Pridruži se mi na popotovanju do lepe kože, prejmi e-priročnik "Spoznaj svojo kožo" in zasij v vsej svoji lepoti!
Pridruži se mi

Naravni emulgatorji - katerega izbrati? 15 vprašanj, ki si jih moraš postaviti

26. oktober 2019

NARAVNI EMULGATORJI - KATERI BO PRAVI ZATE?

Emulgator je površinsko aktivna snov, ki omogoči nastanek stabilne emulzije. Molekula emulgatorja je sestavljena iz glave, ki ima rada vodo (je hidrofilna) in repa, ki ima rad olje (je lipofilen). Za izdelavo kreme je torej uporaba emulgatorja neizogibna. Naravni emulgatorji so naša prva izbira, glede na to, da izdelujemo naravno kozmetiko. Ko se odločimo, da si sami izdelamo kremo, se velikokrat poslužujemo znanih emulgatorjev, kot sta npr. Olivem 1000 in Montanov 68. Vendar je emulgatorjev malo morje. Sploh dandanes, je tudi certificiranih in dovoljenih v naravni kozmetiki, celo jezero. Vendar pa se kar bojimo poseči po nečem novem in »skočiti na glavo«. Zakaj?

Želim te spodbuditi, da začneš raziskovati, da začneš odkrivati svet emulzij, ki so ti resnično pisane na kožo – in to ne v smislu dveh vsem že znanih emulgatorjev. Poglejmo si, kakšne so lastnosti različnih emulgatorjev oz. na kaj moramo biti pozorni, ko izbiramo, kateri emulgator bomo uporabili za določen izdelek.

Tokrat ti je ekipa Naravnega Kotička pripravila vprašanja, na katera moraš odgovoriti, preden izbereš emulgator, ki bo idealen za emulzijo, ki jo ustvarjaš. Odgovori na vprašanja pogosto niso enostavni in nimajo odgovora v smislu enega najboljšega emulgatorja, saj je končni izbor odvisen od vseh želenih značilnosti emulzije. Če si želiš kompleksnih odgovorov na prav vsako spodnje vprašanje (in še veliko drugih), se nam pridruži na delavnici Emulgatorji v teoriji in praksi. Sem prepričana, da ti bo odprla nov svet ustvarjanja! :)

 

Naravni emulgator

 

 1. Kakšen je tvoj NIVO “naravnosti”?

Edini naravni emulgatorji, ki dejansko obstajajo v naravi so le trije. Čebelji vosek, ki ni pravi emulgator, ampak deluje kot emulgator (izključno) ob prisotnosti boraksa (ki ga je EU zakonodaja prepovedala že daljnega leta). Lanolin, to je ovčja maščoba, ki daje zelo težke emulzije tipa vode v olju. In pa lecitin, ki je dejansko edini, s katerim je možno izdelati emulzije tipa olje v vodi, vendar je zelo zahteven za delo in ima zelo specifičen vonj.

Zato kot "naravne emulgatorje" običajno smatramo tiste, ki imajo certifikate (kot so na primer ECOcert, COSMOS, NaTrue in drugi), in so zatorej dovoljeni v naravni certificirani kozmetiki. Gre za polsintezne emulgatorje, katerih izvor so še vedno naravne sestavine.

 

 1. Ti je pomemben IZVOR naravnega emulgatorja?

Ko nam ne zadostuje dejstvo, da je nek emulgator rastlinskega izvora oz. da je derivat določenih olj. Kaj nam je takrat pomembno? Da je veganski? Halal? Presen? Brez palmovega olja? Brez glutena? Da ni derivat kokosovega olja? Vsak človek ima svoje želje in zahteve.

 

 1. Kakšen TIP emulzij si želiš?

Si želiš hranljive težke tipe emulzij voda v olju (V/O) ali bolj lahke in vlažilne kot so olje v vodi (O/V). Tip emulzije je odvisen izključno od kemijske narave emulgatorja (od HLB lestvice emulgatorja) . Če vlijemo vodno fazo v oljno ali obratno, s tem ne vplivamo na tip emulzije, ravno tako tip emulzij ni odvisen od tega kolikšen je delež vodne oz. oljne faze v kremi.

 

 1. Imaš bolj SUHO ali bolj MASTNO kožo?

Na žalost ne obstaja en emulgator, ki bi bil primeren za vse tipe in podtipe kože. Določeni naravni emulgatorji dajejo na koži zelo lahek, neokluziven, vlažilen občutek in tako primerni predvsem za masten tip kože. Nekomu s suhim tipom kože taka krema nikakor ne bo ustrezala, ne glede na to katere sestavine še vključi vanjo. Torej je potrebno izbrati emulgator, ki ima bolj hranljiv, negovalen občutek na koži, tak ki deluje tudi na preprečevanje prekomerne izgube vode (TEWL) ali pa tak, ki dodatno ščiti in pomaga obnavljati lipidno bariero kože.

 

 1. Kakšna je IONSKA narava emulgatorja?

Emulgatorji so površinsko aktivne snovi in njihova glava nosi določen naboj. Tako poznamo anionski emulgator (na primer gliceril stearat citrat), neionski (na primer sorbitan olivat) in pa kationski (na primer Varisoft® EQ 65, katerega INCI je: distearoiletil dimonium klorid, cetearilni alkohol). Ionska narava emulgatorja namreč določa, katere dodatne sestavine lahko uporabiš. Neionski emulgatorji so dobro kompatibilni s katerimikoli ionskimi sestavinami. Če pa uporabiš anionski ali kationski emulgator, moraš zelo paziti na kompatibilnost z ionskimi sestavinami. Tako na primer, če uporabiš kationski emulgator, nikakor ne moreš uporabiti anionskega gumija (torej več ali manj kateregakoli gumija).

 

 1. Kolikšna je optimalna OLJNA faza?

Določeni emulgatorji delujejo odlično že pri zelo nizki oljni fazi, celo pri do 10% oljne faze, spet drugi, pa dajejo stabilne emulzije le, če je oljna faza višja, na primer 25%. Tako ima vsak emulgator svoj razpon oljne faze, ki jo je še možen emulgirat. Na to moramo biti pozorni, ko izbiramo emulgator za določen izdelek. V zelo lahki vlažilni kremi si verjetno ne bomo želeli 35% oljne faze. Po drugi strani pa boste vsi tisti, ki imate radi kremo z veliko maščob (npr. 40%), morali pazljivo izbrati emulgator, ki je sposoben sprejeti tako velik del maščob in hkrati na koži delovati prijetno.

 

 1. Želiš gosto kremo ali redkejši fluid oz. losjon?

Vsak emulgator ima bolj ali manj močen vpliv na viskoznost končne emulzije. Določeni naravni emulgatorji že sami po sebi tudi zgostijo emulzijski sistem, spet z drugimi pa je možno izdelati super stabilne povsem redke emulzije. Na viskoznost emulzije lahko vplivamo na tri načine: sprememba razmerja notranje in zunanje faze emulzije, dodatek reoloških modifikatorjev in sprememba razmerja oljne faze proti emulgatorju. Reološki modifikatorji vodne faze so različni gumiji, oljno fazo pa gostimo z dodatkom različnih maščobnih alkoholov in voskov. Vendar pa moramo vseeno biti pozorni na to, da ima vsak emulgator svojo cono udobja. In v kolikor uporabimo emulgator, ki daje emulziji neprimerno viskoznost, močno vplivamo tudi na stabilnost emulzije.

 

 1. VROČ ali HLADEN proces izdelave emulzije?

Vse emulgatorje, ki jih lahko uporabljamo pri hladnem procesu izdelave emulzij, lahko uporabimo tudi v vročem procesu. Če imaš v formulaciji preveč temperaturno občutljivih sestavin, je hladen proces izdelave emulzij boljši izbor. Če pa si želiš v svojo emulzijo vključiti masla, voske in pridobiti na okluzivnosti, se raje odloči za emulgator, ki zahteva vroč proces izdelave.

 

 1. Je pH res pomemben?

Optimalen pH večine kozmetičnih izdelkov je okrog 4,5-5,5. pH ni pomemben samo za našo kožo in za njeno zdravje. Pomemben je tudi z vidika stabilnosti, varnosti in učinkovitosti določene emulzije. Lastnost emulgatorja, v katerem pH razponu tvori najbolj stabilne emulzije, nam določi tudi uporabo primernega konzervansa in kompatibilnost z določenimi aktivnimi sestavinami.

 

 1. Zakaj se omenja toleranca na ELEKTROLITE?

Kaj sploh so elektroliti? Zakaj jih želimo imeti v emulziji? Najbolj znan in razširjen elektrolit je aloe vera. V to skupino padejo tudi vse soli (če poenostavimo, lahko rečemo da torej tudi zelo veliko aktivnih sestavin). Pa bo tvoj emulzijski sistem zdržal vse te elektrolite? To je seveda odvisno od izbora emulgatorja in njegove kompatibilnosti z elektroliti.

 

 1. Kaj pa dodatek ALKOHOLNIH izvlečkov?

Ravnokar smo omenjali elektrolite. Kaj pa alkohol? Tvoja prva misel je zagotovo, da alkohol izsušuje kožo in da ga v svojih izdelkih ne uporabljaš. Pa vseeno, premisli še enkrat. Alkoholni rastlinski ekstrakti, tinkture, celo nekateri absoluti? Alkohol je odlično topilo za snovi iz zdravilnih rastlin, zato so številni botanični ekstrakti pridobljeni z njegovo pomočjo. Vendar pa pogosto ugotoviš, da so alkoholni, šele ko pogledaš v njihov INCI. Seveda lahko tudi alkohol vpliva na stabilnost emulzij, zopet pa je njegova vključitev odvisna od izbora emulgatorja. Če želiš uporabiti alkoholne izvlečke, moraš glede na to izbrati tudi primeren emulgator.

 

Nega telesa

 

 1. Ali POLARNOST olj vpliva na stabilnost emulzije?

Seveda! Oljna faza ni vedno samo oljna. V kolikor uporabljaš samo rastlinska olja, masla (oboji so trigliceridi) in voske, ne bo specifičnih težav. Vendar kaj pa, če želiš uporabiti frakcionirano kokosovo olje, maščobne alkohole ali estre? V tem primeru spreminjaš polarnost oljne faze. Torej imamo polarna in nepolarna olja. Je naš emulgator dovolj močen, da zmore emulgirati oboje? Niso vsi naravni emulgatorji primerni za tovrstne sestavine.

 

 1. Kako ZMEŠAMO emulzijo?

Prava formulacija je samo pol poti do končnega izdelka. Druga polovica je definitivno tehnika izdelave. In zelo pomemben korak je uporaba mešalca s primerno strižno hitrostjo. Določeni naravni emulgatorji ne dajo stabilne emulzije brez mešanja z visoko strižno hitrostjo, kot jo da na primer homogenizator, ali v domačem okolju, palični mešalec. Spet drugi emulgatorji so povsem »zadovoljni« z navadnim električnim mešalcem ali emulzija uspe celo, če jo izdelujemo ročno.

 

 1. Katere dodatne SESTAVINE lahko dodajam?

Ko izbiraš emulgator, se moraš vprašati tudi, ali je kompatibilen s preostalimi sestavinami, ki jih želiš vključit v formulacijo. Ta kompatibilnost ni odvisna samo od že prej omenjenega ionskega naboja emulgatorja ali pH razpona. Določene sestavine močno vplivajo na viskoznost končnega izdelka, spet druge zelo vplivajo na barvo. Kateri konzervansi so kompatibilni z mojim izbranim emulgatorjem, kaj pa aktivne sestavine? Se lahko igram z dodatkom kakšnih vitaminov? Pa dodatek gline?

 

 1. Je nujno potreben tudi KOEMULGATOR ali STABILIZATORJI?

Ob izboru primernega emulgatorja za našo emulzijo, moramo pomisliti tudi na samo stabilnost emulzijskega sistema. Določeni naravni emulgatorji so taki, da ne potrebujejo niti koemulgatorja, niti dodanih stabilizatorjev, saj so tako imenovani sestavljeni emulgatorji, kar pomeni, da je v njihovo sestavo že vključen stabilizator oljne faze. Ali gre za sestavljen emulgator, lahko razbereš iz INCI imena samega emulgatorja. Številni emulgatorji potrebujejo za stabilno emulzijo tudi dodatek vodnega zgoščevalca (to so različni gumiji) ali pa dodatek zgoščevalca oljne faze (na primer maščobni alkoholi, masla, voski). Seveda pa z dodajanjem koemulgatorjev ali stabilizatorjev vplivamo tudi na samo viskoznost končnega izdelka in na občutek, ki ga izdelek pusti na koži.

 

Nega obraza

 

Zaključek

Upam, da smo te s prispevkom spodbudili, da malo premisliš o svojem izboru emulgatorjev. Olivem 1000 in Montanov 68 sta čisto ok emulgatorja, vendar pa je na trgu zagotovo še veliko takih, ki bi znali tvojim zahtevam in željam tvoje kože ustrezati bolj. Zato ne omahuj in jih čim prej poizkusi! Če pa ti raziskovanje ni blizu, vseeno pa bi želel/a najti emulzijo, ki ti bo pisana na kožo, se nam pridruži na delavnici Emulgatorji v teoriji in praksi, kjer smo ogromno dela zate narediti že mi :) Spisali smo teorijo in vse ključne informacije (vse zgoraj naštete lastnosti in še več) za 30 različnih emulgatorjev, izdelali kreme, ki jih boš testiral/a in ugotavljala razlike med njimi ter ti v skripti podali napredno teorijo o emulzijah. Poleg tega se bomo na delavnici tudi poigrali z različnimi zgoščevalci vodne faze ter izdelali kar 4 napredne emulzije, pri katerih bomo pozorni na njihov namen in posledično izbor emulgatorja.

FB LIVE: O naravnih emulgatorjih (8.9.21)
Dr. Olja RevenKošarica

Zapri