Pridruži se mi na popotovanju do lepe kože, prejmi e-priročnik "Spoznaj svojo kožo" in zasij v vsej svoji lepoti!
Pridruži se mi

KOŽA - 4.del: Pigmentirana in gubasta koža

15. avgust 2017

Pri tretji kategoriji po Baumannovi razdelitvi tipov kože (Tipi kože in njihova določitev), si bomo pogledali kako prepoznati pigmentirano kožo in kako jo negovati. Na koncu pa si bomo pogledali še zadnjo kategorijo in sicer tip kože z gubami.

 

Pigmentirana koža

Vir: http://www.medindia.net/homeremedies/skin-pigmentation.asp

 

Hiperpigmentacija

Hiperpigmentacija je nezaželen pojav in je posledica prekomerne tvorbe melanina (Zgradba in funkcija kože)(pigment, ki daje barvo koži) na določenih predelih kože. Vzrokov je več: genetika, izpostavljenost soncu, starost, hormonski vplivi, poškodbe ali vnetja kože.

Obstaja več vrst hiperpigmentacije: pigmentni madeži (starostne pege; nastanejo zaradi izpostavitve soncu), melazma (običajno se pojavi pri nosečnicah in nastane zaradi hormonskih vplivov; območja hiperpigmentacije so večja kot pri starostnih pegah) in hiperpigmentacija, ki se pojavi na mestu, kjer se zaceli poškodba kože (ponavadi po celjenju aken ostane na mestih, kjer so bile prej akne, hiperpigmentacija).

 

Pigmentacija kože

Vir: http://www.eucerin.si/kozna-oboljenja/uneven-skin/hiperpigmentacija

 

Kako lahko izboljšamo stanje hiperpigmentirane kože?

 • Sestavine, ki ciljajo na sintezo melanina (zaviranje encima, ki sodeluje pri sintezi): hidrokinon (ni več dovoljen za uporabo v EU!), azelainska kislina, kojična kislina (deluje tudi kot antioksidant), izvleček murve, izvleček sladkega korena (tudi protivnetno delovanje),
 • antioksidanti (ščitijo pred nastankom prostih radikalov, ki so posledica UV sevanja): vitamin C in E,
 • priporoča se tudi uporaba niacinamida (zavira prenos melanina v keratinocite, posvetli kožo),
 • luščenje in obnavljanje kože (AHA, BHA),
 • obvezna uporaba UV zaščite!

 

Gubasta koža

Ostane nam še zadnja kategorija, torej koža z gubami in čvrsta koža. Osredotočili se bomo na kožo z gubami, saj o čvrsti koži nimamo veliko za povedati, lahko jo zgolj zavidamo! :)

 

Gubasta koža

Vir: http://mycli.it/problematiche-della-pelle/

Prve znake staranja lahko opazimo že pri 25. letu. Najprej se pojavijo komaj opazne linije, sčasoma pa te postanejo bolj opazne in globje (gube). Pride tudi do izgube volumna in gostote. Za starejšo kožo je značilna tanjša koža, manjša aktivnost žlez lojnic in znojnic (O kožnih priveskih – žlezah, laseh in nohtih), manjša vlažnost kože (Mastna vs. suha koža), manjša elastičnost in čvrstost kože, zmanjšana imunska funkcija kože, slabše celjenje ran in krhkost kapilar (pogosto popokanje žilic).

Poznamo notranje in zunanje dejavnike, ki vplivajo na staranje kože:

 1. Notranji dejavniki (vpliv genetike): nanje ne moremo delovati in jih ni mogoče spremeniti; s starostjo se naravno zmanjšujejo celične funkcije, pride tudi do slabše prekrvavitve kože (zmanjšana oskrba s kisikom in hranilnimi snovmi, zaradi česar je videz kože bolj bled).
 2. Zunanji dejavniki (oksidativni stres):
  • oksidativni stres iz okolja povzroči nastanek reaktivnih kisikovih spojin (ROS, prosti radikali), ki poškodujejo celične strukture;
  • v koži imamo antioksidante, ki lovijo proste radikale in nas ščitijo pred poškodbami, a s staranjem se funkcija kože pri lovljenju ROS zmanjšuje;
  • dejavniki, ki sprožijo oksidativni stres so sonce (fotostaranje), onesnaženost okolja, kajenje, prehrana, neprimerna oziroma pomanjkljiva nega kože (vlaženje kože, UV zaščita itd.).

Izpostavljanje soncu

Vir: http://consalud.es/estetic/dermatologia/-gana-la-batalla-contra-el-sol-protegiendote-365-dias-al-ano-18656 

Nega starejše, zrele in zgubane kože:

Potrebni ukrepi:

 • vlaženje (olja, masla, kreme z vlažilci),
 • glajenje nepravilne površine kože (kvarterne spojine, hidrolizirani proteini),
 • retinoidi (zmanjšanje gub, hiperpigmentacije, glajenje kože; pozornost pri uporabi zaradi stranskih učinkov!),
 • obnavljanje povrhnjice kože (AHA in BHA),
 • antioksidanti (vitamin C, E, koencim Q10, resveratrol, izvleček zelenega čaja),
 • UV zaščita.

 

 Nadaljevanje izobraževanja 

Webinar: Hiperpigmentacije

V webinarju Hiperpigmentacije povem vse o pigmentacijah in koži ter pogledamo različne tipe hiperpigmentacij. Webinar je strokovno predavanje za vse tiste, ki želite poglobiti svoje znanje iz razumevanja pigmentacij na koži, kako nastanejo, kako jih preprečujemo ter kako jih lahko posvetlimo. V kolikor želiš nadgraditi svoje formulacije, ki bodo ciljno usmerjene in učinkovite pri kožnih pigmentacijah, je to pravi webinar zate. 

 

Webinar: Fotostaranje

V webinarju Fotostaranje povem vse o fotostaranju in vplivu UV žarkov na našo kožo, teorijo podprem tudi s konkretnimi fotografijami, ki so resnično šokantne! Webinar je strokovno predavanje za vse tiste, ki želite poglobiti svoje znanje iz razumevanja delovanja kože in nadgraditi svoje formulacije, ki bodo ciljno usmerjene in učinkovite pri kožnih problematikah.

 

Webinar: Oksidativni stres in antioksidanti

S katerimi antioksidanti se lahko v kozmetiki borimo proti prostim radikalom in kaj ROS v naši koži sploh naredijo? Kaj antioksidanti sploh naredijo in katere lahko vključimo v svoje izdelke, da kožo podpremo? Webinar Oksidativni stres in antioksidanti je za vse tiste, ki želite poglobiti svoje znanje iz razumevanja delovanja naše kože in tega, kar naredi v njej oksidativni stres. Zato si v njem pogledamo kako prosti radikali nastanejo in kdaj ter kakšne so posledice za telo in kožo.

VIRI:

Baumann L., Saghari S.Weisberg E. Cosmetic Dermatoogy: Principles and Practice; 2.ed.; The McGraw-Hill Companies, Inc. 2009; 145.47.

Znaki staranja. Eucerin.http://www.eucerin.si/kozna-oboljenja/ageing-skin/splosno-o-kozi-ki-se-staraKošarica

Zapri