Pridruži se mi na popotovanju do lepe kože, prejmi e-priročnik "Spoznaj svojo kožo" in zasij v vsej svoji lepoti!
Pridruži se mi

Hidrolati kot terapevtska pomoč pri težavah

30. junij 2017

Hidrolat, destilat, rožna voda, cvetna vodica. Če se vsaj malo zanimate za naravno kozmetiko ali aromaterapijo, ste sigurno že naleteli na hidrolate. Nastanejo pri destilaciji zdravilnih rastlin in nudijo zelo široko paleto uporabe. Tokrat si bomo pogledali kakšna je razlika med domačimi in kupljenimi hidrolati  in raziskali kje vse jih lahko uporabimo.

 

Doma izdelan hidrolat - ali je kaj drugačen od kupljenega?

Vedno več je navdušencev, ki se odločamo za domačo destilacijo. Velika prednost uporabe doma izdelanih hidrolatov je v tem, da poznamo vsak korak tega čudovitega procesa. Poglejmo si nekaj glavnih prednosti domačih hidrolatov pred kupljenimi.

Uporabljen "material" je kvalitetnejši
 • Zdravilne rastline, ki jih destilirate, skrbno izberete. Naberete jih v neokrnjeni naravi ali vašem ekološkem vrtu, ki ni obremenjen s kemičnimi sredstvi. Tako preprečite, da bi se vodotopne sintetične molekule iz gnojil, škropiv, pesticidov in ostalih izdelkov za tretiranje rastlin prenesle v hidrolat.
 • Pri destilaciji uporabite kvaliteten vodni vir, ki je ključen za kakovosten hidrolat. Ker večina kupljenih hidrolatov nastane kot stranski proizvod pri pridelavi eteričnega olja, veliko proizvajalcev kvaliteti vode ne daje posebne pozornosti. Glede na to, da več kot 99% hidrolata sestavlja ravno voda, je njena kvaliteta ključnega pomena.
Kvaliteta hidrolatov je boljša
 • Postopek destilacije prilagodite temu, da je vaš primarni izdelek hidrolat in ne eterično olje. Temu primerno prilagodite destilacijo (temperaturo, pritisk, čas destilacije ipd) in na ta način poskrbite za najvišjo kakovost hidrolata.
 • Ker skozi celoten proces skrbite za primerno higieno, hidrolate shranjujete v dezinficirane stekleničke in jih hranite na primernem hladnem in temnem mestu, domači hidrolati ne potrebujejo konzervansov, ki jih imajo sicer številni kupljeni.
 • Hidrolat lahko izdelate tudi iz številnih zdravilnih rastlin, iz katerih se hidrolatov sicer »ne splača« proizvajati in jih v redni prodaji (skoraj da) ne dobite, npr. ognjiča, trpotca, šentjanževke ipd.

 

Destilacija ognjiča v steklenem destilatorju


 

Kakšen destilator izbrati?

Tip in velikost destilatorja bosta odvisna od vaših želja in tega ali se boste z destilacijo ukvarjali profesionalno ali le za konjiček. Tokratni prispevek je namenjen predvsem domačim destilaterjem, torej tistim, ki boste destilirali za zabavo in domačo uporabo ter imate vrt ali zdravilna zelišča nabirate na nedeljskih pohajkovanjih po naši čudoviti Sloveniji.

Izbirate lahko med inox (nerjaveče jeklo), bakrenim in malo manj pogostim steklenim destilatorjem. Sama sem velika pristašica stekla in zato tudi steklenega destilatorja. Če vaše potrebe niso velike in vam zadostuje do 10L destilator (kar je za tiste, ki nimamo nasadov, pač pa smo lastniki kakšnega manjšega zeliščnega vrtička ali pa zdravilne rastline naberemo na travnikih in v gozdovih, popolnoma dovolj), bo destilacija s steklenim destilatorjem prav posebno doživetje, s katerim se ne more kosati noben drug destilator.

Ena izmed največjih prednosti je vsekakor ta, da lahko celotni proces vidite in ga pozorno spremljate. Opazujete kaj se dogaja z rastlinskim materialom in vidite, ko izgubi svojo moč ter tako lažje veste kdaj z destilacijo zaključiti. Spremljate nivo vode in vidite, kako prva kapljica hidrolata in eteričnega olja polzita po steklenih ceveh. Si predstavljate navdušenje ob destilaciji prave (nemške) kamilice, kjer se ves destilator obarva intenzivno modro? Čudovito!

 

Destilacija smilja


Steklen destilator

Steklen destilator imam rada tudi zato, ker je steklo inertno (ne reagira). V hidrolatu ne "pušča ostankov" (v analizi hidrolata, destiliranega z bakrenim destilatorjem, bomo odkrili sledi bakra, pa tudi težkih kovin (klikni za vir - več o tem)), poleg tega je bolj enostaven za uporabo, saj ni težav s spoji, kot je to pri bakrenem destilatorju, pri katerem morate vse spoje »mašiti«, saj iz njih uhaja para. Prav tako je prednost steklenega destilatorja to, da je separator del samega destilatorja, zato ni dodatnega stroška z nakupom, prav tako je ločevanje eteričnega olja od hidrolata na ta način lažje. Moram omeniti tudi, da je izkoristek pri steklenem destilatorju zelo dober in vsi moji destilaterski prijatelji, ki imajo ravno tako manjše destilatorje (vendar ne steklene), so presenečeni nad količino eteričnega olja, ki da pridobim s svojim samo 2 – litrskim steklenim destilatorjem. Eteričnega olja zato nikoli ne puščam na hidrolatu, pač pa ga vedno ločim in skrbno shranim.

Seveda pa ima tudi stekleni destilator svoje pomanjkljivosti. Ena glavnih je sigurno to, da je potrebno z njim nekoliko bolj previdno ravnati. Prav tako ni primeren za tiste, ki bi želeli destilirati večje količine ali se z destilacijo ukvarjati profesionalno, saj velikih steklenih destilatorjev ni. V tem primeru boste posegli po bakrenem ali tistem iz nerjavečega jekla.

 

Uporaba domačih hidrolatov

Hidrolati, še posebej, če so domači (saj tako vemo kako so pridobljeni), so zelo široko uporabni. Možnosti so skoraj neskončne, zato vas omejuje le domišljija. Ker so izredno blagi, so primerni za vsakogar, tudi tam, kjer aromaterapija z močnimi eteričnimi olji ni primerna. Tako jih lahko varno uporabljamo tudi v času nosečnosti, pri dojenčkih in otrocih, starejših in bolnih ljudeh. Vseeno vam svetujem, da se o hidrolatih in njihovi uporabi podučite na primernem izobraževanju, saj še vedno obstaja nekaj potencialnih kontraindikacij.

Sicer pa je uporaba hidrolatov odlična kot terapevtska pomoč pri številnih težavah. Kopel je primerna oblika uporabe pri dojenčkih in otrocih. Uporabljamo jih lahko pri nespečnosti, stresu in napetosti v mišicah. Sedeča kopel je odlična podpora pri odpravljanju vaginalnih vnetij, cistitisa, hemoroidov in podobnih težav. V primeru udarnin, pri vnetih ranah in poškodbah kože ter pri bolečih mišicah so odlični obkladki in komprese, ki so lahko glede na težavo hladni ali vroči.

Če tudi vi spadate med navdušence nad izdelovanjem svoje domače kozmetike, lahko hidrolati obogatijo vse tiste izdelke, v katerih uporabljamo vodo. V šamponih z njimi odpravljamo prhljaj, v kremah si lahko pomagamo pri aknavosti in mastenju T predela, v losjonih za telo lahko z njihovo pomočjo pomirimo vneto ali opečeno kožo. So glavna sestavina tonikov, v katerih podpirajo vse tipe kože, le pravega moramo izbrati. Pomagajo tudi pri kožnih boleznih kot so dermatitis, luskavica, rosacea in podobno.

  

Hidrolate lahko tudi uživamo. Številni vplivajo na izboljšanje prebave, z njimi lahko razstrupljamo organizem in dvigujemo imunsko odpornost. Uporabljamo jih lahko tudi v primeru nespečnosti, pri nemiru, glavobolih, pa tudi hormonskem neravnovesju. Poleg tega se hidrolati uporabljajo tudi v kulinariki in jih lahko dodamo številnim jedem. Najbolj znana je uporaba v sladicah in pijačah, lahko pa jih dodajamo tudi juham in omakam, solatam ter mesnim in ribjim jedem.

 

RECEPTI

 

Obrazna vodica za občutljivo kožo

 • 20 ml hidrolata rimske kamilice (Chamaemelum nobile)
 • 15 ml hidrolata prave sivke (Lavandula angustifolia)
 • 15 ml hidrolata pelargonije/geranije (Pelargonium asperum)

Priprava: Združite hidrolate v 50 ml temni steklenički s pršilko. Opremite z nalepko in datumom izdelave ter shranite na hladno in temno mesto.

Uporaba: Na obraz nanesite za tem, ko ste ga očistili z nežnim naravnim čistilom za obraz. Popršite s pršilko ali uporabite vatno blazinico. Nanašajte nekajkrat dnevno. Primerno pri občutljivi in vneti koži, ekcemih in kožnih težavah.

 

Ustna vodica

 • 20 ml hidrolata lovorja (Laurus nobilis)
 • 20 ml hidrolata poprove mete (Mentha x piperita)
 • 10 ml hidrolata smilja (Helichrysum italicum)

Izdelava: Združite hidrolate v 50 ml temno stekleničko in jo hranite na hladnem mestu. Opremite z nalepko in datumom izdelave.

Uporaba: Grgrajte nekaj minut in izpljunite. Ustna vodica deluje protibakterijsko, protivnetno in osvežilno. Pomaga pri vnetjih, gingivitisu, aftah in zadahu.

 

Anticelulitni napitek proti zastajanju vode

 • 1,5 l vode
 • 3 velike žlice hidrolata brina (Juniperus communis)

Izdelava: Vodi dodajte hidrolat brina in postavite na hladno.

Uporaba: Pijte skozi ves dan. Ponavljajte 3 tedne, naredite teden dni premora in nato kuro ponovite.

 

UPORABNI NASVETI:

 • Nabirajte in destilirajte samo rastline, ki jih dobro poznate. Če boste zelišča nakupili in jih posadili, poskrbite za to, da so opremljena z latinskimi nazivi, saj smo lahko le tako sigurni, da vemo kaj imamo na našem zeliščnem vrtičku posajeno.
 • Hidrolate shranjujte v temnih steklenicah, na hladnem. Poskrbite, da so dobro zaprti in jih čim manj odpirajte. V primeru, da opazite v hidrolatu spremembe, ki bi lahko nakazovale, da so se v hidrolat naselile plesni, glivice ali bakterije (npr. sprememba barve, vonja ali plavajoči delci), morate hidrolate zavreči. Pokvarjenih hidrolatov nikakor ne smemo več uporabiti!
 • Če določenega hidrolata pridelate večjo količino, je smiselno, da ga shranite v več manjših stekleničk. Tako boste odpirali eno za drugo in neodprtim hidrolatom ne boste skrajševali življenjske dobe. Kljub temu, vam svetujem, da pridelate hidrolatov le toliko, kot jih porabite do naslednje sezone. Vsako leto izdelajte sveže hidrolate.


Košarica

Zapri