Kreme za sončenje pod drobnogledom

Konec prejšnjega tedna sem v večjem nakupovalnem centru poslušala mlado mamico in njeno hčerko, kako se pogovarjata o pripravah na morje 🙂 Hčerka si je zaželela kremo za sončenje iz reklame, ki jo je videla po televiziji, zato sem se odločila, da stopim do police s kremami za sončenje in si jih malo podrobneje ogledam.

 

Da bi bile primerjave čim boljše, sem pri vseh izdelkih različnih blagovnih znamk izbrala kremo ali mleko za sončenje z zaščitnim faktorjem 20. Kaj sem ugotovila?

 

Sestavine

Pripravite se na dolgo branje, saj je v izdelkih kar mrgolelo kemikalij in zdravju nevarnih snovi… Ker je spisek res dolg, sem izbrala nekaj najbolj problematičnih oz. najpogosteje uporabljenih. Vidite jih lahko na nekaj objavljenih deklaracijah, podčrtani so z rdečo in rumeno barvo.

Preden pričnemo pregledovati naše INCI deklaracije, je potrebno povedati tudi, da je pomembno KJE na spisku sestavin se le-ta nahaja. Višje, kot je, večjo količino le-te izdelek vsebuje in bolj je problematična (če gre za nevarno kemikalijo).

 

Skoraj da ne najdemo kreme za sončenje, ki ne bi vsebovala parabenov. Le redko katera ima samo po enega, v večini jih najdemo celo vrsto.

 • Parabeni so konzervansi in se uporabljajo kot zaviralci mikroorganizmov ter za podaljšanje roka trajanja izdelkov. Spadajo med hormonske motilce, saj je bilo ugotovljeno njihovo estrogeno delovanje. Povzročajo tudi alergične reakcije in izpuščaje ter lišaje na koži.
parabeni v kremah za sončenje

 

Večina krem ima na seznamu sestavin tudi »parfum ali fragrance«, pod katero vemo, da kozmetična industrija rada skrije marsikaj.

 • Dišave spadajo med poslovne skrivnosti, zato proizvajalci niso zavezani k razkritjem kaj se pod tem imenom skriva. Narejene so iz kemikalij, ki povzročajo alergije, astmo, nekatere so kancerogene in nevrotoksične. Prav tako so škodljive tudi okolju. Dražijo kožo in sluznice, povzročajo alergije, migrene in sprožajo astmatične napade. Nekatere težave, povezane z uporabo teh kemikalij so glavoboli, vrtoglavica, izpuščaji, hiperpigmentacija kože, dražeč kašelj, bruhanje, draženje kože – seznam se še kar nadaljuje.

 

V kremah za sončenje je precej pogost tudi propylene glycol.

 • Propylen glycol je en izmed najpogosteje uporabljenih vlažilcev. Gre za sintetično zmes kemikalij, predelano iz surove nafte. Znano je, da povzroča alergijske reakcije, koprivnico in ekceme. Tudi PEG (polyethilen glycol) ali PPG (polypropylene glycol) sta sorodni kemikaliji.

 

V večini krem sem zasledila tudi triethanolamine (TEA).

 • Diethanolamine (DEA) in triethanolamine (TEA) se uporabljata v kozmetiki kot emulgatorja. Lahko povzročita alergične reakcije, draženje oči ter suhost kože in las. DEA in TEA sta amina (sestavina amoniaka) in lahko povzročita nastanek kancerogenih nitrosaminov, če prideta v stik z nitrati. Sta toksična, kadar se absorbirata skozi kožo dalj časa.

 

V več kremah sem našla tudi sestavino dimethicone.

 • Dimethicone (in druge methicone sestavine) nekatere študije povezujejo z rakastimi obolenji, saj je v laboratorijskih poskusih na živalih je povzročil tumorje in mutacije.

 

Pri treh kremah je bil med sestavinami naveden tudi retinil palmitat.

 • Retinil palmitat je oblika vitamina A, ki ga v kremah za sončenje pogosto uporabljajo zaradi antioksidativne moči. Vendar pa ta oblika vitamina A v kremah za sončenje v stiku s sončnimi žarki pospeši staranje kože in posledično razvoj kožnih lezij in tumorjev.

 

Nadalje ugotovim, da nekatere izmed blagovnih znamk uporabljajo nanotehnologijo – na seznamu sestavin namreč vidimo, da je titanov dioksid, ki ga vsebuje, v velikosti nanodelcev.

 • Vedno bolj pogosto strokovnjaki omenjajo problem uporabe nanodelcev, za katere še ne vejo točno kako dolgoročno vplivajo na naše zdravje. V različnih raziskavah so znanstveniki dokazali povezavo med nanodelci (iz izdelkov za zaščito pred soncem) in DNA ter kromosomskimi poškodbami, ki povečajo tveganje za obolenje z rakom, pojavijo pa se lahko tudi Alzheimerjeva bolezen, epilepsija in celo avtizem.
nanodelci v kremah za sončenje

 

V eni izmed krem je čisto na začetku sezama sestavin navedeno tudi mineralno olje.

 • Mineralno olje je produkt petrokemije in stranski produkt pridelave petroleja. Zapira pore in tako koži onemogoča izločati strupe iz telesa, povzroča akne in tudi druga kožna obolenja. Upočasnjuje tudi samo delovanje kože in razvoj celic ter tako pospešuje staranje. Več raziskav je potrdilo, da lahko slabo rafinirano mineralno olje povzroči raka kože.

 

V eni izmed krem sem zasledila tudi alcohol denat.

 • Alcohol denat (denaturiran alkohol) je stranski produkt destiliranja nafte. Običajno vsebuje tudi benzil alkohol (benzyl alcohol), da postane nepiten. Pri nekaterih ljudeh povzroča kontaktni dermatitis in kemično preobčutljivost.

 

V eni izmed krem je bil med sestavinami tudi glicerol stearate.

 • Glycerol stearate je povezan z nastankom prostih radikalov in inhibitorjev prostate.

 

Pri večini izdelkov zasledimo tudi glicerin, ki je sicer lahko tudi naravna sestavina (vlažilec), vendar samo, če gre za naravni rastlinski glicerin, česar (na žalost) ne moremo vedeti.

 • Glycerin je navadno cenen derivat nafte ali v najboljšem primeru živalski glicerin. Uporabljajte le izdelke, pri katerih je na deklaraciji navedeno, da gre za rastlinski glicerin.

 

To je le peščica problematičnih sestavin iz krem za sončenje – tistih, ki so se pojavile na objavljenih deklaracijah. Še posebej pozorni bodite, ko izdelke za zaščito kupujete za vaše malčke, saj so na kemikalije še bolj občutljivi.Delavnica: Naravna poletna zaščita kože

Kako se lahko nevarnim kemikalijam izognemo? Kremo za sončenje si lahko izdelate tudi sami!

Kakšna je najboljša receptura in kako kremi prilagodimo zaščitni faktor se lahko naučite na naši delavnici Naravna poletna zaščita kože (klik >>). Prav tako bomo izdelali losjon za po sončenju (za regeneracijo in opekline), repelent proti komarjem in klopom ter zaščitni balzam za ustnice.

Preprosto recepturo pa si lahko ogledate v mojem prispevku revije Jana: Pomagaj si sam (klik >>). 

Imaš vprašanje ali komentar? Napiši :)