Pridruži se mi na popotovanju do lepe kože, prejmi e-priročnik "Spoznaj svojo kožo" in zasij v vsej svoji lepoti!
Pridruži se mi

Aromaterapija za nosečnice, dojenčke in otroke

30. januar 2018

Zametki aromaterapije menda segajo že v prazgodovino, medtem ko se je aromaterapija, ki jo poznamo danes, oblikovala konec 19.stoletja. Od takrat naprej velja za enega najbolj naravnih in učinkovitih načinov na poti do zdravja in dobrega počutja. Zaradi svojih blagodejnih učinkov je primerna tudi za najbolj občutljive, kot so nosečnice, dojenčki in malčki. Vendar pa moči narave ne gre podcenjevati, zato je potrebna previdna uporaba podkrepljena z znanjem. Posebno pozornost je treba posvetiti doziranju eteričnih olj, ki lahko v pravi meri koristijo, v prekomerni količini pa lahko dražijo sluznico, povzročijo preobčutljivostne reakcije na koži ali pa so v skrajnem primeru celo toksična. Vseeno pa je lahko aromaterapija za otroke, dojenčke in nosečnice povsem varna, le dovolj se moramo podučiti o njej.

Varna uporaba aromaterapije

Veliko eteričnih olj je za uporabo v nosečnosti in pri malčkih povsem varnih, s predpostavko, da jih dobro poznamo, primerno doziramo in izberemo pravi način uporabe. Pomembno je, da z njihovo uporabo ne pretiravamo - naj bodo rezervirana za težavne trenutke, ko nam bodo lahko ublažila marsikatero tegobo. Ne uporabljajte jih vsak dan. Hkrati vam svetujem, da se dobro pozanimate o tem, katerih eteričnih olj v času nosečnosti in pri otrocih ne smete uporabljati. Vse to in še veliko več boste izvedeli na naši delavnici Naravni izdelki in aromaterapija za nosečnice, dojenčke in otroke.

Aromaterapija za otroke in nosečnice

V času nosečnosti nam lahko eterična olja pomagajo pri številnih nosečniških izzivih. Pravilno izbrana nam bodo pomagala pri zatečenih nogah, krčnih žilah, jutranjih slabostih in bolečinah. Z aromaterapijo lahko odženemo tudi nespečnost, stres, tesnobo ali utrujenost.
Svojemu malčku pa lahko z eteričnimi olji pomagamo pri vneti ritki, kolikah ali boleči rasti zobkov. Aromaterapija je učinkovita tudi pri prehladih, bolečem trebuščku in hiperaktivnosti. Zmanjšala bo razdražljivost, odpravila tesnobo in popeljala našega malčka v sladek spanec.

Kje iskati pravilne informacije o aromaterapiji

Zaradi pomanjkanja strokovnosti, se na internetu, pa tudi v določeni poljudni literaturi, pojavlja ogromno napačnih informacij glede uporabe eteričnih olj. Kljub temu, da forumi in številne Facebook skupine mamicam podajajo veliko koristnih informacij, vam svetujem, da pravilne informacije pridobite na izobraževanjih ali pa se pred uporabo posvetujete s certificiranim aromaterapevtom. Kljub temu, da so eterična olja povsem naravna, lahko povzročijo veliko škode, zato jih moramo uporabljati varno. Na Aroma Akademiji in v Naravnem Kotičku vam nudimo seminarje, na katerih udeleženci pridobite potrebne informacije za varno in učinkovito uporabo aromaterapije.

Recepta za pomoč vašim sončkom: aromaterapija za otroke


Kozmetika za nosečnice, dojenčke in otroke

Boleč trebušček

  • 40 ml jojobinega olja
  • 10 ml ognjičevega macerata
  • 3 kapljice EO sivke (Lavandula angustifolia)
  • 2 kapljici EO rimske kamilice (Chamaemelum nobile)
  • 1 kapljici EO ingverja (Zingiber officinalis)

Nekaj kapljic mešanice nanesite na trebušček in nežno masirajte. Rok uporabe: 6 mesecev

Vneta ritka

Po vsakem previjanju oz. po potrebi nanestite mazilo ter nežno vtrite. Rok uporabe: 6 mesecev.


Košarica

Zapri