Pridruži se mi na popotovanju do lepe kože, prejmi e-priročnik "Spoznaj svojo kožo" in zasij v vsej svoji lepoti!
Pridruži se mi

Gabezovo mazilo, macerat in tinktura

30. november 2016

Nezaželen plevel, ki ga številni kmetje na svojih njivah zatirajo s herbicidi, je v resnici zdravilna rastlina, ki jo uporabljamo v kozmetiki in farmaciji ter ekološkem kmetijstvu in permakulturi. S številnimi zdravilnimi učinki je vsekakor rastlina, ki jo je vredno poznati! Gabezovo mazilo se v tradicionalnem zeliščarstvu uporablja že desetletja, poleg njega pa si lahko izdelate tudi različne gabezove izvlečke.

 

O GABEZU

Navadni gabez (Symphytum officinale) je trajnica, ki najraje uspeva na nekoliko bolj vlažnih področjih, pa tudi ob robovih poti, v svetlejših gozdovih, na travnikih in poljih, na katerih pogosto velja za nadležen plevel. Rastlina, ki zraste tudi do več kot enega metra v višino, ima dlakave liste in petštevne venčaste cvetove, ki so lahko rozavijolični ali rumenobeli.

Gabezovi roza-vijolični zvončasti cvetovi nas ob cestah, na sprehodih po travnikih in v svetlejših delih gozdov razveseljujejo celo pomlad in poletje, jesen pa je ravno pravi čas za nabiranje njegovih korenin.


 

 

Blagodejni učinki gabeza

Gabezove pripravke uporabljamo zunanje. V zdravilne namene se večinoma uporablja korenina, ki jo nabiramo takrat, ko rastlina ne cveti – torej marca in aprila ter oktobra in novembra.

Gabez vsebuje alantoin, ki ima vulnerarično delovanje, kar pomeni, da pospešuje celjenje ran. Ker spodbuja regeneracijo celic, se odlično obnese pri vseh oblikah poškodb, zato gabezovo mazilo pomaga pri modricah, ranah in opeklinah, pa tudi pri hujših oblikah kot so  zmečkanine, zvini in zlomi. V preteklosti so ga uporabljali predvsem pri poškodbah, ki so se gnojile in slabo celile. Odličen je tudi za  preprečevanje in zmanjševanje videza brazgotin.

Gabezovo mazilo deluje protivnetno in rahlo protibolečinsko, zato se uporablja pri revmatskih obolenjih, vnetjih veziva, kosti in pokostnice, pri bolečih mišicah in sklepih. Odličen je tudi pri krčnih žilah, hemoroidih in manjših oteklinah.

Gabez vsebuje tudi čreslovine (tanine), ki delujejo protimikrobno in astringentno, zato so njegovi pripravki primerni za aknasto in nečisto kožo. V kombinaciji z alantoinom, ki deluje protivnetno, se pripravki dobro obnesejo pri razdraženi in občutljivi koži. Dobre rezultate se z njimi doseže tudi pri kožnih težavah kot je luskavica.

Gabezovi izvlečki

Izvlečki iz zdravilnih rastlin so v Sloveniji del zeliščarske tradicije in nam niso tuji. Ravno zato, ker so se razvijali skozi desetletja (če ne celo stoletja), lahko zasledimo različne načine izdelovanja oljnih, alkoholnih in vodnih izvlečkov. Kljub temu, da so jih uporabljale že naše babice, ni nujno, da so postopki, po katerih so jih izdelovale, pravilni ali primerni za vsako rastlino.

Preden se odločimo kakšen rastlinski izvleček bomo naredili, moramo vedeti katere so zdravilne učinkovine v naši rastlini in v čem so topne – vodi, alkoholu ali maščobi. Iz gabeza lahko izdelujemo vse tri tipe izvlečkov, vendar pa moramo pri njih upoštevati razmerja med rastlinskim materialom in »topilom«.

Izdelava gabezovih izvlečkov

Rastlino vedno nabirajte na odročnem mestu, čim dlje stran od cest in umetno gnojenih polj. Večino gabezovih pripravkov izdelujemo iz korenin, nekaj pa tudi iz zelenja. Vse izmed njih se lahko izdeluje iz posušene rastline.

Ko nabirate gabez poskrbite za to, da ste do narave prijazni in ne »izropate« celotnega travnika ter mu tako omogočite, da se razraste. Poskrbimo, da si lahko narava opomore in da ohranimo njeno pestrost!

gabezov macerat in tinktura

Gabezov macerat

Macerat je oljni izvleček, pri katerem se iz rastlinskega materiala v izbrano rastlinsko olje izlužijo maščobotopne zdravilne učinkovine. Slovenska tradicija izdelovanja maceratov je bogata, skoraj vsak namreč pozna ognjičevo in šentjanževo olje. Vendar pa različne rastline zahtevajo različne postopke, zato je potrebno dobro poznavanje, če želimo od našega macerata dobiti »tisto najboljše«.

Kako pripravimo gabezov macerat?
Naberite gabezove korenine, jih dobro očistite in narežite na manjše kolobarčke. Posušite jih v toplejšem prostoru v roku tedna dni.
V dezinficiran steklen kozarec položite 50 g gabezovih korenin in prelijte s 400 g (ne ml!) svežega olivnega ali drugega primernega stabilnega olja (uporabimo hladno stiskano in nerafinirano olje). Kozarec zavijte v aluminijasto folijo in ga pustite 5 tednov na sobni temperaturi. Vsak dan dobro pretresite. Ko bo pripravljen, macerat precedite skozi nekaj plasti sterilne gaze, rastlinski material pa dobro stisnite. Macerat shranite v temno steklenico in ga hranite na hladnem. Rok uporabe je odvisen od uporabljenega olja, vendar velja, da je večina obstojna leto in več dni. Macerate delamo (če se le da) vsako leto sveže.

Z gabezovim maceratom izdelate gabezovo mazilo.

Gabezova tinktura

Tinktura je alkoholni izvleček, pri katerem se iz rastlinskega materiala v alkohol izlužijo zdravilne učinkovine, ki so v njem topne.

Kako pripravimo gabezovo tinkturo?
Naberite gabezove korenine, jih dobro očistite in narežite na manjše kolobarčke. Posušite jih v toplejšem prostoru v roku tedna dni.
V dezinficiran steklen kozarec položite 50 g gabezovih korenin in prelijte s 250 g 60% alkohola. Kozarec postavite na hladno mesto za 3 tedne. Vsak dan dobro pretresite. Ko bo pripravljena, tinkturo prefiltrirajte, shranite v temno stekleničko (najbolje tako s kapalko) in hranite na hladnem. Rok uporabe je več let.

Z gabezovo tinkturo lahko izdelate gabezovo mazilo ali pa jo uporabite samostojno.

GABEZOVI PRIPRAVKI

Gabezovo mazilo*

  • 80,9 g gabezovega macerata
  • 10 g karite masla
  • 9 g čebeljega voska
  • 0,1 g vitamina E
  • 10-20 kapljic eteričnih olj (glede na namen)

Čebelji vosek in karite maslo postavite v vodno kopel, da se stopita. Ob neprestanem mešanju počasi dodajajte gabezov macerat. Mešajte toliko časa, da zmes postane kremasta in se ohladi (pod 40 °C), nato pa dodajte še vitamin E in po želji tudi eterična olja, ki bodo učinkovitost mazila še povečala.
Nekaj predlogov za kombinacijo eteričnih olj:
- za regeneracijo poškodovane in vnete kože: prava sivka (Lavandula angustifolia), smilj (Helichrysum italicum), nemška kamilica (Matricaria recutita).
- za zvine: smilj (Helichrysum italicum), rožmarin (Rosmarinus officinalis), poprova meta (Mentha x piperita), širokolistna sivka (Lavandula latifolia).
- za brazgotine: smilj (Helichrysum italicum), prava sivka (Lavandula angustifolia), pelargonija = geranija (Pelargonium graveolens), neroli (Citrus aurantium var. amara).

*Enostavno gabezovo mazilo lahko naredite tudi samo iz gabezovega macerata in čebeljega voska.

Opomba: Gabezovo mazilo uporabljamo 10 zaporednih dni, nato pa naredimo vsaj teden dni premora.

Prevretek

  • 2-4 g posušenih korenin oz. 2-8 g posušenih listov v 2 dcl vode

Topel obkladek 3x dnevno položimo na poškodovano mesto in pustimo delovati 20 minut ali ga dodamo kot dodatek kopeli. Z njim si lahko pomagamo pri poškodbah kože in srbečici ter vneti in poškodovani koži.

Obkladek

  • Posušena zmleta korenina z nekaj kapljicami vode

Obkladek iz prahu nanesemo na problematično mesto 2x dnevno. Z njim si lahko pomagamo pri krčnih žilah, hemoroidih in manjših oteklinah. Prav tako pri dolgotrajnih ranah, ki se ne zacelijo, opeklinah in poškodbah.
 

Gabezovo gnojilo

Ko naberete korenine za gabezove izvlečke, rastline nikakor ne zavrzite! V ekološkem kmetijstvu ima pomembno vlogo. Iz listov in stebel lahko naredite gabezovo gnojilo, ki krepi in bogati vrtne rastline z minerali in pospešuje njihovo rast. Zemlje ne bo oropal dušika, hkrati pa je odličen vir kalija, ki je nujno hranilo za rastline in produkcijo semen in sadja.

V plastični posodi združite 500 g narezanega rastlinskega materiala (gabez lahko mešate tudi s koprivami) in 5 l vode, najbolje deževnice. Pripravek vsak dan premešajte in ga pokrijte, ko bo vonj postal premočen. Tekočino lahko pričnete uporabljati, ko se pripravek neha peniti (vreti), zelišča pa potonejo na dno. Takrat precedite in s tekočino razredčeno 1:10 zalivate po tleh. Če pripravek shranite v temnem in hladnem prostoru, bo uporaben dober mesec.

Opozorila

Notranja uporaba
Ker gabez vsebuje hepatotoksične pirolizidinske alkaloide, ki škodujejo jetrom, strokovnjaki notranjo uporabo odsvetujejo. Poleg strupenosti za jetra se je izkazalo notranje uživanje gabeza in njegovih pripravkov tudi kot rakotvorno in škodljivo za dedno zasnovo, kar pa se (za razliko od toksičnosti za jetra) pri osebi pokaže šele skozi leta.

Živali
Kot strupena je bila dokumentirana tudi notranja uporaba pri živalih.

Nosečnice in mlajši otroci
Uporaba gabezovih pripravkov (tudi za zunanjo uporabo) se odsvetuje tudi nosečnicam in mlajšim otrokom ter v času dojenja.Košarica

Zapri