Pridruži se mi na popotovanju do lepe kože, prejmi e-priročnik "Spoznaj svojo kožo" in zasij v vsej svoji lepoti!
Pridruži se mi

Zaščita pred insekti za malčke: preventiva in kurativa

20. julij 2017
Poletje je tu in mnogi že uživate na zasluženih počitnicah. Si med njimi? Ker sončni dnevi in topli prijetni večeri privabijo na plan tudi številne insekte, se bomo danes na kratko dotaknile možnosti, ki nam jih ponuja aromaterapija. Eterična olja so lahko namreč odlična zaščita pred insekti.

 

Zaščita pred insekti

Kupljeni repelenti so zelo agresivni, saj je koncentracija kemikalij, ki skrbi za odganjanje insektov, izredno visoka. Vsekakor nekaj, česar ne bi želela nanesti na malčkovo (ali svojo) kožo!

Ker je otroška koža bolj občutljiva, hkrati pa potrebuje nekaj let, da »zgradi« svoj imunski sistem, je pomembno, da je v tem času ne obremenjujemo preveč. Zato je dobro, da pri malčkih uporabimo repelente, ki jih ne nanašamo na kožo, pač pa na oblačila, otroški voziček ali pa izdelamo svečko oz. uporabimo izparilnik.

S pomočjo eteričnih olj lahko izdelaš odlične in zelo učinkovite repelente, ki so najboljša zaščita pred insekti. Če izdelka ne boš nanašala na kožo, pač pa ga popršila po oblačilih, posteljnini, zavesah ali pa ga uporabila npr. v izparilniku, bodo odlična izbira eterična olja:
  • klinčkov,
  • cimeta,
  • limonske trave,
  • citronele,
  • limonskega evkalipta in
  • poprove mete.
Kot osnovo za nanos lahko uporabiš destilirano vodo ali hidrolat, vendar pa boš morala v tem primeru dodati tudi solubilizator, ki bo omogočil, da se bodo eterična olja  v vodi enakomerno porazdelila (v nasprotnem primeru bodo namreč plavala na vodi). Druga možnost je visokoprocentni alkohol, v katerem so eterična olja dobro topna. Seveda alkoholnega repelenta ne boš nanašala na kožo, pač pa npr. na oblačila. Več o izdelavi učinkovitih in povsem naranih repelentih se lahko naučiš na delavnici poletne zaščite kože, kjer poleg repelenta izdelamo tudi kremo za sončenje (z dokazanim zaščitnim faktorjem) in regenerativni losjon za kožo.

Kaj pa, če smo z repelentom prepozne?

 

Nega kože po pikih

Tudi, če si prepozno pomislila na repelent (jah, tudi to se kdaj zgodi!), si lahko pomagaš z aromaterapijo in naravnimi pripravki. Glede na to, da je predel pika navadno rdeč, rahlo natečen, srbi in je pogosto tudi boleč na otip, bomo poskrbele za varno in učinkovito rešitev, ki bo pomagala pri vseh omenjenih simptomih.

 

»SOS« olje po pikuRecepti aromaterapija

  • 10 ml ognjičevega macerata*
  • 3 kapljice eteričnega olja prave sivke (Lavandula angustifolia)
  • 2 kapljici eteričnega olja rimske kamilice (Chamaemelum nobile)
  • 1 kapljica eteričnega olja smilja (Helichrysum italicum)
*Macerat je oljni izvleček. Pripraviš ga lahko sama ali pa ga kupiš. Če macerata nimaš, ga lahko nadomestiš z olivnim ali drugim rastlinskim oljem ali nevtralnim neodišavljenim losjonom.

Izdelava: V 10 ml temno stekleničko nakapljaj eterična olja in pomani med dlanmi. Dodaj ognjičevo olje, premešaj in shrani na hladno ter suho mesto.

 

Uživaj(te) v čudovitem poletju!


Košarica

Zapri