Parabeni v kozmetiki

Parabeni v kozmetiki – nedolžni konzervansi ali povzročitelji raka?

Kaj so parabeni?

Parabeni so ena izmed sestavin kozmetičnih izdelkov o katerih je bilo zagotovo napisanih največ člankov. Pa vseeno, kaj parabeni sploh so?

Parabeni so skupina konzervansov, kar pomeni, da zavirajo rast mikroorganizmov in podaljšujejo rok trajanja izdelka. Danes najdemo parabene v številnih kozmetičnih izdelkih – zobnih pastah, kremah, šamponih, ličilih, prav tako pa se za konzerviranje uporabljajo na številnih drugih področjih. Njihova uporaba je pogosta predvsem zato, ker so poceni, brez barve, vonja in okusa ter imajo širok spekter delovanja. Parabeni delujejo protibakterijsko in ščitijo pred plesnimi. Učinkovitejša je uporaba kombinacije parabenov, saj delujejo sinergistično in so tako bolj aktivni. Ravno s tem namenom v enem kozmetičnem izdelku navadno zasledimo več različnih vrst parabenov.

Parabeni predstavljajo vrsto spojin, kjer je para hidroksibenzojska kislina zaestrena z alkilnim ali arilnim alkoholom. Nahajajo se v obliki majhnih, brezbarvnih kristalov ali belega kristaliničnega praška. V kozmetiki so prisotni metilparaben, etilparaben, propilparaben in butilparaben. Parabeni se med seboj ločijo glede na dolžino verige alkilne molekule in sicer dolžina verige narašča od metilparabena – etilparabena – propilparabena do butilparabena. Daljša veriga pomeni večjo topnost, večja topnost pa pomeni večjo absorpcijo parabenov skozi kožo.

 

Parabeni

 

Ali so parabeni varni ali ne?

Parabeni so bili prvič uporabljeni že leta 1930, vendar so v zadnjih letih pritegnili veliko pozornosti, saj naj bi njihova uporaba povzročala raka dojk. Zakaj se jih torej uporablja, če so zdravju škodljivi? Ali so morda v določenih primerih varni ali pa so resnično smrtonosni? Želim si, da bi bil odgovor enostaven in stvari črno-bele, a žal niso. Tako kot pri vsaki stvari, se je potrebno v tematiko malce bolj poglobiti in pogledati dejstva, brez predsodkov in negativnega odnosa, ki ga imamo do parabenov (da, tudi jaz sem med tistimi, ki se jih izogibajo na daleč). Poglejmo si nekaj dejstev.

 

Dejstvo številka 1: Parabeni so naravno prisotni v borovnicah, malinah, jagodah, grozdju, paradižniku in ječmenu. Boste zato vsa ta živila črtali z jedilnika in po novem verjamete, da so zdravju škodljiva?

Dejstvo številka 2: Marsikdo ne pozna zaključka raziskave o vplivu parabenov na raka dojke, v kateri so dokazali prisotnost parabenov v prvotni estrski obliki v rakastem tkivu dojke. Kmalu po zaključku raziskave se je namreč izkazalo, da je pri študiji prišlo do napake in zato prisotnosti parabenov niso označili kot vzrok za pojav raka. Kljub temu, da se sama vedno sprašujem s katere strani je neka študija financirana (in morda celo prilagojena tako, da gre komu v prid?), je prav, da imamo vse informacije. Kaj naredimo z njimi, je naša stvar.

Dejstvo številka 3: Parabene v naše telo dnevno vnašamo z dihanjem, zaužitjem in skozi kožo. Ocenjena sprejemljiva vrednost celotnega dnevnega vnosa je 0-10 mg/kg telesne teže. Če poskusimo nehat dihati, bomo zagotovo zmanjšali vnos parabenov v telo 😉

Dejstvo številka 4: Za večino ljudi z normalno in zdravo kožo parabeni po nanosu na kožo ne povzročajo draženj ali preobčutljivostnih reakcij. Po peroralni aplikaciji se hitro absorbirajo, metabolizirajo in izločajo z urinom. To seveda še ne pomeni, da so (popolnoma) varni.

 

Pa poglejmo še nekaj dejstev, ki ne govorijo parabenom v prid:

 

Dejstvo številka 5: V študijah so ugotovili, da parabeni delno prehajajo skozi kožo, prehajanje pa je večje, če ima paraben daljšo verigo alkilne molekule. Butilparaben torej v večji meri prehaja skozi kožo kot metilparaben in je zato tudi bolj škodljiv. Ne pozabimo, da se v kozmetičnih izdelkih navadno nahajajo v kombinaciji, torej več parabenov na enkrat.

Dejstvo številka 6: V številnih in vitro študijah je bilo ugotovljeno, da so parabeni šibko estrogeni, da so torej šibki hormonski motilci. Dokazali so, da estrogeno delovanje parabenov narašča z dolžino in razvejanostjo stranske alkilne verige (tj. od metilparabena proti butilparabenu). Torej smo nazaj pri študijah, ki vendarle so pokazale hormonski vpliv.

 

Parabeni v hrani

 

Parabeni in zakonodaja

Po vseh naštetih dejstvih se je težko odločiti ali so torej parabeni škodljivi ali ne. Če se nahajajo v sadju in zelenjavi, ki ju človek uživa že tisočletja, potem že ne morejo biti nevarni? Nahajajo se namreč v enih izmed najbolj zdravih živil, kar jih poznamo! Po drugi strani pa prehajanje skozi kožo in motilci hormonov? Torej čim dlje stran od njih! Kaj pa pravijo o njihovi varnosti poročila SCCP (Scientific Committee on Consumer Safety)?

Od 16. aprila 2015 je v vseh državah EU v veljavi prepoved uporabe propil in butilparabena v kozmetičnih izdelkih za otroke, mlajše od treh let, ki so na novo dani na trg. Pri teh otrocih lahko zaradi poškodovane kože v pleničnem predelu namreč obstaja možnost absorpcije izdelka pod plenico. Za ostale kozmetične izdelke, ki so bili dani na trg po 16. aprilu 2015, je dovoljena koncentracija parabenov 0,14 % (pred aprilom 2015 je bila 0,4 %) kot posamezni ester ali v kombinaciji z dugimi estri para hidroksibenzojske kisline.

Torej kozmetična zakonodaja dovoljuje uporabo parabenov v izdelkih. Glede na trenutne študije naj bi bili že prej omenjene vrste parabenov varni konzervansi, če jih uporabljamo v mejah dovoljenih in priporočenih koncentracij.

 

Sklep oz. kaj sedaj?

Ker so parabeni najpogostejši konzervansi, ki se dodajajo v (konvencionalne) kozmetične izdelke, bodo v prihodnosti zagotovo opravljene še številne študije, ki bodo preverjale njihovo varnost in nenazadnje tudi učinkovitost. Glede na to, da smo na tem blogu zbrani predvsem izdelovalci domače kozmetike, jih v vsakem primeru ne uporabljamo in se nam zato ni potrebno bati njihovih morebitnih negativnih učinkov, kajne? 🙂 Še ena dobra plat izdelovanja naravne kozmetike <3

 


Viri:

Kočevar Glavač N., et al.: Sodobna kozmetika: Sestavine naravnega izvora. Velenje. Širimo dobro besedo, 2015

Kreft S., et al.: Sodobna fitoterapija. Ljubljana: Slovensko farmacevtsko društvo, 2013

FDA (Food and Drug Administration): https://www.fda.gov/cosmetics/productsingredients/ingredients/ucm128042.htm, dostopno dne 01.10.2017

SCCS (Scientific Committee on Consumer Safety): https://ec.europa.eu/health/scientific_committees/stub-for-f2a15b9438331568855209dc941b28691f940f4cc1aec4a7d18df58d_en , dostopno dne 01.10.2017

Imaš vprašanje ali komentar? Napiši :)