Pridruži se mi na popotovanju do lepe kože, prejmi e-priročnik "Spoznaj svojo kožo" in zasij v vsej svoji lepoti!
Pridruži se mi

Steklen destilator za domačo uporabo

23. junij 2017

Ste že slišali za bakren in inox destilator, za steklenega pa ne? Nič čudnega! Tako pri nas kot tudi v svetu, so stekleni destilatorji precej nepoznani in redko uporabljani. Precej bolj pogosti za domačo destilacijo so bakreni destilatorji, na katerega ste sigurno že naleteli ali pa o njem vsaj kaj prebrali.

Steklen destilator

Steklen destilator je v moje življenje prišel leta 2015. Ker imamo na Dolenjskem zeliščni vrtiček, ki ga vsako leto še malo "nadgradimo", se je zdravilnih rastlinic nabralo toliko, da jih je bilo za našo običajno uporabo že preveč. Čajev imamo za celo leto, maceratov (oljnih izvlečkov) pripravim dovolj tako zase kot za uporabo na delavnicah, zaloge sivke za izdelavo vrečk proti moljem pa tudi zadostujejo :) Zato se je v meni prebudila želja po "nekaj več". In tako smo si (še z dvema mojima tečajnicama) kupile steklene destilatorje. Veselje je bilo nepopisno in takoj je bilo treba stopiti v akcijo! :)

Slika 1: Priprava laškega smilja (Helichrysum italicum) na destilacijo

Vir: lastni

Kljub temu, da je videz destilatorja nekoliko bolj laboratorijski, me je takoj očaralo steklo in dejstvo, da lahko celoten postopek destilacije spremljam. To je bil tudi glavni adut, ko sem se odločala o tem kakšen destilator bom kupila. Od vseh materialov imam najraje steklo.

Moja prva destilacija je bila videt tako, da sem celoten proces (cca 2 uri) stala ob destilatorju, opazovala, se čudila in bila navdušena :) Pravzaprav je bila okoli destilatorja prvič zbrana kar vsa družina ;) Opazovali smo vretje vode in dvigovanje sopare, gledali kako se je bučka z rastlinskim materialom orosila ter se veselili, ko smo skozi steklo lahko opazovali prvo kapljico hidrolata in eteričnega olja, kako polzita po hladilniku v ločevalnik. Prav poseben trenutek, ki se ga ne da opisati z besedami.

"Domača" ali "profesionalna" destilacija?

Zavedati se moramo, da se "domača" (v majhnem obsegu) destilacija razlikuje od "profesionalne" (v velikem obsegu). Obe imata svoje prednosti in slabosti. Ko govorim o domači destilaciji, mislim na tako, kjer:

  • uporabljamo manjši destilator (2 ali 5L, morda bi v to kategorijo spadal tudi 10 L),
  • nabiramo manjše količine zdravilnih zelišč, ki jih destiliramo,
  • izdelujemo hidrolate in eterična olja, ki so namenjena za domačo uporabo in ne prodajo,
  • je primarni proizvod destilacije navadno hidrolat in ne eterično olje.

Zakaj se domača destilacija razlikuje od profesionalne? Ne zato, ker jo izvajamo "neprofesionalci" (tisti, ki se ne ukvarjamo z izdelavo in prodajo hidrolatov in eteričnih olj za namene prodaje), pač pa zato, ker jo izvajamo drugače. Kadar destiliramo majhne količine, smo lahko bolj pozorni na kvaliteto. Kvaliteto česa? Vsega!

  1. 1. Skrbno naberemo rastline, ki jih zdestiliramo. Ne požanjemo vsega, pač pa izberemo le tista zelišča, ki so najbolj zdrava, najlepša, brez vidnih znakov poškodb (bolezni, ugrizov žuželk, rjavih lis ipd). Pri rastlinah, kjer daje eterično olje predvsem cvet, lahko v destilator dajemo le cvetove, brez zelenih delov. Pri 500 ali celo 1.500 L destilatorju si tega pač ne morejo privoščiti.
  2. 2. Velik poudarek damo na kakovost vode. Ker je glavna surovina, ki jo dobimo pri domači destilaciji, hidrolat (eteričnega olja je pri majhni količini rastlinskega materiala navadno malo) in vemo, da je ta v večini primerov sestavljen iz okoli 99,9% vode, se bomo potrudili in izbrali najboljšo kvaliteto vode. Po kateri boste posegli, je stvar vaše življenjske filozofije. To je lahko izvirska, "živa", obogatena s takšno ali drugačno energijo, naj pa to ne bo navadna voda iz vodovoda, če le gre drugače. Ne pozabite, voda vpija in prenaša informacije, zato bo kvaliteta vašega hidrolata odvisna od kakovosti izbrane vode. Še ena stvar, ki ji pri profesionalni destilaciji navadno ne dajejo toliko poudarka. Po večini poskrbijo, da ni trda, tu pa se skrb zanjo navadno zaključi. Glede na to, da je pri profesionalni destilaciji pogosto primarni proizvod eterično olje, kvaliteti uporabljene vode ne dajejo tako velikega pomena. Kar pomeni, da je hidrolat v tem primeru resnično stranski proizvod in nikakor ne more biti vrhunske kakovosti. Seveda pa ne smemo vseh proizvajalcev trpati v isti koš in vsekakor obstajajo izjeme.
  3. 3. Skrbneje lahko izbiramo čas, ko bomo destilirali, saj lahko lažje upoštevamo vreme, luno in dneve, ki so primernejši za nabiranje posameznih delov rastlin (biodinamična metoda). Nekdo, ki destilira velike količine, težje gleda na "dan za cvet", kajne? :) Poleg tega "veliki" destilerji zaradi optimiziranja časa v primerjavi z donosom, pogosto z destilacijo predčasno zaključijo, kar pomeni, da v eterično olje in hidrolat ne zajamejo vseh hlapnih kemijskih komponent, ki jih rastlinski material vsebuje.

Prednosti steklenega destilatorja

Če odmislim svojo zelo očitno naklonjenost steklenemu destilatorju (priznam, res imam rada steklo!), lahko pod drobnogled vzamemo primerjavo med steklenim in bakrenim destilatorjem. Inox destilatorja ne bom toliko omenjala, saj se ga pri domači destilaciji ne uporablja in je "rezerviran" za večje destilatorje, za katere morate imeti vsaj kakšno njivo rastlin (in kar nekaj prihrankov za nakup destilatorja) :)

Naštela bom nekaj prednosti, ki so to same po sebi ali pa se nanašajo na primerjavo z bakrenim destilatorjem:

  • Ogromna prednost steklenega destilatorja pred ostalimi je vsekakor to, da lahko celoten proces destilacije opazujemo (slika spodaj) in na ta način točno vidimo kaj se v destilatorju dogaja, v kateri fazi destilacije se nahajamo ter lažje določimo kdaj je čas, da destilacijo zaključimo. To je ključnega pomena, saj je kvaliteta hidrolata odvisna od tega.

Slika 2: Prve kapljice eteričnega olja prave kamilice (Matricaria recutita)


Vir: lasten

  • Pomembna prednost (meni osebno) je tudi to, da lahko na isti komplet destilatorja namesto 2L namestim 5L bučko in tako prilagodim velikost destilatorja temu, koliko rastlinskega materiala imam. Pomembno je, da je destilator (oz. v našem primeru biomasna bučka) čim bolj poln z rastlinskim materialom, saj lahko sicer prihaja do inverzije.

  • Steklo je inertno, kar pomeni, da material v postopku destilacije ne reagira z rastlinskim materialom, vodo ali kemijskimi komponentami. Pri bakrenem destilatorju se tekom destilacije proizvaja bakrov oksid, ki vpliva na kvaliteto proizvoda. Poleg tega se baker izloča in ga v analizah hidrolatov zaznamo, včasih celo do te mere, da se pojavi kot usedlina. V zadnjih letih je veliko polemik tudi glede primesi, ki jih dodajajo bakru (večinoma za spoje) in se v analizah pokažejo kot težke kovine v deležih, ki nejkajkrat presegajo dovoljeno vrednost za pitno vodo. Tak hidrolat absolutno ni primeren za pitje ali terapevtske namene.

  • Pri steklenem destilatorju ni uhajanja pare skozi "spoje", kot se dogaja pri manjših bakrenih destilatorjih, ki jih je posledično potrebno tesniti na različne načine. Tako običajni kot kroglični obrusi poskrbijo za odlično tesnenje.

  • Čiščenje steklenega destilatorja je (poleg dejstva, da je steklen in da je zato potrebno malce več previdnosti pri rokovanju) precej enostavno, med tem ko je čiščenje pri bakrenem destilatorju zahtevnejše, saj je ključnega pomena. Mnogo ljudi ne ve, da lahko zaradi nerednega ali ne dovolj temeljitega čiščenja bakrenega destilatorja pride do kontaminacije hidrolatov, ki jih proizvedemo. Potrebno je precej več pozornosti kot pri steklenem destilatorju, čeprav seveda poudarjam, da je higiena v vsakem primeru izredno pomembna.

  • Pri steklenem destilatorju je ločevalnik (separator) že del samega destilatorja in zato dodaten nakup (in strošek) ni potreben. Morda še bolj pomembno kot to pa je, da tekom ločevanja eteričnega olja od hidrolata, na steklu "izgubimo" del eteričnega olja. Večkrat kot morate hidrolat preliti, več eteričnega olja se oprime sten stekla in manj ga lahko na koncu zberete v stekleničko. Pri bakrenem destilatorju gre torej eterično olje iz destilatorja najprej v kozarec (en del se ga izgubi na stenah kozarca), nato pa iz kozarca hidrolat pretočite še v ločilni lij (na katerem se zopet izgubi del eteričnega olja). Pri steklenem destilatorju vam direktno v kozarec kaplja le hidrolat, eterično olje pa se nabira v separatorju, ki ima ob koncu destilacije do stekleničke, v kateri ga zberemo, zelo kratko pot - le nekaj cm separatorja.

Slika 3: Izvajanje separacije (ločevanja eteričnega olja od hidrolata)

Vir: lasten

Kot zadnjo, a izredno pomembno, bi želela omeniti še eno lastnost, ki pa je na žalost še nisem raziskala v tako veliki meri, da bi lahko podala sklep zakaj točno do nje pride. Steklen destilator (trenutno lahko govorim o svojem 2L) ima izredno dober izkoristek. Številni članki, ki govorijo o tem, da pri domači destilaciji eteričnega olja sploh ne "pobiramo", saj ga proizvedemo le kapljico ali dve, so me vsakič znova presenetili. "Kako? To pa ja ne drži!", sem si govorila. Jaz namreč s svojim steklenim destilatorjem proizvedem zelo zadovoljivo količino eteričnega olja. Seveda je to odvisno od številnih dejavnikov, predvsem rastline, ki jo destiliramo, vremena in tega, kdaj je bila rastlina požeta. Vendar vseeno sem imela le nekaj redkih primerov, ko eteričnega olja (skoraj da) ni bilo. Potem pa sem govorila s kar nekaj znankami, tečajnicami in prijateljicami, ki imajo manjše bakrene destilatorje. In ugotovila sem, da moj 2L steklen destilator "daje" več eteričnega olja kot 5L bakren destilator. Zakaj? Težko pojasnim. Kot pravim, bo potrebno še dodatno raziskovanje in številne primerjave. Vendar pa sklepam, da se verjetno pri bakrenem destilatorju kar nekaj eteričnega olja "izgubi" v samem destilatorju - bobnu, vratu, hladilniku in kot že omenjeno zgoraj, pri ločevanju. Iz tega razloga pogosto izvajam separacijo tudi pri rastlinah, ki dajejo sicer zelo malo eteričnega olja, npr. smilj ali prava (nemška) kamilica; pri rastlinah, ki dajejo eteričnega olja veliko (npr. lavandin, sivka, rožmarin, limona), pa napolnim tudi več kot pol 10 ml stekleničke.

Ali nima steklen destilator nobene pomanjkljivosti? Seveda jih ima! :) Glavna pomanjkljivost je občutljivost materiala. Seveda je potrebno s steklenim destilatorjem ravnati nekoliko bolj previdno. Vendar pa gre za debelo in vzdržljivo steklo, ki se ne razbije kar tako, zato brez skrbi! Zaradi ožjega vratu vrelne in biomasne bučke, potrebuje steklen destilator nekoliko dlje, da prične sopara izhlapevati, zato je čas destiliranja nekoliko daljši. Naslednja značilnost steklenega destilatorja je ožji vrat, zaradi katerega se rastlinski material nekoliko težje daje v bučko in iz nje. Tu je potrebne malce iznajdljivosti, ki pa jo premore vsaj izmed nas :)

Destilacija s steklenim destilatorjem

V spodnjem posnetku si lahko ogledate destilacijo s steklenim destilatorjem ter zbiranje eteričnega olja v ločevalniku.




 

Nakup steklenega destilatorja po vaših željah oz. po vaši meri.

 

Prilagodite si lahko:

  • Velikost bučk (2L, 5L ali 10L): večji kot je vaš vrt ali bolj pridno kot obiskujete naše neokrnjene travnike in gozdove, večjo bučko vam priporočam. Seveda si lahko privoščite tudi 2L destilator (na fotografiji levo) in v primeru, da imate občasno potrebo po večjem, dokupite le eno 5L bučko, ki jo uporabljate na istem kompletu.

  • Hladilnik (Liebigov - cevasti, Allihnov -  hruškasti ali spiralni): Liebigov (na fotografiji levo) ima najkrajšo ohlajevalno pot, spiralni pa najdaljšo. Prednost daljše poti je boljše hlajenje, pomanjkljivost pa, da se tekom poti izgubi večji del eteričnega olja kot pri navadnem (manjši del kapljic se oprime stekla) in da je nekoliko zahtevnejši za čiščenje.

  • Tip obrusov (navadni in kroglični): navadni obrus (vsi štirje na fotografiji) vam daje boljšo stabilnost, kroglični pa vam omogoča večjo fleksibilnost.

 

Če ste na poti destiliranja še začetniki, vam toplo priporočam obisk spletnega tečaja Destilacija in hidrolati, ki vas bo popeljal skozi vse skrivnosti in trike učinkovite destilacije, s katero si zagotovite čim boljši donos in najbolj kakovosten hidrolat. Za pregled vseh obravnavanih tematik in posnetkov iz prakse, kliknite na zavihek "Podroben program".

Ob nakupu tečaja Destilacija in hidrolati prejmete tudi kodo za 10% popust na destilator pri LabTeh d.o.o.
Na podjetje se lahko obrnete za nakup, reklamacije, popravila in nakup rezervnih/dodatnih delov.
Kontakt: Boris Kuntarič
E-naslov: labteh@siol.net
Telefon: 01 429 44 00
Mobitel: 031 331 197

Prijazen pozdrav in veliko dišečih trenutkov! :)

Inka



Košarica

Zapri