Pridruži se mi na popotovanju do lepe kože, prejmi e-priročnik "Spoznaj svojo kožo" in zasij v vsej svoji lepoti!
Pridruži se mi

Aromaterapija za sezonske alergije (z receptom)

12. april 2017
Juhu, pomlad je tu! :) Večina se veseli toplejših dni, uživanja na soncu in čudovitega vremena, malo manj pa ste navdušeni vsi tisti, ki se v tem času spopadate s sezonskimi alergijami.

Alergija je motnja imunskega sistema, ki povzroča preobčutljivost organizma na določeno tujo snov, ki ji pravimo alergen. Alergeni sami po sebi niso nevarni, a pri preobčutljivih ljudeh sprožijo alergijsko reakcijo. Gre za snovi, ki jih lahko vdihavamo (pelod, pršica), zaužijemo s hrano ali pijačo, v telo vstopijo pri piku žuželke ali pa skozi kožo. Najpogostejši alergeni so hišni in cvetni prah, živalska dlaka, nekatera hrana, kemikalije, plesni, določena zdravila in sončna svetloba.

Pomlad je naporno obdobje za vse, ki vas mučijo alergije na cvetni prah. Spremljajo jih zamašen nos, oteženo dihanje, kihanje in solzenje oči.

Pri senenem nahodu si lahko pomagamo tudi z aromaterapijo. V težavnem obdobju posegamo po eteričnih oljih, ki zmanjšujejo nastanek sluzi in pomagajo pri njenem redčenju, zmanjšujejo otekanje nosne sluznice in pomagajo, da lažje zadihamo. Najmočnejša na tem področju so eterična olja z večjim deležem oksidov, zelo blagodejno pa delujejo tudi tista, ki vsebujejo monoterpene.

 

nosni inhalatorInhalator »lažje zadihaj«

  • 4 kapljice eteričnega olja sibirske jelke (Abies sibirica)
  • 3 kapljice eteričnega olja evkalipta globulus (Eucalyptus globulus)*
  • 2 kapljici eteričnega olja niaoulija (Melaleuca quinquenervia kt. 1,8 cineol)*
  • 2 kapljici eteričnega olja lovorja (Laurus nobilis)
  • nosni inhalator
Izdelava: Eterična olja nakapljajte v bombažni vstavek inhalatorja, ga vstavite v držalo in dobro zaprite.

Uporaba: Inhalirajte po potrebi nekajkrat dnevno (v času problematičnih mesecev).

 

Želim vam čudovito pomlad! :)

 
OPOMBE

*Eterična olja, bogata z 1,8 cineolom (evkalipt globulus, evkalipt radiata, niauoli, ravintsara, cajeput idr), lahko pri otrocih povzročijo težave z dihanjem in centralnim živčnim sistemom. Zato teh eteričnih olj nikoli ne nanašamo na ali v neposredno bližino obraza otrok do 10. leta starosti (Vir: Tisserand & Young: Essential Oil Safety).

 


Košarica

Zapri