Pridruži se mi na popotovanju do lepe kože, prejmi e-priročnik "Spoznaj svojo kožo" in zasij v vsej svoji lepoti!
Pridruži se mi

Decembrsko obdarovanje: izdelava prazničnih daril

31. december 2016

December je tu in čakajo nas številna praznovanja in obdarovanja. Kljub temu, da prihajajoč čas zaznamujejo veseli trenutki, je za marsikoga nakupovanje daril stresno početje. Letos ti zato svetujem nekaj drugačnega. Vzemi si dan (ali konec tedna) za ustvarjanje daril s prijateljicami ali svojimi otroki, uživajte v druženju, kreativnosti in čudovitih vonjih, ki te bodo ovili v praznično vzdušje.

Podari letos svojim najdražjim nekaj dišečega, negovalnega in osebnega. Izdelanega iz najboljših naravnih sestavin in z veliko mero ljubezni.

Pripravila sem ti nekaj predlogov za enostavna, hitro pripravljena, hkrati pa čudovita osebna darilca.

(Blog objava je bila nazadnje prenovljena 21.12.2023)

 

PRAZNIČNA SOLNA KOPEL

Kopalna sol je enostavna za pripravo, hkrati pa zelo praktično darilo. Tudi če kadi nimamo, si lahko privoščimo sprostilno ali osvežilno nožno kopel.
Izdelovanje kopalne soli ti omogoča veliko ustvarjalnosti, saj so možnosti skoraj da neskončne!

Barve

Izbirajmo med naravnimi barvami, ki pa so daleč od dolgočasnih. Uporabimo lahko mineralne pigmente, s katerimi ustvarimo dinamične in živahnejše barve ali pa se odločimo za zemeljske pigmente, s katerimi dosežemo odtenke od rumene do zelene in rjave. Naravna barvila lahko kupiš v trgovinah s sestavinami za izdelavo naravne kozmetike.

Če želiš prihraniti kak evro (čeprav je nakup naravnih pigmentov res vreden svojega denarja!), lahko uporabiš tudi sestavine iz domače kuhinje, npr: kurkumo, spirulino, zmleta zelišča, kakav. Imej le v mislih, da določena barvila niso dobro topna v vodi, ravno tako lahko nekatera obarvajo banjo, zato pred uporabo "domačih" sestavin priporočam, da izdelek testiraš. Zagotovo ne želiš slabe volje pri obdarovancih. ;)

Eterična olja

Kopalno sol obogatimo z eteričnimi olji, ki niso le dišave, pač pa imajo tudi terapevtski in blagodejen učinek na telo in naše počutje. Paleta pri izbiri je res široka, dobro pa se je držati pomembnih navodil:

 • uporabimo do 5 kapljic na eno kopel,
 • pri številu kapljic upoštevamo tudi intenziteto vonja (zelo pomembno!), saj so določena eterična olja izredno intenzivna, npr. pelargonija, neroli, ylang ylang, muškatna kadulja,…
 • v kopelih ne uporabljamo eteričnih olj z grelnim učinkom: klinčki, cimet, muškatni orešček,…
 • v kopelih ne uporabljamo večje količine eteričnih olj, ki bi lahko vplivala na krvi pritisk, npr. rožmarin (viša), ylang ylang (niža),…
 • pri nosečnicah, otrocih, starejših ljudeh in alergikih koncentracijo eteričnih olj primerno prilagodimo ali jih izpustimo,
 • če eteričnih olj ne poznaš dovolj dobro, se pred uporabo posvetuj s certificiranim aromaterapevtom.

Zelišča

Kopalni soli lahko dodajaš tudi različna posušena zelišča. Najbolje se obnesejo ognjič, sivka in vrtnica, lahko tudi rožmarin ali druga zelišča. Pri vseh cvetovih uporabljamo le cvetne listke (ne celega cveta), pri ostalih zeliščih pa le listke, brez stebel.

Pri dodajanju posušenih zelišč ti svetujem skromnost. Naj te ne zavede navdušenje nad estetsko obogateno soljo, pač pa imej v mislih tudi to, da zelišča v vodi plavajo, se lahko zapletajo v lase in mašijo odtok. Lahko jih popolnoma izpustiš, lahko pa dodaš nekaj listkov in poskrbiš za piko na i tvoji čudoviti kopalni soli.

 

Postopek izdelave po korakih:

 • 1. korak: priprava soli

Glede na velikost embalaže, v katero bomo shranili darilno kopalno sol, pripravimo ustrezno količino soli. Sama imam najraje grobo mleto nerafinirano piransko sol, lahko pa uporabiš tudi katerokoli drugo.

priprava soli

 • 2. korak: dodajanje barvil

Pri doziranju barvil ti svetujem varčnost, saj dajejo nekatera zelo intenzivno barvo. Verjamem, da si ne želimo, da naš obdarovanec še cel večer (po kopeli) drgne kad, ki se je obarvala od soli! ;)

kopalna sol barvilo

 • 3. korak: dodajanje eteričnih olj

Količina eteričnih olj ni toliko odvisna od količine soli, kot od tega za koliko kopeli bo količina, ki smo jo pripravili. Zato ti svetujem, da pripneš darilcu navodila.

Sama pri eni kopeli navadno uporabim 2 veliki žlici soli, torej bom na 10 žlic soli dodala do največ 25 kapljic eteričnih olj. Število kapljic vedno prilagodim intenziteti vonja eteričnih olj. Včasih zadostuje že 10 kapljic. S količino ne pretiravaj!

Nasvete za 3 različne mešanice najdeš malce nižje.

kopalna sol eterična olja

 • 4. korak: dodajanje zelišč

Pri dodajanju posušenih zelišč svetujem skromnost. Lahko jih seveda tudi popolnoma izpustiš ali dodaš le nekaj listkov. Vsekakor pa imajo posušena zelišča svojo estetsko vrednost, saj naredijo kopale soli še bolj privlačne.

kopalna sol zelišča

 • 5. korak: polnjenje embalaže

Kopalno dol dobro premešamo, da se sestavine in vonji med seboj dobro premešajo. Kozarček oz. drugo primerno embalažo, v katero bomo kopalno sol shranili, dobro razkužimo in napolnimo z mešanico. Opremimo z navodili za uporabo in datumom izdelave.

kopalna sol darilo


Če ti uspe, da je skrivoma ne uporabiš sam/a, jo podari svojim najdražjim :)

Nekaj primerov dišečih kopeli (preračunano na 1 kopel):
 

1. Božanska mešanica

Izvrstna za hladne zimske dni, saj dvigne razpoloženje in odžene stres. Tako dišeča, da jo boste želeli samo zase! ;)

 • 2 veliki žlici soli
 • 2 kapljici EO sladke pomaranče (Citrus sinensis)
 • 1 kapljica EO sandalovine (Santalum album)
 • 1 kapljica EO absoluta jasmina (Jasminum grandiflorum)

2. Sladke sanje

Odlična mešanica za kopel, ki si jo privoščimo pred spanjem. Eterična olja nas bodo umirila ter zazibala v sladke sanje.

 • 2 veliki žlici soli
 • 2 kapljici EO sivke (Lavandula angustifolia)
 • 2 kapljici EO mandarine (Citrus reticulata)
 • 1 kapljica EO rimske kamilice (Chamaemelum nobile)

3. Lahkoten dan

Mešanica za dvig razpoloženja, odganjanje stresa in lepši dan.

 • 2 veliki žlici soli
 • 2 kapljici EO sivke (Lavandula angustifolia)
 • 2 kapljici EO sladke pomaranče (Citrus sinensis)
 • 1 kapljica EO ylang ylanga (Cananga odorata)
 

PRAZNIČNI BALZAM ZA USTNICE

Le kdo ne uporablja balzama, ki skozi vso zimo skrbi, da so naše ustnice zaščitene in nahranjene. December je kot nalašč za to, da ga popestriš s prazničnimi vonji in barvami ter poskrbiš za nepozaben novoletni poljub ;)

Barve

Za obarvanje balzamov za ustnice lahko uporabiš naravne pigmente, vendar preveri, da so namenjeni za uporabo v balzamih. Vemo namreč, da pride balzam v stik s sluznico, zato so barvila za balzame, lip glosse in šminke dodatno testirana in zagotavljajo varnost uporabe. Če nisi prepričan/a, pred nakupom preveri informacijo pri svojem dobavitelju.

Za prednovoletno decembrsko obdarovanje ti svetujem uporabo svetlečih mic. Mice ali sljudni pigmenti so skupina naravnih mineralov, katerih kemijska sestava vsebuje silikate kalija, magnezija in aluminija. Paleta obsega vse od takih z nevpadljivim mat videzom, pa vse do tistih z izrazitim leskom. Uporabljale so jih že stare civilizacije pri izdelavi pigmentov za stenske poslikave, ločene izdelke in obarvanje svečanih oblačil, široko uporabljani so tudi danes. V naravni kozmetiki jih uporabljamo predvsem v dekorativni kozmetiki.

Eterična olja

Eterična olja za ustnice izbiramo previdno. Izbiraj le med najbolj nežnimi in varnimi. Imej v mislih, da balzam za ustnice pride v stik s sluznico in ga pravzaprav sčasoma z ustnic "pojemo". ;)

Daleč najraje uporabljam eterično olje sladke pomaranče (Citrus sinensis), saj diši božansko. Je nežna, varna in dobrega okusa.

 

Balzam za ustnice »praznični poljub«

(sestavine zadostujejo za cca 4 stike po 5 ml volumna)

 • 8 g mandljevo olje
 • 5 g kokosovo olje
 • 4 g kakavovo maslo
 • 3 g čebelji vosek
 • 1 kaplja vitamina E
 • 20 kapljic EO sladke pomaranče
 • po želji malce mice za obarvanjePostopek izdelave po korakih:

 • 1. korak: priprava

Vse pripomočke razkuži in natehtaj sestavine.

balzam za ustnice - priprava sestavin

 • 2. korak: topljenje

Olji, maslo in vosek združi v ognjevarni posodi in postavi na vodno kopel (ali uporabi temu namenjen pripomoček za topljenje).

 • 3. korak: dodajanje občutljivih sestavin

Ko se sestavine iz prejšnjega koraka stopijo, dodaj vitamin E in eterično olje ter dobro premešaj. Po želji dodaj tudi mico.

 • 4. korak: nalivanje

Dobro premešaj in hitro nalij v embalažo (priporočam stike, saj so najbolj higienični za uporabo). Proti koncu se ti lahko zgodi, da se prične masa že strjevati. Posodo lahko ponovno postaviš v vodno kopel, da se sestavine povsem stopijo, in nadaljuješ z nalivanjem. • 5. korak: ohlajanje

Počakaj, da se balzam ohladi in šele nato zapri embalažo. Preden balzam uporabiš, se mora povsem strditi (za vsak slučaj ti svetujem, da počakaš do naslednjega dneva), saj se bo sicer deformiral, ko ga boš uporabil/a.

Opremi z nalepko in uživaj v nahranjenih in praznično bleščečih ustnicah v svoji najljubši barvi. :)

 


 

SI ŽELIŠ ŠE VEČ RECEPTUR ZA DARILCA?

Med našimi mesečnimi recepturami lahko najdeš ogromno izbiro formulacij za visokokakovostne kozmetične izdelke. Če te zanimajo bolj preprosti recepti za praznično ustvarjanje, ti svetujem nakup Prazničnega trojčka, ki vsebuje kar tri formulacije:

 • svetleči lip gloss za praznične ustnice (ena naših najbolj prodajanih receptur),
 • praznični sladkorni piling (masleni in samoemulgirajoč, da se ga z lahkoto spere) in
 • pralineji za negovalno kopel (noro razvajanje za vse tvoje čute).

Vse recepture so enostavne za izdelavo in primerne tudi za začetnike. Za več informacij in nakup klikni na spodnjo sliko:

 Košarica

Zapri