Pridruži se mi na popotovanju do lepe kože, prejmi e-priročnik "Spoznaj svojo kožo" in zasij v vsej svoji lepoti!
Pridruži se mi

Protiprehladna mešanica (z receptom)

09. december 2016

Aromaterapevtski pripravek za respiratorni sistem

Za mano je precej naporno leto, polno velikih preikušenj in pomembnih projektov. Skoraj vse leto je bil tempo kar hud in priznam, da sem si vzela premalo časa zase. Ampak saj veste kako je – telo zahteva svoje. In tako sem dva dneva pred novim letom obležala…

Če se ne ustavimo sami, nas ustavi zdravje. In ko nas, je pomembno, da poslušamo svoje telo in si odpočijemo. Vendar pa mi v elektronskih sporočilih, ki mi jih redno pošiljate, potožite, da letos “tale prehlad kar traja in traja”. Zato sem tokrat za vas pripravila aromaterapevtski pripravek za respiratorni sistem. Pomaga pri vnetem in bolečem grlu, spodbuja izkašljevanje in odvaja sluz ter deluje protimikrobno.

 

protiprehladni pripravek

RECEPT (Za odraslega človeka)***

  • 13 kapljic rožmarina kt cineole**
  • 9 kapljic evkalipta globulus
  • 5 kapljic poprove mete
Z veseljem bi si “skuhala” mazilo, ampak potem danes ne bi napisala tega bloga :) Zato sem si recept poenostavila in eterična olja dodala kar v ognjičev macerat.
Če imate nekoliko več volje in časa, lahko izdelate mazilo in eterična olja dodate vanj ali pa mešanico uporabite v izparilniku ali nosnem inhalatorju.

Kakšno koncentracijo izbrati?

Koncentracija je vedno veliko vprašanje. Odvisna je od tako velikega števila dejavnikov, da je težko posploševati. Upoštevati morate splošno zdravstveno stanje človeka, starost in konstitucijo in seveda resnost težave. Ne pozabite tudi na morebitne kontraindikacije, torej stanja, pri katerih se določenih eteričnih olj ne sme uporabljati***.

Glede na to, da sem sicer zdrava in posebnih težav nimam, moje stanje pa je trenutno akutno, sem se odločila za 5% mešanico. 20 g pripravka je torej sestavljeno iz 19 g osnovnega olja in 1 g eteričnih olj (ja, tehtala sem jih, saj so kapljice preveč nezanesljivo merilo!), mešanico pa bom uporabljala le nekaj dni – do izboljšanja.
 

Kam nanašati?

Mešanico nanesete na prsni predel, zgornji del hrbta in po želji tudi na sence. Vsekakor vam bo dobro delo tudi, če si z mešanico zmasirate podplate, vendar pa se morate zavedati, da je koža na podplatih trša (ima več plasti) in zato eterična olja skozi njo težje prehajajo v telo.

Pri sorodnih težavah lahko uporabite tudi eterično olje smreke, kadilne bosvelije, bora, čajevca, sivke, timijana in drugih primernih za ta namen. Če ste aromaterapevtko bolje podkovani, vam svetujem izbiro eteričnih olj, pri katerih so v večjem zastopani oksidi, monoterpeni in ketoni. So odlični dekongestivi, mukolitiki in ekspektoransi, delujejo tako protibakterijsko kot protivirusno, hkrati pa imajo tudi protivnetno in analgetično delovanje. Kaj lepšega bi si sploh še lahko želeli? ;) Če ste navdušeni uporabniki eteričnih olj in bi se želeli o aromaterapiji bolje podučiti, vabljeni na poglobljeni študij Velika šola aromaterapije ali krajši spletni tečaj Aromaterapija za vsakodnevne izzive.

Želim vam zdravo in veselo zimo! :)

OPOMBE
* Eterična olja, bogata z 1,8 cineolom (evkalipt globulus, evkalipt radiata, niauoli, ravintsara, cajeput idr), lahko pri otrocih povzročijo težave z dihanjem in centralnim živčnim sistemom. Zato teh eteričnih olj nikoli ne nanašamo na ali v neposredno bližino obraza otrok do 10. leta starosti (Vir: Tisserand & Young: Essential Oil Safety).
** Rožmarin ima več različnih kemotipov. Pozanimajte se, katerega ste kupili, saj sta njihova kemijska sestava in posledično tudi delovanje, različna!
*** Kontraindikacije pogosto zajemajo nosečnost in dojenje, dojenčke in mlajše otroke, bolezni ledvic in jeter, težave s strjevanjem krvi in jemanje določenih zdravil.


Košarica

Zapri