Pridruži se mi na popotovanju do lepe kože, prejmi e-priročnik "Spoznaj svojo kožo" in zasij v vsej svoji lepoti!
Pridruži se mi

Mousse za telo z receptom (in vse o rastlinskih maslih)

28. februar 2017

Mousse za telo je en izmed mojih ljubših izdelkov za nego kože v hladnih mesecih. Kožo nahrani, jo naredi mehko in gladko in s primerno kombinacijo eteričnih olj še takoooooo lepo odišavi :)

 

Čokoladni mousse za telo

Mousse za telo je moj najljubši negovalni izdelek za jesensko in zimsko nego kože. Njegova struktura je penasta in rahla, zato se med nanašanjem kar topi na koži. Za razliko od masla, se mousse za telo hitreje vpije v kožo in ni tako izdaten. Vseeno pa kožo pušča mehko, nežno in nahranjeno, kar je v hladnejših mesecih še posebej pomembno.

Tokrat sem ti pripravila enostaven recept za domače ustvarjanje, ki ga lahko popolnoma prilagodiš svojim željam :) Ker pa zagotovo že veš, da te pri meni vedno čaka še nekaj teorije za boljše razumevanje, sem ti tokrat pripravila nekaj besed o rastlinskih maslih. Na mojih delavnicah namreč opažam, da udeleženke pogosto ne vedo za katero maslo bi se odločile in v čem se pravzaprav razlikujejo med seboj. Ker so rastlinska masla glavna sestavina našega moussa, spoznajmo nekaj njihovih glavnih značilnosti.

 

O rastlinskih maslih

Zavedati se moramo, da so opisi masel in olj, ki jih preberemo v številnih člankih, objavah ali na spletnih straneh, pogosto marketinško naravnani in večinoma nimajo znanstvene podlage za svoje trditve. Kemijska sestava rastlinskih maščob je sicer dobro raziskana, med tem ko učinkovanje na koži pogosto ni podprto s študijami. Znanstveniki so raziskali določene samostojne spojine, ki olja in masla sestavljajo, zato lahko sklepamo, da imajo nekatera olja in masla (ki te spojine vsebujejo) sorodne učinke, vendar pa težko določimo ali posplošimo kakšno učinkovanje ima določeno olje ali maslo po nanosu na kožo.

Hkrati pa se je potrebno zavedati tudi dejstva, da ni vse v študijah in dokazih. Naravne sestavine so manj zanimive za raziskovanje kot umetno ustvarjene kemijske spojine, ki jih lahko proizvajalci patentirajo in zato je neprimerno manj finančnih sredstev usmerjenih v raziskovanje naravnih učinkovin. Kliničnih raziskav, ki bi preverjale posledice kozmetične uporabe olj in masel, je izredno malo. Verjamem, da je prostora za raziskovanje še ogromno in da bomo v prihajajočih desetletjih ugotovili še veliko novega. Ob tem ne smemo pozabiti tudi na to, da se rastlinska olja in masla uporabljajo ne samo stoletja, pač pa že tisočletja (uporabljali so jih že stari Egipčani) in skozi ta čas so pokazala določene moči, ki jih znanstveniki (še) niso uspeli dokazati.

Preden pogledamo sestavo in učinkovanje masel, bi poudarila, da v naravni kozmetiki uporabljamo hladno stiskana in nerafinirana olja in masla. Kot taka bodo sicer pogosto imela specifičen vonj in pripadajočo barvo (včasih tudi zelo intenzivno), vendar pa bodo na ta način obdržala vse učinkovine, ki na našo kožo blagodejno vplivajo. Svetujem, da pri nakupu izbereš olja in masla ekološke pridelave in kadar je to mogoče, sestavine lokalnega porekla.

Mousse za telo zahteva specifično izbiro masel, zato si jih oglejmo malo podrobneje.

 

Sestava rastlinskih masel

Masla so sestavljena po večini iz trigliceridov ter manjšega deleža spremljajočih (t.i. neumiljivih) snovi, ki navadno predstavljajo le 1-2%. Sestava maščobnih kislin je tista, ki določa trdnost neke maščobe in njeno obstojnost. Rastlinska olja so sestavljena pretežno iz nenasičenih maščobnih kislin, zato so po večini v tekočem stanju in slabše obstojna (hitreje se kvarijo ob prisotnosti kisika, visoke temperature in UV žarkov). Rastlinska masla pa so sestavljena večinoma iz nasičenih maščobnih kislin, ki so odgovorne za (pol)trdnost masel in njihovo stabilnost.

  

Delovanje rastlinskih masel na kožo

Masla so odlični emolienti. Emolient je sestavina, ki mehča in gladi kožo. Hkrati pogosto delujejo tudi okluzivno in tako kožo ščitijo pred transepidermalno izgubo vode. Posredno torej pripomorejo k boljši navlaženosti kože, vseeno pa je pomembno, da razumemo, da kože ne vlažijo. Če želimo koži zagotoviti vlago, moramo namesto olj in masel uporabiti emulzije (kreme, ki poleg oljnega vsebujejo tudi vodni delež).

Kisline, ki najpogosteje sestavljajo masla in njihovo učinkovanje na kožo:

 

kislina oznaka tip funkcije in učinkovanje
palmitinska kislina C16 : 0 nasičena na koži ustvari okluziven sloj, nudi zaščito pred zunanjimi dejavniki, zmanjšuje izgubo vlage
stearinska kislina C18 : 0 nasičena izboljšuje funkcijo povrhnjice, obnavlja kožo, povečuje prožnost in ohranja vlago
oleinska kislina C18 : 1 enkrat nenasičena deluje protivnetno, obnavlja kožne celice, preprečuje izgubo vlage

 

 

Kakavovo maslo (Theobroma cacao)

Le kdo ne pozna dišečega kakavovega masla? Uporabno tako v kozmetiki kot tudi v prehrani, še posebej pogosto se uporablja v "zdravih sladicah". Če si izbrala nerafiniranega, bo imel prijeten vonj po kakavu, za še bolj izrazit vonj pa lahko uporabiš temno kakavovo maso, ki poleg masla vsebuje še (neodstranjen) kakav.

Večji delež kakavovega masla predstavljata stearinska in palmitinska kislina, ki dajeta maslu tudi njegovo trdno konsistenco. Dobro tretjino trigliceridov sestavlja tudi enkrat nenasičena oleinska kislina. Je dobro obstojno rastlinsko maslo z regenerativnimi učinki. Ima emolientno delovanje in ščiti kožo pred zunanjimi vplivi. Dobro se obnese pri grobi in suhi koži, saj jo prijetno mehča in jo naredi bolj gladko. Nekateri pravijo, da podaljšjuje poletno porjavelost, vendar pa je pomembno, da vemo, da ne vsebuje zaščitnega faktorja in je zato primerno le za nego po sončenju.

 

Karitejevo maslo (Butyrospermum parkii)

Karite maslo poznajo predvsem tisti, ki iščejo nežne izdelke za občutljivo in vneto kožo. Če si izbrala nerafiniranega, ima specifičen vonj, ki je določenim ljudem lahko tudi moteč. Intenziteta vonja, ki variira od blažjega oreškastega do močnejšega živalskega, je odvisna od podvrste, ki je vezana na njegov izvor: poznamo podvrsti paradoxa (zahodni in osrednji predeli afriške savane) in nilotica (Sudan in Uganda), ki se razlikujeta po vonju, barvi in ceni.

Kar polovico sestave karitejevega masla predstavlja oleinska kislina. Večino preostalih trigliceridov pa sestavljata stearinska in palmitinska kislina. Zanimiva značilnost karitejevega masla je velik delež preostalih (neumiljivih) snovi, ki dosegajo tudi do več kot 10% celote. Najpomembnejši med njimi so terpenoidi in fenoli. V primerjavi s kakavovim maslom je karitejevo mehkejše in bolj kremasto. Je odlična izbira pri razdraženi in alergijski koži, deluje regenerativno in protivnetno. Je ena izmed najboljših izbir za suho in poškodovano kožo, hkrati pa na kožo deluje antioksidativno in ščiti pred UV žarki (vendar vsekakor ne dovolj, da bi predstavljalo samostojno zaščito!). Karitejevo maslo je eno redkih, ki spada med manj komedogena.

 

Cupuacu maslo (Theobroma grandiflorum)

Cupuacu (po slovensko kupuasu) je manj poznano amazonsko maslo, ki je k nam prišlo šele pred nekaj leti. Ima prijeten oreškast vonj.

Največji delež v trigliceridih predstavlja oleinska kislina, sledi ji stearinska kislina, v manjšem deležu pa je v maslu prisotna tudi arašidna kislina. Vsebuje ogromno fitosterolov. V primerjavi s kakavovim in karitejevim je cupuacu maslo bolj mazljivo in na koži manj »težko«. Posebnost masla je sposobnost vezave vode (do cca 50% lastne mase), zaradi česar ima emulgatorske sposobnosti in ga lahko uporabljamo pri izdelavi emulzij z večjim deležem maščobne faze. Cupuacu maslo je odličen emolient in je primerno za suho, grobo in razdraženo kožo. Deluje protivnetno in obnavlja zaščitno funkcijo  kože. Izboljšuje prožnost kože, jo mehča in gladi.

 

Mangovo maslo (Mangifera indica)

Večji delež v trigliceridih v približno enakem deležu zasedata oleinska in stearinska kislina, do 7 % pa je lahko neumiljivih snovi z velikim deležem fitosterolov. V primerjavi s karitejevim maslom je nekoliko bolj trdno in ima značilen sladko-kiselkast vonj (če je nerafiniran). Največ se ga uporablja pri negi nosečniškega trebuščka, izdelkih za nego ustnic in dekorativni kozmetiki. Dodaja se tudi izdelkom za nego las in čistilnim proizvodom. Je odličen za nego suhe in poškodovane kože, saj deluje emolientno in pospeši celjenje, hkrati pa ščiti kožo pred UV žarki (vendar vsekakor ne dovolj, da bi predstavljalo samostojno zaščito!).

 

Kokosovo olje (Cocos nucifera)

Le kdo ne pozna omamno dišečega kokosovega olja? Uporabljamo ga tako za nego kože in las kot tudi v kulinariki. Znano je po tem, da pri visokih temperaturah ne razvije transmaščobnih kislin, veliko se ga uporablja tudi v presnih sladicah.

Gre za eno redkih maščob, ki vsebuje preko 90% nasičenih maščobnih kislin, ki mu zagotavljajo odlično stabilnost. Od vseh naštetih masel ima najnižje tališče, saj se utekočini že pri sobni temperaturi. Kokosovo olje se v primerjavi z masli v kožo vpija hitreje in je ne »obteži«. Primerno je za suho kožo, saj deluje emolientno, hkrati pa ima protimikrobne učinke. Odlično je tudi za nego las.

 

Izdelajmo negovalni mousse za telo za obnovitveno nego kože

Ko izdelujemo formulacije za naše izdelke, recepture vedno preračunamo na 100g, saj v tem primeru vsak gram predstavlja enakovreden procent in imamo tako boljši pregled nad tem koliko procentov neke sestavine smo uporabili v izdelku.

Pri domačem ustvarjanju izdelkov segrevamo le tiste sestavine, pri katerih je to nujno, vedno poskrbimo za to, da voda v vodni kopeli ne vre in da sestavine segrevamo le toliko, kolikor je zares potrebno (in nič več oz. dlje). Če uporabljamo hladno stiskana in nerafinirana olja in masla, se pri segrevanju izgubljajo oz. uničujejo dragocene sestavine, ki skrbijo za našo kožo.

 

Božanski čokoladni mousse za telo (100 g)

Mousse za telo je spenjeno maslo. S stepanjem masla dosežemo bolj rahlo penasto strukturo, maslo se hitreje vpije v kožo in jo pušča svilnato mehko. Če ga nanesemo na vlažno kožo (npr. po prhanju), bomo koži zagotovili tudi vlago.

RECEPT

5 g kakavovo maslo

5 g kakavova masa (lahko nadomestite s kakavovim maslom)

20 g mangovo maslo ali karite maslo

15 g cupuacu maslo

25 g kokosovo olje

28,9 g mandljevo olje

0,1 g vitamin E

1 g eteričnega olja sladke pomaranče

 

Izdelava:

Korak 1: Vse potrebne sestavine natehtamo in pripravimo v ločenih čašah.

mousse za telo - sestavine

Korak 2: Najprej damo topiti masla z najvišjim tališčem, v našem primeru sta to kakavovo maslo in kakavova masa (tališče pri cca 35°C).

mousse za telo segrevanje masel

Korak 3: Ko se stopijo, lahko gretje izklopimo in stopljenemu maslu dodamo ostala, v našem primeru karite (tališče pri cca 34°C) in cupuacu (tališče pri cca 30°C). Najverjetneje dodatno segrevanje ne bo potrebno, saj se bosta ob mešanju stopila sama od sebe.

mousse za telo - topljenje masel

Korak 4: Ko se vsa masla stopijo in nastane enotna zmes, ji dodamo olja, v našem primeru kokosovo olje (tališče pri 25°C) in mandljevo olje.

mousse za telo - dodajanje olj

Korak 5: Stopljeno zmes premešamo in prelijemo v posodo, primerno za ohlajanje v hladilniku ter jo postavimo v zamrzovalnik za nekaj minut (čas odvisen od količine masla).

mousse za telo - hlajanje

Korak 6: Ko se zmes prične strjevati (struktura pudinga), dodamo vitamin E in eterično olje in pričnemo z mešanjem. Priporočam uporabo metlice za stepanje, saj palični mešalnik ne bo dosegel strukture moussa.Korak 7: Penasto maslo nadevamo v primerno embalažo in shranimo na temno mesto. Ne svetujem shranjevanja v hladilniku, saj bo mousse postal pretrd in bo tako izgubil rahlo strukturo.

mousse za telo - shranjevanje

Korak 8: Uživamo v razvajanju (ne samo naše kože, ampak tudi nosu, saj maslo čudovito diši po kakavu). Pazite, da ga ne boste pojedli! :)

mousse za telo

 Košarica

Zapri