eterično olje slovenske sivke in njena analiza

Eterična olja, kemijske analize in slovenska sivka

Na delavnicah večkrat poudarim, da v resnici ni pomembno katero eterično olje držimo v roki, če znamo prebrati njegovo kemijsko analizo. Imate težavo in jo želite rešiti z eteričnimi olji? Oglejte si GC/MS analizo (plinska kromatografija z masno spektometrijo) in vse vam bo jasno. Če se seveda nekoliko poglobite v kemijo. Kar ni preveč lušno – moram priznat… Vendar vam zagotavljam, da se še kako splača, saj se vam odpre nov svet!

Ker nas večina smrtnikov (vsaj tistih, ki nismo naravoslovci) ni pretirano navdušenih nad kemijo, se zelo neradi lotimo branja kompliciranih formul in obnavljanja znanja kemije iz osnovne in srednje šole. Vendar pa se moramo nečesa zavedati – posploševanje, da je določeno eterično olje namenjeno določeni težavi, je pogosto netočno, v skrajnem primeru celo nevarno. Zakaj? Zato (to verjetno vemo že vsi), ker se kemija eteričnega olja močno razlikuje glede na poreklo rastline, čas žetve, vremenske razmere in številne druge dejavnike. Kemijska sestava pa določa terapevtsko delovanje eteričnega olja.

Če torej držimo v rokah stekleničko eteričnega olja sivke, ne pomeni nujno, da nas bo pomirjala, da bo blažila bolečino, da nam bo pomagala pri prehladu, da bo delovala protivnetno ipd. Poleg tega, da lahko sivka prihaja iz Francije, slovenskega Krasa ali Indije (ali seveda od kjerkoli drugje), obstaja tudi več različnih sort prave sivke, katerih kemija se med seboj močno razlikuje. Torej… ali sploh veste kaj se nahaja v vaši steklenički sivke?

Vsi navdušenci nad aromaterapijo se nam lahko pridružite na jesenskem 4-mesečnem izobraževanju Velika šola aromaterapije na Aroma Akademiji in tematiko pobližje spoznate. Vsi ostali pa lahko obiščete delavnico Prava sivka – od potaknjenca do eteričnega olja, kjer si bomo zgoraj povedano zelo dobro in nazorno ogledali – tokrat na primeru sivke, ki je večini ljudi blizu in se nahaja v skoraj vsaki omarici za prvo pomoč 🙂

Delavnica je namenjena vsem ljubiteljem sivke in tistim, ki jo redno uporabljate v svojih izdelkih. Namenjena je tudi vsem, ki želite stopiti na pot spoznavanja kemijskih komponent (obljubim, da nas ne čakajo komplicirane kemijske reakcije!) in ste opazili, da vaši izdelki niso vedno tako učinkoviti, kot bi to želeli. Če znamo brati analize, je uspeh neprimerno bližje!

 

Spodaj si lahko ogledate utrinke iz snovi, ki jo bomo obravnavali na delavnici – konkretne primerjave v besedi, sliki in številkah. Vsekakor zelo zelo zanimivo!


PRIMER 1: vsebnost kemijske komponente linalool v različnih sortah prave sivke

linalool v sortah sivke
Analiza je narejena na štirih različnih sortah (kultivarjih) prave sivke – Lavandula angustifolia: Dwarf Blue, Hidcote Blue, Rosea in Vera. Vse rastline so zrasle na istem področju in bile požete v enakem obdobju, kar pomeni, da lahko vse ostale dejavnike izključimo iz analize. Razlike so samo v sortah prave sivke.

Linalool je kemijska komponenta, ki ima številne terapevtske učinke. Deluje protimikrobno, protibolečinsko, protivnetno, protiglivično in protibakterijsko (pa še kaj bi se našlo). Kot lahko vidimo iz razpredelnice, se vsebnost linaloola med posameznimi sortami močno razlikuje – vse od 14 pa do skoraj 48 %! Če torej želimo njegovo učinkovanje, je še kako pomembno katero sorto bomo izbrali! Če bo naš izdelek vseboval le 13 % linaloola, vsekakor ne more biti tako učinkovit kot tisti, ki ga ima kar skoraj 48 % (kar je za cca 35 odstotnih točk več)!

Ali veste, da večina proizvajalcev in prodajalcev ne označi iz katere sorte prave sivke pridobivajo eterično olje? Ali veste, katera se nahaja v vaši steklenički najljubše sivke? Navadno vas na steklenički eteričnega olja pričaka le napis Lavandula angustifolia.

 


PRIMER 2: alergična kožna reakcija in učinkovitost dveh različnih sort prave sivke

Na sliki vidimo alergično kožno reakcijo, koža je neenakomerno pordela in razdražena. Da bi med seboj lahko primerjali učinkovitost različnih sort prave sivke, sta bila nanesena na kožo 2 različna izdelka: na zgornji del desne noge in spodnji del leve noge je bil nanesen losjon z eno izmed sort prave sivke, na zgornji del leve noge in spodnji del desne noge pa losjon z drugo sorto prave sivke. Ker ena izmed njiju vsebuje večjo količino protialergijskih in protivnetnih sestavin, je učinek, do katerega je prišlo že po 20 minutah po nanosu, dobro opazen na spodnji sliki:

Iz slike lahko torej zelo nazorno vidimo, da ni vseeno katero sorto prave sivke smo izbrali za opravljanje te naloge (kljub temu, da obe učinkujeta).

 


PRIMER 3: Vsebnost posameznih komponent v eni izmed sort glede na leto

 

vsebnost komponent po letih

 

Analiza prikazuje kako se razlikuje vsebnost (delež) posameznih izbranih kemijskih komponent v eteričnem olju iste sorte prave sivke. Rastlina je obe leti zrasla na istem področju, kar pomeni, da lahko ostale dejavnike izključimo iz analize. Do razlik je prišlo le zaradi različnega leta žetve, na kar pa vplivajo predvsem vremenske razmere tisto leto in točen čas žetve.

Iz razpredelnice vidimo, da je posameznih komponent v eteričnem olju iste rastline tudi za 10% manj ali več kot prejšnje ali naslednje leto.

 


Zgornji primeri nam dobro prikazujejo zakaj je poznavanje kemijske strukture eteričnega olja pomembno. Če želimo od eteričnega olja tisto pravo terapevtsko delovanje, moramo pokukati v njegovo kemijsko analizo in se spopasti z njo! 🙂 Vsekakor se nam to dobro obrestuje!

 

Več o omenjeni tematiki lahko izveste na naši delavnici Prava sivka – od potaknjenca do eteričnega olja na kateri bomo o sivki povedali pravzaprav skoraj vse! 🙂 Od sajenja, vzgoje in destilacije (o tem vas bo podučila pridelovalka sivke Katja Zupančič) pa vse do kemijskih komponent in terapevtskega učinkovanja, številnih primerjav in receptur (nad tem vas bo navdušila certificirana aromaterapevtka Inka Plauštajner Gerkšič).

Lepo vabljeni, super zanimivo bo!

2 komentarja

 • Avatar
  Slavko

  Pozdravljeni. Pred par leti sva z ženo kupila cca 1000 sadik Lavandule angustifolije Mill. na Luču nad Fužinami v Gorskem Kotarju (cca 800m n.m.višine) in jo poskusno posadila pri nas v Sloveniji (Metnaj nad Stično – cca 530m n.m.). Sivka odlično uspeva, zato sva nasad povečala še za dobrih 1000 sadik. Letos sva imela prvo resno žetev in pridelala 2l eteričnega olja. Zanima me, če morda veste, kje v Sloveniji delajo analizo eteričnih olj, saj naju zelo zanima kvaliteta in struktura najinega olja. Za informacijo se vam vnaprej zahvaljujem.
  Lep pozdrav,
  Slavko

  • Inka P. Gerkšič
   Inka P. Gerkšič

   Pozdravljeni, Slavko.
   Me veseli, da sivki usreza okolje in sedaj imate že prav lep nasad. Čestitke tudi za eterično olje, lepa količina.
   Glede analize se vam pa oglasim na mail, saj nimam točnih informacij, le podatke, ki mi jih sem in tja povedo tečajniki.
   Prijazen pozdrav!

Imaš vprašanje ali komentar? Napiši :)