Pridruži se mi na popotovanju do lepe kože, prejmi e-priročnik "Spoznaj svojo kožo" in zasij v vsej svoji lepoti!
Pridruži se mi

Izdelava naravnega tonika

31. maj 2017
Pomlad je že v polnem razcvetu in vse je zeleno. Ker je prav, da tudi nego kože prilagodimo letnim časom, vam tokrat predstavljam kako izdelamo obrazno meglico. Izdelava naravnega tonika je enostavna in zabavna, toniki pa so učinkoviti in polni blagodejnih sestavin.

Ali za čiščenje, toniziranje in osvežitev obraza še vedno uporabljate kupljen tonik? Ko boste prebrali ta članek, jih boste z veseljem nadomestili z doma izdelanimi! Ponujajo nam tako veliko.

 

Čemu je namenjen tonik in kako ga uporabljamo?

Obrazni tonik uporabljamo za osvežitev kože in odstranjevanje ostankov ličil. Navadno ga uporabljamo po čiščenju kože in pred nanosom kreme ali drugega vlažilnega izdelka. Tonik lahko pomaga tudi pri uravnavanju pH-ja kože, če obraz umivamo z bazičnimi čistilnimi izdelki npr. z naravnimi trdimi mili.

V primeru, da tonik uporabljamo za odstranjevanje ostankov ličil, ga navadno nanesemo na vatno blazinico, s katero nežno obrišemo obraz. V primeru, da tonik uporabljamo zgolj za osvežitev ali uravnavanje pH-ja kože, ga lahko popršimo po obrazu s pomočjo pršilke in počakamo, da se posuši.

 

Iz česa je sestavljen tonik?

Večina tonikov je narejena na osnovi vode, veliko jih vsebuje tudi manjši delež alkohola. V toniku se nahajajo tudi druge sestavine, kot so vlažilci in razni vodotopni ekstrakti. V tonikih običajno maščobnih sestavin ni, saj te niso topne v vodi in bi bilo potrebno v primeru njihove uporabe toniku dodati solubilizator*.

*Solubilizator je snov, ki manjše količine sicer maščobotopnih sestavin razprši oz. enakomerno razporedi v vodni osnovi.

 

IZDELAVA NARAVNEGA TONIKA

Ne glede na to ali tonik kupimo ali ga naredimo sami, pri naravni kozmetiki uporabljamo drugačne sestavine, kot jih uporabljajo megakorporacijske hiše konvencionalnih blagovnih znamk. Skrbimo za to, da so sestavine naravnega izvora, po možnosti ekološke pridelave ter da so naši izdelki polni blagodejnih rastlinskih ekstraktov in drugih negovalnih izvlečkov. Izdelava naravnega tonika je preprosta, zato si ga lahko izdelamo sami. Poglejmo kako.

 

Kaj uporabljamo v naravnih tonikih?

Pri konvencionalni kozmetiki bo osnova tonika skoraj vedno voda. V naravni kozmetiki (še posebej tisti, ki jo izdelujemo sami) navadno za osnovo uporabimo hidrolat in sok aloje, uporabi destilirane vode pa se izogibamo, saj je »mrtva«. V tonikih jo uporabljajo predvsem zaradi nizkega stroška, vendar pa destilirana oz. drugače prečiščena voda nima nobene negovalne vrednosti in se jo uporablja zgolj kot »polnilo«.

 

Hidrolati

Hidrolat, ki ga lahko poznate tudi pod imenom destilat ali »rožna voda«, nastaja s pomočjo destilacije. Pogosto boste (celo v strokovni literaturi) zasledili, da je stranski proizvod pri izdelavi eteričnih olj, vendar pa to ni nujno res. Hidrolat je lahko tudi primarni proizvod – odvisno od vašega namena. Kakšna je razlika? Za vse nas, male domače destilaterje, je hidrolat pogosto glavna surovina, ki jo dobimo s postopkom destilacije in zato dajemo zelo velik poudarek kvaliteti vode, ki jo uporabimo. Kadar je hidrolat le stranski proizvod pri pridelavi eteričnih olj, je pogosto manj kakovosten, saj je pri postopku skrbi za čim večjo količino in kvaliteto pridobljenega eteričnega olja. Nazaj k hidrolatu.

  

Hidrolat torej pridobivamo z destilacijo, ki je vrsta ekstrakcije, kjer s pomočjo vode iz zdravilnih rastlin izvlečemo hlapne spojine. Vanj se prenesejo vodotopne učinkovine, vendar pa se je potrebno zavedati, da v sestavi hidrolata predstavljajo zelo majhen delež. Hidrolat je še vedno v veliki večini voda. In ravno zato je zelo pomembno, kako z njim ravnamo. Vemo, da je prisotnost vode v kozmetičnih izdelkih odličen vir za razvoj mikroorganizmov, ki so človeku škodljivi. Zato je pomembno, da hidrolate shranjujemo na hladnem, temnem mestu in dobro zaprte. Najbolj je, da jih shranjujemo v stekleni embalaži na pršilko in jih ne odpiramo.

 

Aloe vera sok

Vsi poznamo blagodejne učinke aloje. Kupite jo lahko v obliki gela, soka ali prahu, iz katerega si sok izdelate sami. Seveda lahko uporabite tudi svojo domačo alojo, če jo imate, vendar pa je potrebno vedeti, da je aloe vera zelo hitro pokvarljiva in jo je zato v izdelkih potrebno konzervirati (tudi vsi alojini izdelki, ki jih kupite, imajo v takšni ali drugačni obliki dodan konzervans). Poleg tega vsebuje aloja v svojih listih antranoidne spojine, ki dražijo kožo, zato morate pri izdelavi njenih izvlečkov paziti, da niso prisotne.

Aloe vera ima zaradi vsebnosti polisaharidov vlažilno delovanje, deluje pa tudi protivnetno, protimikrobno ter vulnerarično (kar pomeni, da pospešuje celjenje ran). V domačih tonikih je odlična sestavina, saj pomirja kožo in pospešuje njeno regeneracijo.

 

Vlažilci

Moje delavnice obiskuje vedno več ljudi, ki jih pestijo težave s kožo, zato so vlažila vedno pomembno obravnavano poglavje. K povečani izgubi vode iz kože v največji meri prispevajo mraz in nizka relativna vlažnost zraka ter pogosto umivanje obraza s preveč agresivnimi čistilnimi sredstvi. Zaščitna barierna funkcija kože se tako poruši in koža lahko postane suha, razpokana, manj voljna in brez sijaja. Zaščitna lipidna bariera je navadno porušena tudi pri kožnih težavah kot so dermatitis, luskavica, ihtioza in podobne.

En izmed načinov zagotavljanja vlage naši koži, je uporaba vlažilcev in sorodnih snovi, ki vplivajo na izboljšanje vlage naše kože. V naravni kozmetiki se navadno uporabljajo glicerin, pantenol, hialuronska kislina, urea, hidrolizirani proteini in še nekatera druga vlažila.

Če želimo koži zagotoviti popolno nego in ohranjanje vlage v koži, je potrebno po nanosu tonika uporabiti še negovalni izdelek. Svetovala bi uporabo pravilno formulirane emulzije (glede na stanje kože), ki vsebuje tako vodni kot maščobni del. Na ta način koža prejme vlago (iz vodnega dela), maščobe pa ji dajejo emolientni in okluzivni učinek.

 

Botanični ekstrakti

V naših tonikih lahko uporabimo tudi vodotopne rastlinske izvlečke. Navadno se uporabljajo vodni izvlečki iz različnih zdravilnih rastlin. V zadnjem času so vedno bolj priljubljeni tudi gliceriti – rastlinski izvlečki narejeni v glicerinu, ki jih lahko izdelamo tudi sami. Seveda se lahko odločimo tudi za uporabo alkoholnih izvlečkov ali tinktur, vendar pa jih v tem primeru uporabite zelo majhno količino, saj vemo, da lahko alkohol izsušuje kožo.

  

Na delavnicah, ki jih vodim, pogosto dobim vprašanje ali lahko v svojih izdelkih uporabljamo prevretke ali poparke (po domače: čaje). Uporaba take oblike vodnega izvlečka je seveda mogoča, vendar pa se moramo zavedati, da »čaj« hitro oksidira in zato izdelek, ki ga vsebuje, ni obstojen. Če bi tak izdelek hranili v hladilniku in ga porabili v nekaj dneh, se tovrstni izvleček lahko uporabi, sicer pa zaradi pokvarljivosti raje ne.

 

Kaj pa konzervans?

Kjer je voda, je veliko možnosti za razvoj škodljivih mikroorganizmov: plesni, glivic kvasovk in bakterij. V naravni kozmetiki se izogibamo konzervansom kolikor je le mogoče, vendar pa je v izdelkih, ki vsebujejo vodo, nujno potreben. Uporabljamo samo konzervanse, ki so odobreni s strani certifikatov za naravno kozmetiko, npr. cosgard.

Zavedati se moramo, da je tveganje za zdravje pri uporabi konzervansa neprimerno manjše od tveganja, ki ga sprejmemo, ko uporabimo izdelek brez konzervansa, v katerega se je lahko naselila kolonija mikrobov. Vedeti moramo tudi, da se vseh vrst mikroorganizmov s prostim očesom ne zazna, ravno tako se lahko vonj problematičnega izdelka ne spremeni, zato s prostim očesom in (tudi izvrstnim) nosom pokvarjenega izdelka včasih ne moremo odkriti.

Hkrati pa bi vas želela opozoriti tudi na to, da je številne blagovne znamke na trgu prodajajo že konzervirane hidrolate, torej dodaten konzervans v tem primeru ni potreben.

 

IZDELAVA NARAVNEGA TONIKA

Povzemimo vse, kar smo se naučili in izdelajmo tonik.

 

Domač hidrolat ali rožna voda

 

Tonik za občutljivo in vneto kožo

40 g hidrolata rimske kamilice

37,4 g hidrolata smilja

20 g aloe vera soka

2 g pantenola

0,6 g cosgarda*

 

Tonik za zrelo in suho kožo

84,4 g hidrolata damaščanske vrtnice

10 g aloe vera soka

5 g glicerina

0,6 g cosgarda*

 

Tonik za problematično in mastno kožo

68,4 g hidrolata limone

20 g hidrolata čajevca

10 g aloe vera soka

1 g pantenola

0,6 g cosgarda*

 

Izdelava: V 100 ml temno stekleničko s pršilko združite sestavine, razen cosgarda*. Izmerite pH, ga po potrebi popravite (pH naj bo nekje med 5 in 6) in dodajte cosgard*. Stekleničko dobro zaprite, opremite z etiketo in shranite na hladno in temno mesto.

*V primeru, da uporabljate hidrolate, ki so že konzervirani, dodaten konzervans ni potreben.

Košarica

Zapri