Ekološko škropivo za vrt (z receptom)

Verjamem, da imate tudi vi (tisti, ki imate srečo, da imate na voljo vrt) letos težave s polži, škodljivci, plesnijo, boleznijo… Naš vrt je letos napadlo skoraj vse! Jah…se vidi, da je bila slaba zima.

 

Naš vrt že vrsto let ni videl škodljive kemije, ampak kar se le da, rešujemo z naravnimi pripravki ter veliko ljubezni in dobre volje :). Letos je bilo videti še posebej hudo, vendar pa nam je uspelo zelo lepo rešiti večino pridelka, zato z veseljem z vami delim recept, ki nam je to omogočil 🙂 Našli smo ga že pred časom (ne vem točno kje) in ga prilagodili. Recept sem obljubila tudi mojim puncam na zadnjih dveh delavnicah, saj smo se dotaknile tudi te aktualne tematike 😉

 

Kakšno je bilo stanje na vrtu? Po močnem deževju smo na krompirjevih listih opazili drobne temne pikice, ki so se hitro množile. Ko se je čez par dni zadeva preselila tudi na paradižnik, je bilo treba nujno ukrepati! Poleg tega pa o invaziji polžev, ki smo jo imeli letos (mami jih je z vrta pobrala čez 600!!!), raje ne bom govorila. Vendar smo rešili tudi to!

Paradižnik smo poškropili s pripravkom, ki ga bom opisala, s preostankom pa še nekaj krompirja. Ker je bil krompir že skoraj zrel, smo nepoškropljeni del takoj izkopali in ga uporabili, poškropljenega pa pustili še približno štirinajst dni.

 

Žal mi je, da nimam slike našega paradižnika pred-po škropljenju, da bi sami lahko videli razliko, imam pa 2 slikici krompirja – na zgornji je vrsta, ki ni bila škropljena, na spodnji pa so vrste, ki smo jih škropili. Razlika je očitna!

 

domače škropivo za vrt

 

Kaj smo storili? Paradižnikovim rastlinam smo odstranili vse okužene liste ter vse liste na spodnjem delu rastline – da se ne dotikajo tal (zaradi vlage). Nato je sledila priprava ekološkega škropiva:

 • 5 L vode (deževnice)
 • 20 g sode bikarbone*
 • 1 velika žlica olivnega olja
 • 1/2 velike žlice olja neem*
 • 1 velika žlica doma narejenega tekočega mila/kastiljskega tekočega mila*
 • 15 kapljic eteričnega olja cimeta (skorja)*

* sestavine lahko kupite v spletnih trgovinah, kjer prodajajo sestavine za izdelavo naravne kozmetike. Pobrskajte po internetu ali se oglasite na naš mail, da vam posredujemo informacijo.

Sodo bikarbono smo raztopili v topli vodi, v rastlinsko olje vmešali eterično olje cimeta in ga dodali mešanici, nato pa dodali še žlico tekočega mila ter dobro pretresli. Škropili smo proti večeru, ko je sonce zašlo (nujno!), vendar dovolj zgodaj, da se je pred nočjo posušilo. Postopka ne smemo ponavljati preveč pogosto, prav tako ne pretiravati s količino “aktivnih snovi”, da svojega pridelka ne uničimo.

OPOMBA: Veliko vprašanj prejemam glede neemovega olja. To olje nima alternative, zato ga ni smiselno nadomeščati z drugimi olji. Lahko ga iz mešanice izpustite, vendar pa bo manj učinkovita.

 

In naš paradižnik? 🙂

 

ekološko domače škropivo

 

SESTAVINE

etrično olje cimeta deluje antimikrobno, antibakterijsko, antivirusno, antifungusno in kot eko insekticid. Pomaga pri bolezni, listnim ušem, pravijo pa tudi, da naj bi odganjalo polže (mi smo jih vse pobrali).

soda bikarbona deluje kot fungicid in insekticid, deluje tudi protibakterijsko. Zatre plesni, glivice, pegavost, škrlup… Prežene tudi mravlje, listne uši in preprečuje razvoj plesni.

olje neem bo učinkovitost vašega škropila še povečalo, saj deluje proti gnilobi, plesni, rji, garjam, listnim madežem in listnatim ušem, poleg tega je eno izmed najboljših naravnih insekticidov.

rastlinsko olje ima v škropivu funkcijo lepila, da se soda bikarbona ne izpere ali prilepi na liste.

– doma narejeno tekoče milo ima funkcijo topila, saj razprši olje po vsej količini vode (sicer bi oljni madež plaval na površini vode).

 

Glede na to, da sigurno nismo edini (ne mi, ne vi), ki imamo letos težave na vrtu, delite recept ali blog z vsemi, ki se letos spopadajo s podobnimi težavami. Morda komu pomagate do izboljšanja situacije, večjega pridelka, predvsem pa veselja ob tem, da smo lahko rešili del našega vrta. Tisti, ki imate svoj košček zemlje namreč veste, koliko časa, truda in dobre volje je vloženo vanj. Ni lepšega, kot domači (ekološki) pridelek <3 Da pa se ne bom preveč hvalila, moram priznat, da pri nas (na Dolenjskem) za vrt skrbita predvsem ati in mami, med tem ko jaz pridno delam v Ljubljani 🙂 Vendar pa me vsaka rožica, vsak sadež in zelenjava, razveselijo, saj vem, od kje so prišli in vem, da so domači. Zato sem zadnjič, ko me je poklicala mami vsa žalostna zaradi situacije na vrtu, s hitro pošto poslala domov olje neem-a in eterično olje cimeta, da je naredila škropivo, s katerim je škropila že naslednji dan 🙂

 

Vesela bom vseh povratnih informacij, dobrih praks, dodatnih (naravnih) receptov in vaših izkušenj ter predlogov za težave na vrtu. Verjamem, da ga lahko s skupnimi močmi rešimo!

 

Želim vam veliko dobrega in zdravega pridelka. Kako le ne bi bil, ko pa je vanj vloženo toliko truda, ljubezni in pozitivne energije <3

30 komentarjev

 • Avatar
  Majda

  pozdravljeni,
  imam vprašanje glede uporabe neem olja, ali se ga lahko nadomesti z neem prahom?

  hvala in L.p.

  • Inka P. Gerkšič
   Inka P. Gerkšič

   Pozdravljeni, Majda.

   Lahko sicer poskusite, vendar mislim, da ne bo tako učinkovito. Prah namreč v vodi ni (dobro) topen, zato se vam verjetno ne bo lepo razporedil po mešanici. Vendar pa če boste v mešanici uporabili drugo rastlinsko olje, ki bo zagotovilo topnost eteričnega olja ter hkrati preprečevalo, da bi se soda spirala, lahko poskusite tudi z neem prahom. Pazite samo, da vam ne bo zamašil pršilke 🙂
   Osebno sicer menim (na podlagi izkušenj iz kozmetike predvsem), da ima olje precej intenzivnejše delovanje, vendar če ga nimate, lahko poskusite tudi s prahom. Javite kako se obnese, morda se pa izkaže kot odlično!

   Prijazen pozdrav,
   Inka

 • Avatar
  Metka Petkovič

  Ali se s tem škropivom lahko škropijo tudi ostale vrtnine kot npr.paprika, feforoni oz,čiliji, kumare buče

  Hvala za odgovor in lep pozdrav Metka

  • Inka P. Gerkšič
   Inka P. Gerkšič

   Pozdravljeni, Metka.

   Učinkovitost škropiva je odvisna od tega za kakšno težavo gre. Mi ga največ in najbolj učinkovito uporabljamo pri vseh razhudnikih. Vsekakor pripravek ostalim rastlinam ne bo škodil, zato le poskusite! Pazite edino, da ne škropite preveč pogosto, saj lahko neem v kombinaciji z eteričnim oljem cimeta rastline tudi “požge”. Mi navadno škropimo nekajkrat na sezono in ponovimo, če je vmes večji naliv, ki škropivo spere.

   Vesela bom povratne informacije kako bo škropivo delovalo na ostalih rastlinah.

   Vse dobro,
   Inka

 • Avatar
  Majda

  ali je to škropivo uporabno tudi za druge rastline v vrtu?
  l.p.

  • Inka P. Gerkšič
   Inka P. Gerkšič

   Pozdravljeni, Majda.

   Učinkovitost škropiva je vedno odvisna od tega za kakšno težavo (bolezen, škodljivci) gre, zato je v naprej težko reči ali bo škropivo učinkovito ali ne. Kot sem že omenila v zgornjem komentarju, ga mi najbolj učinkovito uporabljamo pri razhudnikih. Vsekakor pripravek ostalim rastlinam ne bo škodil, zato le poskusite! Ne vidim razloga, zakaj ne bi z njim poskusili pomagati tudi ostalim rastlinam.

   Vesela bom povratne informacije kako se bo obneslo, zato se le še kaj oglasite.

   Prijazen pozdrav,
   Inka

 • Avatar
  Sonja

  Pozdravljeni, imam kar nekaj vprašanj:
  -kje dobim olje neem in cimetovo olje?
  -imate morda kakšno izkušnjo s črno l.
  listno pegavostjo na vrtnicah (morda
  preventivno škripljenje s tem
  pripravkom)

  Hvala in lp, Sonja

  • Inka P. Gerkšič
   Inka P. Gerkšič

   Pozdravljeni, Sonja.
   Neemovo olje in eterično olje cimeta dobite v kakšni spletni trgovini, v kateri prodajajo sestavine za izdelavo naravne kozmetike. Verjetno bi se dalo dobiti tudi v kakšni “zeleni” trgovini, vendar nekoliko težje oz. bi potrebovali malce sreče. Zato raje pobrskajte po internetu, če pa boste imeli težave, se oglasite na info@naravni-koticek.si in vam pomagam.
   Ne, tega s pripravkom še nisem reševala, bi bilo pa vsekakor za poskusit. Če se boste lotili, bom vesela povratne informacije.
   Prijazen pozdrav, Inka

 • Avatar
  Kraševka

  Moje izkušnje s tem receptom na vrtu : res pomaga!

  – Preizkusila (tri sezone) na: paradižniku in krompirju ter bučkah, kumarah, jajčevcih. bučah.
  – Ker sem lani naredila preveč škropiva, sem z njim testno poškropila tudi papriko, feferone, čilije, rože na gredicah in nekaj vej sadnega drevja. Vse je lepo uspevalo, tako, da škodi zagotovo ne 🙂
  – Pri novo nasajenih vrtnicah lani po škropljenju ni bilo pegavosti, vendar je težko reči po eni sezoni, ali je to zasluga škropiva, ali ne.

  Lani sem enkrat škropila v hladnejšem vremenu – z malo hladnejšo deževnico in sem opazila, da se je hotelo neemovo olje trditi. Od tedaj naprej škropivo med škropljenjem še večkrat pretresem, da se vse skupaj res enakomerno porazdeli.

  Ni pa to škropivo pomagalo pri kobilicah, ki so se letos razmnožile. Sem mislila, da jih bo pregnalo, pa ne gre 🙂

  Hvala za recept in veliko veselja pri delu!

  • Inka P. Gerkšič
   Inka P. Gerkšič

   Hvala za vse komentarje in deljenje izkušenj. Verjamem, da bodo vsem pomagali 🙂

   Vesela bom naknadne povratne informacije še glede vrtnic in pegavosti, da ugotovimo ali je bilo vseeno škropivo tisto, ki je pomagalo 😉

   Ja, res je, za polže in kobilice na žalost ne pomaga. Jih bomo morali kako drugače odgnati!

   Hvala in vse lepo!

 • Avatar
  Sonja

  Ali se lahko škropivo , ki ga pripraviš in potem ne porabiš v istem dnevu vsega, uporablja še npr. čez en teden? Ali škropivo hranim v hladilniku? Ali pa je potrebno vsakič pripraviti novo škropivo?
  Hvala za odgovor.
  Lep pozdrav, Sonja

  • Inka P. Gerkšič
   Inka P. Gerkšič

   Vsekakor bi priporočala, da se škropivo raje pripravi vsakokrat znova. Jaz raje poškropim še kakšno drugo zelenjavo (ali rože), kot da bi ga hranila. Vseeno pa verjamem, da bi zdržal nekaj dni, najverjetneje tudi brez hladilnika. Prijazen pozdrav!

 • Avatar
  Bojana

  Meni pa se neem olje ne raztopi, samo zamasi mi sprico. Kako si lahko pomagam? Hvala

  • Inka P. Gerkšič
   Inka P. Gerkšič

   Neemovo olje ima to značilnost, da se rado strjuje, tako da verjamem, da rado zamaši šprico. Pred uporabo ga je dobro malce segreti (malo višja sobna temperatura navadno zadostuje), da se popolnoma utekočini in v njem ni grudic. Najbolje je, da se ga zmeša z olivnim oljem, doda cimetovo eterično olje, nato pa vse skupaj zmeša s tekočim milom in to mešanico doda vodi. Pred uporabo je potrebno mešanico tudi dobro pretresti. Če se porabi takoj, ne bi smelo delati težav. Če pa bi se ga shranilo za kasneje, bi se znal neem zopet strditi in delati težave.

 • Avatar
  Katarina

  Pozdravljeni, pri nas imamo letos veliko koloradskega hrošča s pricali smo z sodo cimetvim oljem in deterđentom ampak hrošč še vztraja vaše mnenje? Hvala za odgovor katarina

  • Inka P. Gerkšič
   Inka P. Gerkšič

   Pozdravljena. Zgoraj omenjeno škropivo je namenjeno predvsem boleznim in ne toliko škodljivcem. Zato verjetno ne bo prava izbira proti koloradskemu hrošču. Žal.

 • Avatar
  Duška

  Kako pa je z karenco? Strocni fižol je ušiv, pa bo tudi vsak čas toliko zrel da ga bo potrebo pobrati.
  Hvala za odgovor.

  • Inka P. Gerkšič
   Inka P. Gerkšič

   Se opravičujem za pozen odgovor, mi je vaše vprašanje ušlo in sem šele danes naletela nanj.

   Karence ni, le sadeže, ki so bili špricani (npr. paradižnik, paprika, bučke), pred uporabo dobro umijte.

 • Avatar
  Evgenija

  Sama imam izkušnjo z uporabo olja Neem, ki se ga dobi v Kaliji. Na češnji sem imela črne uši in sem tri leta zapored špricala drevo (le dvakrat, ker nisem utegnila večkrat in po treh letih letos prvič ni bilo uši na listnih poganjkih. Prebrala sem, da Neem povzroči, da se sesajoče žuželjke ki sesajo liste ne morejo več razmnoževati, kar povzroči ta rastlina.
  Moj paradižnik ima letos ćrne pege na spodnji strani. Pravijo, da je to pomanjkanje kalcija. Hvaležna sem za recept, ki ga bom uporabila na fižoletih, ki so ga napadle uši. Imam namreč veliko mravelj na vrtu in se jih bom s tem ekološkim pripravkom poskusila znebiti. Sporočim, ko bom videla učinke.

  • Inka P. Gerkšič
   Inka P. Gerkšič

   Pozdravljeni, Evgenija.
   Hvala za delitev vaše izkušnje. Super informacija!
   Res je, določene snovi v neemu prekinejo življenjski cikel določenih žuželk oz. škodljivcev, zato je tako učinkovit, kar pa se res pogosto pokaže šele na daljši rok. Zelo bom vesela vaše povratne informacije glede učinkovitosti tudi na drugih rastlinah in pri drugih vrtnih nadlogah 🙂 Vse lepo!

 • Avatar
  Mateja Bojer

  Pozdravljeni!
  Mi koprive doma uporabljamo tudi kot gnojilo. Namakamo jih dva dni v vodi in zalijemo. Koprive so res izvrstne. Proti usem , pa namicimo v vodo tobak.
  Lp Mateja

  • Inka P. Gerkšič
   Inka P. Gerkšič

   Pozdravljena, Mateja.
   Hvala za obvestilo. Res je koprive so krasne. Za tobak pa nisem vedela, poskusim.
   Prijazen pozdrav!

 • Avatar
  Martina

  Pozdravljeni,kje kupim neem olje.Lp Martina

 • Avatar
  Martin

  Kolikokrat v sezoni se lahko škropi s tem pripravkom? Sadno drevje, ribez, paradižnik, kumare, bučke, zelje, brokoli? Se lahko neem olje nadomesti s kakšnim drugim oljem?

  • Inka P. Gerkšič
   Inka P. Gerkšič

   Neem olje ni nadomesljivo z nobenim drugim, saj nima nobeno drugo rastlinsko olje sorodnega delovanja. Kupite ga lahko na linku, ki je objavljen v komentarju pred vašim vprašanjem. Lahko pa ga tudi izpustite, vendar bo pripravek manj učinkovit (še vedno pa bo).
   Škropi se lahko večkrat, ni posebnih omejitev. Le ne prepogosto, da ne bi bilo za rastline preveč agresivno. Sadnega drevja še nisem škropila, tako da ne vem ali bi bilo učinkovito, med tem ko je pri vrtninah zelo dobro (še vedno pa ne pri vseh, odvisno od tipa bolezni oz. škodljivcev).

 • Avatar
  Helena

  Kako velike rastline lahko škropimo s tem pripravkom? Lahko že čisto majhne, ali je bolje počakati, da nekoliko zrastejo?
  Hvala in veliko veselja v vrtnarjenju.

  • Inka P. Gerkšič
   Inka P. Gerkšič

   Pozdravljeni Helena,

   ne vidim zakaj se ne bi smelo. Bi pa bila pri majhnih pozorna, da jih preveč ne poškropim, da jih ne bi “zažgalo” (cimet je močen). Morda testirajte na manjšem delu rastlin in boste videli kako se obnese.

   Tudi vam veliko lepega in zdravega pridelka in uživanja pri vrtičkanju na soncu 🙂

 • Avatar
  Klara

  Ker je moj paradižnik napadla plesen me zanima kako pogosto naj ga pošpricam s tem pripravkom? Danes ga bom brez neem olja ker ga še nimam, kdaj pa naslednjič?

  • Inka P. Gerkšič
   Inka P. Gerkšič

   Odvisno od resnosti. Če je hudo, potem poskusite čez par dni ponovno. Če ni, počakajte malo dlje. Stvar je samo v tem, da če škropimo prepogosto, lahko neem in cimetovo eterično olje “skurita” rastlino, saj sta močna. Vendar pa se včasih odločamo tudi o tem kaj bo naredilo večjo škodo…
   Na vašem mestu bi poskusila čez 2-3 dni ponovno in potem videla kako bo. Srečno!

Imaš vprašanje ali komentar? Napiši :)