Pridruži se mi na popotovanju do lepe kože, prejmi e-priročnik "Spoznaj svojo kožo" in zasij v vsej svoji lepoti!
Pridruži se mi

Naravna anti-age nega: nega zrele kože

30. april 2018

Koža je največji človeški organ. Poleg tega, da opravlja številne pomembne fiziološke funkcije, igra tudi pomembno »družbeno« vlogo, saj je del prvega vtisa. Strokovnjaki ugotavljajo, da potrebujemo ljudje za oblikovanje prvega vtisa menda le nekaj sekund in poleg nastopa je videz glavni dejavnik, na podlagi katerega si ljudje ustvarimo mnenje o drugem človeku. Kljub temu, da je staranje normalen fiziološki proces, smo v družbi, ki stremi k mladostnemu videzu in zato so anti-age preparati eni izmed najbolje prodajanih kozmetičnih izdelkov na trgu. Zato je naravna anti-age nega tematika današnjega prispevka.

Staranje kože

Staranje kože je posledica notranjega (intrinzičnega oz. kronološkega) staranja ter zunanjega (ekstrinzičnega) staranja.

Notranje staranje je neizogiben in genetsko pogojen proces. Zaradi neprestanih tvorb reaktivnih kisikovih spojin (ROS), ki jih pogosto poimenujemo tudi prosti radikali, se celice poškodujejo in ker se z leti spremembe v koži akumulirajo, so s starostjo vedno bolj vidne. Naslednji pomemben dejavnik kronološkega staranja je upad hormonov, veliko vlogo pa odigra tudi krajšanje telomer, do katerega pride z delitvijo celic. Sicer pa je za intrinzično staranje značilna predvsem upočasnjena obnova kože, zmanjšana hidracija, tanjša povrhnjica in zmanjšana zaščitna funkcija kože. Pojavljajo se fine gube in starostne pege.

Zunanje staranje pa je posledica različnih okoljskih dejavnikov, npr. izpostavljenost UV sevanju, onesnaženost zraka, kajenje, nepravilno prehranjevanje, uživanje alkohola, premalo spanca ter fizični in psihološki stres. Med vsemi dejavniki igra UV sevanje največjo vlogo, saj povzroča prezgodnje staranje, ki mu pravimo fotostaranje. S časoma pride do razgradnje zunajceličnega matriksa, kolagenska in elastinska vlakna se prekomerno razgrajujejo, v koži upade naravni vlažilni faktor (NMF) in na koži se pričnejo izražati globlje gube, pojavi se hiperpigmentacija, koža pa izgublja na prožnosti in elastičnosti.

Za razliko od kronološkega staranja lahko zunanje staranje z ustreznim načinom življenja in ustrezno nego opazno upočasnimo. Pri preventivi je daleč na prvem mestu ustrezna zaščita pred sončnimi žarki, temu pa sledijo zniževanje vsakodnevnega stresa, pravilna prehrana in ustrezna nega. Zavedati se moramo, da je (tudi anti-age) kozmetika zgolj pika na i. Vseeno pa lahko naravna anti-age nega naredi veliko.

Značilnosti zrele kože

Koža deluje kot zaščitna bariera med organi, ki se nahajajo v telesu in zunanjim okoljem. Opravlja številne funkcije, ki lahko z leti oslabijo. Ko se staramo, postane naša koža bolj suha, tanjša in bolj občutljiva. Izgubi nekdanjo gladkost in ni več tako prožna. Pogosto se hitreje poškoduje (pride do nastanka modric), postane bolj ohlapna, pojavijo se gube in koža se poveša. Ker se obnavlja počasneje, je bolj groba, nima več tako lepega tena (izgubi sijaj), pigmentni madeži pa so na njej bolj vidni. Proizvodnja kolagena in elastina, ki sta odgovorna proteina za prožnost in elastičnost kože, se zmanjša, prav tako upade delež hialuronske kisline, kar vpliva na znižano hidracijo kože. Koža postane bolj suha in transparentna. Naravna anti-age nega je ključnega pomena za zdravje naše kože in preprečevanje pred prezgodnjimi znaki staranja.

Staranje kože

Fotostarana koža

Fotostaranje je proces, ki je posledica večletnega izpostavljanja UV žarkom brez primerne zaščite. Naša koža je sposobna popraviti le omejeno število okvar in s časoma se pričnejo posledice v koži akumulirati. Pri dolgotrajnem čezmernem izpostavljanju soncu se koža ne more več v celoti obnoviti, na njej nastajajo zadebelitve, sčasoma se tudi izsuši. Govorimo o pospešenem staranju kože zaradi sonca oziroma fotostaranju. Stopnja fotostaranja je odvisna od fototipa kože in od skupne količine sončnih žarkov, ki jih prejmemo v življenju.

Največji delež UV žarkov prejme človek že v otroštvu, zato je izredno pomembno, da otroke ustrezno zaščitimo. Značilni znaki, ki kažejo na prezgodnje staranje kože, so suha, usnjata in nagubana ali hrapava koža, pogosto so opazne nepravilne pigmentacije, »starostne« pege, rdečina in drobne ali razširjene krvne žilice. Gube, ki nastanejo kot posledica fotostaranja so neprimerno bolj izrazite in globoke  v primerjavi s finimi gubicami, ki so posledica kronološkega staranja. Kozmetični izdelki za fotostarano kožo vsebujejo sestavine, ki kožo ščitijo pred poškodbami ter odpravljajo posledice fotostaranja. Gre za kompleksnejše izdelke z veliko aktivnimi sestavinami, ki ciljajo na proizvodnjo ali razporejanje melanina v koži. Naravna anti-age nega bo vedno vsebovala potrebne sestavine, ki vplivajo na madeže, sončne pege in neenakomerno pigmentacijo. Hkrati bo tudi preprečevala nadaljnje poškodbe.

Naravna anti-age nega

Za anti-age nego lahko posežemo po številnih učinkovitih naravnih sestavinah in kvalitetne izdelke ustvarimo kar sami. Če v izdelavi naravne kozmetike niste dovolj vešči, vam svetujem obisk ene izmed številnih delavnic, ki jih organiziram tudi na tematiko anti-age kozmetike. Pred izdelavo vedno preverite ali je sestavina, ki bi jo želeli uporabiti v vašem izdelku, lipofilna (maščobotopna) ali hidrofilna (vodotopna) ter ali je termostabilna. V primeru, da ne, jo moramo dodati v hladno fazo naših izdelkov.

Okluzivi in emolienti

V izdelkih za nego zrele kože pogosto uporabljamo sestavine, ki delujejo kot okluzivi in emolienti, saj tako pomagamo koži pri porušeni obrambni funkciji. To vlogo navadno igrajo rastlinska olja, masla in voski. Pri oljih posežemo po večjem deležu aktivnih olj, ki vsebujejo več neumiljivih snovi v obliki polifenolov, fitosterolov, karotenoidov, tokoferolov ipd. Te snovi namreč podpirajo delovanje zrele kože, saj sodelujejo pri tvorbi lipidnega plašča in tako ščitijo in pomirjajo kožo, zmanjšujejo rdečico in srbečico, delujejo protivnetno in regenerativno. Številni med njimi so antioksidanti, ki se borijo proti prostim radikalom, zmanjšujejo negativne posledice UV žarkov in obnavljajo kožo.

Vlažilci

Pomembna sestavina v anti-age kozmetičnih izdelkih so tudi vlažilci, ki koži povrnejo izgubljeno vlago. Ohranjanje zdravega in mladostnega videza je tesno povezano z navlaženostjo kože. Če je lipidna bariera kože okrnjena, se transepidermalna izguba vode (angleško TEWL) poveča, koža pa postane bolj suha ali celo izsušena. Vlažilci privlačijo vodo iz zraka in omogočajo hidratiranost rožene plasti ali pa vodo črpajo iz spodnjih plasti kože. Pri vlažilcih je izbira ogromna, najbolj uporabljani pa so glicerol, pantenol, urea in hialuronska kislina. Vlažila so hidrofilne sestavine, zato jih vključujemo v izdelke, ki vsebujejo vodno fazo, npr. tonike, kreme in losjone, hidratantne serume ipd.

Luščila in sestavine, ki svetlijo kožo

Pri negi zrele kože pogosto posegamo tudi po sestavinah, ki svetlijo kožo, kar je še posebej zaželeno v primeru neenakomerne pigmentacije, kožnih madežev in starostnih peg. Omenjene težave so predvsem prisotne v primeru prekomernega izpostavljanja UV žarkom, ko je koža fotostarana. Pri negi take kože nam pomagajo luščila (mehanska, encimska ali kemična), ki zagotavljajo bolj enakomeren ten in gladko površino kože, pomembno vlogo pa odigrajo tudi antioksidanti. Uporabimo lahko tudi sestavine, ki vplivajo na proizvajanje melanina. Odlična izbira za zmanjševanje in preprečevanje nastajanja novih pigmentnih madežev so AHA kisline*, vitamin C in nekateri botanični ekstrakti.

*Opomba: Pri AHA kislinah je potrebna previdnost, saj povzročajo preobčutljivost na UV žarke, zato se jim v pomladno-poletnih mesecih izogibamo. Če uporabljamo izdelke, ki vsebujejo AHA kisline, vedno uporabimo kremo z višjim zaščitnim faktorjem.

Antioksidanti

Nepogrešljiva sestavina v anti-age negi so tudi antioksidanti, ki so lovilci prostih radikalov. Z njihovo uporabo želimo zaščititi kožo pred škodljivimi učinki ROS, hkrati pa bomo zaščitili tudi oksidativno občutljive spojine v naših kozmetičnih izdelkih. Antioksidanti so pojem, ki zajema več skupin snovi. Če pogledamo antioksidante, ki so rastlinskega izvora, jih delimo na: vitamine, karotenoide, fenolne spojine in encime. V domači naravni kozmetiki zelo pogosto uporabljamo vitamin C in E, CO2 ekstrakt rožmarina in koencim Q10. Tudi eterična olja so se izkazala kot zelo učinkovita pri preprečevanju ROS, med bolj poznanimi so eterična olja sandalovine, prave sivke, pačulija in mire.

Regenerativne sestavine

Med ključnimi sestavinami kozmetičnih izdelkov za nego zrele kože so tudi regenerativne sestavine. Gre za učinkovine in snovi, ki spodbujajo obnavljanje kože. Delijo se v različne skupine glede na princip delovanja. Lahko gre za sestavine, ki pospešujejo obnavljanje kože, med katerimi sem že omenila luščila. Lahko pa gre za sestavine, ki stimulirajo nastanek kolagena in elastina oz. zavirajo delovanje kolagenaze in elastaze, ki sta encima, ki kolagen in elastin razkrajata. Močan zaviralec delovanje kolagenaze je ekstrakt zelenega čaja, ki ga na delavnicah pogosto uporabljamo. Med zaviralce elastaze pa med drugim spadata eterično olje palmarose in absolut vrtnice. Odlična in izredno regenerativna sestavina, o kateri je zadnje čase vedno več govora, pa je tudi laški smilj. Eterično olje smilja spodbuja nastanek kolagena že pri zelo nizkem deležu. O laškem smilju bom pisala več v naslednji izdaji revije.

Počutiti se dobro v svoji koži

Staranje je naraven proces, ki se odvija vsak trenutek našega življenja. Vsak dan, vsako minuto, vsako sekundo. Včasih je bila starost odraz modrosti, starejši ljudje pa so bili cenjeni zaradi njihovih življenjskih izkušenj in znanja. V trenutni kapitalistični družbi je situacija precej drugačna, saj je starost postala nezaželena, mediji pa nas bombardirajo z idealom mladosti. Menim, da je prišel čas, da se temu upremo. Da se pričnemo počutiti dobro v svoji koži, ne glede na to, kako je videti in koliko let imamo. Pozabljamo, da je staranje privilegij, ki ni dan vsakomur in da smo lahko hvaležni za to, da smo tu, da smo zdravi in da živimo.

Gubice? Seveda jih raje ne bi imele. Prav je, da poskrbimo zase in za svojo kožo, da jo negujemo in ji nudimo vse, kar nam je podarila mati Narava. Hkrati pa bomo zanjo naredile še več, če bomo sprejele svoje telo takšno kot je in se počutile dobro v svoji koži. Negujte svojo kožo, spoštujte svoje telo in se imejte rade. Če bo tako, anti-age kozmetike ne bomo več potrebovale.

RECEPT: Naravno anti-age olje


Anti-age smiljev serum

Regenerativno večerno olje (20 ml)

  • 10 g jojobinega olja
  • 7 g olja makadamije
  • 2,8 g olja šipkovih semen
  • 0,1 g vitamina E
  • 0,1 g vitamina A
  • 2 kapljici eteričnega olja laškega smilja (Helichrysum italicum)
  • 1 kapljica eteričnega olja semena korenja (Daucus carota)

Izdelava: V temno 20 ml stekleničko kapnite eterični olji, dodajte vitamina E in A ter dotočite rastlinska olja. Pomanite med rokami in dobro zaprite. Opremite z etiketo in shranite na hladno in temno mesto.

Uporaba: Nekaj kapljic večernega olja nanesite na očiščen in od tonika popršen obraz. Z nežnimi gibi vtrite v kožo obraza, vratu in dekolteja.

Namig: Kadar za nego kože uporabljamo anhidridne izdelke (izdelke, ki ne vsebujejo vode), jih nanašamo na vlažno kožo.Košarica

Zapri