Pridruži se mi na popotovanju do lepe kože, prejmi e-priročnik "Spoznaj svojo kožo" in zasij v vsej svoji lepoti!
Pridruži se mi

Izdelava naravnega tonika

31. maj 2017

Izdelava naravnega tonika je lahko preprosta, če vemo kaj vanj vključiti, da ima tonik želeno delovanje. Kaj pa sploh je funkcija tonika za obraz? Veliko je govora in pisanja o tem ali je tonik sploh nujen del vsakodnevne kozmetične rutine ali ne. Marsikdo zagovarja, da brez tonika ne gre, spet drugi pa, da je povsem nepotreben. Resnica je odvisna od tega kako je videti tvoja lepotilna rutina in katere sestavine "pokriješ" z ostalimi izdelki, ki jih uporabljaš. Preberi kako pravilno uporabiti tonik za obraz in kaj vse naj bo zajeto v njem.

* OPOMBA: Blog objava je bila prenovljena v aprilu 2023.

 

Osnove razumevanja tonikov

Kaj je tonik za obraz?

Tonik je kozmetični izdelek, ki je običajno sestavljen zgolj iz hidrofilnih (vodotopnih) snovi. Sestavine se lahko močno razlikujejo in so odvisne tudi od tega ali govorimo o naravni ali konvencionalni kozmetiki. Običajno pa toniki vsebujejo predvsem vodo in hidrolate, številni tudi alkohol. V manjšem deležu so jim pogosto dodani vlažilci, botanični ekstrakti in druge hidrofilne aktivne učinkovine. Lipofilnih (maščobotopnih) snovi toniki običajno ne vsebujejo, saj jim je potrebno v tem primeru dodati solubilizatorje* oz. emulgatorje.

*Solubilizator je snov, ki manjše količine sicer maščobotopnih sestavin dispergira oz. enakomerno razporedi v vodni osnovi.

Če želiš v tonike vključiti eterična olja, lipofilne vitamine (npr. A, E) ali druge lipofilne aktivne učinkovine, bo treba torej poseči po solubilizatorju. Če jih še ne poznaš, ti svetujem ogled webinarja Solubilizatorji, ki te poduči o delu z njimi in na praktičnih prikazih pokaže, zakaj drugi popularni nadomestki (alkohol, kis, sol ipd.) niso učinkoviti.

Slika 1: Smiljev hidrolat v naravnem toniku

Kaj je tonik in kako ga izdelamo?Vir: lasten

Čemu je namenjen tonik in ali je nujen?

Najprej naj poudarim, da tonik NI namenjen čiščenju kože. Za čiščenje obraza potrebuješ nežno čistilo, ki vsebuje površinsko aktivne snovi (PAS - surfaktante, tenzide oz. bolj natančno detergente), saj njihova specifična sestava omogoča, da s kože odstranijo vse nečistoče. Še posebej za večerno čiščenje kože ter v primeru uporabe dekorativne kozmetike in SPF sredstva, je nujno temeljito čiščenje. Če je po čiščenju kože vatka, na katero naneseš tonik, še vedno rahlo obarvana od nečistoč ali pudra, tvoje čistilno sredstvo ne opravi svojega dela dovolj temeljito.

Za nežno, a intenzivno čiščenje (tudi make-upa in SPF faktorja) ti priporočam Čistilni oleogel za obraz. Uporabljaš ga lahko tako za jutranje kot večerno čiščenje ali kot prvi korak pri metodi dvojnega čiščenja obraza. Skrbi za ohranjanje lipidne bariere in ne izsušuje kože, zato je primeren tudi za suho, občutljivo in obremenjeno kožo. Kot drugi korak čiščenja ali v primeru, da je tvoja koža mastna, aknasta in problematična, pa lahko uporabiš Kremno čistilo s salicilno kislino. Salicilna kislina je namreč lipofilna in edina, ki lahko prodre v naše pore in z redno uporabo preprečuje njihovo mašenje.

Pogosto lahko zaslediš, da je tonik nujno potreben, saj po čiščenju koži povrne njen naravni pH. To je morda veljalo 20 let nazaj (ok, morda tudi 10, ne bom dala roke v ogenj ;)), danes pa ga za ta namen ne potrebujemo več. Večina čistilnih izdelkov ima namreč koži prilagojen pH. Če si tudi ti med tistimi, ki kozmetiko izdeluješ sam/a, veš, da izdelkom merimo in uravnavamo pH. Edina izjema so naravna mila izdelana z lugom, ki jim pH-ja ne moremo uravnavati in so po svoji naravi bazična. Če si obraz umivaš z milom (kar ti sicer odsvetujem), je tonik resnično obvezna oprema, da po čiščenju svoji koži povrneš njen naraven kisel pH. V nasprotnem primeru lahko sčasoma pričakuješ marsikatero kožno težavo.

Če si želiš o merjenju in uravnavanju pH-ja izvedeti več, te vabim na ogled webinarja ABC o kislinah, bazah, pH-ju in pufrih. Nujna oprema, če imaš še dvome o merjenju pH-ja, izdelavi izravnalnih raztopin ter ti niso čisto jasni pojmi elektrolitov, soli ter pomen pufranja v kozmetiki.

Namen uporabe tonika za obraz

Lahko ga uporabljamo iz več razlogov. Nekateri imajo občutek, da jim kožo osveži. Spet drugi pravijo, da tonik "kožo pripravi na nadaljnjo nego" (karkoli naj bi že to pomenilo). Spet tretji ga uporabljajo, ker so jim kozmetičarke/svetovalke/prodajalke rekle, da je nujno potreben izdelek za nego kože. Ali pa ga uporabljajo kar tako, ker je od vedno bil v njihovi rutini. Ali hočem reči, da je tonik nepotreben? Absolutno ne! Si pa želim, da vemo čemu je namenjen, zakaj ga uporabimo in kaj prinese naši koži.

Kot sem že omenila zgoraj, je odločitev ali tonik potrebuješ ali ne, odvisna od tvoje negovalne rutine. Jaz ga obožujem in je nepogrešljiv v mojem jutranjem in večernem ritualu razvajanja kože. Zakaj?

  • Moji koži nudi kozmecevtike, ki jih ne uspem zajeti v druge kozmetične izdelke. Če izdeluješ svojo kozmetiko veš, da v hladni fazi emulzije hitro zmanjka razpoložljivih procentov, kamor lahko vključiš svoje super duper fino krasne aktivne snovi. Vedno si želim še kaj dodati, a moram na koncu narediti kompromis.
  • Tonik je en izmed redkih kozmetičnih izdelkov, ki jih izdelujemo "na hladno". To pomeni, da lahko vanj vključim tudi aktivne snovi, ki niso termostabilne in bi jih povišana temperatura uničila. Poleg tega je lahko "nabito poln" vodotopnih kozmecevtikov, brez da bi obstajala možnost, da se tonik razsloji (kot se to lahko zgodi pri emulzijah).

Ali je tonik nujen izdelek za nego obraza?

Odvisno od tega katere vse sestavine imaš v ostalih izdelkih, ki jih uporabljaš, ampak skoraj vedno bo moj odgovor DA. Ne poznam osebe, ki bi v svoje izdelke uspela vključit vse sestavine, s katerimi bi pokrila celoten spekter želenega delovanja. Ko govorimo o negi kože ne skrbimo zgolj za svoj tip kože, ampak tudi za pridružene problematike, ki so lahko tako akne, rdečica in gubice, kot tudi hiperpigmentacije, povešanje kože ali neenoten ten. Tu je seveda še občutljiva koža, luščenje, sivkasta polt brez življenja, počasna regeneracija in še veliko veliko več. Ali tvoji dosedanji izdelki naslavljajo prav vse tvoje kožne izzive? Prepričana sem, da lahko s tonikom doprineseš še dodatno delovanje in dosežeš krasne rezultate. Zadovoljna bo tako tvoja koža kot ti. ;)

Slika 2: Različni doma izdelani toniki (v barvnih stekleničkah)

Naravni toniki za obrazVir: lasten

Kako uporabljati tonik za obraz?

Pred uporabo tonika kožo temeljito očistimo, obraz splaknemo z obilico mlačne vode in ga popivnamo z brisačko (ne drgni!). Svetujem ti, da tonik naneseš tako, da ga popršiš po obrazu, kar pomeni, da je idealna embalaža zanj steklena ali plastična razpršilka. Če uporabljaš tonik tako, da ga naneseš na vatko, izgubiš velike količine tonika, ki roma v koš vključno z vatno blazinico (ki mimogrede predstavlja dodaten nepotreben odpadek). Po nanosu tonika nadaljuješ z vlažilno in hranilno nego.

Ali počakamo, da se tonik na koži popuši ali izdelek nanesemo na vlažno kožo?

  • Če sledi nanos hidratantnega sredstva ali emulzije, izdelek nanašaš na povsem suho kožo.
  • Če toniku sledi anhidridni (brezvoden) izdelek, ga nanesi na od tonika popršeno in še vlažno kožo.

Dobra nega obraza je sestavljena iz čistilnega sredstva, ki mu sledi tonik. Za njim uporabimo vlažilni serum, kot je npr. Hidratantni serum s hialuronsko kislino ali Botox anti-age serum za obraz. Za intenzivno nego kože okoli oči nanesi Kremo za okoli oči s kofeinom, temu pa sledi nanos dnevne ali nočne kreme. Kot zadnji korak nanesemo intenzivne anhidridne serume (izdelke vedno plastimo od tistega z največ vodnega dela, do tistega z največ maščob), za dnevno nego je idealen Antioksidantni koncentrat s tetra C in Q10, za nočno nego pa Anti-age serum z bakuchiolom in vitaminom A.
 

SESTAVA NARAVNIH TONIKOV

Iz česa je sestavljen tonik?

Kot sem že omenila, je večina tonikov na trgu narejenih na osnovi vode, veliko jih vsebuje tudi delež alkohola. Osnova naravnih tonikov so pogosto hidrolati, pa tudi alkohol lahko v kupljenih tonikih pogosto zaslediš, saj v dovolj velikem deležu deluje kot konzervans. V toniku se nahajajo tudi druge sestavine, kot so vlažilci in razni vodotopni ekstrakti. Lipofilnih sestavin v tonikih večinoma ni, saj te niso topne v vodi in bi bilo potrebno v primeru njihove uporabe toniku dodati solubilizator.

Pri domačem ustvarjanju kozmetike skrbimo za to, da so sestavine naravnega izvora, po možnosti ekološke pridelave ter da so naši izdelki polni blagodejnih rastlinskih ekstraktov in drugih negovalnih izvlečkov. Izdelava naravnega tonika je preprosta, zato si ga lahko izdelamo sami. Poglejmo kako.

Kaj uporabljamo v naravnih tonikih za obraz?

Pri konvencionalni kozmetiki bo osnova tonika skoraj vedno voda. Pri domačih naravnih tonikih za osnovo uporabimo hidrolat in sok aloje, uporabi destilirane vode pa se izogibamo, saj je »mrtva«. V tonikih jo uporabljajo predvsem zaradi nizkega stroška, vendar pa destilirana voda nima nobene negovalne vrednosti in se jo uporablja zgolj kot topilo za ostale vodotopne sestavine. Kaj torej uporabimo v domačih tonikih in kakšno delovanje ima?

Hidrolati

Hidrolat, ki ga lahko poznaš tudi pod imenom »rožna voda«, nastaja s pomočjo destilacije. Pogosto lahko zaslediš informacijo, da gre za stranski proizvod pri izdelavi eteričnih olj, vendar pa to ni nujno res. Hidrolat je lahko tudi primarni proizvod, odvisno od našega namena. Kakšna je razlika? Za vse nas, male domače destilerje, je hidrolat pogosto glavna surovina, ki jo dobimo s postopkom destilacije in zato dajemo zelo velik poudarek kvaliteti vode, ki jo uporabimo. Kadar je hidrolat le stranski proizvod pri pridelavi eteričnih olj, je pogosto manj kakovosten, saj je pri postopku skrbi za čim večji donos in kvaliteto pridobljenega eteričnega olja. Če uporabljaš hidrolate, preveri ali so primarni proizvod, saj bodo v tem primeru najbolj kakovostni.

Hidrolat torej pridobivamo z destilacijo, ki je vrsta ekstrakcije, kjer s pomočjo vode iz zdravilnih rastlin izvlečemo hlapne spojine. Vanj se prenesejo vodotopne učinkovine, vendar pa se je potrebno zavedati, da v sestavi hidrolata predstavljajo zelo majhen delež. Več kot 99,9% hidrolata predstavlja voda.

Slika 3: Domača hidrolata po destilaciji (preden sta bila filtrirana in pretočena v temne stekleničke)


Hidrolati za kozmetikoVir: lasten

Ali lahko namesto tonika uporabiš samo hidrolat?

Glede na zgoraj napisano, je moje mnenje, da ne. Če želiš s tonikom zgolj osvežiti kožo obraza, je hidrolat seveda odličen. Če pa želiš s tonikom koži zagotoviti določene aktivne snovi in točno določeno delovanje, pa samo hidrolat ne bo zadostoval. Naj še enkrat spomnim, da več kot 99,9% hidrolata predstavlja voda. Seveda tisti minimalni delež vodotopnih hlapnih snovi ni zanemarljiv, saj še vedno lahko deluje rahlo protivnetno, pomirja kožo, deluje proti rdečici ipd., vendar pa je to delovanje minimalno. Ravno tako hidrolati sami po sebi kože ne vlažijo. Ali ti to, da si na obraz naneseš vodo, kožo navlaži? Najverjetneje bo prej obratno, saj številni ljudje po umivanju obraza (samo) z vodo, čutijo zategovanje. Torej ti tudi hidrolat kože ne vlaži. Zato ti vsekakor svetujem, da v svoj tonik vključiš tudi vlažilce in druge aktivne snovi.

Aloe vera sok

Vsi poznamo blagodejne učinke aloje. Kupiš jo lahko v obliki gela, soka ali prahu. Seveda lahko uporabiš tudi svojo domačo alojo, če jo imaš, vendar pa se zavedaj, da je aloe vera zelo hitro pokvarljiva in jo je zato v izdelkih potrebno konzervirati. Poleg tega vsebuje aloja v svojih listih antranoidne glikozide (aloin), ki dražijo kožo, zato moraš pri njeni uporabi na koži paziti, da niso prisotne.

Aloe vera ima zaradi vsebnosti polisaharidov vlažilno delovanje, deluje pa tudi protivnetno, protimikrobno ter vulnerarično (celi rane). V domačih tonikih je odlična sestavina, saj pomirja kožo in pospešuje njeno regeneracijo. 

Slika 4: Alojin gel (Aloa arborescens)

Alojin gel za kozmetikoVir: lasten

Vlažilci

K povečani izgubi vode iz kože v največji meri prispevajo mraz in nizka relativna vlažnost zraka ter pogosto umivanje obraza s preveč agresivnimi čistilnimi sredstvi. Velik sovražnik so tudi UV žarki, zato je za dobro bariero nujna visoka SPF zaščita. Če se zaščitna barierna funkcija kože poruši, koža postane suha, razpokana, luščeča se, pojavi se rdečica in občutljivost, koža je manj voljna in brez sijaja. Zaščitna lipidna bariera je okrnjena tudi pri kožnih boleznih kot so dermatitis, luskavica, ihtioza in podobne.

Porušena kožna bariera je zelo pogosta težava današnjega časa. Če se tudi ti soočaš z zgoraj omenjenimi izzivi, ti svetujem uporabo Luksuzne kreme s ceramidi in Bariernega seruma. Preden se lotevaš reševanja katerekoli kožne problematike, mora biti najprej urejena bariera, saj je sicer ves tvoj trud (dodajanje vlage, glajenje gubic, odpravljanje hiperpigmentacij, blaženje aknen,...) zamanj.

En izmed načinov zagotavljanja vlage naši koži, je uporaba vlažilcev in sorodnih snovi, ki vplivajo na izboljšanje vlage naše kože. V naravni kozmetiki se navadno uporabljajo glicerin, pantenol, hialuronska kislina, urea, hidrolizirani proteini in številna druga vlažila. Izbira je v današnjem času res velika. Seveda pa za zadrževanje vlage v koži, koža poleg vlažilcev potrebuje tudi emoliente in okluzive, ki jih zagotovijo drugi negovalni izdelki (večinoma emulzije in anhidridni serumi).

Botanični ekstrakti

V naših tonikih lahko uporabimo tudi vodotopne rastlinske izvlečke. Običajno se uporabljajo vodni izvlečki iz različnih zdravilnih rastlin. V zadnjem času so vedno bolj priljubljeni tudi hidroglicerolni izvlečki – rastlinski ekstrakti narejeni z glicerinom. Seveda se lahko odločimo tudi za uporabo alkoholnih izvlečkov ali tinktur, vendar pa jih v tem primeru uporabi le majhen delež, saj vemo, da lahko alkohol izsušuje kožo. Pogosto se pojavljajo tudi izvlečki na osnovi glikolov, ki pa večinoma v naravno kozmetiko ne sodijo.

Slika 5: Domači botanični ekstrakti


Botanični ekstrakti v kozmetikiVir: lasten

Ali lahko v svojih izdelkih uporabljamo prevretke ali poparke (po domače: čaje)?

Pogosto vprašanje, ki ga dobim s strani Kotičkaric. Uporaba take oblike vodnega izvlečka je seveda mogoča, vendar pa je ob tem potrebno imeti v mislih, da »čaj« hitro oksidira in zato izdelek, ki ga vsebuje, ni obstojen. Če bi tak izdelek hranili v hladilniku in ga porabili v nekaj dneh, se tovrstni izvleček lahko uporabi, sicer pa zaradi pokvarljivosti raje ne.

Konzervans

Kjer je voda, je veliko možnosti za razvoj škodljivih mikroorganizmov: plesni, glivic kvasovk in bakterij. V naravni kozmetiki se izogibamo konzervansom kolikor je le mogoče, vendar pa so v izdelkih, ki vsebujejo vodo, nujno potrebni. Uporabljamo konzervanse, ki so odobreni s strani certifikatov za naravno kozmetiko, npr. cosgard.

Tveganje za zdravje pri uporabi konzervansa je neprimerno manjše od tveganja, ki ga sprejmemo, ko uporabimo izdelek brez konzervansa, v katerega se je lahko naselila kolonija mikrobov. Vedeti moramo, da se vseh vrst mikroorganizmov s prostim očesom ne zazna, ravno tako se lahko vonj problematičnega izdelka ne spremeni, zato s prostim očesom in (tudi izvrstnim) nosom pokvarjenega izdelka včasih ne moremo odkriti.

Hkrati pa bi te želela opozoriti tudi na to, da nekatere blagovne znamke na trgu prodajajo že konzervirane hidrolate, torej dodaten konzervans v tem primeru ni potreben oz. ga lahko dodamo samo manjši delež.

 

IZDELAVA NARAVNEGA TONIKA

Slika 6: Domač naraven tonik za obraz


Vir: lasten

Priprava enostavnega tonika je preprosta. Združiš hidrolat po želji (razišči kateri je najboljši za tvoj tip kože ali specifične težave) in mu dodaš želene zgoraj naštete sestavine v primernih deležih. Konzerviraš in pretočiš v stekleničko na pršilko. Uživaš v uporabi. ♥

Če pa želiš svojo kožo razvajati z luksuznimi toniki, ki so "nabito polni" s kozmecevtiki in bodo reševali tudi marsikatero kožno problematiko, pa sem zate pripravila kar 3 formulacije za aktivne tonike za obraz:

  • Tonik za mastno, problematično in aknasto kožo: Tonik primeren za vse, ki se soočate z mastno kožo in pojavljanjem komedonov (mozoljčkov in aken). Med drugim vsebuje alfa hidroksi kisline (AHA), izvleček sedmih zelišč, terapevtski delež pantenola in aloe vero.
  • Tonik za suho, izsušeno, vneto in občutljivo kožo: Tonik je idealen za vse, ki vas pesti suha in izsušena, luščeča se in razdražena koža z rdečico. Med drugim vsebuje ceramide, hialuronsko kislino, izvleček lanenih semen in alantoin.
  • Tonik za anti-age nego, svetlenje hiperpigmentacij in antioksidativno delovanje: Za vse, ki si želite poskrbeti za zrelo kožo ali prve znake staranja; vse od gubic in izgube prožnosti, pa do hiperpigmentacij in počasne obnove. Med drugim vsebuje niacinamid, vitamin C, izvleček planike in gatuline age defense.

Tonike lahko uporabljaš izmenično. Niso primerni zgolj za specifičen tip kože, ampak tudi občasna stanja ali pridružene problematike. Kljub temu, da imaš morda mešano do mastno kožo, imaš lahko v zimskih mesecih bolj izsušeno povrhnjico, hkrati pa se spopadaš že s prvimi znaki staranja, zato lahko tonike izmenjuješ (tako delam tudi sama). Ali pa imaš v osnovi bolj suho kožo, vendar nisi več rosno mlada, lahko zjutraj za intenzivno vlaženje poskrbiš s tonikom za suho kožo, zvečer pa svojo kožo pockrljaš z anti-age tonikom. Tudi tonik za mastno kožo, na kateri se pojavljajo komedončki (zamašene pore), je primeren za vse tipe kože, saj so AHA kisline krasne, pa tudi ostale sestavine čudovito negujejo našo kožo. Po želji in potrebi jih izmenjuj, da prejme tvoja koža kar največ snovi, ki jo intenzivno razvajajo. ♥

 Oglej si tudi posnetek predavanja o naravnih tonikih za obraz.Košarica

Zapri