Pridruži se mi na popotovanju do lepe kože, prejmi e-priročnik "Spoznaj svojo kožo" in zasij v vsej svoji lepoti!
Pridruži se mi

Izdelava naravnih čistil

31. marec 2017

Izdelava naravnih čistil je lahko preprosta, hkrati pa z njimi zagotovimo čist dom brez nevarnih kemikalij. Za izdelovanje lahko uporabite enostavne sestavine, ki jih po večini najdete v vaši kuhinji ali pa se lotite izdelave naprednejših čistil. Ja, točno takih, kot jih lahko kupite v trgovini, le da bodo vaša bolj prijazna okolju in vašemu zdravju.


Neskončni boj z mikrobi


Reklame s TV ekranov nas uspešno prepričujejo, da bo naš dom varen le, če uporabimo to in ono čistilo. Antibakterijski in antiseptični izdelki ne domujejo le na polici omare za čistila, pač pa so se preselili tudi v marsikatero (pretežno žensko) torbico. Epidemija s Covid-19 pa je sploh s seboj prinesla neumorno čiščenje in razkuževanje rok.

Smrtni boj, ki smo ga napovedali mikrobom, je tako močan, da ob njem pogosto pozabimo na svoje zdravje. Veliko ljudi se ob uporabi agresivnih kemičnih čistilnih sredstev počuti neprijetno, številni pa občutijo očitne stranske učinke – draženje kože, solzenje, kihanje, oteženo dihanje,… Ste med njimi tudi vi?

Čistoča je vsekakor pomembna. Zaradi boljše higiene smo iztrebili marsikatero bolezen. V času Covida-19 je bila nujno potrebna za preprečevanje širjenja okužb. Vendar pa je pretirana čistoča v zadnjih letih (z izjemo koronskih časov) postala obsedenost in celo zasvojenost. To, da imamo brezhibno čist dom, je seveda dobrodošlo (in do neke mere nujno), vendar pa v naši vnemi za čistočo pogosto pozabimo na slabe strani uporabe kemije, ki se kažejo predvsem v negativnih učinkih na zdravje celotne družine (tudi hišnih ljubljenčkov) in veliki obremenitvi za naše okolje. Zavedati se moramo tudi tega, da sterilno okolje za človeka ni zdravo, saj lahko telo s časoma izgubi lastno sposobnost spopadanja z mikrobi, ki so ves čas prisotni v našem okolju.

Nevarne kemikalije

Kljub temu, da so kemikalije del našega vsakdanjega življenja, obstajajo tudi take, ki so nevarne. Ali veste, da je v uporabi okrog 100.000 kemičnih snovi, ki so povsod okoli nas? O tem, katere vplivajo na naše zdravje in okolje in kako, vemo zelo malo. Zveza potrošnikov Slovenije sporoča, da lahko kemikalije povzročijo alergije, vnetja, opekline, poškodbe organov in motnje v delovanju žlez z notranjim izločanjem (nevrološke, vedenjske, razvojne ali reproduktivne poškodbe). Zaradi njihovega delovanja lahko nastanejo novotvorbe, razvijejo se rakasta obolenja in nastanejo genetske okvare. Skrb vzbujajoče je dejstvo, da so kemikalije obstojne (se ne razgradijo) in se tako nalagajo v telesu in okolju (vplivajo na živali, rastline, vodo, zrak, …). So bioakumulativne, zato se vgradijo v človeško ali živalsko telo in se prenašajo iz generacije v generacijo.

Zanimivost: Ali ste vedeli?
Po podatkih opravljenih testov se v telesu odraslega človeka nahaja nepričakovano veliko strupenih kemikalij, tudi takih, ki so v Evropi prepovedane že več kot 20 let. Kemikalije se nalagajo v organizmu in vplivajo na naše zdravje, na reproduktivno sposobnost in na zdravje naših potomcev.

Da se razumemo; niso vse kemikalije nevarne. Vendar pa nekatere so. Poleg v čistilih, še škodljive snovi nahajajo tudi v številnih drugih izdelkih: sredstvih za nego in higieno (kozmetiki), ličilih, tekstilu, igračah, opremi, aparatih, barvah,…

Ste tudi vi odločeni, da nevarnih čistil tudi pogledate več ne? No, pa zavihajmo rokave!
 

Izdelava naravnih čistil

Če si vzamete le nekaj časa za pripravo čistil, vam lahko ponudimo kar nekaj pripravkov, s katerimi boste učinkovito poskrbeli za čistočo vašega doma. Izdelava naravnih čistil vam bo vzela ravno toliko časa, kot ga porabite, da skočite po kemična čistila v trgovino. Pa še ceneje je!
 

Sestavine, ki jih najpogosteje uporabljamo pri domačem čiščenju:

1. Soda bikarbona (natrijev hidrogenkarbonat)
Soda čisti, osvežuje in mehča vodo. Lahko jo uporabimo za odstranjevanje mastnih madežev, razkuževanje in nevtralizacijo neprijetnih vonjav. Dodajamo jo v pralni stroj kot nadomestek za mehčanje, poleg tega iz oblačil odstranjuje neprijetne vonjave. Je sestavni del domačega gela za pranje perila. Za še večjo moč pri pranju in odstranjevanju madežev na belih oblačilih sta primernejša natrijev karbonat (pralna soda) in natrijev perkarbonat.

2. Beli/alkoholni/gospodinjski kis 
Aktivna sestavina belega kisa je ocetna kislina, ki čisti in razkužuje. Kis odstranjuje maščobe, plesen, nekatere madeže in ostanke voska. Ker nevtralizira, ga lahko uporabimo za čiščenje oken, razkuževanje delovnih površin in loščenje pomivalnih korit. Je  vsestransko uporabno čistilo, zato lahko njegovo raztopino uporabimo pri čiščenju kopalnice in kuhinje, kjer pomaga odstranjevati vodni kamen, odličen pa je tudi za čiščenje hladilnika in pralnega stroja.

3. Citronska kislina in limonin sok
Citronska kislina deluje kot učinkovito antibakterijsko in antiseptično čistilo. V velikih količinah jo naravno vsebujejo limone, limete, pomaranče in grenivke, zaradi česar so limone zelo znano in pogosto uporabljeno naravno čistilo. Obe delujeta antibakterijsko in antiseptično, odstranjujeta mastne madeže in delujeta kot belilo.

4. Naravno milo (v kosu ali tekoče) 
Naravno milo je biološko razgradljivo univerzalno čistilo, ki ga lahko uporabljamo v večini čistilnih izdelkov. Lahko izberemo tistega v trdi obliki (rečemo mu Marsejsko milo) ali tekoče milo (rečemo mu Kastiljsko milo). Izdelave trdega mila se lahko naučiš na naši delavnici izdelave trdega mila po hladnem postopku, izdelave tekočega pa na delavnici izdelave tekočega mila. V kombinaciji z vodo lahko z njima pripravimo večnamensko čistilo ali prašek za pranje perila. Z dodajanjem ostalih sestavin (kisa, sode, eteričnih olj ipd.) izdelamo številne pripravke za čiščenje.

5. Detergenti (surfaktanti, tenzidi, površinsko aktivne snovi ali PAS)
Če želimo izdelati naprednejša čistila (enakovredna tistim, ki jih kupimo v trgovini), bomo v izdelkih morali uporabiti PAS. Gre za čistilce in penilce, ki predstavljajo osnovo skoraj vsem čistilnim sredstvom, od detergenta za posodo in gela za pranje perila, pa do vseh sort čistil za kopalnico, kuhinjo in dom. Gre za naprednejše sestavine, ki so domačim ustvarjalcem običajno manj znane, razen če ustvarjate kozmetične čistilne izdelke (šampone, gele za prhanje, čistila za obraz ipd.). Za njihovo uporabo je potrebnega več znanja in malce razumevanja kemije. A brez panike, vsega vas naučim v spletnem tečaju Naravna čistila za dom.

6. Eterična olja
Eterična olja uporabljamo kot dodatek k čistilom. Nimajo zgolj značilnosti, da prijetno dišijo, pač pa imajo tudi antibakterijsko, protivirusno, antiseptično in protiglivično učinkovanje. Uporabljamo jih za razkuževanje, kot zaščito pred insekti, za odstranjevanje neprijetnih vonjav in za dvig razpoloženja. V času gripe in prehladov jih v prostoru razpršimo, da se zaščitimo pred razsajajočimi virusi in bakterijami. Dodamo jih lahko tudi pralnim praškom in mehčalcem za perilo, čistilu za steklo ali čistilom za čiščenje tal.
Pri nakupu eteričnih olj bodite posebej pozorni, da jih ne zamenjate s sintetičnimi oziroma parfumskimi dišavami.

Nekaj najpogosteje uporabljanih eteričnih olj v naravnih čistilih:

 • Čajevec učinkuje antibakterijsko, protivirusno in protiglivično. Krepi imunski sistem in poveča obrambno sposobnost telesa.
 • Limona deluje antibakterijsko, protivirusno in protiglivično. Ima veliko čistilnih lastnosti, je je antiseptik in odlična proti maščobi. Izredno osvežilna.
 • Sivka deluje protivirusno, antibakterijsko in protiglivično. Ima odlične čistilne sposobnosti in spodbuja imunski sistem. Pomirja.
 • Cimet deluje antiseptično, antibakterijsko in protiglivično. Prijetno odišavlja. Pozor: pazite, da ne pride v direkten stik s kožo, saj je zelo dražilen!
 • Timijan deluje antibakterijsko, dobro vpliva tudi na imunski sistem. Je odličen za razkuževanje, saj deluje protimikrobno.

Poleg tega, da bodo eterična olja »pometla« z mikrobi, bodo hkrati še blagodejno vplivala na vaše zdravje in počutje. Kaj ni to veliko bolje od kemije, ki nam škoduje in dišav, zaradi katerih nas lahko boli glava?

 

Recept: Izdelava naravnih čistil

Ker na internetu mrgoli enostavnih receptov za čiščenje, se poskusimo tokrat približati izdelkom, ki jih kupujemo v trgovini. Vse, ki bi želeli o tematiki izvedeti več in se naučiti izdelave naprednih naravnih čistil, vabim v moj spletni tečaj Naravna čistila za dom. V spletni učilnici vas poleg teoretičnih predavanj čaka tudi več kot 30 receptur za napredne in enostavne čistilne izdelke.

Univerzalni »čistilni kamen« z vonjem pomaranče in evkalipta


Sestavine:

 • 50 g bele gline
 • 20 g sode bikarbone
 • 15 g pralne sode
 • 35 g naravnega tekočega mila (doma narejeno tekoče ali kupljeno kastiljsko milo)
 • 0,8 g eteričnega olja sladke pomaranče (ali drugega po želji)*
 • 0,2 g eteričnega olja evkalipta (ali drugega po želji)*

*Opomba: Vedno uporabljajte le eterična olja, ki jih dobro poznate. Kljub temu, da so naravna, so lahko tudi škodljiva. Če vam je aromaterapija tuja, se pred uporabo eteričnih olj posvetujte s certificiranim aromaterapevtom.

Izdelava:
Korak 1: V primerni posodi zmešajte glino in sodo.
Korak 2: V čašo natočite milo in vanj nakapljajte eterično olje. Dodajte suhim sestavinam.
Korak 3: Mešajte toliko časa, da nastane homogena zmes (brez grudic).
Korak 4: Nadevajte v 100 ml širši lonček brez roba (odprtina naj bo čim večja za lažji dostop).
Korak 5: Lonček pustite odprt nekaj dni, da se zmes strdi.
Korak 6: Ko je masa popolnoma strjena, lonček pokrijte, opremite z nalepko in shranite na primerno hladno in suho mesto.

Uporaba:
Z mokro gobico podrgnite po čistilnem kamnu, da se speni in z ustvarjeno pasto očistite površine. Sperite.
Čistilni kamen je univerzalno čistilo s katerim lahko čistite štedilnik, umivalnike, ploščice in je primeren za površine iz emajla, stekla, plastike in nerjavečega jekla.

Opomba: Ni primerno za les, aluminij in občutljive površine.


Spletni tečaj: Naravna čistila za dom

Če želiš konvencionalna čistila zamenjati z naravnimi in poskrbeti za svoj dom, brez da bi pri tem škodila naravi ter zdravju svoje družine in hišnih ljubljenčkov, je spletni tečaj izdelave naravnih čistil prava izbira zate.

Kaj te v njem čaka?

V njem spoznaš vse naravne sestavine, ki jih v čistilih uporabljamo in se naučiš izdelave čistil, ki so primeljiva kupljenim (tudi enako učinkovita!). Poleg osnovnih sestavin, si bolj podrobno ogledamo tudi detergente (površinsko aktivne snovi, surfaktante oz. tenzide), ki so osnova za izdelavo naprednejših čistil.

V sklopu tečaja te čaka več kot 40 receptur za domače ustvarjanje.

 Košarica

Zapri