Pridruži se mi na popotovanju do lepe kože, prejmi e-priročnik "Spoznaj svojo kožo" in zasij v vsej svoji lepoti!
Pridruži se mi

Formulatorski kotiček - Mesečne recepture

22. junij 2021

Formulatorki kotiček je rubrika idealna zate, če svojo domačo naravno kozmetiko že izdeluješ, ampak si želiš dvigniti svoje recepture na višji nivo ali pa si začutila, da je prišel čas za kompleksnejše formulacije, ki bodo tvojo kožo zares prerodile. Je to, kar potrebuješ na poti do izdelkov, ki ti bodo ''pisani na kožo''. 

Mesečne recepture

     

Naš Formulatorski kotiček polnijo e-knjižice Mesečne recepture.

Zate formulatorke vsak mesec pripravljamo nove prefinjene recepture, ki vključujejo najprestižnejše aktivne sestavine. Mesečne recepture so veliko več kot samo naštevanje sestavin in navodila za pripravo, saj te popeljejo skozi umetnost formuliranja vsake posamezne recepture ter te vodijo skozi korake do lastne individualno prilagojene formulacije.

Vsako mesečno recepturo namreč lahko do zadnje potankosti prilagodiš tako, da ti bo ''pisana na kožo'' in tako povsem prilagojena tvojim željam in potrebam tvoje kože. 🥰

 

 

 

Mesečne recepture so zate, če:

 • rad/a ustvarjaš, a želiš za enkrat slediti preverjenim recepturam
 •  želiš razširiti svoj nabor receptur za ustvarjanje
 • iščeš nove ideje za izdelke
 • se še učiš ustvarjanja in si želiš ob recepturi tudi podrobna navodila, ki te peljejo skozi postopek izdelave
 • želiš biti prepričan/a, da so recepture, ki jih izdeluješ, preverjene, smieslne in varne ter primerno sformulirane
 • si želiš na podlago obstoječe recepture svoj izdelek prilagoditi tako, da ti bo ''pisan na kožo''
 •  želiš razvajati svojo kožo in ji privoščiti najboljše izdelke

 

Zbirka receptur:

 • Hidratantni serum s hialuronsko kislino
  Serum s kar sedmimi vlažilci intenzivno vlaži, kar ni pomembno le za videz in zdravje naše kože, pač pa je nujen predpogoj za to, da druge aktivne učinkovine v kožo bolje prehajajo.
 • Luksuzna krema s ceramidi
  Krema s ceramidi, ki vključuje okluzive, emoliente in vlažilne sestavine skrbi za obnovo lipidne bariere ter se tako bori proti suhi in izsušeni koži ter jo naredi svilnato mehko.

 • Balzam in maska za lase 2v1
  To je kozmetični izdelek, ki bo razvajal tvoje lase. Olajšal bo razčesavanje, preprečil naelektrenost las, hkrati pa bodo lasje po uporabi nahranjeni, zaščiteni, zdravi in sijoči.

 • Botox anti-age serum za obraz
  Serum z anti-age posvetlitvenim delovanjem in instant lifting učinkom za mladosten videz kože. Vse, kar potrebuje koža od prvih gubic naprej. ♥

 • Kremno čistilo s salicilno kislino
  Kremni čistilec s salicilno kislino, ki je primeren za vse tipe kož, predvsem pa za mastno in oljnato kožo, ter kožo z razširjenimi porami. Kremni čistilec, ki očisti pore in je hkrati dovolj nežen, da kože ne izsuši.

 • Brezoljni fluid z niacinamidom
  Lahkoten fluid z niacinamidom, vitaminom C in salicilno kislino. Primeren za vse tipe kože, predvsem pa za mastno ter aknasto kožo. Kožo navlaži in nahrani, brez da bi jo zmastil.

 • Smiljev losjon za po sončenju
  Idealen izdelek za poletno regenerativno in hidratantno nego kože. Od sonca razdraženo kožo pomiri in ji pomaga pri obnovi. Deluje tudi protivnetno. Izdelava je zelo preprosta.

 • Shimmer stick za telo
  Stick z nežnimi bleščicami, ki bodo kot zvezdni prah polepšale kožo na telesu. Stick ni masten saj je formuliran kot suho olje v trdi obliki. Koži bo dodal eleganten sijaj, super za večerne priložnosti.

 • Krema za okoli oči s kofeinom
  Negovalna in hranljiva krema, ki je sformulirana posebej za občutljivo področje okoli oči. Krema vsebuje najboljše vlažilce in kofein, ki pomaga proti zabuhlim podočnjakom. Poleg tega so v kremo vključene tudi aktivne sestavine, ki ščitijo pred oksidativnim stresom, onesnaženostjo zraka in okoljskimi dejavniki.

 • Olje za prhanje z mangom
  Samoemulgirajoče olje je na koži lahko in jo pušča svilnato mehko. Še posebej ga bo vesela razdražljiva koža. Je izredno enostavno za izdelavo in zato primereno tudi za začetnike/začetnice.

 

Legenda

Zelene recepture
Za nego ali čiščenje obraza

Rumene recepture
Za nego ali čiščenje drugih predelov telesa in las.

Kompleksnost formulacije:
Kompleksnost formulacije se nanaša oz. je določena glede na sestavo formulacije (recepture), število sestavin, ki jih vključuje ter specifičnost aktivnih učinkovin. Več kot je uporabljenih sestavin, bolj je formulacija kompleksna in več kot je sestavin, ki so bolj napredne, manj poznane, morda tudi zahtevnejše za formuliranje, višjo ima formulacija stopnjo kompleksnosti.
1 - Zelo preprosta formulacija z malo in enostavnimi sestavinami
2 - Formulacija z nekoliko več enostavnimi sestavinami
3 - Formulacija z več sestavinami, med katerimi so tudi naprednejše
4 - Napredna formulacija z veliko sestavinami, med katerimi so tudi naprednejše
5 - Zelo kompleksna formulacije z veliko naprednimi/manj poznanimi in manj dostopnimi sestavinami

Zahtevnost izdelave:
Zahtevnost izdelave se nanaša na kompleksnost postopka izdelave kozmetičnega izdelka. Nekateri izdelki so za izdelavo (kljub številnim sestavinam, med katerimi so lahko tudi bolj napredne) zelo preprosti, spet drugi (ki so lahko sestavljeni iz dokaj preprostih ali dokaj malo sestavin) pa imajo poseben postopek izdelave, ki je nekoliko kompleksnejši, da zagotovimo stabilnost končnega izdelka.
1 - Zelo preprost postopek izdelave (pogosto brez segrevanja) – predznanje ni potrebno
2 - Preprost postopek izdelave (večinoma zahteva segrevanje) – predznanje ni potrebno
3 - Nekoliko zahtevnejši postopek (npr. osnovna emulzija po klasičnem postopku ali izdelki s PAS) – potrebno predznanje
4 - Zahtevnejši postopek (npr. napredna emulzija z več koraki zaradi specifičnosti sestavin) – potrebno predznanje in nekoliko več izkušenj
5 - Zelo zahteven postopek (posebnosti v formulaciji ali pri sestavinah, kjer je potrebne več spretnosti, da izdelek uspe) – potrebno predznanje in veliko izkušenj

 

 Re-formuliranje

 • V primeru, da katero izmed sestavin izpustiš ali zamenjaš (z neko drugo, ki zahteva drugačen % uporabe), imej v mislih, da bo potrebno formulacijo prilagoditi tako, da bo znesek sestavin na koncu ponovno 100%.
 • Ne pozabi, da so nekatere sestavine termostabilne, druge pa je potrebno dodajati v hladno fazo, zato pri uporabi vsake sestavine preveri kam jo lahko dodaš.
 • Če neke sestavine ne želiš v svoji formulaciji (je ne uporabljaš ali je ne želiš kupovati), jo lahko izpustiš in količino nadomestiš z drugo sestavino iz iste faze (vodne/oljne). Seveda le v primeru, da ne gre za ključno sestavino recepture.
 • Pri zamenjavah pazi, da so nove sestavine kompatibilne z obstoječimi. Nekatere sestavine se namreč "ne razumejo" med seboj, zato se lahko izdelek razsloji ali sestavina iz njega izloči.

 

 Dodatna pomoč

V knjižici smo ti podamo alternative za sestavine, ki se jih da nadomestiti in ti svetovujemo kako formulacijo prilagoditi. Če ti to ne zadostuje in si želiš individualnega svetovanja in odgovorov na tvoja vprašanja, se lahko odločiš za zakup formulatorskega posveta (20 min) ali strokovne svetovalne ure s formulatorko recepture. Vse odgovore lahko prejmeš tudi v sklopu spletnega formulatorskega članstva Šepetalke koži.


Košarica

Zapri