Eterična olja za nosečniške težave

Eterična olja za nosečniške težave

Pravilno izbrana eterična olja za nosečniške težave lahko v tem posebnem obdobju življena zate naredijo tako veliko! Vedno več ljudi se navdušuje nad aromaterapijo in učinkovanjem eteričnih olj in na naših delavnicah je med njimi tudi vedno več nosečnic. Nosečnost s porodom je čas velikih fizioloških sprememb, hkrati pa jo spremlja tudi čustveno in duševno zelo pestro obdobje. Eterična olja so odličen pripomoček v tem času in z njimi si lahko pomagaš pri številnih težavah in stanjih, ki te spremljajo v obdobju nosečnosti. Če bi si želela z eteričnimi olji pomagati tudi sama, te lepo vabim na obisk delavnice, namenjene prav ustvarjanju izdelkov za nosečnice, dojenčke in otroke.

Kljub temu, da uporabljamo eterična olja glede na njihovo delovanje in ne (le) vonj, pa je vseeno pomembno, da ti vonj eteričnega olja ustreza. V času nosečnosti smo ženske še toliko bolj občutljive na vonjave, zato eteričnega olja ne uporabi, če te moti. Če eterična olja poznaš, razumeš njihovo uporabo, hkrati pa se podučiš o varni koncentraciji, je uporaba eteričnih olj varna praktično skozi vso nosečnost in celo med porodom.

Vedno več nosečnic me na sprašuje, kako bi lahko uporabile eterična olja za lajšanje težav in vedno znova se čudijo, ko odkrivajo neskončne možnosti. 🙂 Tokrat bom tudi s tabo delila nekaj možnosti uporabe (sledi nadaljevanje), v prihodnjih objavah pa bom številne od teh podrobneje obravnavala.

 

Eterična olja za nosečniške težave

Tokrat se bom dotaknila nekaj aktualnih tem v času nosečnosti. Najboljša eterična olja za nosečniške težave so: sivka, rimska kamilica, sandalovina, ingver in številna druga. Poglejmo si nekaj primerov.

 

Recepti aromaterapija

 

Jutranje (in druge) slabosti

V primeru (jutranje) slabosti je eterična olja najbolje inhalirati, saj je to način, ki bo najhitreje učinkoval, hkrati pa je uporaba zelo preprosta. Eterično olje si lahko kapneš v izparilnik ali difuzor oz. izvajaš »suho inhalacijo« – na robček kapni eterično olje in vdihavaj. Najbolj primerna za ta namen so:

  • ingver,
  • limona,
  • poprova ali zelena meta.

Inhaliraj nekaj minut in po potrebi čez nekaj časa ponovi.

 

Pogosto uriniranje

V primeru prepogostega tiščanja na vodo lahko izdelaš masažno olje, v katerega kaneš eterična olja. Uporabi

  • 50 ml hladno stiskanega rastlinskega olja (npr. mandljevo, olje grozdnih pešk,…)
  • 3 kapljice eteričnega olja nerolija
  • 4 kapljice eteričnega olja sladkega majarona

Za slabo čajno žličko mešanice nežno vmasiraj v predel spodnjega trebuha. Ponovi 2-3x dnevno.

 

Nespečnost

V primeru insomnie si lahko pomagaš s sproščujočo kopeljo (če nimaš kadi, lahko tudi nožno).

  • 2-3 velike žlice nerafinirane soli (lahko tudi sojine smetane)
  • 3 kapljice eteričnega olja sivke
  • 2 kapljici eteričnega olja rimske kamilice

V kad jo dodaj, ko bo že polna (ne prej), se sprosti in uživaj. Po kopeli lahko izvajaš vaje za sproščanje (ali sorodne tehnike) in se odpraviš v posteljo.

 

Uživaj v čudoviti nosečnosti! 🙂

 

O avtorici prispevka

Inka P. Gerkšič

Inka P. Gerkšič

Dermaestetik in mednarodno certificirana aromaterapevtka, ustanoviteljica Naravnega Kotička in Aroma Akademije, predavateljica in mentorica številnih izobraževanj, seminarjev in delavnic. Njena strast je raziskovanje delovanja naše kože, zato pri formuliranju kozmetičnih izdelkov izhaja iz dermatologije. Svoje znanje in ljubezen do naravne kozmetike in aromaterapije z vami redno deli v revijah in TV oddajah, člankih na spletu in blogu, v katerih vam pripravlja napredne DIY recepte za domače ustvarjanje kozmetike in terapevtskih pripravkov.

Imaš vprašanje ali komentar? Napiši :)