Kamilični oljni izvleček (z receptom)

Le kdo ne pozna čudovitih učinkov prave kamilice (Matricaria recutita)? Sama se niti spomnim ne, kdaj sem prvič pila kamilični čaj, vem pa, da me spremlja že celo življenje in da druge tako čudovite rastline, zame ni.

Ko sem bila otrok, me je pogosto bolel trebušček. Moja skrbna mami mi je vedno skuhala kamilični čaj in skozi leta je postal moj stalni popotnik, saj mi pomaga čisto pri vsem – bolečinah v želodcu, slabem počutju, menstrualnih krčih in pravzaprav si ga skuham tudi ko sem žalostna 🙂 To, da ima kamilični čaj name placebo učinek, se dobro zavedam in pravzaprav me to sploh ne moti. Važno da pomaga! 🙂

 

kamilica

 

Sicer pa kamilica sodi med zelišča, ki jih slovenska tradicionalna medicina uporablja skoraj za vse bolezni. V obliki čaja jo uporabljamo proti vnetjem, prehladu, želodčnim in črevesnim težavam, vnetju ledvic in mehurja. Pospešuje znojenje, teši krče, umirja, krepi želodec in telo, razkužuje in razkraja. Zunanje so jo uporabljali za spiranje pri vnetju ušes, oči in kožnih izpuščajih ter za grgranje pri vnetju ustne votline in zobobolu. Pripravek je primeren tudi za izpiranje ran in opeklin, saj pospešuje celjenje ter razkuži rane. Inhalacije pomagajo pri prehladih, (senenemu) nahodu, astmi ter vnetju dihalnih poti. Pri revmatizmu, bolečinah in vnetjih so včasih uporabljali tople kamilične obkladke iz kamiličnega olja (macerata).

 

Letos poleti sem se lotila izdelave kamiličnega olja – macerata. Dobro posušene (domače) ekološke cvetove kamilic sem macerirala v ekstra deviškem olivnem olju po hladnem postopku okoli 40 dni. Ko izdelujete macerat, morate paziti, da je rastlinski materjal dobro prekrit z oljem in v steklenem kozarcu ne ostajajo zračni mehurčki. Po pretečenem obdobju je potrebno macerat precediti in pri kamilicah tudi prefiltrirati skozi gazo, saj sicer v olju ostanejo majhni delci, ki so ušli skozi cedilo.

 

Nad maceratom sem preprosto navdušena! Kamilično olje pomirja razdraženo kožo, saj deluje protivnetno in rahlo antiseptično (uničuje mikroorganizme in preprečuje njihovo razmnoževanje). Zdravi kožne težave (aknavost), pomaga pri manjših ranah, oteklinah in vnetjih. Dobro nahrani izsušeno kožo in pospeši njeno regeneracijo.

Kamilično olje uporabljam kot osnovo za izdelavo olja proti dismenoreji (boleči menstruaciji) in iz njega izdelujem kamilično mazilo *. Odlično je tudi kot dodatek kremam za obraz (za razdraženo kožo) ali raznim mazilom za telo (blaženje po pikih žuželk, za razpokane pete, po sončenju ali za opekline,…). Navadno olja ne uporabljam samostojno, ampak ga dodajam različnim ostalim oljem.

* Uporabite ga lahko tudi v ognjičevem mazilu (klik), kjer del ognjičevega olja nadomestite s kamiličnim.

 

Kamilično olje je odlično tudi, ker ga lahko za določene namene uporabljamo namesto eteričnega olja kamilice, ki je izredno drago. Sicer moramo biti pri eteričnem olju pozorni, saj poznamo eterično olje (prave oz. modre) nemške kamilice (Matricaria recutita) in rimske kamilice (Anthemis nobilis). Delovanje imata na splošno sorodno, razlika pa je v količini kamazulena, ki je protivnetna učinkovina. Nemška kamilica ga ima več in ima zato močnejše protivnetno delovanje, med tem ko je rimska kamilica bolj nežna in zato primerna (razredčena!) za vsakodnevno uporabo, tudi pri otročkih.

 

Kako pa čudovito kamilico uporabljate vi? 🙂

 


kamilično maslo za teloRECEPT: kamilično maslo za telo in roke

Sestavine:

59,9 g kamiličnega olja  (macerat v olivnem olju)*

15 g čebeljega voska**

15 g karite masla

10 g kakavovega masla

0,1 g vitamina E

15-30 kapljic eteričnih olj (po želji)***

Navodila za izdelavo:

Olje, masla in vosek združite v posodi, ki jo postavite v vodno kopel. Ko se sestavine raztopijo, jih dobro premešate in med ohlajanjem stepate s paličnim mešalnikom ali stepalnikom. Ko temperatura pade pod 40°C, dodamo vitamin E in eterična olja. Stepamo, dokler maslo ne postane kremasto in gosto. Nadevamo v primerno embalažo in zapremo šele, ko se maslo popolnoma ohladi.

* Kamilično olje lahko nadomestite tudi z ognjičevim oljem in ustvarite ognjičevo maslo.

** Z deležem čebeljega voska uravnavate trdoto. Če se vam zdi mazilo pretrdo, pri naslednji izdelavi nekoliko zmanjšajte delež voska in obratno.

*** Eterična olja dodajate glede na namen in posebnosti kože. Za zimske mesece, ko je koža izsušena, so primerna EO prave sivke, rimske kamilice, pelargonije, pačulija in številna druga.

Maslo za telo nam pozimi daje nego in kožo ščiti pred zunanjimi vplivi. Ker je koža poškodovana in izsušena, pomaga pri njeni regeneraciji in jo pomirja. Primerno je tako za nego telesa in rok, kot tudi za razpokano in trdo kožo na komolcih in petah. Uporablja ga lahko celotna družina (pri manjših otrocih eterična olja izpustite).

Kaj boljšega si še sploh lahko želimo? 🙂

 Macerati in mazila

Ali macerate delamo s svežimi ali suhimi zelišči? Po toplem ali hladnem postopku? Na soncu ali v senci? Kar nekaj rastlin zahteva poseben postopek izdelave macerata, med njimi tudi smilj, šentjanževka in gabez. Naučite se jih delati pravilno, da bodo kar najbolj kvalitetni!

Povedali bomo tudi s katerimi olji je smiselno pripravljati macerate, kako jim podaljšamo obstojnost, kdaj nabiramo rastline, da bodo macerati najboljši ter iz katerih rastlin maceratov nima smisla izdelovati. Podrobno bomo pogledali izdelavo in uporabo 10 različnih maceratov in izdelali 3 blagodejna mazila po vašem izboru.

Kliknite za več podrobnosti >>

Lepo vabljeni! 

Imaš vprašanje ali komentar? Napiši :)