Pridruži se mi na popotovanju do lepe kože, prejmi e-priročnik "Spoznaj svojo kožo" in zasij v vsej svoji lepoti!
Pridruži se mi

Sončenje in zaščita pred soncem (1.del)

19. maj 2016

ZAŠČITA PRED SONCEM

Danes najdemo na tržišču veliko kozmetičnih izdelkov z zaščitnim faktorjem, vse od dnevnih krem pa do balzamov za ustnice, pudrov in obarvanih krem. Uporaba izdelkov z zaščitnim faktorjem ni več omejena zgolj na poletne mesece. Velik poudarek je na vsakodnevni zaščiti, saj se v zadnjem času veliko govori o učinkih, ki jih ima UV sevanje na našo kožo skozi daljše časovno obdobje (t.i. fotostaranje).
Zaščita pred soncem

UV SEVANJE

Sončno sevanje je elektromagnetno valovanje, ki zajema valovne dolžine UV svetlobe, vidne svetlobe in IR sevanja. Osredotočili se bomo na UV spekter, saj je ta za človeka najnevarnejši.

Ultavijolično sevanje razdelimo na:

 • UVC (200-290 nm) – ne prehaja ozonske plasti, ima najkrajšo valovno dolžino in s tem najvišjo energijo (v primeru, da bi prišlo do zemeljskega površja, bi bilo za nas najnevarnejše);
 • UVB (290-320 nm) – ozonsko plast prehaja le manjši del celotnega UVB sevanja, ima krajšo valovno dolžino kot UVC sevanje, sevanje prehaja do epidermisa kože (poroženele plasti) in povzroča opekline na koži;
 • UVA (320-400 nm) – prehaja ozonsko plast, ima najdaljšo valovno dolžino, sevanje prehaja do dermisa (globlja plast kože) in povzroča fotostaranje.

 

UV žarki

Vir: http://www.beautyscene.nl/ckfinder/userfiles/images/Beautyscene/Artikelen/April%202015/190415/UV-Penetration.jpg

UČINKI UV SEVANJA

Koristni učinki UV sevanja:

 • Sinteza vitamina D (za sintezo je pomembno UVB sevanje);
 • ugodni vplivi na počutje;
 • pozitivni učinki pri zdravljenju psoriaze (luskavice) in pri boleznih kosti in sklepov.

Škodljivi učinki UV sevanja:

 • Akutni učinki (takojšnji, v roku 24h po izpostavitvi): eritem oz. rdečina, zadebelitev epidermisa, opekline, fotosenzibilnost (preobčutljivost na svetlobo, prisotna je pri nekaterih bolezenskih stanjih, lahko pa gre za reakcijo po aplikaciji določene snovi na kožo ali njenemu zaužitju in izpostavitvi UV sevanju);
 • Kronični učinki (kasnejši, več kot 24h po izpostavitvi): kožni rak, fotostaranje, pozna pigmentacija, fotoimunosupresija (zaviranje normalnega delovanja imunskega sistema).

  UVB sevanje deluje citotoksično (uničujoče na celice) in mutageno (povzroča mutacije). DNA to vrsto sevanja dobro absorbira, zato pride do neposrednih poškodb v strukturi molekule. Lahko pride do nastanka fotoproduktov, ki so potencialno karcinogeni (rakotvorni) in mutageni (povzročajo genske spremembe-mutacije).

UVA sevanje ne povzroča rdečice in opeklin na koži, zato se ne zavedamo njegovih učinkov. Prehaja do dermisa in tvori reaktivne kisikove spojine (ROS, primeri: superoksidni anion, vodikov peroksid, singletni kisik), ki lahko povzročijo poškodbe DNA, celic in tkiv. UVA povzroča tudi fotostaranje kože, ki se kaže v nagubanosti, neenakomerni pigmentaciji, rjavih pikah (starostnih pegah) in ”usnjatem” videzu kože. ROS povzročajo hitrejšo razgradnjo kolagena in hkrati zmanjšajo sintezo novega kolagena, kar privede do zmanjšanja čvrstosti kože.

ZAŠČITNI MEHANIZMI KOŽE

Naša koža ima lastne zaščitne mehanizme pred škodljivimi učinki UV sevanja, ki ščitijo kožne celice pred poškodbami in omogočajo čim hitrejšo regeneracijo. To so:

 • pigmentacija (kožni pigment melanin deluje kot UV absorber in lovilec prostih radikalov);
 • odebelitev epidermisa (rožene plasti);
 • popravljalni mehanizmi DNA;
 • aktivacija antioksidantov;
 • tvorba lastnih UV- filtrov (urokanska kislina).

V prihodnjih prispevkih bomo govorili še o zaščitnem faktorju, kozmetičnih izdelkih za zaščito pred soncem, UV filtrih ter samoporjavitvi.

OPOMBA: Prispevki temeljijo na znanstvenih študijah in informacijah iz strokovne literature.



VIRI in LITERATURA
Fisher G.J. et. al. 1997. Pathophysiology of Premature Skin Aging Induced by Ultraviolet Light. The New England Journal of Medicine, 337:1419-1429.

Brenner M., Hearing V.J., 2008. The Protective Role of Melanin Against UV Damage in Human Skin. Photochemistry and photobiology.84(3):539-549.




fotostaranje in poletne kreme 

Delavnica: Fotostaranje in poletna kozmetika


Premalo se zavedamo kako zelo sončni žarki poškodujejo našo kožo. Dokler ne vidimo posledic, se s tem ne ukvarjamo prav dosti, ko pa so te vidne, je navadno že pozno. Tokrat bomo na delavnici govorile predvsem o fotostaranju in vplivu UV žarkov na našo kožo, teorijo pa podprle tudi s konkretnimi fotografijami, ki so resnično šokantne!

Delavnica je rezultat daljšega izobraževanja in specializacije iz aromaterapije na temo kože in njenih težav in je naprednejša. Namenjena je predvsem preventivi (in zato primerna za vse letne čase), saj poskrbimo za kožo na način, da do negativnih posledic ne pride. Edinstvena tovrstna delavnica v Sloveniji!

Prijava in opis delavnice Fotostaranje in poletna kozmetika (<< klik).

Lepo vabljena! :)



Košarica

Zapri