Pridruži se mi na popotovanju do lepe kože, prejmi e-priročnik "Spoznaj svojo kožo" in zasij v vsej svoji lepoti!
Pridruži se mi

Kamilični macerat (z receptom)

11. november 2013

Le kdo ne pozna čudovitih učinkov prave kamilice (Matricaria recutita)? Sama se niti spomnim ne, kdaj sem prvič pila kamilični čaj, vem pa, da me spremlja že celo življenje in da druge tako čudovite rastline, zame ni. Sicer pa je kamilica zelo uporabna zdravilna rastlina in lahko iz nje pripraviš različne izvlečke. Med drugim si lahko povsem preprosto doma izdelaš kamilični macerat (v nadaljevanju ti zaupam kako), ki ga lahko uporabljaš v številnih kozmetičnih in terapevtskih izdelkih.

Ko sem bila otrok, me je pogosto bolel trebušček. Moja skrbna mami mi je vedno skuhala kamilični čaj in skozi leta je postal moj stalni popotnik, saj mi pomaga čisto pri vsem – bolečinah v želodcu, slabem počutju, menstrualnih krčih in pravzaprav si ga skuham tudi ko sem žalostna :) To, da ima kamilični čaj name placebo učinek, se dobro zavedam in pravzaprav me to sploh ne moti. Važno da pomaga! :)

 

kamilica

 

Prava kamilica v zeliščarstvu

Sicer pa kamilica sodi med zelišča, ki jih slovenska tradicionalna medicina uporablja skoraj za vse bolezni. V obliki čaja jo uporabljamo proti vnetjem, prehladu, želodčnim in črevesnim težavam, vnetju ledvic in mehurja. Pospešuje znojenje, teši krče, umirja, krepi želodec in telo, razkužuje in razkraja. Zunanje so jo uporabljali za spiranje pri vnetju ušes, oči in kožnih izpuščajih ter za grgranje pri vnetju ustne votline in zobobolu. Pripravek je primeren tudi za izpiranje ran in opeklin, saj pospešuje celjenje ter razkuži rane. Inhalacije pomagajo pri prehladih, (senenemu) nahodu, astmi ter vnetju dihalnih poti. Pri revmatizmu, bolečinah in vnetjih so včasih uporabljali tople kamilične obkladke iz kamiličnega olja (macerata).

 

Kamilični macerat

Letos poleti sem se lotila izdelave kamiličnega olja – macerata. Dobro posušene (domače) ekološke cvetove kamilic sem macerirala v ekstra deviškem olivnem olju po hladnem postopku okoli 30-40 dni. Ko izdeluješ macerat, moraš paziti, da je rastlinski materjal dobro prekrit z oljem in v steklenem kozarcu ne ostajajo zračni mehurčki. Po pretečenem obdobju je potrebno macerat precediti in pri kamilicah tudi prefiltrirati skozi gazo, saj sicer v olju ostanejo majhni delci, ki so ušli skozi cedilo. Lahko mu dodaš tudi vitamin E (ki deluje kot antioksidant), a previdno, da ne bo imel prooksidativnega delovanja.

 

Kje lahko uporabimo kamilični macerat?

Nad maceratom sem preprosto navdušena! Kamilično olje pomirja razdraženo kožo, saj deluje protivnetno in rahlo antiseptično. Zdravi kožne težave, pomaga pri manjših ranah, oteklinah in vnetjih. Dobro nahrani izsušeno kožo in pospeši njeno regeneracijo.

Kamilično olje uporabljam kot osnovo za izdelavo olja proti dismenoreji (boleči menstruaciji) in iz njega izdelujem kamilično mazilo *. Odlično je tudi kot dodatek kremam za obraz (za razdraženo kožo) ali raznim mazilom za telo (blaženje po pikih žuželk, za razpokane pete, po sončenju ali za opekline,…). Lahko ga uporabimo samostojno in mu dodamo le nekaj kapljic primernih eteričnih olj ali pa ga uporabimo kot eno od sestavin v naših izdelkih, npr. mazilih, kremah, balzamih za ustnice ipd.

* Uporabiš ga lahko tudi v ognjičevem mazilu (klik), kjer del ognjičevega olja nadomestiš s kamiličnim.

 

Kamilični macerat je odličen tudi, ker ga lahko za določene namene uporabljamo namesto eteričnega olja kamilice, ki je izredno drago-ceno. Zavedati se sicer moramo, da so snovi, ki se "ujamejo" v naš oljni izvleček, drugačne od tistih, ki jih v eterično olje "ujamemo" z destilacijo, čeprav imata tako macerat kot eterično olje lipofilne (maščobotopne) komponente iz rastline. Pri eteričnem olju pa moramo pozorni še na to, da poznamo eterično olje nemške oz. prave kamilice (Matricaria recutita) in rimske kamilice (Anthemis nobilis). Njuna kemijska sestava se močno razlikuje, zato ni vseeno katero uporabimo. Rimska kamilica velja za bolj nežno in je zato primerna (razredčena!) za vsakodnevno uporabo, tudi pri otročkih, nemško oz. pravo pa prepoznamo po njeni intenzivno modri barvi.

 

Kako pa čudovito kamilico uporabljaš ti? :)

 
kamilično maslo za telo

RECEPT: kamilično maslo za telo in roke

Sestavine:

59,9 g kamilični macerat*

15 g čebelji vosek**

15 g karite maslo

10 g kakavovo maslo

0,1 g vitamin E

15-30 kapljic eteričnih olj (po želji)***

Navodila za izdelavo:

Olje, maslo, vosek in vitamin E**** združiš v posodi, ki jo postaviš v vodno kopel. Ko se sestavine raztopijo, jih dobro premešaš in med ohlajanjem stepaš s paličnim mešalnikom ali stepalnikom. Ko temperatura pade pod 40°C, dodaš eterična olja. Stepaš, dokler maslo ne postane kremasto in gosto. Nadevaš v primerno embalažo in zapreš šele, ko se maslo popolnoma ohladi.

OPOMBE:

* Kamilični macerat lahko nadomestiš tudi z ognjičevim oljem in ustvariš ognjičevo maslo.

** Z deležem čebeljega voska uravnavaš trdoto. Če se ti zdi mazilo pretrdo, pri naslednji izdelavi nekoliko zmanjšaj delež voska in obratno.

*** Eterična olja dodajaš glede na namen in posebnosti kože. Za zimske mesece, ko je koža izsušena, so primerna EO prave sivke, rimske kamilice, pelargonije, pačulija in številna druga.

**** Če tudi ti še vedno misliš, da se vitamina E ne sme segrevati, si nujno preberi mojo e-knjigo o vitaminu E :) S študijami podprta ti bo podala povsem nov pogled na ta zelo pogosto uporabljani antioksidant.

Maslo za telo nam pozimi daje nego in kožo ščiti pred zunanjimi vplivi. Ker je koža poškodovana in izsušena, pomaga pri njeni regeneraciji in jo pomirja. Primerno je tako za nego telesa in rok, kot tudi za razpokano in trdo kožo na komolcih in petah. Uporablja ga lahko celotna družina (pri manjših otrocih eterična olja izpusti).

 

Kaj boljšega si še sploh lahko želimo? :)

 
Macerati in mazila

Delavnica: Izdelava in uporaba maceratov za terapevtske in kozmetične namene

Ali macerate delamo s svežimi ali suhimi zelišči? Po toplem ali hladnem postopku? Na soncu ali v senci? Kar nekaj rastlin zahteva poseben postopek izdelave macerata, med njimi tudi smilj, šentjanževka, bršljan in gabez. Nauči se jih delati pravilno, da bodo kar najbolj kakovostni!

Povedali bomo tudi s katerimi olji je smiselno pripravljati macerate, kako jim podaljšamo obstojnost, kdaj nabiramo rastline in iz katerih rastlin maceratov nima smisla izdelovati. Podrobno bomo pogledali izdelavo in uporabo 20 različnih maceratov in izdelali kar 5 zeliščnih izdelkov po vašem izboru.

Klikni za več podrobnosti >>  Lepo vabljen/a!

 


Košarica

Zapri