Aromaterapija za otroke, dojenčke in nosečnice

Aromaterapija za nosečnice, dojenčke in otroke

Zametki aromaterapije menda segajo že v prazgodovino, medtem ko se je aromaterapija, ki jo poznamo danes, oblikovala konec 19.stoletja. Od takrat naprej velja za enega najbolj naravnih in učinkovitih načinov na poti do zdravja in dobrega počutja. Zaradi svojih blagodejnih učinkov je primerna tudi za najbolj občutljive, kot so nosečnice, dojenčki in malčki. Vendar pa moči narave ne gre podcenjevati, zato je potrebna previdna uporaba podkrepljena z znanjem. Posebno pozornost je treba posvetiti doziranju eteričnih olj, ki lahko v pravi meri koristijo, v prekomerni količini pa lahko dražijo sluznico, povzročijo preobčutljivostne reakcije na koži ali pa so v skrajnem primeru celo toksična. Vseeno pa je lahko aromaterapija za otroke, dojenčke in nosečnice povsem varna, le dovolj se moramo podučiti o njej.

 

Varna uporaba aromaterapije

Veliko eteričnih olj je za uporabo v nosečnosti in pri malčkih povsem varnih, s predpostavko, da jih dobro poznamo, primerno doziramo in izberemo pravi način uporabe. Pomembno je, da z njihovo uporabo ne pretiravamo – naj bodo rezervirana za težavne trenutke, ko nam bodo lahko ublažila marsikatero tegobo. Ne uporabljajte jih vsak dan. Hkrati vam svetujem, da se dobro pozanimate o tem, katerih eteričnih olj v času nosečnosti in pri otrocih ne smete uporabljati. Vse to in še veliko več boste izvedeli na naši delavnici Naravni izdelki in aromaterapija za nosečnice, dojenčke in otroke.

 

Aromaterapija za otroke in nosečnice

V času nosečnosti nam lahko eterična olja pomagajo pri številnih nosečniških izzivih. Pravilno izbrana nam bodo pomagala pri zatečenih nogah, krčnih žilah, jutranjih slabostih in bolečinah. Z aromaterapijo lahko odženemo tudi nespečnost, stres, tesnobo ali utrujenost.

Svojemu malčku pa lahko z eteričnimi olji pomagamo pri vneti ritki, kolikah ali boleči rasti zobkov. Aromaterapija je učinkovita tudi pri prehladih, bolečem trebuščku in hiperaktivnosti. Zmanjšala bo razdražljivost, odpravila tesnobo in popeljala našega malčka v sladek spanec.

 

Kje iskati pravilne informacije o aromaterapiji

Zaradi pomanjkanja strokovnosti, se na internetu, pa tudi v določeni poljudni literaturi, pojavlja ogromno napačnih informacij glede uporabe eteričnih olj. Kljub temu, da forumi in številne Facebook skupine mamicam podajajo veliko koristnih informacij, vam svetujem, da pravilne informacije pridobite na izobraževanjih ali pa se pred uporabo posvetujete s certificiranim aromaterapevtom. Kljub temu, da so eterična olja povsem naravna, lahko povzročijo veliko škode, zato jih moramo uporabljati varno. Na Aroma Akademiji in v Naravnem Kotičku vam nudimo seminarje, na katerih udeleženci pridobite potrebne informacije za varno in učinkovito uporabo aromaterapije.

 

Recepti za pomoč vašim sončkom: aromaterapija za otroke

 

Kozmetika za nosečnice, dojenčke in otroke

 

Boleč trebušček

 • 40 ml jojobinega olja
 • 10 ml ognjičevega macerata
 • 3 kapljice EO sivke (Lavandula angustifolia)
 • 2 kapljici EO rimske kamilice (Chamaemelum nobile)
 • 1 kapljici EO ingverja (Zingiber officinalis)

Nekaj kapljic mešanice nanesite na trebušček in nežno masirajte. Rok uporabe: 6 mesecev.

 

Vneta ritka

Po vsakem previjanju oz. po potrebi nanestite mazilo ter nežno vtrite. Rok uporabe: 6 mesecev.

O avtorici prispevka

Inka P. Gerkšič

Inka P. Gerkšič

Dermaestetik in mednarodno certificirana aromaterapevtka, ustanoviteljica Naravnega Kotička in Aroma Akademije, predavateljica in mentorica številnih izobraževanj, seminarjev in delavnic. Njena strast je raziskovanje delovanja naše kože, zato pri formuliranju kozmetičnih izdelkov izhaja iz dermatologije. Svoje znanje in ljubezen do naravne kozmetike in aromaterapije z vami redno deli v revijah in TV oddajah, člankih na spletu in blogu, v katerih vam pripravlja napredne DIY recepte za domače ustvarjanje kozmetike in terapevtskih pripravkov.

2 komentarja

 • Avatar
  Simona

  Pozdravljen Inka.

  Nekaj delavnic sem se osebno pri vas že udeležila.

  Delujem kot ustni higienik in se srečujem z velikim številom mamic, ki ob izraščanju – predvsem mlečnih zobkov uporabljajo eterična olja. Informacije, kjer pridobivajo nasvete (fb skupine, klepetalnice itn.) lahko predstavljajo sicer hitre rešitve, ki so lahko tudi zelo nevarne. Sama jim svetujem posvet z aromaterapevtom ali obisk delavnice, ki jo priredi certificiran aromaterapevt.

  Za mojo osebno vedenje, pa bi vas prosila katero/a in v kakšnem razmerju v kombinaciji z osnovnim oljem bi vi uporabili pri simptomih izraščanja mlečnih zobkov; ko mamica vidi, da je otročku res težko, je izčrpan in utrujen. In na kakšen način bi to uporabili, da bi bilo varno (morda le kot terapija v prostoru?)

  Hvala vnaprej za odgovor!

  Lep pozdrav
  Simona

  • Inka P. Gerkšič
   Inka P. Gerkšič

   Pozdravljeni, Simona.

   Pred par leti ste bili na delavnici poletne zaščite in nege, kajne? Upam, da vam izdelki lepo služijo.

   Prav imate. FB skupine in razni forumi so sicer odličen vir hitrih informacij, brez da bi za to zapravili ure in ure za brskanje in branje, hkrati pa ljudje na njih naletijo številne informacije in izkušje, ki so včasih koristne, včasih pa tudi nevarne. Večina ljudi se ne poglobi dovolj v delovanje eteričnih olj, njihovo sestavo (kemijo), prav tako večina ne razume dovolj kako deluje naše telo, kaj se z eteričnim oljem v njem zgodi, kako ga telo “predela” in kako ga odstrani (eliminacija). Številne mamice so preveč pogumne pri uporabi, sploh pri previsoki koncentraciji ali pa z uporabo eteričnih olj, ki so lahko nevarna. Razmišljajo namreč v smeri, da če je eterično olje povsem naravno, da je zagotovo bolj varno kot zdravilo. Kar seveda ni nujno res. O tem sem pisala v drugem blogu: https://www.naravni-koticek.si/etericna-olja-miti-zmote-varna-uporaba/

   Kakršen koli nasvet z moje strani bi bil v tem trenutku neprofesionalen, saj je potrebno pogledati številne faktorje, preden določimo eterično olje in njegovo koncentracijo. Ne samo starost otroka (ali odrasle osebe), pač pa tudi splošno zdravstveno stanje, jemanje kakršnih koli zdravil, morebitne težave. Mešanico je vedno treba individualno prilagoditi in težko je posplošiti, saj je neka mešanica za nekoga koristna, za nekoga drugega pa neprimerna ali celo nevarna.

   Uporaba v difuzorju ali izparilniku najverjetneje ne bo dovolj učinkovita, da bi olajšala stanje. Pravilno izbrana eterična olja lahko vplivajo na znižanje nivoja stresa z delovanjem na centralni živčni sistem ter delno na znižanje bolečine, vendar pa bo učinek na ta način verjetno še vedno zelo blag (vseeno pa ne nujno nezanemarljiv). Za ta namen lahko uporabimo npr. pravo sivko (Lavandula angustifolia) ali sandalovino (Santalum album). O drugih načinih pa niti ne bi razpravljala, saj so lahko v primeru otrok nevarni. Vsekakor odsvetujem direkten nanos eteričnega olja na boleče mesto, saj moramo vedeti, da je sluznica zelo občutljiva in jo eterično olje zelo razdraži, sploh ker se za tovrstne težave pogosto uporablja dražilna eterična olja, ki so pri protibolečinskemu učinku najmočnejša.

   Vem, da bi želeli konkreten odgovor s konkretno rešitvijo, vendar pa je potrebno najprej odgovoriti na veliko vprašanj, preden se lotimo pripravka, ki je za otroka učinkovit, a tudi varen. Vsekakor je zelo pohvalno, da razmišljate o varni uporabi in želite podučiti tudi vaše stranke. Izobraževanje je v tej smeri izredno pomembno, saj lahko le na ta način preprečimo stranske učinke ali težave, ki bi jih eterična olja ob neprimerni uporabi lahko povzročila.

   Prijazen pozdrav,
   Inka

Imaš vprašanje ali komentar? Napiši :)