Vitamin E v kozmetiki

Vitamin E v kozmetiki – konzervans vs. antioksidant

Vitamin E je v kozmetiki ena najpogosteje uporabljanih sestavin. V današnjem prispevku bomo razjasnili, zakaj vitamin E NI naravni konzervans, kljub temu da mu veliko ljudi še vedno napačno pripisuje takšno funkcijo. Na tovrstne informacije lahko naletiš predvsem na številnih tujih blogih. Zato si najprej oglejmo razliko med konzervansi in antioksidanti, nato pa si bomo pogledali kakšna je dejanska funkcija vitamina E v kozmetičnih izdelkih.

Konzervansi v kozmetiki

Konzervansi so snovi, ki jih izdelkom dodajamo z namenom, da preprečijo rast bakterij, gliv in plesni.  Z vključitvijo konzervansov v kozmetične izdelke preprečimo razmnoževanje mikroorganizmov v izdelkih v normalnih pogojih shranjevanja in med njihovo uporabo. Kozmetični izdelki morajo imeti ustrezno mikrobiološko kakovost, ki jo je potrebno ohranjati tudi v času po njihovem odprtju in skozi celoten rok uporabnosti. Poleg tega, da konzervansi ščitijo izdelek pred mikrobiološko kontaminacijo, hkrati ščitijo tudi uporabnike pred neželenimi okužbami.

Mikroorganizmi za svoj obstoj in rast potrebujejo vodo, kar pomeni, da kozmetični izdelki, ki vsebujejo vodo predstavljajo odlično okolje za razmnoževanje mikroorganizmov. Zaradi tega je takšne izdelke obvezno konzervirati. Konzervirati je potrebno tudi izdelke, ki :

  • vsebujejo hidrofilne sestavine (kot so hidrolati, aloe vera ipd.),
  • vsebujejo druge sestavine, ki omogočajo razrast mikroorganizmom (kot so proteini, rastlinski izvlečki itd.),
  • sicer ne vsebujejo vode ali hidrofilnih snovi, vendar lahko med uporabo pridejo v stik z vodo (npr. pilingi, ki jih pod tušem nanašamo z mokrimi prsti).

Konzervanse pogosto kombiniramo med seboj, saj tako dosežemo sinergistično delovanje.  Sinergizem pomeni, da je učinek, ki jo ima kombinacija dveh snovi skupaj, večji kot je individualni učinek teh snovi. Dodatna prednost kombiniranja snovi je tudi ta, da lahko uporabimo nižje koncentracije posamezne snovi, hkrati pa še vedno dosežemo večji učinek.

 

Antioksidanti v kozmetiki

Antioksidanti so snovi, ki jih dodajamo izdelkom, ki so občutljivi na oksidacijo. Antioksidanti že v nizkih koncentracijah upočasnijo ali prekinejo oksidativne procese, ki jih povzročajo prosti radikali.

Antioksidanti delujejo kot lovilci prostih radikalov in tvorijo stabilne vmesne produkte. S tem preprečijo vezavo prostih radikalov s kisikom in prekinejo verižne reakcije oksidacije.

Tako kot velja pri konzervansih, tudi antioksidante pogosto uporabljamo v kombinaciji, saj tako dosežemo sinergistično delovanje. Pogosto lahko opazimo kombinacijo vitamina C in E, saj podpirata delovanje drug drugega.

Delovanje antioksidantov

Vir: https://www.haleo.co.uk/the-body/antioxidants/

 

Vitamin E v kozmetiki

Pod imenom Vitamin E se skriva skupina sorodnih snovi, med katerimi pa so najpomembnejši tokoferoli in tokotrienoli.  Vitamin E (v obliki tokoferolov) je po videzu rumenkasta tekočina, ki je netopna v vodi. Nahaja se v štirih izomernih strukturah, najpogostejša oblika je gama-tokoferol medtem ko naj bi bila najbolj aktivna oblika alfa-tokoferol (tako navaja literatura).

Vitamin E je antioksidant naravnega izvora, ki se nahaja tudi v našem telesu, kjer preprečuje prooksidacijo membranskih lipidov, ki jo povzročajo reaktivne kisikove zvrsti (prosti radikali) in na ta način ščiti celice pred oksidativnim stresom.

Vitamin E lahko reagira s prostimi radikali in tvori nevtralne, stabilne produkte, ki ne sodelujejo več v verižnih reakcijah. Na ta način upočasni oksidativne procese lipofilnih komponent (kot so na primer rastlinska olja) in podaljša njihovo obstojnost.

Antioksidanti

Vir: https://edenssemilla.com/the-benefits-of-antioxidants-topical-skin-care-products-foodstuffs/

 

Torej, zdaj vemo, da je vitamin E zagotovo antioksidant. Pa je tudi konzervans?

Vitamin E nikakor NI konzervans, saj nima protimikrobnih lastnosti. Je pa antioksidant, saj deluje kot lovilec prostih radikalov in tako upočasni oksidacijo olj in drugih lipofilnih snovi (deluje torej anti-oksidativno). Vitamin E bo v kozmetičnih izdelkih torej zaščitil lipidne (maščobne) komponente, predvsem večkratno nenasičene maščobne kisline, pred prezgodnjo oksidacijo in s tem podaljšal obstojnost izdelka v smislu kakovosti. Brez njega bi rastlinska olja hitro postala žarka, kar bi opazili predvsem po neprijetnem vonju in spremenjeni barvi.

Zagotovo pa vitamin E ne bo preprečil mikrobiološke kontaminacije kozmetičnega izdelka, saj nima protimikrobnega delovanja in bo ob njegovem dodatku v izdelku še vedno lahko prišlo do razrasti mikroorganizmov.

Če povzamemo bistvo, antioksidanti podaljšajo obstojnost maščobnih komponent v izdelku tako da upočasnijo proces oksidacije in s tem preprečijo prezgodnjo pokvarljivost (žarkost) maščob. Takšno delovanje ima vitamin E. Na drugi strani pa konzervansi zaščitijo izdelek pred mikrobiološko kontaminacijo, torej podaljšajo obstojnost izdelka tako, da preprečijo razmnoževanje in rast mikroorganizmov in na ta način omogočijo njegovo varno uporabo. Takšnega delovanja vitamin E nima.

 

NAMIG

Vitamin E že nekaj mesecev podrobno proučujem. To se ti bo morda zdelo nenavadno, saj gre za pogosto uporabljano in dobro poznano sestavino. Vendar pa sem zasledila zanimive informacije, ki nasprotujejo splošno znanim. Vedno več študij namreč kaže na to, da so informacije, ki nam jih podajajo proizvajalci in prodajalci te sestavine, zavajujoče. Pod vprašaj npr. postavljajo vsem znano dejstvo, da vitamina E ne smemo segrevati. Ravno tako ugotavljajo, da alfa-tokoferol nima vedno najmočnejšega delovanja. Še bolj zaskrbljujoče pa je dejstvo, da večina študij kaže na to, da deluje vitamin E v deležih, ki jih priporočajo proizvajalci, že pro-oksidativno. To pomeni, da oksidacijo pospešuje in je ne preprečuje.

Prispevek, ki je poglobljen povzetek vseh obstoječih in dostopnih študij, pišem že nekaj mesecev. Upam, da ga končam v kratkem. Ker je povsem predolg, da bi ga objavila na blogu, ti ga bom ponudila v obliki e-knjižice. Ko bo na voljo, te obvestim po mailu preko novičk.

 


Viri:

Saša Baumgartner. Oksidacije, avtooksidacije in antioksidanti. Gradivo pri predmetu Kozmetični izdelki 1.

Saša Baumgartner. Konzervansi v kozmetičnih izdelkih. Gradivo pri predmetu Kozmetični izdelki 1.

Vitamin E is not a preservative and other cosmetic preservation misconceptions. Chemist corner. Dostopno na naslovu: https://chemistscorner.com/vitamin-e-is-not-a-preservative-and-other-cosmetic-preservation-misconceptions/

Vitamin E. Prehrana.si. Dostopno na naslovu: https://www.prehrana.si/sestavine-zivil/vitamini/vitamin-e

2 komentarja

  • Avatar
    Maja

    Hvala za izpostavitev, razjasnitev pojmov predvsem pa kritičnost do vseh množičnih informacij.

    • Inka P. Gerkšič
      Inka P. Gerkšič

      Draga Maja,

      internet je odlično orodje za raziskovanje in vsekakor je naredil informacije enostavno in hitro dostopne. Vendar pa je potrebno veliko kritičnosti do informacij, ki jih najdemo, saj nikoli ne vemo kdo je oseba na drugi strani prispevka, kakšno je njeno znanje, koliko se je poglobila v posamezno tematiko ipd. Zato priporočam predvsem zbiranje informacij iz strokovnih člankov in študij, saj se na internetu sicer najde marsikaj zavajujočega in napačnega.

Imaš vprašanje ali komentar? Napiši :)