Pridruži se mi na popotovanju do lepe kože, prejmi e-priročnik "Spoznaj svojo kožo" in zasij v vsej svoji lepoti!
Pridruži se mi

7 razlogov za izdelavo tekočega mila

07. februar 2023

Za vse, ki že izdelujete naravno milo, ali pa se boste tega šele lotili, je izdelava tekočega naravnega mila odlična opcija!

Izdelava tekočega naravnega mila je lahko zelo preprosta, saj najbolj enostavni recepti vsebujejo le tri sestavine: olje, lug in prečišeno vodo. Tekoče milo lahko s primerno zasnovo recepture in pravilnim redčenjem prilagodimo v celo vrsto izdelkov z različnim namenom - vse od nežnih gelov za umivanje dojenčkove kože do močnih sredstev za pomivanje posode.

 

Kaj je naravno tekoče milo?

Naravno milo je tisto, ki ga izdelamo z reakcijo umiljenja, pri kateri uporabimo naravne maščobe (olja in masla) ter lug. Ključna razlika med izdelavo trdega mila in izdelavo tekočega mila je lug, uporabljen pri reakciji. Trdna mila so izdelana z natrijevim hidroksidom (NaOH), tekoče milo pa izdelamo s pomočjo kalijevega hidroksida (KOH).

 

Zakaj izdelovati naravno tekoče milo?

  1. Ekonomičnost. Tekoče milo je mogoče izdelati le z nekaj sestavinami, ki so cenovno ugodne, zaradi česar je tekoče milo zelo stroškovno učinkovito.

  2. Bolj priročno shranjevanje in uporaba. Tekoče milo je pakirano v steklenički, tako da ni bojazni, da se med shranjevanjem ne bi dovolj osušilo in s tem postalo mehko in sluzasto.

  3. Postopek je hiter. Ker je tekoče milo izdelano po vročem postopku, je celoten postopek izdelave mila hiter in ga je mogoče opraviti v eni uri od začetka do konca.

  4. Tekoče milo se lahko uporablja za več namenov. Odvisno od recepture lahko tekoče milo deluje kot izjemno blago čistilo za obraz ali močan in učinkovit detergent za perilo.

  5. Imate nadzor nad močjo (čistilno sposobnostjo) mila. Tekoče milo izdelamo z milno pasto, ki se jo redči, kar vam omogoča popoln nadzor nad intenziteto končnega izdelka.

  6. Tekoče milo je mogoče prilagoditi z več različnimi sestavinami. Če dodate vlažilce, bo na primer bolj vlažilno. Z dodajanjem različnih eteričnih olj pa lahko milo različno odišavimo.

  7. Lahko je odličen dodatek k vaši ponudbi izdelkov (če prodajate svoje izdelke). Medtem ko je izdelava trdih mil precej priljubljena, manj proizvajalcev mila izdeluje tudi tekoča mila, kar vam daje priložnost, da ustvarite nekaj, česar druge znamke ne ponujajo.

 

Kako se naravno tekoče milo razlikuje od navadnih gelov za tuširanje?

Včasih je težko razlikovati med tekočim milom, narejenim z umiljenjem, in tekočim milom ali gelom za prhanje, ki temelji na "sindetih" (sintetičnih detergentih, pogosto imenovanih surfaktanti, tenzidi ali PAS - površinsko aktivne snovi).

Oba izdelka sta videti zelo podobna – običajno sta prozorni, rahlo viskozni tekočini. Oba izdelka ustvarjata peno in imata čistilno sposobnost.

Vendar so njihove molekularne strukture drugačne. Molekule mila (v naravnem tekočem milu) so zelo posebne, sestavljajo jih dolge verige maščobnih kislin z negativno nabitim kalijem na eni strani. Sindeti ali PAS pa imajo lahko različne molekularne strukture in lastnosti. Nekateri primeri naravno pridobljenih PAS, ki niso milo (kemijsko gledano), vključujejo natrijev lavril sulfoacetat (SLSA), kokosov glukozid in decil glukozid.

 

Si želiš izvedeti več? Tečaj tekočih mil ti ponudi vse.

Na spletnem tečaju Izdelava naravnega tekočega mila se naučiš spretnosti izdelave povsem naravnih tekočih mil. Spoznaš razlike med mili, ki jih izdelujemo za čiščenje kože in čistili, ki jih uporabljamo v gospodinjstvu. Predavateljica ti predstavi pomen preverjanja pH-ja, metode zgoščevanja in pomen "superfatinga" ter te nauči vse o prosojnosti, barvah in dišavah v tekočem milu.

Za podroben program in vsebino klikni TU. Prepričana sem, da boš navdušen/a! ♥



Košarica

Zapri