– Izdelava tekočega mila s KOH z uporabo posode s počasnim kuhanjem (proces se izvaja tekom delavnice);

– kako lahko izdelamo tekoče milo s KOH brez posode s počasnim kuhanjem;

– kako izdelati dovolj blago tekoče milo za uporabo na koži (nežno milo);

– kako izdelati tekoče milo, ki je učinkovito in primerno za čiščenje in uporabo v naravnih čistilih (intenzivnejše milo);

– katera olja uporabiti, da je milo uporabno za pravi namen;

– kaj vpliva na prosojnost in barvo tekočega mila;

– barve in dišave v tekočem milu,

– topljenje milne paste, kako jo pravilno in najučinkoviteje redčimo;

– uporaba milne paste za izdelovanje čistilnih izdelkov: detergenta za pranje perila, univerzalnega čistila za čiščenje kopalnice, kuhinje in doma;

– metode pravilnega merjenja pH, zakaj je to pomembno in uravnavanje le-tega;

– zgoščevanje tekočega mila;

– »superfating« tekočega mila;

– kako lahko skrajšamo čas izdelave mila s KOH za polovico.

Tekoče milo narejeno s PAS:

– kaj so površinsko aktivne snovi (usmerile se bomo v tenzide oz. surfaktante),

– kakšne vrste tenzidov poznamo in kakšne so razlike med njimi,

– katere sestavine še uporabljamo v tekočih milih, narejenih s tenzidi,

– izdelava tekočega mila na osnovi PAS.

 

IZDELALE BOMO:

– nežno milo za osebno nego (tekoče milo na osnovi luga),

– univerzalno tekoče milo (s površinsko aktivnimi snovmi – tenzidi),

– darilo: milna pasta za domače ustvarjanje, ki se lahko uporablja kot detergent za pranje perila, čiščenje ipd.

 

OPOMBA: Na delavnici časovno mila na osnovi luga ni mogoče izdelati od začetka do konca (gre za večurni proces), zato bodo vse faze izdelave nazorno prikazane demonstracijsko. Vse faze izdelave bodo dokumentirane in prikazane s power point prezentacijo. Milo se bo izdelovalo tekom delavnice, ko bo potekal teoretični del. Predavateljica bo predhodno pripravila različna izdelana mila, ki bodo na voljo za ogled in testiranje, iz njih pa boste ustvarile tudi enega izmed izdelkov.


O predavateljici

Delavnico bo vodila prof. Petra Zavašnik, velika navdušenka naravnih mil. Po izobrazbi in duši pedagoginja (sicer biologinja), z več kot 15-letnimi izkušnjami na področju ročnega ustvarjanja.


Zaželeno predznanje

Postopek izdelave tekočega mila je malce zahtevnejši, zato priporočam predznanje iz izdelovanja naravnih trdih mil po hladnem postopku. Delavnica ni primerna za začetnice brez kakršnega koli znanja iz izdelovanja naravne kozmetike ter brez poznavanja sestavin. Če si začetnica, ti svetujem, da najprej obiščeš kakšno izmed začetnih delavnic.

Nadgrajevanje znanja

Če si navdušenka nad izdelovanjem naravnih mil, ti svetujem obisk delavnice izdelave naprednih trdih mil, na katerem spoznaš napredne tehnike in se naučiš izdelovanja zahtevnejših oblik in vzorcev mil. Med drugim izdelamo tudi cupcake milo, milo s čipko in številna druga mila z naprednimi in čudovitimi vzorci.

Vesela bom, če svoje mnenje o delavnici deliš z ostalimi. Hvala


Avatar
Gost
Brigita
1 leto 5 meseci pred

Zanimiva, poučna in praktična delavnica. S pridobljenim znanjem se lahko samostojno lotim izdelave tekočih mil. Vse pohvale Petri.

Avatar
Gost
Mojca
1 leto 4 meseci pred

Odlična predavateljica s strokovnim znanjem. Vse povedano je bilo tudi nazorno prikazano. Čas za ustvarjanje in prijeten klepet pa se prav priležeta ženski duši :).

Avatar
Gost
Darja
1 leto 4 meseci pred

Petra nam je res nazorno prikazala in razložila izdelavo tekočih mil. Imeli smo priložnost videti celo vulkan. Sprva nisem bila tako navdušena , da bom delala to milo. Po koncu delavnice je moje mnenje povsem drugačno. Tole milo moram narediti.