Pridruži se mi na popotovanju do lepe kože, prejmi e-priročnik "Spoznaj svojo kožo" in zasij v vsej svoji lepoti!
Pridruži se mi

Rešitev za brazgotine? Na vašem vrtu!

12. oktober 2014
Brazgotine… Vsakdo izmed nas ima kakšno. Skozi življenje se pojavijo zaradi raznih nesreč, pretepov (to velja predvsem za fante :) ), ureznin, operacij, bolezni, pa tudi kot posledica težav s kožo, npr. aknavosti. Nekateri jih z veseljem pokažejo (moj oče pravi temu »bojne rane« in vsaka je prislužena ter nosi s sabo svojo zgodbo), spet drugi jih skrivajo, saj se jih sramujejo (dolgo sem bila med njimi tudi jaz). Ne glede na to ali ste nad njimi navdušeni ali ne, pa je pomembno, da se brazgotine lepo in čim prej zacelijo. Zato je potrebno poskrbeti, da se nastala (sveža) rana ne vname in hkrati pospešiti njeno celjenje. In pri tem vam lahko učinkovito pomagajo zdravilna zelišča z vašega vrta in bližnjega travnika.

 

zdravilno mazilo za brazgotine

 

OGNJIČ: spodbuja celjenje ran in zaradi flavonidov deluje protivnetno, terpenoidi pa poskrbijo za protimikrobno delovanje. Pri sveži rani si z njim lahko pomagamo v obliki prevretka (umijemo rane) ali obkladka s tinkturo (ustavlja krvavitev, manjša otekline in pospešuje celjenje). Za nadaljnjo nego pa je seveda nepogrešljivo ognjičevo mazilo (klik za recept>>).

ŠENTJANŽEVKA: pospešuje celjenje ran ter zaradi vsebnosti flavonidov deluje protivnetno. Z razredčeno tinkturo lahko dobro razkužimo rane, mazilo pa pripomore k regeneraciji kože.

KAMILICA: zaradi alfa-bisabolola deluje izredno protivnetno, antiseptično in protimikrobno. Poparek lahko uporabimo za razkuževanje ran, obkladke v primeru, da se nam je rana vnela, mazilo (klik za recept>>) pa za pospeši celjenje in neguje kožo.

SIVKA: deluje protimikrobno in pomirja kožo. Eterično olje prave sivke (Lavandula angustifolia ali Lavandula officinalis) je še posebej učinkovito pri opeklinah, saj blaži bolečino, pospešuje celjenje in zmanjšuje obseg brazgotin.

GABEZ: pomaga pri zdravljenju poškodovane kože in spodbuja regeneracijo. Mazilo je odlično za nego brazgotin, tudi postoperativnih.

 

Iz naštetih zelišč (in številnih drugih) lahko izdelavmo oljne izvlečke oz. macerate, ki so v Sloveniji že dolgo del zeliščarske tradicije. Da bo izdelek (tako macerat kot npr. mazilo, ki ga naredimo iz njega) res kvaliteten in učinkovit, je potrebno macerate izdelati pravilno. Ali izdelujemo izvlečke iz suhih ali svežih rastlin? Iz cveta, listov ali korenine? Kdaj morajo biti zelišča nabrana? V katerem olju jih lahko namakamo? Na soncu ali v senci? Kako jim lahko podaljšamo obstojnost? Pridružite se nam na delavnici Zakladi narave – čudoviti macerati in blagodejna mazila, kjer bomo izdelali 3 super mazila za blaženje vsakodnevnih težav in podrobno obdelali izdelavo in učinkovanje kar 10 različnih maceratov!

 

Kot pri večini težav in tegob nam tudi pri brazgotinah narava ponuja široko paleto rešitev :) Naštete so le tiste, ki so nam vsem dostopu roke in s katerimi nimamo večjega stroška. V kakšnem od naslednjih blogov pa bom opisala še ostale naravne sestavine, s katerimi si lahko pomagamo pri brazgotinah – odlično je npr. šipkovo olje, pa vitamin E, aloe vera, MSM, lanolin, med in še veliko veliko več.

 

Narava nam torej ponuja vse, kar potrebujemo. Kaj lepšega bi si lahko sploh še želeli? ;)

macerat in maziloDelavnica: ZAKLADI NARAVE – čudoviti macerati in blagodejna mazila

Vse skrivnosti izdelovanja različnih maceratov boste izvedeli na delavnici Zakladi narave (klik>>). Naučili se bomo tudi kako si lahko številne tegobe blažimo s tinkturami, prevretki, čaji, obkladki, kopelmi in inhalacijami. Izdelali bomo 3 super mazila, vsak udeleženec pa prejme tudi darilce – stekleničko doma narejenega macerata najvišje kakovosti.

Lepo vabljeni! :)

 


Košarica

Zapri