Pridruži se mi na popotovanju do lepe kože, prejmi e-priročnik "Spoznaj svojo kožo" in zasij v vsej svoji lepoti!
Pridruži se mi

Sončenje in zaščita pred soncem (2.del)

23. maj 2016

ZAŠČITNI FAKTOR (Sun Protection Factor- SPF)

Zaščitni faktor je merilo za stopnjo zaščite kože pred UVB žarkiSPF ni povezan s časom izpostavitve soncu ampak s količino UV sevanja (sončne energije). Večina ljudi misli, da npr. SPF 15 pomeni, da smo na soncu lahko 15x dlje kot običajno, brez da bi dobili opekline (če se nam pojavi rdečina po 1 uri, potem lahko v primeru uporabe izdelka s  SPF15 na soncu preživimo 15ur brez pojava rdečine). To ne drži.

zaščita pred soncem

Čas izpostavitve soncu je sicer res povezan s količino UV sevanja, ki ga dobimo od sonca. Vendar pa obstajajo še drugi faktorji, ki vplivajo na količino sevanja. Vzemimo sledeči primer, kjer količina UV sevanja ni povezana s časom izpostavitve soncu:

Za enako količino UV sevanja je potrebna:

  • 1h izpostavitev soncu ob 9. uri zjutraj
  • 15 min izpostavitev soncu ob 13. uri popoldne

Iz primera vidimo, da na količino sevanja vpliva tudi intenziteta sevanja. Ta je večja ob 13. uri kot ob 9. uri zjutraj. Količina sevanja, ki ji je izpostavljen uporabnik, je odvisna tudi od tipa kože, količine nanešenega izdelka (priporočen nanos je 2 mg izdelka na cm2 kože), od pogostosti nanosa izdelka, geografske širine, nadmorske višine in drugih okoljskih faktorjev (sneg, pesek, voda).

  Evropska kozmetična zakonodaja daje smernice, po katerih naj bi UVA zaščita predstavljala vsaj tretjino deklariranega SPF na izdelku.Primer: Izdelek s SPF 30, naj bi imel UVA zaščitni faktor vsaj 10. Vendar pa gre na žalost le za smernice in ne obvezo, zato je na trgu še vedno veliko krem, ki dosegajo le minimalno zaščito pred UVA žarki.

O negativnih posledicah UVA in UVB žarkov smo pisali v 1.delu (<< klik) prispevka o sončenju in zaščiti pred soncem.

POMEMBNO: SPF izdelkov je izračunan na točno določeno količino nanosa izdelka – to je 2mg/cm2 kože. V primeru premajhnega nanosa izdelka je zmanjšan zaščitni faktor, zato je zelo pomembno, da izdelek nanašamo v dovolj debelem sloju in  nanos čez dan obnavljamo.

UV zaščita

Je uporaba krem z zaščitnim faktorjem 50+ upravičena?

Iz grafa lahko razberemo, da se z večanjem SPF od 15 do 30 zaščita proti UVB sevanju precej poveča (iz 93% na 97%). Zaščitni faktorji nad 30, še posebej pa nad 50, ne nudijo občutno večje zaščite (tudi če SPF večamo do 100, 100% zaščite ni). Na podlagi teh podatkov lahko rečemo, da ni smiselno izbirati izdelkov s SPF višjim od 50, saj se z večanjem SPF, povečuje tudi količina UV filtrov in s tem obstaja večja možnost nastanka kožnih alergij.

Po drugi strani pa lahko zopet omenimo dejstvo, da ljudje uporabljajo premajhno količino izdelka. Iz tega vidika smo na boljšem, če nanesemo premajhno količino SPF 50  kot premajhno količino SPF 30, saj bo v prvem primeru realna zaščita še vedno višja kot v drugem primeru.

SPF 50+ pogosto daje lažno varnost, da nam po enem nanosu dolgo ni potrebno razmišljati o ponovitvi nanosa. To seveda ne drži, saj je nanos potrebno redno obnavljati. Prav tako ne drži, da izdelka lahko porabimo manj. Priporočena količina izdelka je 2mg/cm2 kože, ne glede na zaščitni faktor, ki ga ima naš izdelek.

V primeru pravilne in pogoste aplikacije zaščitnega sredstva, ni potrebe po uporabi visokih zaščitnih faktorjev, dovolj je že uporaba zaščitnega faktorja 30.  Pozorni moramo biti tudi na zaščito proti UVA sevanju, ki jo mora imeti naš izdelek za zaščito pred soncem.

ZANIMIVOST:  Na tržišču bo morda kmalu krema, ki vsebuje kombinacijo UV filtra in indikatorja, ki zazna zmanjšanje UV zaščite in se obarva modro. Uporabnik naj bi tako točno vedel kdaj mora kremo ponovno nanesti.

OPOMBA: Prispevki temeljijo na znanstvenih študijah in informacijah iz strokovne literature.VIRI in LITERATURA

MedicalCare.org. Dermatologist.org. Dostopno na: http://www.dermatologist.org/spf-sun-protection-factor/

U.S. Food and Drug Administaraton. 2015. FDA. Dostopno na: http://www.fda.gov/aboutfda/centersoffices/officeofmedicalproductsandtobacco/cder/ucm106351.htm

Grabenhofer R., 2016. Patent Pick: Clear as Blue UV Protection. Cosmetics and Toiletries. Dostopno na: http://www.cosmeticsandtoiletries.com/research/patents/Patent-Pick-Clear-as-Blue-UV-Protection-374648401.html


 

Delavnica poletna nega in zaščita kožeDelavnica: Naravna poletna zaščita kože

Se že veseliš poletja – sonca, morja, dopustov? Seveda, kdo se nebi! :) Poskrbi, da bo uživanje na počitnicah varno (in naravno)! Da boš brezskrbno uživala v sončnih žarkih in morskih valovih, poskrbi za zaščito kože pred soncem, opeklinami in večernimi komarji! Za vso družino.

Med drugim bomo zdelale kremo z zaščitnim faktorjem (potrjenim s strani uradne inštitucije), losjon za regeneracijo kože in naravni repelent. Ustvaria boš kar 4 super izdelke za poletno nego.

Prijava in opis delavnice Naravna poletna zaščita kože (<< klik).

Lepo vabljena! :)Košarica

Zapri