Macerat - oljni izvleček

Vodnik po maceratih

Rastlinski izvlečki, ki si jih lahko izdela prav vsak. Enostavni za pripravo in učinkoviti pri številnih vsakodnevnih tegobah. Že poznate macerate?

 

Kaj so macerati?

Macerati so maščobni izvlečki iz zdravilnih rastlin. Človeka spremljajo že stoletja ali celo tisočletja in so del tradicionalnega zeliščarstva marsikaterega naroda. Tudi v Sloveniji so nam dobro poznani. Sprva so jih izdelovali predvsem na svinjski (ali drugi živalski) maščobi, kasneje pa smo pričeli uporabljati rastlinska olja, ki so zadnja leta bolj zaželena, pa tudi dostopnejša kot so bila včasih.

 

Kako izdelamo macerate?

Glede na to, da se je znanje izdelovanja maceratov prenašalo iz roda v rod, ne obstaja le en »pravi« način izdelovanja oljnih izvlečkov. Vseeno pa svetujem, da kljub temu, da so tovrstne izvlečke izdelovale že naše babice, upoštevamo tudi vsa znanja, ki nam jih je znanost prinesla v zadnjih desetletjih. In zato je čas, da opustimo »klasičen« način izdelovanja maceratov v steklenih kozarcih na soncu, saj obstajajo boljši načini, ki nam dajejo kvalitetnejše macerate. Sonce namreč na rastlinsko olje in izlužene učinkovine vpliva negativno.

Macerat izdelamo tako, da rastlinski material namakamo v maščobi. Skozi postopek, ki mu pravimo maceracija, se lipofilne (maščobotopne) učinkovine iz rastlin, počasi prenesejo v maščobo in jo tako obogatijo z zdravilnimi snovmi. Odvisno od tega katero rastlino izberemo, izdelujemo macerat iz svežega ali suhega rastlinskega materiala, ki ga v olju namakamo od dveh pa vse do petih tednov. Večina ljudi macerate še vedno izdeluje v oljčnem olju, vendar pa je izbira rastlinskih olj, ki so za maceriranje primerna, ogromna! Vse je odvisno od vašega namena, zato le pokukajte v kakšno »zeleno« trgovino ali se oglasite v lokalni oljarni in izberite svoje najljubše olje. Pazite le, da je olje, s katerim boste izdelovali macerat, sveže in dovolj stabilno, saj je v procesu izdelave oljnega izvlečka podvrženo večji meri stresa – pride v stik s svetlobo, toploto in zrakom (oksidacijo). Olje, ki ima slabo obstojnost, bi se lahko tekom procesa pokvarilo in tako bi ves naš trud ostal nepoplačan.

Ker pri izdelavi domačih maceratov (če se le da) uporabljamo hladno stiskana in nerafinirana olja, je pomembno, da jih ne izpostavljamo direktnemu soncu in previsoki temperaturi, saj bi to pripomoglo k hitrejšemu kvarjenju našega oljnega izvlečka, hkrati pa bi določene zdravilne učinkovine, ki niso stabilne, propadle. Zato kozarec, v katerem izdelujemo macerat, vedno zavijemo v aluminijasto folijo in ga postavimo na mesto, kjer bo imelo čim bolj konstantno (a ne previsoko) temperaturo. Seveda obstajajo tudi izjeme, kot je npr. šentjanževka, katere macerat izdelujemo na soncu.

 

delavnica macerati in mazila

 

Značilnosti maceratov

Poglejmo si za kakšne tegobe lahko uporabimo doma narejene macerate in kakšne so njihove lastnosti. Macerati so odlični dodatki tako v tradicionalnih pripravkih kot je na primer mazilo, kot v terapevtskih izdelkih, kot so masažna olja, pa vse do sodobne naravne kozmetike, kjer bodo obogatili kreme in losjone, masla za telo, balzame za ustnice in še kaj.

Pa si poglejmo nekaj maceratov, ki jih lahko doma pripravite sami.

 

Ognjičevo olje

Verjetno najbolj poznan oljni izvleček pri nas, ki je uporaben pri številnih manjših težavah, je ognjičevo olje. Z njim si lahko pomagamo pri vneti in poškodovani koži ter manjših ranah, saj pospešuje proliferacijo. Pogosto ga uporabljamo pri občutljivi koži in ga zato dodajamo izdelkom za nego dojenčkov in otrok ter v primeru kožnih težav kot je dermatitis. Blagodejno deluje tudi pri doječih materah, ki imajo težave s popokanimi bradavicami.

Šentjanževo olje

Naslednje najbolj poznano je šentjanževo olje. Slavi kot »macerat za blaženje opeklin«. Odlično se obnese tako v primeru sončnih kot ostalih tipih opeklin, poleg tega pa deluje tudi regenerativno in protivnetno. Uporabljamo ga tudi v negi za po sončenju. Ker spodbuja celjenje, jo uporabljamo tudi pri poškodovani koži in manjših ranah, blagodejno pa bo delovalo tudi pri bolečih in vnetih mišicah.

Gabezovo olje

Gabezov oljni izvleček nudi odlično pomoč v primeru poškodb, saj spodbuja rast svežega tkiva in zmanjšuje videz brazgotin. Blagodejno vpliva na bolečine v sklepih in mišicah ter težave z ožiljem, kot so krčne žile, vnete vene in hemoroidi. Uporablja se tudi pri poškodovani in vneti koži.

Rožmarinovo olje

Odličen macerat za pospeševanje prekrvavitve in v primeru mrzlih okončin. Kot dodatek z ostalimi izvlečki se dobro obnese v masažnih oljih za boleče in vnete mišice. V kozmetiki ga uporabljamo za pospeševanje rast las, odlično pa se obnese tudi v kulinariki kot dodatek jedem.

Smiljevo olje

Smilj (tudi immortelle ali nesmrtnica) je v različnih oblikah izvlečkov zadnja leta povzročil pravo evforijo na področju kozmetike. Njegova izjemna regenerativna moč je vzrok za uporabo v anti-age kozmetiki in izdelkih za nego obraza, odlično pa se obnese tudi pri izboljševanju videza brazgotin. Poleg tega deluje tudi protivnetno, zato se odlično obnese pri težavni koži kot je dermatitis, uporabljamo pa ga tudi v terapevtskih masažnih oljih. Če ga obožujete tudi vi, se nam pridružite na delavnici Prestižni izdelki Immortelle, ki je posvečena izdelavi kozmetike iz smilja.

Korenčkovo olje

Precej manj poznano, a odlično olje za nego kože. Bogato z beta-karotenom (provitamin A), ki se bori s prostimi radikali in popravlja posledice UV žarkov ter okoljskih vplivov, ki na naši koži puščajo vidne posledice. Ker spodbuja rast novega tkiva, je odličen pri negi ran, poškodovane kože in brazgotinah. Zaradi njegove intenzivne oranžne barve ga pogosto uporabljajo tudi za teniranje blede in puste polti.

 

Rok trajanja maceratov

Življenjska doba vašega macerata je odvisna predvsem od olja, ki ste ga izbrali. Če je bilo olje sveže in ste izbrali takega, ki je dobro stabilno, bo vaš oljni izvleček sigurno dočakal leto dni, ko bo čas za izdelavo novega. Obstojnost lahko podaljšate tudi z dodajanjem antioksidantov, ki upočasnjujejo proces staranja olj. Olje, ki je postalo žarko, kar najpogosteje zaznamo po neprijetnem »ostrem« vonju, ni več uporabno in ga vedno zavržemo.

 

Uporaba maceratov

Oljne izvlečke lahko uporabljamo samostojno ali pa v kombinaciji z ostalimi sestavinami, kot so druga rastlinska olja in eterična olja. Če ste vešči izdelave domače kozmetike, lahko macerate uporabite tudi v številnih izdelkih, ki jih ustvarite. Na delavnicah izdelave naravne kozmetike, ki jih vodim v Naravnem Kotičku, uporabljamo macerate v številnih izdelkih.

 

Macerati - oljni izvlečki

 

Najpogosteje iz njih izdelujemo terapevtska mazila kot je na primer ognjičevo mazilo, ki se uporablja za nego poškodovane in vnete kože, dojenčkovo ritko ali opekline. Na delavnici immortelle je macerat laškega smilja ena glavnih sestavin v anti-age izdelkih kot so krema za obraz za zrelo kožo, regenerativna krema za roke, obnovitveni losjon za telo ali prestižni serum za obraz in dekolte. Kamilični macerat uporabljamo tudi kot osnovo pri terapevtskih izdelkih za dermatitis, ekceme in luskavico, sivkinega pa kot osnovo za antistresna masažna olja. Bršljanov macerat je odličen dodatek v anticelulitnih pripravkih, gabezov pa v pripravkih za zvine in poškodbe tkiv. Na prednovoletnih delavnicah izdelke obogatimo tudi z bolj prestižnimi macerati, kot so macerat vrtnice, vanilije ali kavin macerat.

Bodite kreativni! Macerate lahko uporabite povsod tam, kjer sicer uporabljate samostojna rastlinska olja. Preden macerat izdelate in uporabite, preverite katere zdravilne učinkovine ima vaša izbrana rastlina in katere izmed njih so maščobotopne. Na ta način boste določili terapevtsko delovanje vašega macerata.

Naj vam zdravilni in negovalni macerati polepšajo prihajajočo jesen!

 

Recepti za izdelovanje pripravkov z doma izdelanimi macerati

 

Olje za artritis in revmo

  • 30 ml rožmarinovega macerata
  • 20 ml šentjanževega macerata
  • 8 kapljic eteričnega olja prave sivke (Lavandula angustifolia)
  • 6 kapljic eteričnega olja laškega smilja (Helichrysum italicum)
  • 4 kapljice eteričnega olja ingverja (Zingiber officinale)
  • 4 kapljice eteričnega olja kurkume (Curcuma longa)
  • 3 kapljice eteričnega olja brina (Juniperus communis)
  • 2 kapljici eteričnega olja klinčkov (Eugenia caryophyllata)

Izdelava: V 50 ml temno stekleničko nakapljajte eterična olja in dotočite macerata. Dobro premešajte, stekleničko opremite z nalepko in jo shranite na hladno in temno mesto.

Masažno olje nanesite na problematične (boleče) predele in vmasirajte. Ponavljajte po potrebi oz. do 3x dnevno.

Opozorilo: Mešanica je primerna za sicer zdravo odraslo osebo in ni primerna za nosečnice.

 

Anti-age smiljevo oljeRegenerativno/anti-age večerno obrazno olje

  • 20 ml smiljevega macerata v jojobinem olju
  • 5 ml korenčkovega macerata
  • 5 ml olja šipkovih plodov
  • 3 kapljice eteričnega olja sandalovine (Santalum album)*
  • 2 kapljici eteričnega olja laškega smilja (Helichrysum italicum)
  • 1 kapljica eteričnega olja kadilne bosvelije (Boswellia carterii)

*Ker spada indijska sandalovina pod ogrožene vrste dreves, jo uporabljamo zelo premišljeno, varčno in z veliko mero spoštovanja. Ker je kvalitetno eterično olje težko dosegljivo, ga lahko zamenjate z avstralsko sandalovino (Santalum spicatum) ali drugo vrsto anti-age eteričnega olja, npr. miro (Commiphora myrrha).

Izdelava: V 30 ml stekleničko nakapljajte eterična olja in dotočite macerata ter rastlinsko olje. Dobro premešajte, stekleničko opremite z nalepko in jo shranite na hladno in temno mesto.

Oljni serum nanesite na od tonika popršen obraz (ko je še vlažen) in nežno vmasirajte v kožo obraza in dekolteja. Za en nanos zadostuje 3-5 kapljic.

14 komentarjev

  • Nina

    Ali je lahko korenček sveže narezan dan v olje (katero olje je najprimernejše?), saj vsebuje veliko vode…ali ga je bolje naribanega posušiti?

    • Inka P. Gerkšič
      Inka P. Gerkšič

      Kadarkoli namakamo v olju svežo rastlino, tvegamo prenos (dela) vode iz rastline v olje in s tem mikrobiološko oporečnost. Ravno tako nam lahko tak macerat ob izdelovanju hitreje zaplesni. Zato je potrebna pri maceriranju s svežimi rastlinami posebna previdnost, po izvedenem postopku pa je nujno ustrezno odstranjevanje vlage/vode iz macerata.
      Sedaj pa h korenčku 🙂 Prav imaš, najbolje ga je naribati in na hitro posušiti (ne presušiti!). Izbira olja je tvoja izbira – pomisli za kakšen namen boš imela macerat in izberi ustrezno olje. Če bo za izdelovanje mazil, bo olivno čisto ok, če bi ga imela za obraz, bo morda jojobino olje boljša izbira, za nego telesa pa mogoče mandelj. Pomembno je le, da so olja dovolj stabilna (ne izbiramo tistih, v katerih prevladujejo večkrat nenasičene maščobne kisline) in da macerata ne postavljaš na sonce.

  • Marjan Drev

    Pri gabezu sem zasledil, da je glavna učinkovina anatoin, ki ga uporablja naravna kozmetija v čisti obliki. V tehniččnih podatkih piše, da je topen v vodi. V drugi literaturi pa tudi, da je topen v alkoholih in netopen v dietil etru. O topnosti v rastlinskih oljih pa niti besedic.Imate vi kaj več podatkov o topnosti, saj je topnost v oljih pomemben podatek za izdelavo macerata?

    • Inka P. Gerkšič
      Inka P. Gerkšič

      Alantoin je le ena izmed učinkovin v gabezovih izvlečkih. In res je, imate prav, podatki o topnosti so zelo skopi.
      Alantoin, ki se ga kupi v čisti obliki, je sicer topen v vodi, a dokaj slabo (nekje o,6g na 100g osnove, topnost se nekoliko izboljša/poveča z višjo temperaturo). V oljih je netopen, zato lahko sklepamo, da ga v maceratu ni. Torej so za delovanje macerata odgovorne druge (lipofilne) snovi.
      Če želimo izkoristiti polno moč alantoina (vulnerarično, protivnetno, keratoplastično in vlažilno delovanje), je najbolje izdelati emulzijo in ji dodati alantoin v izolirani obliki.

  • Mija Labrovič

    Koliko korenčka potrebujem za macerat na 100ml olja?

    • Inka P. Gerkšič
      Inka P. Gerkšič

      Korenčka damo toliko, da je kozarec poln, olje pa sega kak cm čez nivo rastlinskega materiala.

  • Barbara L.

    Kako je z uporabo ghee masla namesto rastlinskih olj? Hvala.

    • Inka P. Gerkšič
      Inka P. Gerkšič

      Sama z ghee maslom maceratov še nisem delala, se pa uporablja v kozmetiki. Ne vidim razloga, da se ga ne bi uporabilo tudi pri izdelavi maceratov.

  • Marjeta

    Kako pa lahko pripravim korenčkov macert v pečici? Hvala

    • Inka P. Gerkšič
      Inka P. Gerkšič

      Sama maceratov po toplem postopku ne delam, saj poskusim čim bolj paziti na olje. Pri toplem postopku je poleg toplote izpostavljen tudi oksidaciji. Vendar pa se lahko macerate izdeluje tudi na tak način. V tem primeru poskrbite, da temperatura olja ne preseže 40 stopinj. Toplota pospeši izločanje snovi v olje, vendar pa je težko reči v kakšni meri se bodo zdravilne učinkovine izlužile v nekaj urah ali dneh (pri čemer je treba upoštevati koliko ima to smisla zaradi porabljene energije) v primerjavi s hladnim maceriranjem, ki poteka 2-3 tedne.

  • Irena

    Hvala za tako poučen in uporaben prispevek.

    Zanima me ali se pri gabezu uporabi le korenina in tudi za kaj se lahko uporabi macerat iz konoplje in s katerimi rastlinami je možna kombinacija in za kaj se uporablja.
    Prosim, če lahko napišete kakšno mazilo lahko uporabi 3letnik, ki ima dermatitis in ne sme uživati jajc in mleka.
    Iskrena hvala za odgovor.
    Irena

    • Inka P. Gerkšič
      Inka P. Gerkšič

      Pozdravljeni, Irena.

      Za gabezov macerat se uporabi samo korenina. Kar se tiče macerata iz konoplje, ne vem zakaj bi ga delali, saj iz nje pridobivamo olje. Macerate se navadno izdeluje iz rastlin, ki olja ne dajejo, imajo pa lipofilne (maščobotopne) zdravilne učinkovine.
      Za vašega 3-letnika pa lahko uporabite mazilo, za katerega imate recepturo tu: https://www.naravni-koticek.si/ste-letos-nabrali-kaj-ognjica/.
      Prijazen pozdrav,
      Inka

  • Ana

    Pozdravljeni,

    najlepsa hvala za poucen in uporaben prispevek. Prvic se lotevam priprave macerata, in sicer bi uporabila sipek.
    Mogoce veste, se lahko uporabi narezan sipek s semeni ali jih je boljse odstraniti?
    Najlepsa hvala za odgovor,
    Ana

    • Inka P. Gerkšič
      Inka P. Gerkšič

      Pozdravljeni, Ana.
      Macerate navadno delamo iz rastlin, ki ne dajejo rastlinskega olja. Iz šipka pridobivamo rastlinsko olje. Zakaj bi torej želeli iz njega izdelati macerat? 🙂
      Če želite njegove lipofilne učinkovine, jih bo v olju zagotovo neprimerno več, hidrofilne učinkovine (npr. vitamina C ipd) pa se v olje v vsakem primeru ne izlužijo, saj so vodotopne.
      Pozdrav!

Imaš vprašanje ali komentar? Napiši :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.