Pridruži se mi na popotovanju do lepe kože, prejmi e-priročnik "Spoznaj svojo kožo" in zasij v vsej svoji lepoti!
Pridruži se mi

KOŽA - 3.del: Dermalna absorpcija

26. april 2017

Dermalna absorpcija

 

Dermalna absorpcija je prehod snovi v kožo. Pri tem je ključnega pomena nepoškodovana kožna bariera, saj v tem primeru rožena plast predstavlja veliko oviro za prehod snovi v kožo. O barierni funkciji kože smo že veliko govorili, v tem prispevku pa se bomo osredotočili na prehod snovi v kožo.

Kozmetični izdelki delujejo na površino kože (nega in zaščita kože), roženo plast (keratolitiki-luščijo poroženelo plast kože) in kožne priveske (antiperspiranti, izdelki za depilacijo). Nikakor ne smejo delovati na globje plasti, torej žive plasti epidermisa in zgornje plasti usnjice ali celo priti v krvni obtok.  Na omenjeno delujejo zdravila!

Dermalno absorpcijo lahko razdelimo v tri načine prehoda: penetracijo, permeacijo in absorpcijo. Penetracija je vstop snovi v določeno plast (modre puščice na sliki) npr. v roženo plast. Permeacija je prehod snovi med strukturno in funkcionalno različnimi plastmi (zelena puščica na sliki), npr. iz rožene plasti v usnjico. Absorpcija pa je prehod snovi v sistemski krvni obtok - sistemska absorpcija (roza puščica na sliki). Pri kozmetičnih izdelkih torej govorimo o penetraciji sestavin.

 

poti absorpcije v koži

https://www.carecreations.basf.com/news-media/photos-and-illustrations/photosandillustrations-detail/2013/9/3/percutaneous-dermal-absorption

 

Poti absorpcije

Snovi lahko v telo prehajajo na različne načine:

  • transcelularno (skozi celice povrhnjice),
  • intracelularno (skozi lipidni matriks – 'malto'),
  • preko lasnih/dlačnih foliklov, znojnic in lojnic.

Omenjeni kožni priveski predstavljajo majhno relativno površino (razmerje površina/volumen), zgolj 0,1-1,0 % celotne površine. Zaradi tega je omenjena pot absorpcije zanemarljiva. Izjema so področja z visoko gostoto lasnih foliklov, kot je lasišče.

 

poti absorpcije v koži

http://www.iajpr.com/archive/volume-4/april-2014/14april12.html

 

 

Dejavniki, ki vplivajo na prehod snovi v kožo

Dejavniki, ki vplivajo na prehod snovi v kožo, so:

  • fizikalno-kemijske lastnosti snovi (molekulska masa - molekule manjše od 500 Da lahko prehajajo v kožo, pKa…),
  • nanos snovi (količina nanosa, trajanje, način),
  • lastnosti vehikla (podlage v kateri se nahaja snov, podlaga lahko vsebuje ostale snovi, ki vplivajo na prehod aktivne snovi v kožo),
  • lastnosti kože (anatomsko mesto, temperatura, hidratiranost epidermisa, poškodbe epidermisa, luščenja kože…),
  • spol, rasa, starost (pri otrocih je večje razmerje med površino in maso zato je potrebna večja pazljivost!).

 

Prehajanje kozmetičnih sestavin v kožo

Kozmetični izdelki delujejo na površino kože. V nekaterih primerih želimo, da bi aktivna sestavina (snov, ki ima učinke na koži) penetrirala v kožo in tako dosegla večje učinke. Na trgu je veliko lažnih trditev o delovanju kozmetičnih izdelkov, predvsem kadar je govora o penetraciji kozmetičnih sestavin. Predvsem pri izdelkih proti gubam, so pogoste trditve o interakciji sestavin s celičnim metabolizmom, povečanjem produkcije kolagena…. V primeru, da bi bile te trditve resnične, bi takšen izdelek spadal med zdravila. Kozmetični izdelek ne sme imeti fizioloških učinkov, lahko deluje zgolj na zgornje plasti povrhnjice in vpliva na videz kože.

Kljub temu, da kozmetični izdelki ne smejo penetrirati globoko v kožo pa vseeno želimo, da snovi pridejo v spodnje plasti povrhnjice, kjer imajo večji učinek. V ta namen se uporabljajo kemični pospeševalci penetracije.  Te snovi začasno (reverzibilno) spremenijo barierno funkcijo rožene plasti in na ta način omogočajo večjo penetracijo snovi v kožo. Običajni kemični pospeševalci penetracije so alkoholi in površinsko aktivne snovi. Na dostavo snovi v kožo lahko vplivamo tudi z izbiro vehikla (dostavnega sistema), npr. izberemo liposome (to so sferični vezikli iz enega ali več lipidnih dvoslojev, v notranjost liposoma se vključi snov, ki jo želimo dostaviti).

 

 

Viri:

 

WHO/IPCS environmental health criteria 235: dermal absorption (WHO 2006)

Romanowski P. Penetration of cosmetic ingredients. Personal care. Dostopno na:  http://personalcaretruth.com/2012/07/penetration-of-cosmetic-ingredients/Košarica

Zapri