Pridruži se mi na popotovanju do lepe kože, prejmi e-priročnik "Spoznaj svojo kožo" in zasij v vsej svoji lepoti!
Pridruži se mi

Zeliščni izvlečki: Izdelajmo jih sami (1.del)

03. marec 2023

Živimo v čudoviti deželi, še vedno polni neokrnjene narave, z bogato zeliščarsko tradicijo. Botanični ekstrakti so krasni izvlečki, s katerimi lahko izdelamo domače negovalne in terapevtske izdelke ter podpremo svoje zdravje. Zagotovo poznate macerate, ki so jih izdelovale že naše babice. Tinkture se uporabljajo v zeliščarstvu že stoletja. Vedno več ljudi se odloča tudi za destilacijo zdravilnih zelišč. Vse to so zeliščni izvlečki, ki jih med drugim lahko pripravimo tudi sami.

 

Kaj so zeliščni izvlečki oz. botanični ekstrakti?

Med botanične ekstrakte spadajo različne vrste zeliščnih izvlečkov. Pri njihovi izdelavi uporabljamo različna topila, ki iz droge (rastlinskega materiala) izlužijo različne snovi. Ni vseeno, katero topilo uporabimo, saj so zdravilne učinkovine, ki jih želimo »ujeti« v naš izvleček, lipofilne (maščobotopne), hidrofilne (vodotopne) ali pa se jih iz droge pridobi samo s posebnimi postopki in manj dostopnimi topili.

Najbolj poznani in uporabljani ekstrakti so:

  • macerati (oljni izvlečki),
  • tinkture (alkoholni izvlečki),
  • hidrolati in eterična olja (pridobljeni z destilacijo),
  • glicerolni in hidroglicerolni izvlečki (topilo je glicerol/glicerin) ter
  • vodne infuzije (poparki, prevretki, hladne infuzije).

Slika 1: Priprava zelišč za izdelavo izvlečka

Vir: lasten

Zakaj izdelovati svoje izvlečke?

Razlogov za izdelavo lastnih botaničnih ekstraktov je veliko. Naj pojasnim svoje stališče, ki me vodi, da vsako leto znova nabiram zdravilne rastline in iz njih ustvarjam izvlečke, terapevtske pripravke in kozmetiko. Sama namreč najbolj zaupam v svojo izdelavo, saj jo spremljam od začetka do konca.

Vem, da naberem rastlinski material le na svojem eko vrtičku, sosednjem travniku ali v neokrnjeni naravi. Pri tem pazim, da ne poberem vseh rastlin in se lahko zato naslednje leto razmnožujejo naprej. Prepogosto se vidi, kako ljudje "izropajo" celotna rastišča smilja, šentjanževke ali gabeza. Poleg tega mi je pomembno, da naberem le najboljše dele rastline; torej tiste, ki so zdrave in nepoškodovane. Delov, ki so pogriženi od škodljivcev ali kažejo znake bolezni, ne nabiram. Pazljivo spremljam tudi kdaj je idealen čas za nabiranje posameznih rastlin (ne samo mesec, pri nekaterih tudi del dneva) in če je le možno, gledam tudi lunin koledar, da nabiram posamezne dele rastlin takrat, ko je dan za njih. Če se izdeluje ekstrakte "na veliko", je to misija nemogoče.

Nadalje vem kakšno topilo uporabim. Svoje dobavitelje poznam in jim zaupam ter pri njih izbiram najbolj kakovostne ekološke sestavine. Ker izdelujem izvlečke v manjših količinah (zase in včasih za delavnice), mi ne predstavlja težave, če so moje sestavine nekoliko dražje, saj mi je kakovost bolj pomembna od cene. Le tako je lahko moj izvleček najbolj učinkovit, saj tudi topilo prinese izdelku del delovanja. Če je rastlinsko olje rafinirano, so mu s tem odvzete določene snovi, ki na kožo delujejo blagodejno. Zato za izdelavo maceratov izbiram zgolj hladno stiskana in nerafinirana olja. Tega si veliki proizvajalci običajno ne morejo privoščiti.

Za izdelavo uporabim dovolj rastlinskega materiala. Pogosto izvedem postopek (maceracijo v olju, glicerolu ali pa celo destilacijo) dvakrat, da je izvleček zares potenten. Ena izmed najpogostejših napak pri izdelavi botaničnih ekstraktov je, da ljudje (sploh če izdelujejo izvlečke po receptih naših babic) uporabijo premalo droge. Izvleček je zato preblag, da bi lahko imel pravo delovanje in mnogim ljudem se zgodi, da z njimi ne dosegajo želenih rezultatov ali pa se jim celo zazdi, da izvlečki "ne delujejo". Tudi v industriji se redno dogaja, da za izdelavo zeliščnih izvlečkov uporabijo premalo rastlinskega materiala.

Slika 2: Macerat šentjanževke - levo kupljen macerat, desno moj doma izdelan macerat

Vir: lasten

Poleg zgoraj naštetih, so pomembni še številni drugi dejavniki. Postopek izvajam točno določen čas, ki je odvisen od tipa izvlečka in rastline. Četudi izdelujemo macerate, to še ne pomeni, da ves rastlinski material namakamo v olju enako dolgo. Cvet ne potrebuje toliko namakanja, kot na primer korenina. Poleg tega po potrebi dodajam topilo ali rastlinski material, zmes pretresam ali občasno dobro premešam. Skrbno spremljam pogoje, v katerih se izvleček izdeluje, da bo kar se da kakovosten.

Izzivi, ki jih imajo podjetja, ki izvlečke izdelujejo množično, so v prvi vrsti finančne narave. Pogosto so izbrana najcenejša topila, rastlinski material pa se kupuje (ali pa nabira/žanje, če imajo lastnega) »na veliko«, zato se na kakovost ne gleda toliko. Izdelavo pogosto pospešujejo s segrevanjem, pri destilaciji se uporablja tlak, ki omogoči hitrejši proces. Seveda, tudi čas je denar. Vendar pa na koncu tak izvleček zagotovo ne more biti tako kakovosten kot tisti, ki ga izdelamo sami v idealnih pogojih.

 

Znanje je ključno

Res je, da je za izdelavo kakovostnih izvlečkov potrebnega kar nekaj znanja. Znanje o tradicionalnih načinih izdelave ekstraktov se je prenašalo iz generacije v generacijo in še vedno številni zeliščarji ali domači ustvarjalci izdelujejo izvlečke po enakem načinu, kot so to počele generacije naših babic. Vendar pa smo v času, ko nam fitoterapija ponuja številne študije in dokaze o tem, da je tudi izdelava zeliščnih izvlečkov cela mala (ali pa velika) znanost in da je pravilno izpeljan postopek s primernim topilom ključen za kakovosten in učinkovit ekstrakt.

Časi, ko smo izvlečke delali "na približno", so minili. Sedaj vemo kdaj točno nabrati rastlino, kakšno razmerje med drogo in topilom uporabiti za posamezne rastline in koliko časa jih namakati. Tehtnica je obvezen pripomoček, saj ničesar ne merimo "na oko". Ali veste koliko rastlinskega materiala ste dali v topilo? Pri večini rastlin boste (v primeru tehtanja) presenečeni kako malo. In takoj vam bo jasno, da so vaši ekstrakti prešibki.

In seveda je tu še varnost, ki mora biti vedno na prvem mestu. Določene rastline vsebujejo tudi za človeka ali živali toksične snovi (med drugim npr. gabez, bršljan, žajbelj ipd.). Zato moramo nujno vedeti kako pravilno izdelati izvleček, da bo le-ta tudi varen za uporabo.

Pred pripravo izvlečkov se torej poučite o pravilni izdelavi, da boste ustvarili kar se da kvaliteten, učinkovit in varen izvleček.

 V naslednji blog objavi ti predstavim različne tipe izvlečkov.ŽELIŠ IZVEDETI VEČ?

 

1. Spletni tečaj Macerati in mazila

Kako pravilno izdeluješ macerate? Rastlinski material sušiš ali ga namočiš svežega? Macerat izdeluješ na soncu ali v temi? V katerem rastlinskem olju? Kako ga zaščitiš pred oksidacijo in mu podaljšaš rok uporabe? Kako formuliraš in izdelaš zares dobra mazila, ki bodo najboljša na trgu? Pridruži se mi na spletnem tečaju Macerati in mazila. Kaj te v njem čaka?

Poleg obsežnega dela o maceratih in njihovi izdelavi, velih del tečaja predstavlja tudi učenje formuliranja (grajenja receptur) za mazila. Obsežno vsebino si lahko ogledaš na zavihku "Podroben program", kjer imaš tudi seznam kar 20 različnih receptur, ki te čakajo znotraj tečaja. Se vidiva! ♥


 

 2. Spletni tečaj Destilacija in hidrolati

Hidrolati, ki jih kupimo v prosti prodaji, so pogosto stranski proizvod pri destilaciji eteričnih olj, ki je prilagojena čim višjemu donosu eteričnega olja. Zato tovrstni hidrolati niso najbolj kakovostni. Ko destiliramo v majhnem obsegu in za domačo uporabo, lahko destilacijo prilagodimo temu, da je (lahko) naš primarni proizvod hidrolat in ga tako naredimo kakovostnejšega.

Vse skrivnosti ti zaupam v obsežnem spletnem tečaju Destilacija in hidrolati, kjer te naučim vse trike domače destilacije z manjšim destilatorjem. Kakšno vodo uporabiti? Koliko časa destilirati? Kako pripraviti rastline na destilacijo? Destilirati svež ali suh rastlinski material? Vodno ali parno? Kako zaščititi hidrolate pred mikrobiološkim kvarom? Zakaj sta filtracija in merjenje pH-ja nujna in kako ju izvedemo? Obsežno vsebino si oglej pod zavihkom "Podroben program". Se vidiva! ♥

 Košarica

Zapri