Pridruži se mi na popotovanju do lepe kože, prejmi e-priročnik "Spoznaj svojo kožo" in zasij v vsej svoji lepoti!
Pridruži se mi

Decembrsko obdarovanje: izdelava prazničnih daril

31. december 2016
December je tu in čakajo nas številna praznovanja in obdarovanja. Kljub temu, da prihajajoč čas zaznamujejo veseli trenutki, je za marsikoga nakupovanje daril stresno početje. Letos vam zato svetujem nekaj drugačnega. Vzemite si dan (ali konec tedna) za ustvarjanje daril s prijateljicami ali svojimi otroki, uživajte v druženju, kreativnosti in čudovitih vonjih, ki vas bodo ovili v praznično vzdušje.

Podarite letos svojim najdražjim nekaj dišečega, negovalnega in osebnega. Izdelanega iz najboljših naravnih sestavin in z veliko mero ljubezni.

Pripravila sem vam nekaj predlogov za enostavna, hitro pripravljena, hkrati pa čudovita osebna darilca.

 

PRAZNIČNA SOLNA KOPEL

Kopalna sol je enostavna za pripravo, hkrati pa zelo praktično darilo. Tudi če kadi nimamo, si lahko privoščimo sprostilno ali osvežilno nožno kopel.

Izdelovanje kopalne soli vam omogoča veliko ustvarjalnosti, saj so možnosti skoraj da neskončne!

Barve

Izbirajmo med naravnimi barvami, ki pa so daleč od dolgočasnih. Uporabimo lahko mineralne pigmente, s katerimi ustvarimo dinamične in živahnejše barve ali pa se odločimo za zemeljske pigmente, s katerimi dosežemo odtenke od rumene do zelene in rjave.

Če želite prihraniti kak evro (čeprav je nakup naravnih pigmentov res vreden svojega denarja!), lahko uporabite tudi sestavine iz domače kuhinje, npr: kurkumo, spirulino, zmleta zelišča, kakav.

Eterična olja

Kopalno sol obogatimo z eteričnimi olji, ki niso le dišave, pač pa imajo tudi terapevtski in blagodejen učinek na telo. Paleta pri izbiri je res široka, dobro pa se je držati pomembnih navodil:
 • uporabimo do 5 kapljic na eno kopel,
 • pri številu kapljic upoštevamo tudi intenziteto vonja (zelo pomembno!), saj so določena eterična olja izredno intenzivna, npr. pelargonija, neroli, ylang ylang, muškatna kadulja,…
 • v kopelih ne uporabljamo eteričnih olj z grelnim učinkom: klinčki, cimet, muškatni orešček,…
 • v kopelih ne uporabljamo večje količine eteričnih olj, ki bi lahko vplivala na krvi pritisk, npr. rožmarin (viša), ylang ylang (niža),…
 • pri nosečnicah, otrocih, starejših ljudeh in alergikih koncentracijo eteričnih olj primerno prilagodimo ali jih izpustimo,
 • če eteričnih olj ne poznate dovolj dobro, se pred uporabo posvetujte s certificiranim aromaterapevtom.

Zelišča

Kopalni soli lahko dodajate različna posušena zelišča. Najbolje se obnesejo ognjič, sivka in vrtnica, lahko tudi rožmarin ali druga zelišča. Pri vseh cvetovih uporabljamo le cvetne listke (ne celega cveta), pri ostalih zeliščih pa le listke, brez stebel.

 

Postopek izdelave
 1. korak: priprava soli
priprava soli

Glede na velikost embalaže, v katero bomo shranili darilno kopalno sol, pripravimo ustrezno količino soli. Sama imam najraje grobo mleto piransko, lahko pa uporabite tudi katerokoli drugo.
 1. korak: dodajanje barvil
kopalna sol barvilo

Pri doziranju barvil bodite varčni, saj dajejo nekatera zelo intenzivno barvo. Verjamem, da si ne želimo, da naš obdarovanec še cel večer (po kopeli) drgne kad, ki se je obarvala od soli! ;)
 1. korak: dodajanje eteričnih olj
kopalna sol eterična olja

Količina eteričnih olj ni toliko odvisna od količine soli, kot od tega za koliko kopeli bo količina, ki smo jo pripravili. Zato vam svetujem, da pripnete darilcu navodila.

Sama pri eni kopeli navadno uporabim 2 veliki žlici soli, torej bom na 10 žlic soli dodala do največ 25 kapljic eteričnih olj. Pri število kapljic vedno prilagodim intenziteti vonja eteričnih olj. Včasih zadostuje že 10 kapljic. S količino ne pretiravajte!
 1. korak: dodajanje zelišč
kopalna sol zelišča

Pri dodajanju posušenih zelišč bodite skromni. Naj vas ne zavede navdušenje nad estetsko obogateno soljo, v mislih imejte tudi to, da zelišča v vodi plavajo, se lahko zapletajo v lase in mašijo odtok. Lahko jih popolnoma izpustite, lahko pa dodate nekaj listkov in poskrbite za piko na i vaši čudoviti kopalni soli.
 1. korak: končni postopek
kopalna sol darilo

Kopalno dol dobro premešamo, da se sestavine in vonji med seboj dobro premešajo. Kozarček oz. drugo primerno embalažo, v katero bomo kopalno sol shranili, dobro razkužimo in napolnimo z mešanico. Opremimo z navodili za uporabo in datumom izdelave.

Če vam uspe, da je skrivoma ne uporabite sami, jo podarite svojim najdražjim :)

 

Nekaj primerov dišečih kopeli (preračunano na 1 kopel):

 

Božanska mešanica

Izvrstna za hladne zimske dni, saj dvigne razpoloženje in odžene stres. Tako dišeča, da jo boste želeli samo zase! ;)

2 veliki žlici soli

2 kapljici EO sladke pomaranče (Citrus sinensis)

1 kapljica EO sandalovine (Santalum album)

1 kapljica EO absoluta jasmina (Jasminum grandiflorum)

 

Sladke sanje

Odlična mešanica za kopel, ki si jo privoščimo pred spanjem. Eterična olja nas bodo umirila ter zazibala v sladke sanje.

2 veliki žlici soli

2 kapljici EO sivke (Lavandula angustifolia)

2 kapljici EO mandarine (Citrus reticulata)

1 kapljica EO rimske kamilice (Chamaemelum nobile)

 

Lahkoten dan

Mešanica za dvig razpoloženja, odganjanje stresa in lepši dan.

2 veliki žlici soli

2 kapljici EO sivke (Lavandula angustifolia)

2 kapljici EO sladke pomaranče (Citrus sinensis)

1 kapljica EO ylang ylanga (Cananga odorata)

 
 

PRAZNIČNI BALZAM ZA USTNICE

Le kdo ne uporablja balzama, ki skozi vso zimo skrbi, da so naše ustnice zaščitene in nahranjene. December pa je kot nalašč za to, da ga popestrite s prazničnimi vonji in barvami in poskrbite za nepozaben novoleten poljub ;)

Barve

Za obarvanje balzamov za ustnice lahko uporabite naravne pigmente, vendar morate preveriti, da so namenjeni za uporabo v balzamih. Vemo namreč, da pride balzam v stik s sluznico, zato so barvila za balzame, lip glosse in šminke dodatno testirana in zagotavljajo varnost uporabe.

Za prednovoletno decembrsko obdarovanje vam svetujem uporabo svetlečih mic. Mice ali sljudni pigmenti so skupina naravnih mineralov, katerih kemijska sestava vsebuje silikate kalija, magnezija in aluminija. Paleta obsega vse od takih z nevpadljivim mat videzom, pa vse do tistih z izrazitim leskom. Uporabljale so jih že stare civilizacije pri izdelavi pigmentov za stenske poslikave, ločene izdelke in obarvanje svečanih oblačil, široko uporabljani so tudi danes. V naravni kozmetiki jih uporabljamo predvsem v dekorativni kozmetiki.

 

Balzam za ustnice »praznični poljub«

(sestavine zadostujejo za 4 stike)

8 g mandljevo olje

5 g kokosovo olje

4 g kakavovo maslo

3 g čebelji vosek

1 kaplja vitamina E

20 kapljic EO sladke pomaranče

po želji malce mice za obarvanje

 

Postopek izdelave
 1. korak
balzam za ustnice - priprava sestavin

Vse pripomočke razkužite. Olja, masla in vosek natehtajte v čašo in postavite na vodno kopel.
 1. korak


Ko se stopijo, dodajte vitamin E in eterično olje ter dobro premešajte.
 1. korak
balzam za ustnice natočimo v stike

Po želji dodajte mico ali drugo naravno barvilo, dobro premešajte in nalijte v embalažo (priporočam stike, saj so najbolj higienični za uporabo).

Če se vam masa vmes prične strjevati, jo za nekaj sekund ponovno postavite v vročo vodno kopel.
 1. korak
naravni balzami za ustnice

Preden embalažo zaprete, počakajte, da se balzam ohladi. Opremite z nalepko in uživajte v nahranjenih in praznično bleščečih ustnicah :)

 
 

Košarica

Zapri