Pridruži se mi na popotovanju do lepe kože, prejmi e-priročnik "Spoznaj svojo kožo" in zasij v vsej svoji lepoti!
Pridruži se mi

Stekleni destilatorji

Stekleni destilatorji so za enkrat še dokaj nepoznani. Pri domači destilaciji so najpogosteje uporabljani bakreni destilatorji, za profesionalno uporabo pa tisti iz nerjavečega jekla (inox). Zagotovo je najprimernejši material za destilacijo prav steklo, vendar pa steklenih destilatorjev, s katerimi bi lahko destilirali velike količine rastlinskega materiala, žal ni, so pa zato idealni za domačo ali profesionalno uporabo v manjšem obsegu.

V moji poletni blog objavi si lahko preberete razlike med “domačo” destilacijo oz. tisto v majhnem obsegu in “profesionalno” destilacijo oz. tisto v velikem obsegu, ki vsekakor govorijo domači v prid! Kvaliteta predvsem hidrolatov, pa tudi eteričnih olj je lahko pri domači destilaciji v majhnem obsegu neprimerno boljša.

Steklen destilator

Zakaj steklen destilator?

Steklen destilator je tako zelo poseben zato, ker lahko celoten proces destilacije pozorno opazujete. Vidite, ko prične para izhlapevati iz bučke z rastlinskim materialom, spremljate prvo kapljico hidrolata in eteričnega olja, ki polzita preko mostu destilatorja in opazite, ko rastlinski material v sebi nima več življenja in je potrebno destilacijo zaključiti.

Pomembna prednost steklenega destilatorja je tudi to, da je prilagodljiv. Kadar ste na sprehodu po travniku nabrali le nekaj pesti zdravilnih zelišč, uporabite dvolitrsko bučko, med tem ko takrat, ko imate rastlinskega materiala več, uporabite petlitrsko. Destilator je narejen tako, da lahko na istem kompletu spreminjate velikost tako spodnje kot zgornje bučke.

Destilacija zaradi čudovitih vonjav vedno poskrbi za razvajanje naših nosov, samo steklen destilator pa vam ponudi tudi pravo pašo za oči!  Spremljanje procesa vse od prve pa do zadnje kapljice nam omogoči nepozabno vizualno izkušnjo in ponudi otroško veselje ob spremljanju procesa. V eni izmed blog objav si lahko ogledate moje utrinke z destilacij.

Separacija eteričnega olja

Primerjava steklenega destilatorja z bakrenim

Steklo je inertno, kar pomeni, da pri postopku destilacije ne reagira z rastlinskim materialom, vodo ali hlapljivimi kemijskimi komponentami. Pri bakrenem destilatorju se tekom destilacije proizvaja bakrov oksid, ki vpliva na kvaliteto proizvoda. Poleg tega se baker in druge težke kovine (bakru jih dodajajo, da ga lažje oblikujejo) izločajo v destilat in ga zato v analizah hidrolatov zaznamo. Včasih v deležu, ki za nekajkrat (ali nekaj desetkrat) presega dovoljene vrednosti teh snovi v pitni vodi. Torej ne gre za zanemarljive deleže.

Pri steklenem destilatorju ni uhajanja pare skozi “spoje”, kot se dogaja pri manjših bakrenih destilatorjih, ki jih je posledično potrebno tesniti na različne načine. Tako običajni kot kroglični obrusi pri steklenem destilatorju poskrbijo za odlično tesnenje.

Pri steklenem destilatorju je ločevalnik že del samega destilatorja in zato dodaten nakup (in strošek) ni potreben. Še bolj kot to, je pomembno, da tekom ločevanja eteričnega olja od hidrolata, na steklu “izgubimo” del eteričnega olja. Večkrat kot morate hidrolat preliti, več eteričnega olja se oprime sten stekla in manj ga lahko na koncu zberete v stekleničko. Pri bakrenem ali inox destilatorju gre eterično olje iz destilatorja najprej v zbiralni kozarec (en del se ga izgubi na stenah kozarca), nato pa iz kozarca hidrolat pretočite še v ločilni lij (na katerem se zopet izgubi del eteričnega olja). Pri steklenem destilatorju vam direktno v kozarec za zbiranje kaplja le hidrolat, eterično olje pa se nabira v separatorju, ki ima ob koncu destilacije do stekleničke, v kateri ga zberemo, zelo kratko pot – le nekaj cm separatorja (slika desno).

Steklen destilator ima še številne druge pomembne prednosti, o katerih sem pisala v poletni blog objavi.

Kaj vsebuje komplet destilatorja?

Končno se da steklen destilator kupiti tudi v Sloveniji! Gre za nemško-slovensko izdelavo, zato so destilatorji izredno kvalitetni, naredimo pa jih po vaši meri. Steklo je borosilikatno, laboratorijske kakovosti.

Komplet destilatorja vsebuje:

Veliko izmed omenjenih delov je prilagodljivih vašim potrebam. Če imate specifične želje, jih sporočite, saj destilator izdelamo tudi po meri.

V kompletu lahko izbirate med:

Če so vaše želje drugačne ali bi želeli destilator še nadgraditi, se oglasite in predebatirali bomo možnosti, ki so vam na voljo.

Nakup s popustom

Ob nakupu tečaja Destilacija in hidrolati, prejmete kodo za 10% popust na destilator pri LabTeh d.o.o.
Sicer pa je tukaj koda za 5% popusta: NK5
Na podjetje se lahko obrnete za nakup, reklamacije, popravila in nakup rezervnih/dodatnih delov.
Kontakt: Boris Kuntarič
E-naslov: labteh@siol.net
Telefon: 01 429 44 00
Mobitel: 031 331 197Košarica

Zapri