Pridruži se mi na popotovanju do lepe kože, prejmi e-priročnik "Spoznaj svojo kožo" in zasij v vsej svoji lepoti!
Pridruži se mi

Vodnik po maceratih

30. september 2017

Macerat je rastlinski izvleček, ki si ga lahko izdela prav vsak. So enostavni za pripravo in učinkoviti pri številnih vsakodnevnih tegobah. Že izdelujete macerate?

Kaj je macerat?

Macerati so maščobni izvlečki iz zdravilnih rastlin. Človeka spremljajo že stoletja ali celo tisočletja in so del tradicionalnega zeliščarstva marsikaterega naroda. Tudi v Sloveniji so nam dobro poznani. Sprva so jih izdelovali predvsem na svinjski (ali drugi živalski) maščobi, kasneje pa smo pričeli uporabljati rastlinska olja, ki so zadnja leta bolj zaželena, pa tudi dostopnejša kot so bila včasih.

Kako izdelamo macerat?

Glede na to, da se je znanje izdelovanja maceratov prenašalo iz roda v rod, ne obstaja le en »pravi« način izdelovanja oljnih izvlečkov. Vseeno pa svetujem, da kljub temu, da so tovrstne izvlečke izdelovale že naše babice, upoštevamo tudi vsa znanja, ki nam jih je znanost prinesla v zadnjih desetletjih. In zato je čas, da opustimo »klasičen« način izdelovanja maceratov v steklenih kozarcih na soncu, saj obstajajo boljši načini, ki nam dajejo kvalitetnejše macerate. Sonce namreč na rastlinsko olje in izlužene učinkovine vpliva negativno, saj povzroča fotooksidacijo.

Postopek izdelave maceratov

Macerat izdelamo tako, da rastlinski material namakamo v maščobi. Skozi postopek, ki mu pravimo maceracija, se lipofilne (maščobotopne) učinkovine iz rastlin, počasi prenesejo v maščobo in jo tako obogatijo z zdravilnimi snovmi. Odvisno od tega katero rastlino izberemo, izdelujemo macerat iz svežega ali suhega rastlinskega materiala, ki ga v olju namakamo od dveh pa vse do petih tednov.

Večina ljudi macerate še vedno izdeluje v oljčnem olju, vendar pa je izbira rastlinskih olj, ki so za maceriranje primerna, ogromna. Vse je odvisno od vašega namena, zato le pokukajte v kakšno »zeleno« trgovino ali se oglasite v lokalni oljarni in izberite svoje najljubše olje. Pazite le, da je olje, s katerim boste izdelovali macerat, sveže in dovolj stabilno, saj je v procesu izdelave oljnega izvlečka podvrženo večji meri stresa – pride v stik s svetlobo, toploto in zrakom (oksidacijo). Olje, ki ima slabo obstojnost, bi se lahko tekom procesa pokvarilo in tako bi ves naš trud ostal nepoplačan. Zato za izdelavo maceratov uporabljamo olja, ki so sestavljena pretežno iz enkrat nenasičenih maščobnih kislin, večkrat nenasičene maščobne kisline pa predstavljajo manjši delež olja.

Ker pri izdelavi domačih maceratov (če se le da) uporabljamo hladno stiskana in nerafinirana olja, je pomembno, da jih ne izpostavljamo direktnemu soncu in previsoki temperaturi, saj bi to pripomoglo k hitrejšemu kvarjenju našega oljnega izvlečka, hkrati pa bi določene zdravilne učinkovine, ki niso stabilne, propadle. Zato kozarec, v katerem izdelujemo macerat, vedno zavijemo v aluminijasto folijo (ali drugače zaščitimo) in ga postavimo na mesto, kjer bo imelo čim bolj konstantno (a ne previsoko) temperaturo.

Osebno verjamem, da so daleč najbolši macerati, ki jih izdelamo sami (zakaj izdelovati svoje izvlečke in zakaj so te lahko bolj kakovostni, si preberite v blog objavi Zeliščni izvlečki: Izdelajmo jih sami), pri čemer so kakovostni samo, če pravilno izvedemo postopek in uporabimo primerno razmerje med rastlinskim materialom (suhim ali svežim - odvisno od rastline) in oljem, s katerim izdelamo macerat. Večina maceratov, ki jih ljudje izdelajo sami, je prešibkih, da bi lahko z njimi dosegli želeno delovanje. Pogosto moramo namreč izvesti dvojno maceracijo, da dobimo dovolj intenziven izvleček, ki bo imel želeno in pričakovano delovanje. Tudi izbira primernega rastlinskega olja je ključnega pomena, saj imajo olja različno maščobnokislinsko sestavo in zato ni vsako olje primerno za vsak tip (kožne) težave. Na spletnem tečaju Macerati in mazila vas naučim vseh skrivnosti izdelovanja najkakovostnejših maceratov in zdravilnih mazil, saj združim tradicionalna znanja z najnovejšimi fitoterapevtskimi odkritji. Zaupam vam tudi vse trike in posebnosti pri izdelavi, da bo vaš izdelek na koncu vrhunski!

Vir: Lasten
 

Značilnosti maceratov

Poglejmo si za kakšne tegobe lahko uporabimo doma narejene macerate in kakšne so njihove lastnosti. Macerati so odlični dodatki tako v tradicionalnih pripravkih kot je na primer mazilo, kot v terapevtskih izdelkih, kot so masažna olja, pa vse do sodobne naravne kozmetike, kjer bodo obogatili kreme in losjone, masla za telo, balzame za ustnice in še kaj.

Pa si poglejmo nekaj maceratov, ki jih lahko doma pripravite sami.

Ognjičevo olje

Verjetno najbolj poznan oljni izvleček pri nas, ki je uporaben pri številnih manjših težavah, je ognjičevo olje. Z njim si lahko pomagamo pri vneti in poškodovani koži ter manjših ranah, saj pospešuje proliferacijo. Pogosto ga uporabljamo pri občutljivi koži in ga zato dodajamo izdelkom za nego dojenčkov in otrok ter v primeru kožnih težav kot je dermatitis. Blagodejno deluje tudi pri doječih materah, ki imajo težave s popokanimi bradavicami. Uporabljen je tudi v naši mesečni recepturi obnovitvene kreme za roke s fitosteroli.

Šentjanžev macerat

Naslednje najbolj poznano je šentjanževo olje. Slavi kot »macerat za blaženje opeklin«. Odlično se obnese tako v primeru sončnih kot ostalih tipih opeklin, poleg tega pa deluje tudi regenerativno in protivnetno. Uporabljamo ga tudi v negi za po sončenju. Ker spodbuja celjenje, jo uporabljamo tudi pri poškodovani koži in manjših ranah, blagodejno pa bo delovalo tudi pri bolečih in vnetih mišicah. Uporabljen je tudi v naši mesečni recepturi smiljevega losjona za po sončenju.

Gabezov macerat

Gabezov oljni izvleček nudi odlično pomoč v primeru poškodb, saj spodbuja rast svežega tkiva in zmanjšuje videz brazgotin. Blagodejno vpliva na bolečine v sklepih in mišicah ter težave z ožiljem, kot so krčne žile, vnete vene in hemoroidi. Uporablja se tudi pri poškodovani in vneti koži.

Rožmarinov macerat

Odličen macerat za pospeševanje prekrvavitve in v primeru mrzlih okončin. Kot dodatek z ostalimi izvlečki se dobro obnese v masažnih oljih za boleče in vnete mišice. V kozmetiki ga uporabljamo za pospeševanje rast las, odlično pa se obnese tudi v kulinariki kot dodatek jedem.

Smiljev macerat

Laški smilj (tudi immortelle ali nesmrtnica) je v različnih oblikah izvlečkov zadnja leta povzročil pravo evforijo na področju kozmetike. Njegova izjemna regenerativna moč je vzrok za uporabo v anti-age kozmetiki in izdelkih za nego obraza, odlično pa se obnese tudi pri izboljševanju videza brazgotin. Poleg tega deluje tudi protivnetno, zato se odlično obnese pri težavni koži kot je dermatitis, uporabljamo pa ga tudi v terapevtskih masažnih oljih. Če ga obožujete tudi vi, se mi pridružite na spletnem tečaju Prestižni izdelki Immortelle, ki je posvečena izdelavi kozmetike iz smilja ter namenjena vsem, ki bi želeli smilj vzgajati sami, iz njega izdelati lastne izvlečke ali pa njegove ekstrakte uporabljati v kozmetičnih in terapevtskih izdelkih.

Korenčkov macerat

Precej manj poznano, a odlično olje za poletno nego kože. Bogato z beta-karotenom (provitamin A), ki se bori s prostimi radikali in popravlja posledice UV žarkov ter okoljskih vplivov, ki na naši koži puščajo vidne posledice. Ker spodbuja rast novega tkiva, je odličen pri negi ran, poškodovane kože in brazgotinah. Zaradi njegove intenzivne oranžne barve ga pogosto uporabljajo tudi za teniranje blede in puste polti. Uporabljen je tudi v naši mesečni recepturi marmelade za hitrejšo porjavelost.

 

Rok trajanja maceratov

Življenjska doba vašega macerata je odvisna predvsem od olja, ki ste ga izbrali. Če je bilo olje sveže in ste izbrali takega, ki je dobro stabilno, bo vaš oljni izvleček sigurno dočakal leto dni, ko bo čas za izdelavo novega. Obstojnost lahko podaljšate tudi z dodajanjem antioksidantov, ki upočasnjujejo proces staranja olj. Olje, ki je postalo žarko, kar najpogosteje zaznamo po neprijetnem »ostrem« vonju, ni več uporabno in ga vedno zavržemo.

 

Uporaba maceratov

Oljne izvlečke lahko uporabljamo samostojno ali pa v kombinaciji z ostalimi sestavinami, kot so druga rastlinska olja in eterična olja ter številne aktivne sestavine za dodatno intenzivno delovanje. Če vas zanima izdelava in uporaba maceratov v terapevtske in kozmetične namene, vas lepo vabim na spletni tečaj Macerati in mazila, kjer poleg vsega znanja prejmete tudi 20 receptur za ustvarjanje izdelkov z macerati.
 

Macerati - oljni izvlečkiVir: Lasten

 

Najpogosteje iz njih izdelujemo terapevtska mazila kot je na primer ognjičevo mazilo, ki se uporablja za nego poškodovane in vnete kože, dojenčkovo ritko ali opekline. Na delavnici immortelle je macerat laškega smilja ena glavnih sestavin v anti-age izdelkih (krema za obraz, krema za roke, losjon za telo, lepotilno olje) ter terapevtskih izdelkov za nego obraza in telesa (smiljevo mazilo, olje za nego krčnih žil, hematomov, ekcem ipd). Kamilični macerat uporabljamo tudi kot osnovo pri terapevtskih izdelkih za dermatitis, ekceme in luskavico, sivkinega pa kot osnovo za antistresna masažna olja. Bršljanov macerat je odličen dodatek v anticelulitnih pripravkih, gabezov pa v pripravkih za zvine in poškodbe tkiv. Praznične ali darilne izdelke pa lahko obogatimo tudi z bolj prestižnimi macerati, kot so macerat vrtnice, vanilije ali kavin macerat.

Bodite kreativni! Macerate lahko uporabite povsod tam, kjer sicer uporabljate samostojna rastlinska olja. Preden macerat izdelate in uporabite, preverite katere zdravilne učinkovine ima vaša izbrana rastlina in katere izmed njih so maščobotopne. Na ta način boste določili terapevtsko delovanje vašega macerata.

Recepti za izdelovanje pripravkov z doma izdelanimi macerati

Olje za artritis in revmo

 • 30 ml rožmarinovega macerata
 • 20 ml šentjanževega macerata
 • 8 kapljic eteričnega olja prave sivke (Lavandula angustifolia)
 • 6 kapljic eteričnega olja laškega smilja (Helichrysum italicum)
 • 4 kapljice eteričnega olja ingverja (Zingiber officinale)
 • 4 kapljice eteričnega olja kurkume (Curcuma longa)
 • 3 kapljice eteričnega olja brina (Juniperus communis)
 • 2 kapljici eteričnega olja klinčkov (Eugenia caryophyllata)

Izdelava: V 50 ml temno stekleničko nakapljajte eterična olja in dotočite macerata. Dobro premešajte, stekleničko opremite z nalepko in jo shranite na hladno in temno mesto.

Masažno olje nanesite na problematične (boleče) predele in vmasirajte. Ponavljajte po potrebi oz. do 3x dnevno.

Opozorilo: Mešanica je primerna za sicer zdravo odraslo osebo in ni primerna za nosečnice.

 

Anti-age smiljevo oljeVir: Lasten

Regenerativno/anti-age večerno obrazno olje

 • 20 ml smiljevega macerata v jojobinem olju
 • 5 ml korenčkovega macerata
 • 5 ml olja šipkovih plodov
 • 3 kapljice eteričnega olja sandalovine (Santalum album)*
 • 2 kapljici eteričnega olja laškega smilja (Helichrysum italicum)
 • 1 kapljica eteričnega olja kadilne bosvelije (Boswellia carterii)

*Ker spada indijska sandalovina pod ogrožene vrste dreves, jo uporabljamo zelo premišljeno, varčno in z veliko mero spoštovanja. Ker je kvalitetno eterično olje težko dosegljivo, ga lahko zamenjate z avstralsko sandalovino (Santalum spicatum) ali drugo vrsto anti-age eteričnega olja, npr. miro (Commiphora myrrha).

Izdelava: V 30 ml stekleničko nakapljajte eterična olja in dotočite macerata ter rastlinsko olje. Dobro premešajte, stekleničko opremite z nalepko in jo shranite na hladno in temno mesto.

Oljni serum nanesite na od tonika popršen obraz (ko je še vlažen) in nežno vmasirajte v kožo obraza in dekolteja. Za en nanos zadostuje 3-5 kapljic.Če si želiš o maceratih in izdelavi blagodejnih mazil izvedeti še več, te lepo vabim vabim, da se mi pridružiš na obsežnem in poglobljenem spletnem tečaju Macerati in mazila, na katerem se naučiš pravilne izdelave in uporabe maceratov ter formuliranje različnih mazil za različne namene. V programu te čaka tudi več kot 20 receptur za ustvarjanje kozmetičnih in terapevtskih izdelkov z macerati.♥

  
FB LIVE: 5 najpogostejših napak pri izdelovanju maceratov in mazilKošarica

Zapri