Pridruži se mi na popotovanju do lepe kože, prejmi e-priročnik "Spoznaj svojo kožo" in zasij v vsej svoji lepoti!
Pridruži se mi

KOŽA - 4.del: Tipi kože in njihova določitev

12. maj 2017

Kakšen tip kože imate? Zelo preprosto vprašanje, na katerem temelji celotna nega posameznikove kože. Pa vendar je za marsikoga odgovor na to vprašanje pogosto težaven. V tokratnem prispevku bomo predstavili tipe kože in pojasnili kako določiti v katero kategorijo spada vaša koža. V naslednjih prispevkih pa bomo povedali več o pravilni izbiri nege za posamezni tip kože.

 

Tipi kože

Vir: http://www.huffingtonpost.com/eve/understanding-your-skin-t_b_7906116.html



Vrste oz. tipi kože

Obstaja več vrst razdelitev tipov kože. Verjetno najbolj razširjena in poznana je delitev na 4 tipe: mastno, suho, mešano in normalno kožo. Svojo kožo moramo dobro poznati, da lahko zanjo izberemo pravilno nego. Spremljati moramo spremembe kože, npr. ob spremembi letnih časov, in temu primerno prilagajati tudi nego. Večina ljudi ima pozimi bolj suho kožo in je zato potrebno poseči po bolj hranilnih in vlažilnih kremah, poleti pa te zamenjamo z 'lažjimi' vlažilnimi losjoni, ki se hitreje vpijejo.

V tem prispevku bomo predstavili razdelitev po Baumannu (angl. The Baumann skin typing system ali na kratko BSTS). BSTS predstavlja 4 glavne kategorije kože:

  • suha ali mastna,
  • neobčutljiva ali občutljiva (akne, rozacea, zbadanje, alergije),
  • nepigmentirana ali pigmentirana (starostne pege in izpostavljenost UV sevanju),
  • gubasta ali čvrsta.

Opazujte svojo kožo in določite eno lastnost iz vsake kategorije, ki najbolje opiše vašo kožo. Dobili boste 4 lastnosti, ki opisujejo vaš tip kože. Kot smo že omenili, ni absolutne razdelitve tipov kože. Marsikdo pri omenjeni razdelitvi pogreša 'normalno' ali pa 'mešano' kožo. Zgornja razdelitev naj služi kot ogrodje za izbiro okvirne nege kože, v pomoč pa nam bo tudi pri načrtovanju in izdelavi kozmetičnih izdelkov za želen tip kože.

Da razčistimo morebitne nejasnosti in ponovimo osnove za prepoznavo določenega stanja kože, si posamezne parametre poglejmo malo bolj podrobno.

 

Značilnosti tipov kože

Vir: https://phygge.com/skin-type/

 

Suha koža

Lastnosti:

 

Cilj: zmanjšanje vnetja, rdečice (če je prisotna), večja hidratiranost (KOŽA – 2.del: Hidratiranost kože), vzpostavitev normalne kožne bariere.

Nega: nežni čistilni izdelki, ki ne bodo odstranili lipidov ( KOŽA – 3.del: Površinski lipidi) s površja kože (nepeneči geli); uporaba vlažilnih krem, ki zmanjšajo izgubo TEWL ( KOŽA – 2.del: Hidratiranost kože); izogibanje prekomernemu čiščenju kože in pilingom.

 

Mastna koža

Lastnosti:

  • prekomerno proizvajanje sebuma.

Cilj: zmanjšanje izločanja sebuma.

Nega: nežni čistilni izdelki za mastno kožo; uporaba tonikov/čistilnih gelov s salicilno kislino; zmerna uporaba pilingov; losjoni in serumi (namesto krem); običajno se izogibamo oljem (odvisno od izkušenj posameznika).

Kljub pogostemu 'mešanem' tipu, kjer imamo bolj masten T-predel obraza in suh predel lic, se po navadi koža vseeno nagiba k eni ali drugi strani (torej je bolj suha ali bolj mastna). Če je koža res zelo suha po licih, ne pa drugje, se tega zavedajmo in nego kože prilagodimo območjem obraza. To bi v praksi pomenilo, da si damo na suhe predele vlažilno, morda tudi bolj hranljivo kremo, na območja, kjer imamo povečano izločanje sebuma in možnost nastanka aken, pa nanesemo specializirano nego za problematična območja oziroma 'lažje', manj mastne  kreme ali pa izberemo take, ki matirajo.

Neobčutljiva koža

Lastnosti:

  • ustrezna barierna funkcija (ni izgube TEWL, vdora alergenov…).

Cilj: ohranjanje zdravega stanja kože.

Nega: po želji oz. se prilagajamo temu, kar koži ustreza - kreme, olja, masla; lahko tudi uporaba kemičnih pilingov; pogosto imamo 'problem' pri vnosu želenih aktivnih sestavin v kožo ravno zaradi intaktne kožne bariere, zato običajno uporabljamo izdelke z večjim odstotkom aktivnih sestavin (npr. večji delež AHA kislin).

 

Občutljiva koža

Lastnosti:

  • vnetje (rdečica, srbečica, izpuščaji, rozacea).

Cilj: zmanjšanje vnetja in iritacije.

Nega: nežna čistila; izdelki z antioksidanti; hranljive in vlažilne kreme, olja; izogibamo se grobim pilingom; obvezna uporaba izdelkov z ustrezno UV zaščito (velja za vse tipe kože, vendar je tukaj še večji poudarek!).

 

Pigmentirana in nepigmentirana koža

Razlika je v prisotnosti pigmentnih madežev (področja hiperpigmentacije), ki so običajno posledica izpostavitve UV sevanju. Cilj pri obeh je posvetlitev madežev oziroma preprečitev poslabšanja madežev ali nastanka le teh. Uporabljamo UV zaščito in izdelke z antioksidanti (vitamin C, E, niacinamid, izvlečki sladkega korena), lahko tudi salicilno kislino.

 

Gubasta in čvrsta koža

Razlika je v prisotnosti gub. Pri gubasti koži je cilj povečati čvrstost kože in glajenje gub (povečanje oziroma ohranjanje ustrezne količine kolagena, hialuronske kisline (KOŽA – 2.del: Kozmetične sestavine za vlaženje kože), elastina). Priporočljiva je uporaba UV zaščite, antioksidantov, retinoidov (derivati vitamina A) in sredstev za luščenje kože.

Zavedati se moramo tudi možnosti, da se tip kože na obrazu pogosto razlikuje od kože našega telesa. Lahko imamo mastno kožo obraza, kožo telesa pa povsem suho in srbečo. Nego kože moramo prilagajati področjem našega telesa in spremljati spremembe na koži.

 

 

VIR:

Baumann L., Saghari S.Weisberg E. Cosmetic Dermatoogy: Principles and Practice; 2.ed.; The McGraw-Hill Companies, Inc. 2009; 69-74.



Košarica

Zapri