Naravni emulgatorji v teoriji in praksi

69.00 

TERMIN MB: 18.2.2020 (od 17h do 21h)

LOKACIJA MB: Infinity Fusion, Kardeljeva cesta 85, Maribor

PREDAVA: dr. Olja Reven

—————————————————————–

TERMIN LJ: 12.3.2020 (od 17h do 21h)

LOKACIJA LJ: Brnčičeva 21, Ljubljana. Kako do nas?

PREDAVA: dr. Olja Reven

 

Če že pridno izdeluješ kremice in bi želel/a narediti korak naprej, bo to prava delavnica zate 🙂 Prenovljena, osvežena ter napredna delavnica, namenjena izključno spoznavanju emulgatorjev, je končno tu! Kateri emulgator izbrati in v čem se razlikujejo? Ali in kako ga lahko zamenjaš z drugim? Kateri emulgator je najbolj primeren za tvoj tip kože, kateri je prijazen do kože? Kako preprečiti, da bi krema puščala bele sledi na koži? Vse to in še veliko več te čaka na tokratni delavnici 😉

Opis

Delavnica Naravni emulgatorji je namenjena vsem tistim, ki emulzije že izdelujete in je nadgradnja do sedaj pridobljenega znanja. Delavnici izdelava naravnih krem (začetna) in izdelava naprednih krem – formuliranje receptur sta med najbolj obiskanimi in zaželenimi delavnicami pri nas. Udeleženci zapustijo delavnici naravnost navdušeni in se hitro lotijo ustvarjanja doma, kar nas izredno veseli 🙂

Vendar pa se včasih tudi zatakne. Pri izdelavi emulzij se soočate se s številnimi vprašanji:

Kateri emulgator izbrati in v čem se razlikujejo? Kaj se bo zgodilo, če ga zamenjam z drugim? Bo moja emulzija razpadla, se razslojila? Kateri emulgator je najbolj primeren za moj tip kože, kater je resnično prijazen do moje kože? Kaj storiti, ko mi ni všeč občutek, ki ga krema pusti na koži? Kako preprečiti, da bi krema puščala belo sled na moji koži?

Vse to so vprašanja na katera ni preprosto odgovoriti, včasih je možnih tudi več odgovorov. Prav zato je bila delavnica Naravni emulgatorji v teoriji in praksi, ki je bolj praktične narave, zasnovana tako, da bomo skozi prakso skušali odgovoriti na vsa tvoja vprašanja, rešili težave in ti prihranili dragoceni čas, ki bi ga porabil/a za študiranje in raziskovanje sveta emulgatorjev 😉.

 

Preberi si tudi našo blog objavo: 15 vprašanj, ki si jih moraš postaviti, da za svojo emulzijo izbereš pravi emulgator 🙂

 

O čem bomo govorili?

Nekaj besed bomo namenili osnovam teorije o emulzijah ter predstavili različne tipe emulzij kot so voda v olju, olje v vodi, emulzije tekočih kristalov ter polimerne emulzije.

V nadaljevanju pa se bomo lotili raziskovanja glavnih lastnosti emulgatorjev in spoznali več kot tridesetih različnih emulgatorjev ter se dotaknili naslednjih področjih:

 • Naravni emulgatorji – uporaba v kozmetiki ter njihova vloga;
 • Prednosti in pomanjkljivosti;
 • Izbira emulgatorja:
  • Glede na posamezni tip kože
  • Glede na tip emulzije
 • Združljivost z aktivnimi učinkovinami ter elektroliti;
 • Izbira oljne faze glede na izbrani emulgator;
 • Deleži emulgatorjev v formulaciji ter njihov vpliv na viskoznost;
 • Izbira procesa izdelave emulzije glede na tip emulgatorja;
 • Kateri naravni emulgatorji se uporabljajo za kakšen tip emulzij glede na želene različne konsistence (lahka hidratantna krema z visoko vsebnostjo vode, hranljive kreme z višjo vsebnostjo olj, losjon, mleko za telo, nizkoviskozne emulzije za aplikacijo s pršenjem);
 • Kaj so koemulgatorji, stabilizatorji in zgoščevalci;
 • Kje lahko kupimo posamezne emulgatorje in pod katerim imenom se skrivajo;
 • Certifikati in emulgatorji (BDIH, Ecocert, Cosmos, Natrue).

Pridobljeno znanje bomo prenesli tudi v prakso. Na svoji kože se boste prepričali o senzoričnih lastnostih petih različnih formulacij z različnimi emulgatorji, ki bodo pripravljene že v naprej. Poigrali se bomo tudi z zgoščevalci vodne faze in spoznali kako vplivajo na končni izdelek in na senzorične lastnosti samega izdelka.

 

Ali poleg znanja odnesem kaj domov?

Seveda, tudi na to smo pomislili. Skupaj bomo izdelali tri kreme z različnimi emulgatorji, katerih formulacija je bila razvita tako, da so prirejene za določen namen:

 • vpojni losjon za telo – anionski emulgator,
 • bogata, nemastna ter zelo vlažilna krema za pete z ureo – kationski emulgator,
 • vlažilna krema, ki daje svež, nemasten občutek in malce matira videz kože (primerna za mastno kožo) ALI bogata hranljiva kremo za regeneracijo kože (primerna za suho kožo) – neionski emulgator
 • DODATNA RECEPTURA za domače ustvarjanje: formulacija za emulzijski serum na hladno, ki kožo zelo pomirja.

 

Na delavnici prejmeš:

– strokovno predavanje z odgovori na vsa tvoja vprašanja (vezano na tematiko delavnice),

– obsežno skripto s teorijo in opisom sestavin, številnimi nasveti in recepti,

– dve kremi in losjon (sestavine in embalaža vključene v ceno),

– dodatno recepturo za serum po hladnem postopku,

– kupon za 20% popust pri nakupu sestavin pri največji slovenski spletni trgovini z naravnimi sestavinami,

– crkljanje z domačim ekološkim čajem,

– članstvo v zaprti Facebook skupini, namenjeni medsebojni podpori pri ustvarjanju in raziskovanju.

 

Udeleženke boste kreme na delavnici izdelale samostojno (v majhnih skupinah). Uporabile bomo različne emulgatorje, da spoznaš razlike v strukturi, mazljivosti, izdatnosti in vpojnosti.

 

PROSIM PREBERI SI POTEK PRIJAVE, PLAČILA IN POGOJE ODPOVEDI:

https://www.naravni-koticek.si/prijave-placila-in-odpovedi/


Potrebno predznanje

Delavnica o emulgatorjih je zelo intenzivna. Za udeležbo na delavnici je potrebno predznanje s področja izdelave emulzij. Osnov na delavnici ne bomo jemali, zato ti najprej svetujem obisk začetne delavnice izdelovanja krem ter nadaljevalne delavnice o formuliranju receptur.

Nadgrajevanje znanja

Možnosti za nadgrajevanje vašega znanja je ogromno. Pokukaj med ostale napredne delavnice ali pa mogoče najdeš kakšno zanimivo tudi med začetnimi delavnicami.

Vesela bom, če svoje mnenje o delavnici deliš z ostalimi. Hvala


Avatar
Gost
NATASA
5 meseci 23 dnevi pred

Delavnica o naravnih emulgatorjih je bila fantasticna.Podroben opis vseh katijonskih in anionskih emulgatorjev, ki jih lahko uporabimo v svojih izdelkih in je izdelek dober ali pa uporabimo emulgatorje,ki imajo razlicne naboje in se nam krema razsloji. Dobile smo tudi 5 receptur od tega smo 4 izdelke odnesle domov in jaz jih ze pridno uporabljam.Olja pa je bila super predavateljica. Njeno znanje,energija in njena pozitivna naravnanost in energicnost so delavnico samo se nadgradila.
Natasa

Avatar
Gost
Vida
5 meseci 22 dnevi pred

Vse pohvale izvedbi delavnice. Nadvse uporabno in obsežno gradivo, podprto z izvrstnim praktičnim podajanjem snovi in odgovori (uporabne rešitve) na vprašanja nas nadebudnih ustvarjalk. Kdo bi si mislil, da občutek kreme tako zavisi od izbire emulgatorja. Olja nam je celo prinesla cel nabor emulzij, ki so se razlikovale le v emulgatorju, da smo lahko občutile razliko 😉 No, pa tudi 4 krasne (napredne) emulzije smo izdelale in te tudi odnesle s sabo. Po parih dneh lahko rečem, da so to res odlične kremice (vsebujejo tudi velik delež aktivnih sestavin). Ne nazadnje je bilo tudi druženje prijetno in Olja je vseskozi bdela nad nami in takoj priskočila na pomoč, kadar se je pri izvajanju kaj zatikalo. Pod črto lahko rečem, da je bila delavnica skoraj zastonj, glede na to da smo prejele 4 prekrasne izdelke in še 20% popust na nakup pri Tovarna Organika. Jaz že nabiram košarico:)
Res sem vesela, da sem se udeležila te delavnice.