Pridruži se mi na popotovanju do lepe kože, prejmi e-priročnik "Spoznaj svojo kožo" in zasij v vsej svoji lepoti!
Pridruži se mi

KOŽA - 4.del: Občutljiva koža - rozacea, alergije, zbadanje

23. julij 2017

V tokratnem prispevku nadaljujemo s podtipi občutljive kože. V prejšnjem prispevku smo govorili o aknasti koži (Občutljiva koža - akne) danes pa bomo predstavili rozaceo, zbadajočo kožo in kožo z alergijami.

 

Nega za občutljivo kožo

Vir: http://www.africanfairtradesociety.com/tag/best-natural-skin-care-products/

 

Rozacea

Za posameznike s tem podtipom občutljive kože je značilen pojav rdečice (eritem), skupaj z občutki vročine, teleangiektazijo (drobne krvne žilice pod površjem kože) ter pojavom pustul (drobne bunčice z belimi vršički) in papul (drobne pordele bunčice). Slednje so po videzu podobne aknasti koži, vendar ne gre za akne. Ker obstaja več različnih podtipov tega stanja, se tudi simtpomi lahko med posamezniki razlikujejo.

 

Rozacea in kuperozna koža

Vir: http://www.eucerin.si/o-kozi/indikacije/rosacea-and-couperose-prone-skin

 

Nega kože z rozaceo

Kožo čistimo z nežnimi čistilnimi sredstvi, izogibamo se odišavljenim izdelkom (dišave so pogosto alergene), nega naj vsebuje vlažilne snovi (sečnina, pantenol), antioksidante in lipide, ki pospešujejo obnovo koži lastnih snovi (ceramidi: Hidratiranost kože, holesterol, maščobne kisline). Izdelki morajo vsebovati tudi sestavine s protivnetnim učinkom (aloe vera, kamilica, oves, virginski nepozebnik). Izogibati se je potrebno topilom, ki delujejo kot pospeševalci penetracije (Dermalna absorpcija) (propilenglikol, etanol), saj ti lahko povzročijo neželene reakcije (vstop dražečih snovi). Običajno želimo, da kozmetični izdelki vsebujejo čim manj sestavin, saj je tako tudi manj možnosti, da bo naša koža slabo reagirala na katero od sestavin. Pazljivi moramo biti tudi pri uporabi površinsko aktivni snovi (neionske PAS so 'najnežnejše') in konzervansov.

Pri suhi koži (Mastna vs. suha koža) lahko uporabljamo tudi okluzivne sestavine (npr. kakavovo maslo) in rastlinska olja  (bogata z gama linolensko in linolensko kislino in protivnetnimi lastnostmi), kot so npr. konopljino olje, olje pšeničnih kalčkov, sezamovo olje, olje riževih otrobov, boragovo olje, svetlinovo olje). Pri mastni koži (Mastna vs. suha koža) se načeloma izogibajmo oljem in uporabljamo raje izdelke, ki temeljijo na vodni osnovi. Obvezna je tudi uporaba izdelkov za zaščito pred soncem.

 

Olje pšeničnih kalčkov

Vir: http://www.onlyfoods.net/wheat-germ-oil.html 

Zbadanje/goreč občutek

Za to stanje je značilno zbadanje in goreč občutek, ki je posledica uporabe kozmetičnih izdelkov. Posamezniki imajo lahko preplet posameznih podtipov občutljive kože, npr. rozaceo in zbadanje. Znanih je nekaj sestavin, katerih uporaba je odsvetovana pri tem stanju kože. Kožo negujemo podobno kot pri rozacei, torej predvsem zmanjšujemo vnetje.

Odsvetovane sestavine:

 • AHA (glikolna, mlečna kislina),
 • salicilna kislina,
 • mentol in pepermint,
 • alkohol,
 • eterično olje evkalipta,
 • dišave,
 • natrijev lavril sulfat,
 • propilen glikol,
 • sečnina (urea),
 • askorbinska kislina (vitamin C),
 • kvarterne amonijeve spojine,
 • cimetna kislina (ekstrakt kumare, karitejevo maslo).

 

Alergije (kontaktni dermatitis)

Zadnji podtip zajema stanja kože, pri katerih se po izpostavitvi alergenu (snov na katero smo alergični), pojavi rdečica, srbečica, otekanje in luščenje kože. Pred uporabo kozmetičnih izdelkov, lahko te testiramo na majhnem delu kože (običajno notranja stran zapestja) in preverimo našo reakcijo na sestavine.

Pogoste alergene sestavine:

 • dišave - nahajajo se tudi v eteričnih oljih (evgenol, geraniol, farnesol, citronelol, cimetni alkohol),
 • konzervansi (formaldehid in sestavine, ki tvorijo formaldehid (diazolidinil urea, imidazolidinil urea); metilkloroizotiazolinon in metilizotiazolinon; benzojska kislina, benzil alkohol…),
 • UV filtri (4-aminobenzojska kislina-PABA, oktil salicilat, avobenzon, oksibenzon, homosalat).

 

 

VIRI:

Baumann L., Saghari S.Weisberg E. Cosmetic Dermatoogy: Principles and Practice; 2.ed.; The McGraw-Hill Companies, Inc. 2009; 128-144.

Draelos, Z. Cosmetic dermatology: Products and procedures, 2th ed. Wiley Blackwell. 2016.Košarica

Zapri