Pridruži se mi na popotovanju do lepe kože, prejmi e-priročnik "Spoznaj svojo kožo" in zasij v vsej svoji lepoti!
Pridruži se mi

Ekološko škropivo za vrt (z receptom)

27. junij 2014

Verjamem, da imate tudi vi (tisti, ki imate srečo, da imate na voljo vrt) letos težave s polži, škodljivci, plesnijo, boleznijo… Naš vrt je letos napadlo skoraj vse! Jah…se vidi, da je bila slaba zima.

Naš vrt že vrsto let ni videl škodljive kemije, ampak kar se le da, rešujemo z naravnimi pripravki ter veliko ljubezni in dobre volje :). Letos je bilo videti še posebej hudo, vendar pa nam je uspelo zelo lepo rešiti večino pridelka, zato z veseljem z vami delim recept, ki nam je to omogočil :) Našli smo ga že pred časom (ne vem točno kje) in ga prilagodili. Recept sem obljubila tudi mojim puncam na zadnjih dveh delavnicah, saj smo se dotaknile tudi te aktualne tematike ;)

Kakšno je bilo stanje na vrtu?
Po močnem deževju smo na krompirjevih listih opazili drobne temne pikice, ki so se hitro množile. Ko se je čez par dni zadeva preselila tudi na paradižnik, je bilo treba nujno ukrepati! Poleg tega pa o invaziji polžev, ki smo jo imeli letos (mami jih je z vrta pobrala čez 600!!!), raje ne bom govorila. Vendar smo rešili tudi to!

Paradižnik smo poškropili s pripravkom, ki ga bom opisala, s preostankom pa še nekaj krompirja. Ker je bil krompir že skoraj zrel, smo nepoškropljeni del takoj izkopali in ga uporabili, poškropljenega pa pustili še približno štirinajst dni.

Žal mi je, da nimam slike našega paradižnika pred-po škropljenju, da bi sami lahko videli razliko, imam pa 2 slikici krompirja – na zgornji je vrsta, ki ni bila škropljena, na spodnji pa so vrste, ki smo jih škropili. Razlika je očitna!

 

domače škropivo za vrt


Kaj smo storili? Paradižnikovim rastlinam smo odstranili vse okužene liste ter vse liste na spodnjem delu rastline – da se ne dotikajo tal (zaradi vlage). Nato je sledila priprava ekološkega škropiva:

RECEPT: Ekološko škropivo

  • 5 L vode (deževnice)
  • 20 g sode bikarbone*
  • 1 velika žlica olivnega olja
  • 1/2 velike žlice olja neem*
  • 1 velika žlica doma narejenega tekočega mila/kastiljskega tekočega mila*
  • 15 kapljic eteričnega olja cimeta (skorja)*

* sestavine lahko kupite v spletnih trgovinah, kjer prodajajo sestavine za izdelavo naravne kozmetike. Pobrskajte po internetu ali se oglasite na naš mail, da vam posredujemo informacijo.

Sodo bikarbono smo raztopili v topli vodi, v rastlinsko olje vmešali eterično olje cimeta in ga dodali mešanici, nato pa dodali še žlico tekočega mila ter dobro pretresli. Škropili smo proti večeru, ko je sonce zašlo (nujno!), vendar dovolj zgodaj, da se je pred nočjo posušilo. Postopka ne smemo ponavljati preveč pogosto, prav tako ne pretiravati s količino “aktivnih snovi”, da svojega pridelka ne uničimo.

OPOMBA: Veliko vprašanj prejemam glede neemovega olja. To olje nima alternative, zato ga ni smiselno nadomeščati z drugimi olji. Lahko ga iz mešanice izpustite, vendar pa bo manj učinkovita.

In naš paradižnik? :)

 

ekološko domače škropivo


SESTAVINE

etrično olje cimeta deluje antimikrobno, antibakterijsko, antivirusno, antifungusno in kot eko insekticid. Pomaga pri bolezni, listnim ušem, pravijo pa tudi, da naj bi odganjalo polže (mi smo jih vse pobrali).

soda bikarbona deluje kot fungicid in insekticid, deluje tudi protibakterijsko. Zatre plesni, glivice, pegavost, škrlup… Prežene tudi mravlje, listne uši in preprečuje razvoj plesni.

olje neem bo učinkovitost vašega škropila še povečalo, saj deluje proti gnilobi, plesni, rji, garjam, listnim madežem in listnatim ušem, poleg tega je eno izmed najboljših naravnih insekticidov.

rastlinsko olje ima v škropivu funkcijo lepila, da se soda bikarbona ne izpere ali prilepi na liste.

– doma narejeno tekoče milo ima funkcijo topila, saj razprši olje po vsej količini vode (sicer bi oljni madež plaval na površini vode).

Glede na to, da sigurno nismo edini (ne mi, ne vi), ki imamo letos težave na vrtu, delite recept ali blog z vsemi, ki se letos spopadajo s podobnimi težavami. Morda komu pomagate do izboljšanja situacije, večjega pridelka, predvsem pa veselja ob tem, da smo lahko rešili del našega vrta. Tisti, ki imate svoj košček zemlje namreč veste, koliko časa, truda in dobre volje je vloženo vanj. Ni lepšega, kot domači (ekološki) pridelek <3 Da pa se ne bom preveč hvalila, moram priznat, da pri nas (na Dolenjskem) za vrt skrbita predvsem ati in mami, med tem ko jaz pridno delam v Ljubljani :) Vendar pa me vsaka rožica, vsak sadež in zelenjava, razveselijo, saj vem, od kje so prišli in vem, da so domači. Zato sem zadnjič, ko me je poklicala mami vsa žalostna zaradi situacije na vrtu, s hitro pošto poslala domov olje neem-a in eterično olje cimeta, da je naredila škropivo, s katerim je škropila že naslednji dan :)

Vesela bom vseh povratnih informacij, dobrih praks, dodatnih (naravnih) receptov in vaših izkušenj ter predlogov za težave na vrtu. Verjamem, da ga lahko s skupnimi močmi rešimo!

Želim vam veliko dobrega in zdravega pridelka. Kako le ne bi bil, ko pa je vanj vloženo toliko truda, ljubezni in pozitivne energije <3Košarica

Zapri