eterično olje prave sivke

Eterično olje prave sivke – sestava in delovanje

Eterično olje prave sivke je eno najpogosteje uporabljanih eteričnih olj tako v aromaterapiji kot kozmetični industriji. Nekateri ji pravijo kar “kraljica eteričnih olj”, saj je tako vsestransko uporabna. Danes bi ti želela na hitro dati vpogled v to, zakaj je pomembno poznati kemijsko sestavo eteričnega olja. Od nje je namreč odvisno delovanje eteričnega olja in učinkovitost pri posamezni težavi.

Na delavnicah večkrat poudarim, da v resnici ni pomembno katero eterično olje držimo v roki, če znamo prebrati njegovo kemijsko analizo. Imaš težavo in jo želiš rešiti z eteričnimi olji? Oglejte si GC/MS analizo (plinska kromatografija z masno spektometrijo) in vse ti bo jasno. Če se seveda nekoliko poglobiš v kemijo. Kar ni preveč lušno – moram priznat… Vendar ti zagotavljam, da se še kako splača, saj se ti bo odprl popolnoma nov svet!

 

Zakaj je kemijska sestava eteričnega olja pomembna?

Ker nas večina smrtnikov (vsaj tistih, ki nismo naravoslovci) ni pretirano navdušenih nad kemijo, se zelo neradi lotimo branja kompliciranih formul in obnavljanja znanja kemije iz osnovne in srednje šole. Vendar pa se moramo nečesa zavedati – posploševanje, da je določeno eterično olje namenjeno specifični težavi, je pogosto netočno in zavajajoče, v skrajnem primeru celo nevarno. Zakaj? Zato, ker se kemijska sestava eteričnega olja vsako serijo razlikuje. Nanjo vpliva genetika, poreklo rastline, čas žetve, vremenske razmere in številni drugi dejavniki. Kemijska sestava pa določa terapevtsko delovanje eteričnega olja.

Poglejmo za primer eterično olje prave sivke. Če torej držimo v rokah stekleničko sivke, ne pomeni nujno, da nas bo pomirjala, da bo blažila bolečino, da nam bo pomagala pri prehladu, da bo delovala protivnetno ipd. Vsaj ne vsaka v enaki meri. Če naša sivka prihaja npr. iz Francije, slovenskega Krasa ali Indije, njena sestava seveda ne bo enaka. Ravno tako – in tega večina ljudi ne ve – obstaja tudi več različnih sort prave sivke, katerih sestava se med seboj močno razlikuje. Torej… ali sploh veš kaj se nahaja v tvoji steklenički sivke?

 

Če želiš vedeti več…

Če spadaš med velike navdušence nad aromaterapijo, se nam lahko jeseni pridružiš na celoletnem izobraževanju Velika šola aromaterapije in tematiko pobližje spoznaš. Če pa te bolj zanima zgolj sivka in bi o njej (tudi po kemijski strani) želel/a vedeti več, lahko obiščeš delavnico Prava sivka – od potaknjenca do eteričnega olja, kjer si bomo zgoraj povedano zelo dobro in nazorno ogledali – tokrat na primeru sivke, ki je večini ljudi blizu in se nahaja v skoraj vsaki omarici za prvo pomoč 🙂

Delavnica je idealna zate, če:

– si ljubitel/ica sivke in njeno eterično olje redno uporabljaš v svojih izdelkih,

– želiš stopiti na pot spoznavanja kemijskih komponent (obljubim, da nas ne čakajo komplicirane kemijske reakcije!),

– si opazil/a, da tvoji aromaterapevtski ali kozmetični izdelki niso vedno tako učinkoviti, kot bi to želel/a.

Če znamo brati analize, je uspeh neprimerno bližje! In to bi pravzaprav morala biti osnova našega formuliranja z eteričnimi olji.

 

Eterično olje sivke – razlike v sestavi in delovanju

V vseh letih študija aromaterapije v tujini mi nihče ni pokazal konkretnih primerov razlik v sestavi in delovanju. Seveda smo se pogovarjali o tem, da se sestava (lahko) razlikuje, a se nikoli poglobili v to. In ker sem bila pri svojem raziskovanju tako navdušena in trenutke celo šokirana, želim nekaj zanimivih ugotovitev deliti tudi danes s teboj.

Spodaj si lahko ogledaš utrinke iz snovi, ki jo bomo obravnavali na delavnici – konkretne primerjave v besedi, sliki in številkah. Vsekakor zelo zelo zanimivo!

 

PRIMER 1: Vsebnost kemijske komponente linalool v različnih sortah prave sivke

linalool v sortah sivke
Analiza je narejena na štirih različnih sortah (kultivarjih) prave sivke – Lavandula angustifolia: Dwarf Blue, Hidcote Blue, Rosea in Vera. Vse rastline so zrasle na istem področju in bile požete v enakem obdobju, kar pomeni, da lahko vse ostale dejavnike izključimo iz analize. Razlike so samo v sortah prave sivke.

Linalool je kemijska komponenta, ki ima številne terapevtske učinke. Deluje protimikrobno, protibolečinsko, protivnetno, protiglivično in protibakterijsko (pa še kaj bi se našlo). Kot lahko vidimo iz razpredelnice, se vsebnost linaloola med posameznimi sortami močno razlikuje – vse od 14 pa do skoraj 48 %! Če torej želimo njegovo učinkovanje, je še kako pomembno katero sorto bomo izbrali! Če bo naš izdelek vseboval le 13 % linaloola, vsekakor ne more biti tako učinkovit kot tisti, ki ga ima kar skoraj 48 % (kar je za cca 35 odstotnih točk več)!

Ali veš, da večina proizvajalcev in prodajalcev ne označi iz katere sorte prave sivke pridobivajo eterično olje? Ali veš, katera se nahaja v tvoji steklenički najljubše sivke? Navadno nas na steklenički eteričnega olja pričaka le napis Lavandula angustifolia.

 

PRIMER 2: Alergijska kožna reakcija in učinkovitost dveh različnih sort prave sivke

Na sliki vidimo alergijsko kožno reakcijo, koža je neenakomerno pordela in razdražena. Eterično olje prave sivke se mi je zdelo primerno za reševanje moje težave. Da bi med seboj lahko primerjala učinkovitost različnih sort prave sivke, sem na kožo nanesla dva različna izdelka:

  • na zgornji del desne noge in spodnji del leve noge sem nanesla losjon z eno izmed sort prave sivke,
  • na zgornji del leve noge in spodnji del desne noge pa losjon z drugo sorto prave sivke.

Ker ena izmed njiju vsebuje večjo količino komponent s protialergijskim in protivnetnim delovanjem, je učinek, do katerega je prišlo že po 20 minutah po nanosu, dobro opazen na spodnji sliki:

Iz slike lahko torej zelo nazorno vidimo, da ni vseeno katero sorto eteričnega olja prave sivke sem izbrala za opravljanje te naloge (kljub temu, da obe učinkujeta).

 

PRIMER 3: Vsebnost posameznih komponent v eni izmed sort glede na leto

 

vsebnost komponent po letih

 

Eterično olje prave sivke vsebuje nekaj glavnih terapevtskih komponent, ki ji dajejo karakteristično delovanje. Tri izmed teh so prikazane v razpredelnici zgoraj, ki nam jasno prikazuje kako se lahko vsebnost (delež) posameznih komponent razlikuje. Rastlina je obe leti zrasla na istem področju, kar pomeni, da lahko ostale dejavnike izključimo iz analize. Do razlik je prišlo le zaradi različnega leta žetve, na kar pa vplivajo predvsem vremenske razmere tisto leto in točen datum in čas žetve.

Iz razpredelnice vidimo, da je posameznih komponent v eteričnem olju iste rastline tudi za 10 odstotnih točk manj ali več kot prejšnje ali naslednje leto.

 

Zaključek & pridruži se mi

Zgornji primeri nam dobro prikazujejo zakaj je poznavanje kemijske sestave eteričnega olja pomembno. Če želimo od eteričnega olja tisto pravo terapevtsko delovanje, moramo pokukati v njegovo kemijsko analizo in se spopasti z njo! 🙂 Vsekakor se nam to dobro obrestuje!

 

Več o omenjeni tematiki lahko izveš na naši delavnici Prava sivka – od potaknjenca do eteričnega olja na kateri bomo o sivki povedali pravzaprav skoraj vse! 🙂 Od sajenja, vzgoje in destilacije (o tem vas bo podučila pridelovalka sivke Katja Zupančič) pa vse do kemijskih komponent in terapevtskega učinkovanja, številnih primerjav in receptur (nad tem vas bo navdušila certificirana aromaterapevtka Inka Plauštajner Gerkšič). Eterično olje prave sivke je resnično nekaj posebnega in če želiš od njega tisto najboljše, ga moraš najprej podrobno spoznati.

Sem prepričana, da boš presenečen/a in navdušen/a ob novih odkritjih.

Lepo vabljen/a, super zanimivo bo! 🙂

8 komentarjev

  • Avatar
    Renata

    Ne razumem dobro. Razlike o katerih govorite, niso med sivko ali lavandinom?

    • Inka P. Gerkšič
      Inka P. Gerkšič

      Povsem razumem zmedo, saj se premalo poudarja razlike. Razlike, ki jih omenjam v objavi, se nanašajo na pravo sivko (Lavandula angustifolia). Namreč prava sivka ima več sort oziroma kultivarjev. S Katjo sva analizirali sorte Dwarf Blue, Hidcote Blue, Rosea in Vera, vendar pa jih obstaja še veliko. In vse so sorte prave sivke.

      Med tem ko lavandin ni prava sivka. Latinski naziv lavandina je Lavandula x hybrida ali Lavandula x intermedia in gre za križanca med pravo sivko (Lavandula angustifolia) in širokolistno sivko (Lavandula latifolia). Torej gre za isti rod kot pri pravi sivki (rod = Lavandula), ne gre pa za isto vrsto (vrsta = angustifolia ALI x hybrida ALI latifolia).

      Je bolj razumljivo? 🙂

      • Avatar
        Renata

        Nekoliko. Nisem vedela, da obstajajo različne sivke. Kako vem katero imam? Moja ima kratka stebelca in vijolične cvetove.

        In kako vem katero eterično olje imam?

        • Inka P. Gerkšič
          Inka P. Gerkšič

          Večina ljudi ne ve, če vas to kaj potolaži 🙂

          Samo po videzu se žal ne da vedeti. Preveč sort prave sivke in lavandina obstaja, da bi lahko le na pogled ocenili katero imamo. Tudi razlika med lavandinom in sivko na videz ni tako preprosta, kot nekateri govorijo, saj so različne sorte videti zelo različno. Ob priliki vam svetujem obisk kakšnega festivala sivke, kjer si lahko v živo ogledate različne sorte tako sivke kot lavandina. Boste presenečeni 🙂

          Če jih boste še kdaj kupovali, vam svetujem nakup v kakšni dobri vrtnariji. Nujno mora biti rastlina opremljena z latinskim nazivom IN sorto, zato, da veste kaj imate. Lahko tudi malo pobrskate po internetu, da vidite kaj vse obstaja 🙂

          Kar se pa tiče eteričnega olja, mora na steklenički biti naveden latinski naziv rastline. Torej za začetek je najbolj pomembno, da veste ali imate EO prave sivke ali lavandina (latinski nazivi napisani v prejšnjem odgovoru). Sorte večina blagovnih znamk nima zabeleže, zato bo tu nekoliko težje. Dejansko najpogosteje ne veste katero sorto kupite. Vem, da imajo tudi sorto na embalaži zabeleženo eterična olja NHR, ki so tudi sicer moja najljubša.

  • Avatar
    Slavko

    Pozdravljeni. Pred par leti sva z ženo kupila cca 1000 sadik Lavandule angustifolije Mill. na Luču nad Fužinami v Gorskem Kotarju (cca 800m n.m.višine) in jo poskusno posadila pri nas v Sloveniji (Metnaj nad Stično – cca 530m n.m.). Sivka odlično uspeva, zato sva nasad povečala še za dobrih 1000 sadik. Letos sva imela prvo resno žetev in pridelala 2l eteričnega olja. Zanima me, če morda veste, kje v Sloveniji delajo analizo eteričnih olj, saj naju zelo zanima kvaliteta in struktura najinega olja. Za informacijo se vam vnaprej zahvaljujem.
    Lep pozdrav,
    Slavko

    • Inka P. Gerkšič
      Inka P. Gerkšič

      Pozdravljeni, Slavko.
      Me veseli, da sivki usreza okolje in sedaj imate že prav lep nasad. Čestitke tudi za eterično olje, lep donos.
      Glede možnosti analize se vam pa oglasim na mail, saj nimam točnih informacij, le podatke, ki mi jih sem in tja povedo tečajniki.
      Prijazen pozdrav!

  • Avatar
    Žana

    Hvala za zanimiv zapis. Nisem vedela, da se sestava lahko tako zelo spreminja. Kako torej vem kakšno točno delovanje bo imelo moje eterično olje? Odvisno od sorte?

    • Inka P. Gerkšič
      Inka P. Gerkšič

      Delovanje je odvisno od kemijske sestave. Da lahko predvidevamo kakšno delovanje bo torej neko eterično olje imelo, moramo pogledati njegovo analizo. Brez tega enostavno ne gre, brez tega so le predvidevanja in ugibanja.

      Delovanje bo seveda odvisno tudi od sorte. Vendar pa ne le od sorte prave sivke. Pomembna je genetika rastline, pomembna so tla, v katerih je rastlina rasla, pomembno je kdaj je bila požeta in zdestilirana… Vse to in še marsikaj vpliva. Ravno o tem govorimo na delavnici, kjer naredimo primerjave. Primerjave tako med sortami kot tudi med leti. Tako dobimo boljši vpogled v to kako se sestava eteričnega olja spreminja 🙂

Imaš vprašanje ali komentar? Napiši :)