Pridruži se mi na popotovanju do lepe kože, prejmi e-priročnik "Spoznaj svojo kožo" in zasij v vsej svoji lepoti!
Pridruži se mi

Poletna nega za čudovito polt

26. junij 2015
Ko se pripravljamo na dopust, je med obvezno opremo seveda krema za sončenje in običajno tudi aloe vera – za vsak slučaj :) Ne pomislimo pa na to, da se lahko na sonce pripravimo tudi drugače in svojo kožo ohranimo čudovito s pomočjo naravih sestavin.

 

naravna poletna nega

 

Sigurno že veste, da nekatera rastlinska olja sama po sebi vsebujejo (navadno nižji) zaščitni faktor. Na tej točki bi samo hitro opozorila, da olja in masla ne ščitijo pred celotnim spektrom UV žarkov. Poleg tega so številna olja, sploh tista, ki imajo najvišje zaščitne faktorje, nestabilna, kar pomeni, da niso primerna za uporabo v sončnih kremah, vsaj ne v večjih količinah. Vedeti je treba tudi, da je končni zaščitni faktor doma izdelane kreme praktično nemogoče določiti, zato je pri uporabi vedno potrebna previdnost.

Vseeno pa morda ne veste, da obstajajo olja, ki zaščitnega faktorja sicer ne vsebujejo, vendar pa jih v poletnih izdelkih uporabljamo zaradi njihovih bogatih sestavin, ki ščitijo pred prostimi radikali in delujejo foto-protektivno. Ob izpostavljanju sončnim žarkom v koži namreč prihaja do oksidacije in dehidracije. Zato poglejmo kako lahko poskrbimo za svojo kožo in jo ohranimo zdravo in sijočo :)

 

olja za kožo

 

Kot ste si lahko prebrali že v lanskem blogu Poletna olja za telo (klik>>), je odlično olje za ta namen korenčkov macerat. Bogat je s karotenoidi in vitaminom A, zato deluje foto-protektivno in se bori proti prostim radikalom. Kožo pomlajuje, upočasnjuje staranje in podaljšuje porjavelost. Vsebuje ogromno antioksidantov, ki so v poletnem času ključnega pomena, saj omilijo posledice, ki jih na naši koži pustijo UV žarki. Pripravite ga lahko kar sami!

Olje rakitovca vsebuje največ vitamina E in karotenoidov od vseh rastlinskih olj, ki jih poznamo in zato nudi izjemno antioksidativno delovanje. Ščiti pred negativnimi posledicami UV žarkov in blaži posledice prostih radikalov. Kožo odlično regenerira, zavira nastanek gub in blaži vnetja.

Buriti olje je najbogatejši vir beta-karotena (buriti ga vsebuje 5x več kot korenje), ki je en izmed najmočnejših antioksidantov. kar mu daje značilno rdeče-oranžno barvo. Gre za olje iz amazonskih pragozdov, ki ima sposobnost absorpcije dela spektra UV žarkov in se zato uporablja v proizvodih za zaščito proti soncu. Poleg tega obnavlja kožne celice, upočasnjuje staranje kože in skrbi, da koža ostaja prožna in gladka. Deluje proti prostim radikalom in tako vzpostavlja vitalnost kože.

 

zaščita pred soncem

 

Kako še lahko poskrbite za svojo kožo?

 

Vsekakor se ne moremo odpraviti sončnim žarkom nasproti nepripravljeni (npr. tako kot jaz – skoraj da beli kot jogurt), se na dopustu mazati s kremami s SPF 50, se soncu izpostavljati po več ur na dan v največji vročini in pri tem pričakovati, da sonce na naši koži ne bo pustilo posledic… Koža potrebuje primerno pripravo na sonce! Izpostavljanje sončnim žarkom predstavlja za našo kožo in telo velik stres. Zato ji moramo pomagati in jo na sonce pripraviti.

1. Soncu se moramo izpostavljati postopoma. Dajte telesu možnost, da razvije svojo lastno obrambo – melanin. V prisotnosti UV žarkov se namreč proizvodnja melanina pospeši, saj nas ta ščiti pred škodljivimi posledicami ultravijoličnega sevanja.

2. Pripravimo telo s pomočjo prehrane. Zadostno uživanje določenih snovi, npr. vitaminov A, B in E, polifenolov, flavonidov ipd. bo telo pomagalo pripraviti na sonce. V (pred)poletnih mesecih uživajmo čim več jagodičevja, citrusov ter sezonskega sadja in zelenjave.

3. Uživajmo dovolj tekočine, predvsem vode. Poskrbimo za hidracijo kože.

4. Negujmo svojo kožo z naravnimi proizvodi, ki so polni hranljivih snovi in naši koži nudijo zaščito in nego, jo hranijo in ohranjajo prožnost.

Za konec naj spomnim še na sestavine, ki so v določenih koncentracijah fototoksične. Gre predvsem za določena eterična olja (npr. bergamotka, grenivka, limeta, grenka pomaranča, limona, angelika, ingver, limonska verbena,…), ki je jim je dobro v poletnih mesecih izogibati.

 

Ulezite se pod palmo, si privoščite osvežilni napitek in uživajte v poletju! :)

Košarica

Zapri