Pridruži se mi na popotovanju do lepe kože, prejmi e-priročnik "Spoznaj svojo kožo" in zasij v vsej svoji lepoti!
Pridruži se mi

Eterična olja pri otroškem prehladu

28. december 2017

Prehlad je lahko posledica različnih tipov virusov in žal zdravila zanj ni. Pri otrocih se pogosto zgodi, da se borijo s prehladom, ki kar traja in traja, v resnici pa gre lahko za eno virusno okužbo, ki ji že sledi naslednja. Ker so malčki (še) bolj dovzetni za prehladna obolenja, hkrati pa pri njih pogosteje pride do zapletov, si poglejmo kako si lahko pri prehladu pomagamo z aromaterapijo. Eterična olja za prehlad lahko tvojemu malčku pomagajo hitreje preboleti bolezen.

Ključnega pomena je, da se težave lotimo čim prej in ukrepamo takoj, ko se pojavijo prvi znaki prehlada. Eterična olja za prehlad, ki so varna in primerna za uporabo pri otrocih: cedra, limona, čajevec, timijan (kemotip linalol), sandalovina,…

Eterična olja za prehlad: kako si pomagati?

Z eteričnimi olji si lahko pomagaš na različne načine:

Vaporizacija
En najbolj uporabljanih načinov pomoči pri prehladnih obolenjih. Eterična olja lahko nakapljaš v izparilnik ali difuzor, vendar pa moraš paziti, da koncentracija ni previsoka, saj lahko eterična olja dražijo sluznico. Svetujem uporabo 5 kapljic primernih eteričnih olj, ki jih lahko po potrebi s časoma (ko izparijo) dodajaš. Izvajaj eno uro in nato za vsaj eno uro prekini.

Kopeli
Ena bolj prijetnih načinov uporabe eteričnih olj so aromatične kopeli. Na žlico grobo mlete soli, sojine smetane ali olja kapni do 5 kapljic eteričnih olj in dodaj že napolnjeni kadi. Kopel naj traja vsaj 20 minut, da pričnejo eterična olja delovati.

Terapevtsko olje
Najbolj enostaven način izdelave ima terapevtsko olje, ki je mešanica eteričnih olj in rastlinskega olja po izbiri. Koncentracija eteričnih olj mora biti primerna in varna, terapevtsko olje pa se namaže na primerna mesta glede na namen. Pri prehladu mažemo predvsem prsni koš in tilnik.

RECEPT: Protiprehladno olje

Recepti aromaterapija

  • 20 ml macerata ognjiča*
  • 30 ml macerata prave kamilice*
  • 3 kapljice eteričnega olja timijana kt. linalol (Thymus vulgaris ct linalool)
  • 3 kapljice eteričnega olja čajevca (Melaleuca alternifolia)
  • 3 kapljice eteričnega olja limone (Citrus limon)

*Macerat je oljni izvleček. Pripraviš jih lahko sama ali pa jih kupiš. Če macerata nimaš, ga lahko nadomestiš z drugim rastlinskim oljem (mandljevo, jojobino, sončnično ipd).

Izdelava: V 50 ml temno stekleničko nakapljaj eterična olja in stekleničko pomani med rokami. Dotoči rastlinska olja oz. macerate in dobro zapri. Shrani na hladno in temno mesto.

Uporaba: Nekaj kapljic protiprehladnega olja otroku vtri na prsni koš in tilnik. Ponovi nekajkrat dnevno.

Kaj pa preostala družina?
Preberi prispevke o tem kako si z eteričnimi olji pomagati pri boljšem imunskem sistemu in izdelaj protiprehladno mešanico za odrasle.

Želim ti zdrave zimske mesece! :)Košarica

Zapri