Pridruži se mi na popotovanju do lepe kože, prejmi e-priročnik "Spoznaj svojo kožo" in zasij v vsej svoji lepoti!
Pridruži se mi

KOŽA - 2.del: Hidratiranost kože

09. marec 2017

V prvih izobraževalnih prispevkih smo govorili o zgradbi in funkciji kože, barierni funkciji in kožnih priveskih. V naslednjih prispevkih pa sledi spoznavanje pomena hidratiranosti kože. Povedali bomo glavne mehanizme, ki skrbijo za hidratiranost kože, kaj se zgodi v primeru pomanjkanja vlage v naši koži in na koncu še na kratko predstavili nekaj glavnih sestavin za vlaženje, ki pripomorejo k izboljšanju dehidriranega stanja kože. Za izdelovalce kozmetike je pomembno, da vedo vzroke za določena stanja kože in načine, s katerimi lahko ponovno vzpostavimo porušeno ravnovesje kože.

 

Hidratiranost kože

https://effectdiet.com/products-beauty-for-skin-hydration/ 

Hidratiranost kože

 

Hidratacija je zelo pomembna za pravilno funkcijo kože in za ohranjanje njenega zdravega videza. Pomembno je, da se zavedamo glavnih vplivov na vlažnost kože, posledic, ki jih ima porušeno ravnovesje vode v koži in spoznamo glavne sestavine, ki nam pomagajo pri ohranjanju in izboljšanju stanja kože.

 

Rožena plast

Ključno vlogo pri vzdrževanju in regulaciji hidratiranosti kože ima njena povrhnjica, to je rožena plast ali stratum corneum. Rožena plast predstavlja kožno bariero in nas ščiti pred pretirano izgubo vode. Če na kratko ponovimo, kožo sestavljajo celice (keratinociti) in medceličnina (lipidi, proste maščobne celice, ceramidi in holesterol). Vsebnost vode v roženi plasti in posledično hidratiranost kože, je odvisna od prisotnosti naravnega vlažilnega faktorja (NMF) in medceličnih lipidov, ki z urejeno sestavo delujejo kot bariera in preprečujejo transepidermalno izgubo vode (TEWL – transepidermal water loss). V roženi plasti se keratinociti spremenijo v korneocite (odmrle celice), ki se nato odluščijo s kože v procesu, ki ga imenujemo deskvamacija ali luščenje. Pri tem procesu ima pomembno vlogo tudi voda, ki sodeluje pri številnih encimskih procesih, ki so nujni za normalno deskvamacijo. V primeru večje izgube vode (padec vsebnosti vode pod kritično točko) pride do nalaganja korneocitov na površju kože, kar se na videz kaže kot suha, luskasta koža. Pomembno vlogo pri ohranjanju hidratacije pa imajo tudi akvaporini in tesni stiki, ki jih najdemo v epidermisu (ne v roženi plasti). Akvaporini so transmembranski proteini (prebadajo celično membrano), ki tvorijo vodne kanalčke. S pomočjo teh kanalčkov lahko skozi celično membrano potujejo majhne polarne molekule. Poleg vode lahko skozi nekatere akvaporine prehajata tudi glicerol in sečnina. Tesni stiki se nahajajo med posameznimi keratinociti in predstavljajo polprepustno bariero. Na ta način omejujejo prehod vode med celicami in skupaj z nepoškodovano kožno bariero  ohranjajo nizko stopnjo TEWL.

 

Transepidermalna izguba vode TEWL

http://www.kao.com/sg/binkanhada/skin_02_06.html

Vplivi na izgubo vode v roženi plasti:

  • okolje (nizka stopnja vlažnosti, veter, UV sevanje, mraz),
  • kozmetični izdelki (prekomerna uporaba izdelkov za čiščenje kože oz. izdelkov z 'agresivnejšimi' sestavinami kot so npr. površinsko aktivne snovi, alkohol),
  • bolezenska stanja kože.

 

Naravni vlažilci kože

Korneociti vsebujejo snovi, ki jih skupaj poimenujemo naravni vlažilni faktor ali krajše NMF (natural moisturizing factor). NMF nastane po razpadu proteina filagrina in ga v glavnem sestavljajo aminokisline in njihovi derivati, kot  sta pirolidonkarboksilna kislina (PCA) in urokaninska kislina, ter mlečna kislina, sečnina, citrati in sladkorji. Naravni vlažilni faktor predstavlja 20-30 % suhe mase rožene plasti. Snovi, ki sestavljajo NMF so zelo higroskopne (rade vežejo vodo) in vežejo vodo iz okolja ter tako delujejo kot naravni vlažilci kože. S staranjem se količina naravnega vlažilnega faktorja zmanjšuje. Na njegovo zmanjšanje vpliva tudi prekomerna raba čistilnih sredstev, UV sevanje in nizka stopnja vlažnosti v okolju.

 

Suha vs hidratirana koža

http://www.hskin1.com/overview.php

 

Medcelični lipidi

Ustrezna sestava medceličnih lipidov je bistvena za barierno funkcijo kože. Medcelične lipide sestavljajo: ceramidi, holesterol, proste maščobne kisline in manjša koncentracija holesterol sulfatov in nepolarnih lipidov. Najpomembnejši so ceramidi, ki predstavljajo večinski del lipidov v roženi plasti in vplivajo na organizacijo in povezavo lipidnih plasti. Zrela koža in atopična koža vsebujeta manj lipidov v roženi plasti, predvsem manj ceramidov. Do podobnega zmanjšanja pride tudi zaradi okoljskih vplivov (mraz, veter). Vzroka za porušenje barierne funkcije sta neustrezna sestava lipidov in porušenje povezav med celicami v roženi plasti. Zaradi porušene integritete rožene plasti pride do povečane transepidermalne izgube vode (TEWL). TEWL je ključni parameter za oceno integritete in zmožnosti obnavljanja kožne bariere. Kot smo že večkrat omenili, visoke vrednosti TEWL pomenijo večjo izgubo vode in porušeno barierno funkcijo. Uporaba vlažilnih krem naj bi zmanjšala vrednosti TEWL.

 

normalna vs suha koža

http:/misschandelier.com/the-acid-mantle-and-the-ph-of-healthy-skin-redux/

 

Standardne metode evaluacije kožne hidratacije temeljijo na električnih lastnostih kože kot sta prevodnost in upornost, ki se spreminjata v odvisnosti od vsebnosti vode. Na trgu je kar veliko instrumentov za merjenje hidratacije kože, če jih naštejemo le nekaj: Skicon® 200 (I.B.S. Co., Ltd., Shizuoka-ken, Japan), Corneometer® CM820 (Courage et Khazaka, Koln, Germany) in Nova DPM® 9003 (Nova Technology Corp., Gloucester, MA).

 

korneometer-naprava

http://www.courage-khazaka.de/index.php/en/faq-en/faq-scientific-devices/61-corneometer

 

pH vrednost kože

Pomembno je omeniti tudi pomen ohranjanja primerne pH vrednosti kože, kar je poleg hidratacije in lipidne sestave ključno za barierno funkcijo kože. pH kože je med 4,5 in 6,5,  zato pravimo, da površino kože prekriva kislinski plašč. Za kozmetične izdelke veljajo stroga določila glede PH vrednosti. Večina izdelkov ima fiziološki pH, kar ustreza naši koži. Kozmetični izdelki za intimno nego imajo še bolj kisel PH, mila in čistilna sredstva pa višjo (bazično) pH vrednost. V primeru prekomerne uporabe bazičnih izdelkov pride do porušenja barierne funkcije (posledično do povečane vrednosti TEWL in lažjega vdora snovi) zaradi izpiranja kislinskega plašča. Kozmetični izdelki na trgu morajo slediti določilom o pH vrednostih, za domače izdelovalce kozmetike pa je pomembno, da so sami pozorni na PH vrednost svojih izdelkov. Več o pH-ju bomo povedali v enem od naslednjih prispevkov.

 

pH vrednost

http://www.safehair.eu/sl/trainer/izvedite-vec/trdo-delo/vrednost-ph.html

 

 

Viri:

Rawlings A.V., Harding C.R. Moisturization and skin barrier function. Dermatologic Therapy. 2004: 17; 43–48.

Verdier-Sévrain, S., Bonté, F. Skin hydration: a review on its molecular mechanisms. Journal of Cosmetic Dermatology. 2007: 6; 75–82.Košarica

Zapri