Pridruži se mi na popotovanju do lepe kože, prejmi e-priročnik "Spoznaj svojo kožo" in zasij v vsej svoji lepoti!
Pridruži se mi

KOŽA - 1.del: O kožnih priveskih - žlezah, laseh in nohtih

22. februar 2017

V prvih dveh izobraževalnih prispevkih smo si podrobno ogledali zgradbo in naloge kože ter njeno zaščitno barierno funkcijo. Kožni priveski so zadnji sklop izobraževanja o koži, s katerim želim spodbuditi bolj podrobno (s)poznavanje delovanja kože in človeškega telesa, saj lahko le tako izdelujemo učinkovite kozmetične izdelke, ki bodo resnično opravili svojo nalogo.

 

H koži torej štejemo tudi kožne priveske – žleze znojnice in lojnice, lase, dlake in nohte.

Žleze znojnice se nahajajo v podkožju. Znoj se izloča iz sekretornega dela žlez skozi izvodila na površje kože. Obstajajo dve vrsti žlez znojnic - ekrine in apokrine žleze znojnice.

Ekrine žleze znojnice so številčnejše in proizvedejo večino znoja. Izvodila ekrinih žlez znojnic vodijo na površje kože in so aktivne že od rojstva. Imamo jih po celem telesu, največ pa jih je na podplatih, dlaneh in pod pazduhami (600/cm2) Njihova glavna funkcija je termoregulacija organizma, to je ohranjanje primerne telesne temperature. Znoj ekrinih žlez znojnic je brezbarvna, bistra tekočina brez vonja. Vsebuje 98-99% vode in 1-2% organskih in anorganskih snovi. Organske snovi so mlečna kislina, citronska kislina, urea, amonijak itd. Anorganske snovi pa v glavnem predstavlja natrijev klorid in kalijevi, kalcijevi, magnezijevi, železovi in bakrovi ioni v sledovih.

Ste vedeli?

  • Antipersipiranti delujejo zgolj na delovanje ekrinih žlez znojnic.

 

Apokrine žleze znojnice postanejo aktivne šele v času pubertete. Nahajajo se na poraščenih delih telesa (pod pazduhami, okoli prsnih bradavic, spolovila, anusa in popka). Izvodila apokrinih žlez znojnic vodijo v lasni folikel in ne neposredno na površje kože. Skozi izvodila lasnih foliklov se nato izločijo na površje kože. Na aktivnost apokrinih žlez vplivajo čustva in stres. Količina apokrinega znoja je zelo majhna, zgolj nekaj mikrolitrov dnevno. Apokrini znoj je bolj opalescentna (motna), viskozna tekočina, ki jo sestavljajo voda, proteini, ogljikovi hidrati, amonijeve soli, lipidi, holesterol in ostali steroidi.

Ste vedeli?

  • Neprijeten vonj se razvije zaradi več dejavnikov. Ekrini znoj povzroči vlažno in rahlo kislo okolje, ki je ugodno za mikrofloro na koži (pod pazduhami). S kombinacijo apokrinega znoja pride do razvoja neprijetnega vonja, saj ta vsebuje sestavine, ki imajo že same po sebi neprijeten vonj, hkrati pa bakterije pod pazduhami razgradijo lipidne sestavine apokrinega znoja in to vodi v nastanek hlapnih spojin z neprijetnim vonjem.

 

Žleze lojnice se nahajajo ob dlačnih in lasnih izvodilih v dermisu. Imamo jih po celem telesu, z izjemo podplatov in dlani. Njihovo število, velikost in oblika se med deli telesa razlikuje. Največ jih je na glavi in obrazu (približno 800/cm2), manj pa na okončinah (50/cm2). Deli telesa z največ žlez lojnic so: lasišče, obraz, prsni koš, sredina hrbta, pazduhe in intimno področje. Celice v žlezah lojnicah se iz bazalnih celic diferencirajo v celice, ki proizvajajo lipide. Celica po proizvajanju in izločanju lipidov odmre in nato pride ponovno do diferenciacije bazalnih celic in krog se ponovi. Lipidi (sebum), ki jih izločajo žleze lojnice v dlačna in lasna izvodila, se na površju pomešajo z lipidi, ki jih proizvajajo epidermalne celice in skupaj tvorijo površinske lipide. Površinski lipidi so pomembni za ohranjanje hidratacije stratum corneuma in preprečevanje vstopa patogenih bakterij.

Žleze znojnice in žleze lojnice

Vir: http://www.planet-lepote.com/obnavljanje-koze-ter-vpliv-hidroksi-kislin-1-del

 

Lasje imajo posebno zgradbo, ki vključuje lasni folikel, mišico naježevalko, žlezo lojnico in na nekaterih predelih še apokrino žlezo znojnico. Zgradbo las si bomo podrobneje pogledali, ko bomo govorili o kozmetičnih izdelkih za lase.

Sestava las

Vir: http://www.pavicevic.si/zanimiva-dejstva-o-laseh/

Nohti so trdne poroženele strukture iz keratina, ki zrastejo iz epidermisa na vrhnji strani prstov rok in nog. Ščitijo konice prstov in nudijo oprijem. To kar vidimo je nohtna plošča, ki je zgrajena iz trdnega keratina. Nohtna plošča zraste iz nohtne matice (koren nohta), končni del matice pa imenujemo lunula oz. lunica (polkrog bele barve). Več o nohtih bomo spoznali pri kozmetičnih izdelkih za nego nohtov.

 

Zanimivosti v številkah:

  • V telesu imamo od 2-5 milijonov ekrinih žlez znojnic.
  • Ekrine žleze znojnice izločijo v povprečju 200 mL znoja dnevno, ob hujših fizičnih naporih ali v vročini lahko količina znoja naraste do 10 L dnevno.
  • Blondinke imajo približno 140 000 las, rjavolaske 109 000, črnolaske 102 000 in rdečelaske 88 000.
  • Hitrost rasti las je odvisna tudi od etničnosti. Azijski lasje rastejo najhitreje - 1,3 cm/mesec, sledijo kavkazijski lasje z 1,2 cm/mesec, najpočasneje pa rastejo afriški lasje- manj kot 0,9 cm/mesec.
  • Nohti na rokah zrastejo približno 3 mm/mesec, nohti na nogah pa 1 mm/mesec. Celotna obnova nohtov na roki traja 4-6 mesecev, nohtov na nogi pa 12-18 mesecev.

 

 

Viri:

Barel A.O.,  Paye M., Maibach H.I. (ed.) Handbook of cosmetic science and technology. 3th ed. New York. Informa Healthcare USA.  2009: 631, 742

Mitsui T. (ed). New Cosmetic Science. Amsterdam. Elsevier. 1997: 17-19, 48, 66

An organ revealed: skin appendages. SKIN-SCIENCE.COM. Pridobljeno 21.8.2016. Dostopno na: http://www.skin-science.com/_int/_en/topic/topic_sousrub.aspx?tc=SKIN_SCIENCE_ROOT^AN_ORGAN_REVEALED^SKIN_APPENDAGES&cur=SKIN_APPENDAGES



Košarica

Zapri