Pridruži se mi na popotovanju do lepe kože, prejmi e-priročnik "Spoznaj svojo kožo" in zasij v vsej svoji lepoti!
Pridruži se mi

Negovalni balzam za ustnice (recept)

30. oktober 2018

Tisti, ki spremljate Kotičkove družabne medije, ste zagotovo na Facebooku ali Instagramu že zasledili utrinke zanimivega dne, ki sem ga preživela v Prekmurju. Na povabilo Save Hotels & Resorts sem se pridružila odličnemu projektu Zgodbe Prekmurja, ki me je popeljal tudi do Oljarne Kocbek, kjer sem podrobno spoznala postopek izdelovanja tradicionalnega bučnega olja, ki je za to regijo značilno. Prvič sem potek videla v živo in odšla navdušena! Bučno olje se bo pri meni nekaj časa zagotovo pojavljalo prav povsod – vse od krožnika pa do kozmetičnega lončka :) In tokrat sem vam v blogu pripravila recept za balzam za ustnice, ki bo poskrbel za nego in zaščito v hladnih mesecih!

Moram priznati, da bučnega olja v kozmetiki do sedaj nisem uporabljala in zato sem še toliko bolj z veseljem sprejela izziv, da vam pripravim negovalen recept za izdelek, ki si ga lahko prav vsak med vami ustvari doma. Po celodnevnem raziskovanju in spoznavanju lepot Prekmurja, sem dobila veliko zanimivih idej, kako bi lahko to »zeleno zlato panonskih polj« uporabili tudi v kozmetiki.

Če me poznate, zagotovo že veste, da želim, da prerastemo »kuhanje kozmetike v domačem loncu« in ustvarjamo izdelke, ki imajo smisel, s sestavinami, ki so izbrane z namenom. Zato vam tudi tokrat nekaj pomembne (in zanimive) teorije ne uide ;)

Slovensko bučno olje

Najprej spoznajmo štajersko prekmursko bučno olje. Olje je pridelano iz skrbno izbranih in prečiščenih bučnih semen najvišje kakovosti.

Hladno stiskano olje
Če se odločite za uporabo hladno stiskanega olja, pri tem ne pride do nobene obdelave semena (ni mletja, segrevanja in praženja), saj olje iztisnejo iz celih semen. Olje je zato nekoliko svetlejše barve in zelo nežnega vonja in okusa, ki je skoraj enak okusu surovega bučnega semena. Zaradi hladnega stiskanja olje ohrani vse hranilne snovi semen. Tako olje bomo uporabili v kozmetičnih izdelkih.

Toplo stiskano olje
Če izbirate olje za razvajanje svojih brbončic, bo toplo stiskano olje prava izbira. Ima močnejši karakter, saj je temnejše barve in izrazitejšega vonja. Olje pridobivajo z mehanskim procesom in z uporabo toplote s posebnim postopkom, v katerem bučna semena zmeljejo, segrejejo in pražijo, da dobi olje karakteristike, zaželene v kulinariki.

Bučno olje v kozmetiki

V kozmetiki uporabljamo le hladno stiskana in (kolikor se le da) nerafinirana olja. Ravno zato, ker se hladno stiskano bučno olje na tržišču precej težko dobi, ga do sedaj v kozmetiki nisem uporabljala. In zato sem bila še toliko bolj navdušena, ko sem ga dobila v oljarni Kocbek. Piko na i mi je dala še analiza olja, iz katere lahko razberemo njegovo delovanje. Pokukajmo v sestavo.

Sestava bučnega olja

- Linolna kislina – ?-6 (C18:2): 46,6%

- Oleinska kislina – ?-9 (C18:1): 35%

- Palmitinska kislina (C16:0): 10,7%

- Stearinska kislina (C18:0): 5,5%

Bučno olje je med rastlinskimi olji posebnost, saj pri neumiljivih snoveh izstopa po vsebnosti skvalena, klorofila in beta-karotena, vsebuje pa tudi precej fitosterolov.

 

Delovanje olja in njegove značilnosti

Glede na maščobnokislinsko sestavo bučnega olja in deleže neumiljivih snovi bi lahko sklepali, da gre za srednje obstojno olje. Olje na koži skrbi za porušeno lipidno bariero in zmanjšuje transepidermalno izgubo vode (TEWL). Na površini ustvari polokluziven sloj, izboljšuje zaščitno funkcijo povrhnjice (epidermisa) in tako kožo ščiti pred zunanjimi dejavniki. Deluje protivnetno in regenerativno in ohranja normalno funkcijo lipidne bariere. Skvalen v olju deluje emolientno (mehča in gladi kožo) in antioksidativno. Bučno olje je zato idealno za suho, izsušeno in grobo kožo ter vneto in poškodovano kožo. Koristilo bi tudi zreli koži, zato ga lahko dodajamo v anti-age izdelke.

Bučno olje je zato idealno za izdelke, s katerimi želite zaščititi, nahraniti in zmehčati vašo kožo. Svetujem vam uporabo v balzamih za ustnice, maslih za telo, kremah in losjonih ter negovalnih oljih za telo. Sedaj pa zavihajmo rokave in se lotimo izdelave :)

RECEPT: Negovalni balzam za ustnice z bučnim oljem

Sestavine (za 4 stike po 4,5 ml)

  • 6 g bučnega olja
  • 4 g čebeljega voska
  • 3 g kokosovega olja
  • 3 g kakavovega masla
  • 2 g ricinusovega olja
  • 1 kaplja vitamina E
  • 40 kapljic eteričnega olja sladke pomaranče (Citrus sinensis)

Izdelava
Masla, olja in vosek segrejte in stopite v vodni kopeli. Segrevajte zgolj toliko časa, da se vosek stopi. Dodajte vitamin E in eterično olje, premešajte in takoj nalijte v stike. Če se vam masa med nalivanjem prične strjevati, jo postavite še za nekaj trenutkov na vodno kopel, da se ponovno stopi. Počakajte, da se balzami ohladijo in strdijo. Stike zaprite šele, ko so balzami popolnoma ohlajeni, saj tako preprečimo nabiranje vlage.

Zmes zadostuje za 4 balzame, če jih natočimo v 4,5 ml stike. Če uporabljate drugačno embalažo, recept temu primerno prilagodite.

Uporaba
Balzam za ustnice uporabite vsakokrat, ko so ustnice izsušene ali razpokane. Najbolje je, če ga uporabljate preventivno ves čas. Ustnice bodo z njim zaščitene, mehke in sijoče. Rok uporabe balzama je leto dni.

Uživajte v razvajanju svojih ustnic! :)Košarica

Zapri