Pridruži se mi na popotovanju do lepe kože, prejmi e-priročnik "Spoznaj svojo kožo" in zasij v vsej svoji lepoti!
Pridruži se mi

Poletna olja za telo (z receptom)

29. maj 2014

Olja za nego telesa in lepšo porjavitev so izdelovale že naše babice. Ker se je od takrat že marsikaj spremenilo – vemo veliko več, predvsem pa nam je dostopnih neprimerno več naravnih sestavin – smo jih nekoliko nadgradili in prilagodili. Predvsem bi želela poudariti, da so olja namenjena predvsem za nego kože po sončenju. Zakaj jih ne uporabljamo za sončenje?

 • Večina rastlinskih olj na soncu ni dovolj stabilna, zato pride do fotooksidacije, kar povzroča na koži tvorjenje prostih radikalov.
 • Kljub temu, da lahko zasledite informacije, da imajo nekatera rastlinska olja zaščitni faktor, ta faktor ni dovolj visok, da bi dajal primerno zaščito pred UV žarki, hkrati pa še vedno ostaja zgornje dejstvo - da olja niso dovolj obstojna.
 • Če svojo kožo namažemo z oljem, bomo hitreje porjaveli, a ta porjavitev je posledica poškodbe kože in tega, da je vpliv UV žarkov na kožo zaradi prisotnosti maščobe, še bolj intenziven, kar povzroča fotostaranje.

Če želite doseči lepšo zagorelost, vam svetujem našo recepturo za marmelado za hitrejšo porjavelost. Med drugim vsebuje macerat korenja in kakavovo maslo, ki sta ključni sestavini. Z marmelado boste dosegli lepši poletni ten kože, kljub temu pa vam še vedno priporočam visoko SPF zaščito in izogibanje soncu v problematičnih urah.

macerati - oljni izvlečki

So pa olja odlična za nego po sončenju oz. vsakodnevno lepotilno negovanje naše kože. Za nego kože poleti nam lahko odlično služijo doma narejeni macerati. Z njimi v olje ujamemo učinkovine, ki so topne v maščobah in tako naše olje obogatimo.

Izdelajmo macerat: V večji kozarec (npr. za vlaganje) dajte glede na namen primerne rastline in zelišča (tista, ki so vam na voljo): sivkine cvetove, naribano korenje (sušeno), smilj, sesekljane zelene orehe, kamilico,… Kozarec napolnite z rastlinskim materialom in ga napolnite s primernim hladno stiskanim rastlinskim oljem. Najpogosteje se za ta namen uporablja ekstra deviško olivno olje, vendar lahko po želji uporabite tudi kakšno drugo. Kozarec zavijte v aluminijasto folijo, mešanico pa pustite stati na okenski polici 3-4 tedne. Vsak dan pretresite in na koncu precedite čez več plasti gaze.
 

Regenerativna olja za po sončenju

Tovrstne oljne mešanice so torej namenjene regeneraciji kože in NISO primerne za sončenje! Kožo bodo olja obnovila, pospešila celjenje in blažila morebitne opekline.

Kot osnovo lahko uporabite katero koli hladno stiskano olje, zelo blagodejno pa bodo vplivali macerati šentjanževke, sivke, kamilice in smilja. Odlična olja za regenerativno nego so tudi tista, ki so bogata s karotenoidi, npr. olje rakitovca, buriti olje ter olje granatnega jabolka. Od maceratov lahko izberete korenčkovo ali ognjičevo olje, saj sta oba obogatena z beta-karotenom.

Telo lahko negujete tudi s kakavovim maslom, ki je znano po tem, da podaljšuje porjavelost, morebitne opekline pa si lahko hladite s kokosovim oljem, ki ima že samo po sebi hladilni učinek.

Najprimernejši macerati:

 • Štentjanževo olje zdravi opekline in vnetja kože, pospešuje celjenje in kožo pomiri.
 • Sivkino olje blaži opekline in pospešuje celjenje kože. Kožo neguje, jo prijetno odišavi, hkrati pa je primerno tudi za najbolj občutljivo kožo.
 • Smiljevo olje deluje izredno regenerativno, saj obnavlja poškodovana tkiva, gladi gubice, celi rane, obnavlja brazgotine, hkrati pa tudi pomirja morebitna vnetja zaradi prekomernega izpostavljanja UV žarkom.
 • Kamilično olje bo kožo pomirjala in delovala protivnetno. Vaše olje bo prijetno odišavila.


Eterična olja, ki so primerna za to mešanico, so sivka, smilj in kamilica, poleg tega pa tudi poprova meta, ki bo imela na kožo hladilni učinek. Pazite, da v poletnem času ne uporabljate olj, ki so fototoksična.


Uživajte v poletju! :)
 poletno olje za obnovo kože

RECEPT: Poletno olje za obnovo kože

 • 20 ml šentjanževega macerata (v olivnem olju)
 • 20 ml kamiličnega/smiljevega macerata (v sončničnem olju)
 • 10 ml korenčkovega macerata (v jojobinem olju)
 • 8 kapljic eteričnega olja prave sivke (Lavandula angustifolia)
 • 3 kapljice eteričnega olja laškega smilja (Helichrysum italicum)
 • 2 kapljici eteričnega olja poprove mete (Mentha x piperita)

Izdelava:
Sestavine natočite v temno 50 ml stekleničko in dobro premešajte. Hranite v hladnem in temnem prostoru.
Uporaba:
Nanašamo na rahlo vlažno kožo kot večerno olje za telo.


Uživajte v razvajanju ;)

 


Te zanima več?

Če si želiš o maceratih in izdelavi blagodejnih mazil izvedeti še več, te lepo vabim vabim, da se mi pridružiš na obsežnem in poglobljenem spletnem tečaju Macerati in mazila, na katerem se naučiš pravilne izdelave in uporabe maceratov ter formuliranje različnih mazil za različne namene. V programu te čaka tudi več kot 20 receptur za ustvarjanje kozmetičnih in terapevtskih izdelkov z macerati.♥


Košarica

Zapri