Pridruži se mi na popotovanju do lepe kože, prejmi e-priročnik "Spoznaj svojo kožo" in zasij v vsej svoji lepoti!
Pridruži se mi

Izdelava naravnih čistil

31. marec 2017

Izdelava naravnih čistil je lahko preprosta, hkrati pa z njimi zagotovimo čist dom brez nevarnih kemikalij. Za izdelovanje lahko uporabite enostavne sestavine, ki jih po večini najtede v vaši kuhinji ali pa se lotite izdelave naprednejših čistil. Ja, točno takih, kot jih lahko kupite v trgovini, le da vaša ne bodo zdravju škodljiva.

 

NARAVNO ČIŠČENJE BREZ NEVARNIH KEMIKALIJ

 

Reklame s TV ekranov nas uspešno prepričujejo, da bo naš dom varen le, če uporabimo to in ono čistilo. Antibakterijski in antiseptični izdelki ne domujejo le na polici omare za čistila, pač pa so se preselili tudi v marsikatero (pretežno žensko) torbico. Smrtni boj, ki smo ga napovedali mikrobom, je tako močan, da ob njem pogosto pozabimo na svoje zdravje. Veliko ljudi se ob uporabi agresivnih kemičnih čistilnih sredstev počuti neprijetno, številni pa občutijo očitne stranske učinke – draženje kože, solzenje, kihanje, oteženo dihanje,… Ste med njimi tudi vi?

Čistoča je vsekakor pomembna. Zaradi boljše higiene smo iztrebili marsikatero bolezen. Vendar pa je pretirana čistoča v zadnjih letih postala obsedenost in celo zasvojenost. To, da imamo brezhibno čist dom, je seveda dobrodošlo (in do neke mere nujno), vendar pa v naši vnemi za čistočo pogosto pozabimo na slabe strani uporabe kemije, ki se kažejo predvsem v negativnih učinkih na zdravje celotne družine (tudi hišnih ljubljenčkov) in veliki obremenitvi za naše okolje. Zavedati se moramo tudi tega, da sterilno okolje za človeka ni zdravo, saj lahko telo s časoma izgubi lastno sposobnost spopadanja z mikrobi, ki so ves čas prisotni v našem okolju.

 

naravna čistila

 

Nevarne kemikalije

Nevarne kemikalije na nas prežijo na vsakem koraku. Ali veste, da je v uporabi okrog 100.000 kemičnih snovi, ki so povsod okoli nas? O tem, katere vplivajo na naše zdravje in okolje in kako, pa vemo zelo malo. Zveza potrošnikov Slovenije sporoča, da lahko kemikalije povzročijo alergije, vnetja, opekline, poškodbe organov, motnje v delovanju žlez z notranjim izločanjem (nevrološke, vedenjske, razvojne ali reproduktivne poškodbe). Zaradi njihovega delovanja lahko nastanejo novotvorbe, razvijejo se rakasta obolenja in nastanejo genetske okvare. Skrb vzbujajoče je dejstvo, da so kemikalije obstojne (se ne razgradijo) in se tako nalagajo v telesu in okolju (vplivajo na živali, rastline, vodo, zrak, …). So bioakumulativne, zato se vgradijo v človeško ali živalsko telo in se prenašajo iz generacije v generacijo.

Seveda pa se zdravju škodljive kemikalije poleg v čistilih nahajajo še v številnih drugi izdelkih: sredstvih za nego in higieno (kozmetiki), ličilih, tekstilu, igračah, opremi, aparatih, barvah,…

Ste tudi vi odločeni, da nevarnih čistil tudi pogledate več ne? No, pa zavihajmo rokave!

 

Izdelava naravnih čistil

Če si vzamete le nekaj časa za pripravo čistil, vam lahko ponudimo kar nekaj pripravkov, s katerimi boste učinkovito poskrbeli za čistočo vašega doma. Izdelava naravnih čistil vam bo vzela ravno toliko časa, kot ga porabite, da skočite po kemična čistila v trgovino. Pa še ceneje je!

 

Naravna čistila

Sestavine, ki jih najpogosteje uporabljamo pri domačem čiščenju:

Soda bikarbona (natrijev hidrogenkarbonat)
Soda čisti, osvežuje, mehča vodo, razjeda. Lahko jo uporabimo za odstranjevanje mastnih madežev, razkuževanje in nevtralizacijo neprijetnih vonjav. Lahko jo dodamo v pralni stroj kot nadomestek za mehčanje, poleg tega iz oblačil odstranjuje neprijetne vonjave. Dodamo jo v domač gel za pranje perila. Za še večjo moč pri pranju in odstranjevanju madežev na belih oblačilih sta primerna natrijev karbonat (pralna soda) in natrijev perkarbonat.

Beli kis 
Aktivna sestavina belega kisa je ocetna kislina, ki čisti in razkužuje. Kis odstranjuje maščobe, plesen, nekatere madeže in ostanke voska. Ker nevtralizira, ga lahko uporabimo za čiščenje oken, razkuževanje delovnih površin in loščenje pomivalnih korit. Je  vsestransko uporabno čistilo, zato lahko njegovo raztopino uporabimo pri čiščenju kopalnice in kuhinje, kjer pomaga odstranjevati vodni kamen, odličen pa je tudi za čiščenje hladilnika in pralnega stroja.

Citronska kislina in limonin sok
Citronska kislina deluje kot učinkovito antibakterijsko in antiseptično čistilo. V velikih količinah jo naravno vsebujejo limone, limete, pomaranče in grenivke, zaradi česar so tudi limone zelo znano in pogosto uporabljeno naravno čistilo. Obe delujeta antibakterijsko in antiseptično, odstranjujeta mastne madeže in delujeta kot belilo.

Naravno milo (v kosu ali tekoče) 
Naravno milo  je biološko razgradljivo univerzalno čistilo, ki ga lahko uporabljamo v večini izdelkov. Lahko uporabiš tistega v trdi obliki (rečemo mu Marsejsko milo) ali tekoče milo (rečemo mu Kastiljsko milo). Izdelave trdega mila se lahko naučiš na naši delavnici izdelave trdega mila po hladnem postopku, izdelave tekočega pa na delavnici izdelave tekočega mila. V kombinaciji z vodo lahko z njima pripravimo večnamensko čistilo ali prašek za pranje perila. Z dodajanjem ostalih sestavin (kisa, eteričnih olj ipd.) izdelamo številne pripravke za čiščenje.

Eterična olja
Pri nakupu eteričnih olj bodimo posebej pozorni, da jih ne zamenjamo s sintetičnimi oziroma parfumskimi dišavami. Eterična olja nimajo samo lastnosti, da prijetno dišijo, pač pa imajo tudi antibakterijsko, protivirusno, antiseptično in protiglivično učinkovanje. Uporabljamo jih za razkuževanje, kot zaščito pred insekti, za odstranjevanje neprijetnih vonjav in za dvig razpoloženja. V času gripe in prehladov jih v prostoru razpršite, da se zaščitite pred razsajajočimi virusi in bakterijami. Dodamo jih lahko tudi pralnim praškom in mehčalcem za perilo, čistilu za steklo ali čistilom za čiščenje tal.


Nekaj najpogosteje uporabljanih eteričnih olj v naravnih čistilih:

 • Čajevec učinkuje antibakterijsko, protivirusno in protiglivično. Krepi imunski sistem in poveča obrambno sposobnost telesa.
 • Limona deluje antibakterijsko, protivirusno in protiglivično. Ima veliko čistilnih lastnosti, je je antiseptik in odlična proti maščobi. Izredno osvežilna.
 • Sivka deluje protivirusno, antibakterijsko in protiglivično. Ima odlične čistilne sposobnosti in spodbuja imunski sistem. Pomirja.
 • Cimet deluje antiseptično, antibakterijsko in protiglivično. Prijetno odišavlja. Pozor: pazite, da ne pride v direkten stik s kožo, saj je zelo dražilen!
 • Timijan deluje antibakterijsko, dobro vpliva tudi na imunski sistem. Je odličen za razkuževanje, saj deluje protimikrobno.

Poleg tega, da bodo eterična olja »pometla« z mikrobi, bodo hkrati še blagodejno vplivala na vaše zdravje in počutje. Kaj ni to veliko bolje od kemije, ki nam škoduje?

 

Recepti: Izdelava naravnih čistil

Ker na internetu mrgoli enostavnih receptov za čiščenje, se poskusimo tokrat približati izdelkom, ki jih kupujemo v trgovini. Vse, ki bi želeli o tematiki izvedeti več in se naučiti izdelave naprednih naravnih čistil, vabim na našo delavnico Naravna čistila za dom.

 

Univerzalni »čistilni kamen« z vonjem pomaranče in evkalipta

 • 50 g bele gline
 • 20 g sode bikarbone
 • 15 g pralne sode
 • 35 g naravnega tekočega mila (doma narejeno tekoče ali kupljeno kastiljsko milo)
 • 0,8 g eteričnega olja sladke pomaranče (ali drugega po želji)*
 • 0,2 g eteričnega olja evkalipta (ali drugega po želji)*

Izdelava:

Korak 1: V primerni posodi zmešajte glino in sodo.

Korak 2: V čašo natočite milo in vanj nakapljajte eterično olje. Dodajte suhim sestavinam.

Korak 3: Mešajte toliko časa, da nastane homogena zmes (brez grudic).

Korak 4: Nadevajte v 100 ml širši lonček brez roba (odprtina naj bo čim večja za lažji dostop).

Korak 5: Lonček pustite odprt nekaj dni, da se zmes strdi.

Korak 6: Ko je masa popolnoma strjena, lonček pokrijemo, opremimo z nalepko in shranimo na primerno mesto.

Uporaba:

Z mokro gobico podrgnite po čistilnem kamnu, da se speni in z ustvarjeno pasto očistite površine. Sperite.

Čistilni kamen je univerzalno čistilo s katerim lahko čistite štedilnik, umivalnike, ploščice in je primeren za površine iz emajla, stekla, plastike, nerjavečega jekla.

Opomba: Ni primerno za les, aluminij in občutljive površine.

 

*Opomba: Vedno uporabljajte le eterična olja, ki jih dobro poznate. Kljub temu, da so naravna, so lahko tudi škodljiva. Če vam je aromaterapija tuja, se pred uporabo eteričnih olj posvetujte s certificiranim aromaterapevtom.
Zanimivost

Ali ste vedeli?

Po podatkih opravljenih testov se v telesu odraslega človeka nahaja nepričakovano veliko strupenih kemikalij, tudi takih, ki so v Evropi prepovedane že več kot 20 let.

Kemikalije se nalagajo v organizmu in vplivajo na naše zdravje, na reproduktivno sposobnost in na zdravje naših potomcev.


Košarica

Zapri