Pridruži se mi na popotovanju do lepe kože, prejmi e-priročnik "Spoznaj svojo kožo" in zasij v vsej svoji lepoti!
Pridruži se mi

Aktivno oglje za čiščenje kože

09. november 2022

Kaj je aktivno oglje?

INCI: Charcoal Powder ali Charcoal Powder (Activated)

To je obdelana oblika oglja s povečano površino. Izdelan je lahko iz pepela različnih vrst lesa in rastlin. Med pogostejšimi sta kokosovo in bambusovo oglje.

Oglje v kozmetičnih izdelkih

Aktivno oglje, ki se uporablja v kozmetiki je fin črn prah, ki je na otip rahlo zrnast. Prah nima voja in ni topen v vodi. V kozmetične izdelke ga vključimo največrat zaradi njegove drobne zrnaste strukture, ki se ne razopi. Zato se ga uporablja v raznih pilingih za obraz in telo. Pogosto se ga v izdelke vključuje tudi zaradi njegove intenzivne črne barve. Uporablja se ga za barvanje vseh gostejših izdelkov (v katerih se delci ne posedajo), kjer nas ne moti ali je želen efekt eksfoliacije (npr. v milih, maskah) ni pa varen za uporabo v izdelkih, ki so namenjeni negi kože okoli oči ali v ličilih za oči.

Ker gre za termostabilno sestavino, se lahko vključi v fazo, ki jo segrevamo ali pa ga dodamo izdelku ko je ta že ohlajen. Tudi sicer je zelo trpežna sestavina z res dolgim rokom uporabe. če je hranjen na suhem in temnem mestu. 


Razstrupljanje, čiščenje in svetlenje

Oglje je opevano zaradi njegove sposobnosti vezanja strupov nase v telesu, vendar žal nima enakih učinkov pri nanosu na kožo. Kljub temu, je izjemen fizični eksfoliant, učinkovito ostrani nečisto in odmrle celice z naše kože, očisti kožne pore, absorbira odvečno maščobo in sebum, kar zmanjša velikost odprtih por, zaradi česar je potem naša koža sijoča ​​in čista.

Čisto aktivno oglje lahko izsuši kožo, zato je pomembno, da je izdelek pravilno formuliran in ne pretiravamo z njegovo uporabo. Hkrati je prav zaradi svojega temeljitega čistilnega učinka in sušenja priljubljen med ljudmi z mastno kožo in tistim, ki se borijo z aknami. A previdno, aknasta koža je ponavadi tudi izsušena. Zato mora vsakemu čiščenju slediti primerna nega.

Ker redna eksfoliacija spodbuja obnovo kože, pomaga pri poenotenju tena toda s tem pospešuje tudi izgubo zagorelosti. 

"Je aktivno oglje zame?"

Zaradi svoje strukture je lahkoten, zato moramo pri delu z njim paziti, da ga ne vdihnemo. Fin prahec je težko obvladljiv in za marsikoga je delo z njim prevelika ''packarija''. A potrebno je le nekaj potrpežljivosti in prakse. ;)

V primeru, da ga ne želiš uporabiti, ga za barvanje izdelkov lahko nadomestiš s črnim železovim oksidom. Če želiš učinek fizičnega pilinga, pa je v trgovinah na voljo že veliko drugih trdih (a ne pregrobih) delcev za ta namen, med drugim lahko uporabiš kaolin. 

 Domače ustvarjanje z aktivnim ogljem

Oglje je sicer napredna sestavina a je zaradi svoje trpežnosti prijazna za uporabo tudi za začetnike ustvarjanja kozmetike. Vključen je tudi v e-knjigo Naravna obrazna aromakozmetika, ki je učno gradivo na spletnem tečaju Aromakozmetika za obraz. Knjiga je bogata s številnimi preprostimi recepti za vse korake nege kože. Med drugim tudi receptz ogljem.



Košarica

Zapri