Pridruži se mi na popotovanju do lepe kože, prejmi e-priročnik "Spoznaj svojo kožo" in zasij v vsej svoji lepoti!
Pridruži se mi

Sončenje in zaščita pred soncem (4.del)

13. junij 2016

SAMOPORJAVITEV

Zaradi vse večje osveščenosti o nevarnosti sončenja se ljudje raje poslužujejo umetnih načinov pridobivanja zagorele kože. Najlažja in najhitrejša je uporaba izdelkov za porjavitev. Na začetku so bili izdelki povezani z slabim vonjem, nenaravnim oranžnim tenom in neenakomerno porjavitvijo. Danes je na tržišču vedno več izdelkov za samoporjavitev, njihove formule pa so vedno bolj izpopolnjene. Izdelki imajo manj izrazit vonj, njihova uporaba je enostavnejša, pridobljen ten pa je enakomernejši in bližje tenu naravno porjavele kože.

naravna samoporjavitev

Samoporjavitev je doseganje zagorelosti kože brez izpostavitve sončni svetlobi in poteka po drugačnem mehanizmu kot naravna porjavitev.  Samoporjavitev lahko umetno dosežemo z aplikacijo kozmetičnih izdelkov z aktivnimi spojinami za porjavitev kože.

Kozmetično aktivne spojine, ki se uporabljajo v izdelkih za samoporjavitev kože:

  • dihidroksiaceton (DHA),
  • eritruloza,
  • rastlinski ekstrakti (v preteklosti barvila na podlagi kane in oreha, povzročajo neenakomeren ten in obarvanje oblačil).

Najpogostejša aktivna spojina za porjavitev kože na tržišču je DHA, ki je po kemizmu enostaven sladkor. Obarvanost se pojavi zaradi reakcije DHA s prostimi aminokislinami v roženi plasti kože (proces imenovan Maillardova reakcija). Končni produkt reakcije je nastanek melanoidov, ki so po barvi podobni melaninu, po kemizmu pa gre za povsem druge spojine. Za razliko od naravno prisotnega melanina, melanoidi ne ščitijo pred UV žarki. Pred izpostavitvijo soncu se moramo zato zaščititi z izdelki, ki vsebujejo dovolj visok zaščitni faktor.

Varnost: DHA velja za varno spojino. Reakcija DHA z aminokislinami poteče zelo hitro, kar pomeni, da ne prehaja v globje plasti kože ampak ostane v roženi plasti.

Eritruloza je naravni sladkor, zato je pogosta tudi v naravni kozmetiki. Deluje po podobnem mehanizmu kot DHA, le da gre za počasnejšo reakcijo. Velikokrat se uporablja v kombinaciji z DHA.
 
krema za samoporjavitev

Vir: http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2014/08/08/1407506548739_wps_2_Chemistry_fake_tan_JPG.jpg.

Rezultati samoporjavitve so odvisni od načina aplikacije (potrebno paziti na enakomeren nanos, priporočena je predhodna uporaba pilinga), formulacije izdelka in tena kože posameznika.

POMEMBNO: Tudi, če uporabljamo izdelek za samoporjavitev, ki nudi zaščito pred soncem (ima deklariran SPF), se moramo zavedati, da gre za kratkotrajno zaščito pred soncem in nas ne zaščiti skozi ves čas naše umetne zagorelosti.

OPOMBA: Prispevki temeljijo na znanstvenih študijah in informacijah iz strokovne literature.


VIRI in LITERATURA

Thefactsabout.co.uk.  Self-tanning products. Dostopno na: http://www.thefactsabout.co.uk/self-tanning-products/content/118

Levy SB, Skin Care Products: Artificial Tanning. Barel AO et al, Handbook of Cosmetic Science and Technology, 3rd Ed, str.339-344


 Delavnica poletna nega in zaščita kožeDELAVNICA: Naravna poletna zaščita kože

Se že veseliš poletja – sonca, morja, dopustov? Seveda, kdo se nebi! :) Poskrbi, da bo uživanje na počitnicah varno (in naravno)! Da boš brezskrbno uživala v sončnih žarkih in morskih valovih, poskrbi za zaščito kože pred soncem, opeklinami in večernimi komarji! Za vso družino.

Med drugim bomo zdelale kremo z zaščitnim faktorjem (faktor je preverjen pri uradni inštituciji!), losjon za regeneracijo kože in naravni repelent. Ustvarila boš kar 4 super izdelke za poletno nego.

Prijava in opis delavnice Poletna zaščita in naravna nega kože (<< klik).

Lepo vabljena! :)Košarica

Zapri