Regenerativno mazilo za brazgotine

Naravna nega brazgotin

Verjetno je med nami ni osebe, ki ne bi imela na koži vsaj kakšne vidne brazgotine. So trajen spomin, saj nas celo življenje opominjajo na bolj ali manj »travmatične dogodke«, ki so nam jih povzročili. Ker so lahko brazgotine estetsko in tudi funkcionalno precej moteče, včasih pa predstavljajo celo psihološko težavo, je pomembno, da se nastale rane čim hitreje in lepo zacelijo. Glede na to, da je v poletnih mesecih naša koža bolj izpostavljena kot sicer, športne, delovne in druge poškodbe pogosteje pripeljejo do brazgotin. Zato si poglejmo kaj lahko za našo kožo v primeru poškodb naredimo sami. Nega brazgotin je lahko tudi popolnoma naravna.

 

Nastanek rane in njeno celjenje

Preden razložim kako nastane brazgotina, se za trenutek dotaknimo faz celjenja poškodbe kože. Rano definiramo kot vsako poškodbo tkiva, ki se kaže s prekinitvijo strukture kože in posledično, zaradi poškodbe krvnih žil, s krvavitvijo. Celjenje ran je kompleksen proces, na katerega vpliva veliko različnih dejavnikov. Oglejmo si faze celjenja:

 1. Hemostatsko obdobje

Gre za fazo, ki se odvija takoj po poškodbi in lahko traja od nekaj minut pa do nekaj ur. Zajema krčenje žil (vazokonstrikcijo) in ustavitev krvavitve (hemostazo), zaradi funkcije trombocitov pa na mestu poškodbe nastane krasta.

 1. Inflamacijsko obdobje

Vnetna faza traja navadno nekaj dni, v primeru okužbe rane pa se lahko obdobje močno podaljša. V tej fazi so aktivne bele krvne celice (levkociti), ki odstranjujejo mikroorganizme in »čistijo rano«, pojavijo se rdečina, oteklina in lahko tudi bolečina.

 1. Obdobje fibroproliferacije

Obdobje pospešene delitve celic traja nekaj dni do nekaj tednov. Rastni faktorji spodbudijo nastajanje fibroblastov (osnovne celice dermisa), novih žil in kapilar ter keratinocitov (osnovne celice epidermisa). To je tudi faza nastajanja novega kolagena. Pogosto se pojavi odebelitev robov rane in rdečkasti vozlički, čemur pravimo ganulacijsko tkivo.

 1. Obdobje maturacije

To obdobje je najdaljše in lahko traja od nekaj tednov, pa vse do nekaj mesecev ali celo let. Pride do epitelizacije oziroma rasti vrhnjega sloja kože, kolagen se sprva intenzivno proizvaja, s časoma pa se odvečen kolagen razgradi. Brazgotina se preoblikuje iz zadebeljene, rožnate in (navadno) dvignjene, v bolj tanko, bolj ploščato in svetlejšo.

Pri zdravem človeku in neokuženi rani potekajo faze zaporedoma in v primeru manjših ran se proces zaključi v roku nekaj tednov. Do težav lahko pride, če je ena izmed faz prekinjena ali podaljšana, kar se lahko zgodi v primeru določenih kroničnih bolezni, ki vplivajo na počasnejše celjenje ran (npr. diabetes) ali v primeru, da oseba sama posega v proces celjenja (npr. da spraskamo krasto). Vsak poseg v proces regeneracije se lahko odrazu v nepravilnem celjenju, kroničnih ranah in obsežnejših brazgotinah.

Nastanek in značilnosti brazgotin

Brazgotine na koži, v drugih tkivih in sluznicah nastanejo v procesu celjenja ran, ki so lahko posledica poškodb, okužb, opeklin, nekaterih bolezni ali kirurških posegov. Gre torej za posledico naravnega procesa celjenja kože. Hitrost celjenja in velikost nastale brazgotine sta odvisni od številnih dejavnikov, predvsem od vrste, intenzitete in mesta poškodbe, genetske predispozicije ter zunanjih vplivov na brazgotino. Pomemben dejavnik je tudi zdravstveno stanje posameznika, pa tudi starost, prehrana in splošen življenjski stil.

Običajna brazgotina prične nastajati po enem do dveh tednih po poškodbi in jo prepoznamo kot tanko črto. V naslednjih dveh do štirih tednih se prične kopičenje kolagena, zato se prične brazgotina debeliti. Brazgotina je sprva rdeča, prisotno je vnetje, zato je mesto boleče in občutljivo na pritisk, tekom celjenja se pogosto pojavi srbečica in zategovanje. Na predelu brazgotine je koža napeta, trda in neelastična, kar je še posebej neprijetno, če se brazgotina nahaja na členku ali sklepu, ki je lahko posledično manj gibljiv. Sčasoma brazgotina bledi (od rožnate do blede kožne barve) in se mehča. Faza brazgotinjenja lahko traja tudi do leta dni.

Značilnost brazgotin je, da nimajo znojnic in lojnic, lasnih mešičkov (in posledično dlak) ter pigmentnih celic. Zaščita brazgotin pred soncem je torej pomembna, saj koža tu ne vsebuje melanina, ki našo kožo sicer ščiti pred UV žarki.

 

Tipi brazgotin

Tipi brazgotinPoznamo več vrst brazgotin, delimo jih predvsem na to ali se pojavljajo pod ali nad nivojem kože. Poznamo:

 • Atrofične brazgotine: Pri temu tipu se brazgotina nahaja pod nivojem kože in je omejena na mesto poškodbe. Pogosto gre za drobne brazgotinice, ni pa nujno. Primer takih so brazgotine, ki nastanejo kot posledica aken ali noric.
 • Hipertrofične brazgotine: V tem primeru se brazgotina nahaja nad nivojem kože, a je še vedno omejena z robovi rane. Gre za najpogostejšo obliko brazgotine.
 • Keloidne brazgotine: Ta tip brazgotin se zopet nahaja nad nivojem kože, vendar pa sega široko čez robove nastale rane. Keloidi so torej pogosto precej obsežni, saj so v procesu celjenja rastni faktorji preveč aktivni. Od vseh tipov brazgotin so najbolj moteči, pojavijo pa se celo pri zanemarljivo majhnih poškodbah. Nagnjenje k tvorjenju keloidov je običajno genetsko pogojeno.

Atrofične brazgotine nastanejo zaradi zmanjšane sinteze in akumulacije kolagena tekom celjenja rane, med tem ko nastanejo hipertrofične in keloidne brazgotine zaradi prekomerne proizvodnje zunajceličnega matriksa in fibroblastov.

 

Nega brazgotin

Kljub temu, da naše telo samo poskrbi za celjenje rane in nastanek brazgotine, mu lahko pri procesu pomagamo in nanj vplivamo. Pomembno je, da oskrbo večjih ran prepustite strokovnim delavcem, saj se lahko odprta rana hitro okuži, vname in zagnoji. Ko pa se rana zaceli in nastane brazgotina, lahko s pravilno nego veliko zanjo naredimo tudi sami. Ker je lahko nega brazgotin popolnoma naravna, si poglejmo katere sestavine nam pri tem pomagajo.

Olja, masla in voski

Nega z olji in masli je za brazgotine odlična izbira. Izdelate lahko mazilo, mešanico olj in masel ali pa si nego poenostavite in uporabljate le olja, pri čemer bi najbolj priporočila uporabo primernih maceratov. Nežna masaža s pripravki bo kožo gladila, brazgotino pa naredila bolj prožno.

Čebelji vosek deluje protivnetno in ga že stoletja uporabljajo za hitrejše celjenje manjših ran. Karite maslo pospešuje regeneracijo in deluje protivnetno. Kljub temu, da lahko izmed olj uporabimo katerokoli, bi najbolj priporočala uporabo olja šipkovih semen in olja aleksandrijskega lovorja, ki spadata med najboljša olja za nego brazgotin.

Macerati

Macerat je oljni izvleček in ga lahko izdelamo sami. Zdravilno rastlino namočimo v olje in pustimo nekaj tednov, da se lipofilne snovi izlužijo. Na ta način dobimo olje, ki je obogateno z zdravilnimi učinkovinami iz rastline, ki smo jo v njem namakali.

Za nego brazgotin bi svetovala macerate arnike*, ognjiča in šentjanževke. Delujejo protivnetno in regenerativno, zmanjšujejo tudi otekline. Odlična izbira bi bil tudi macerat gabeza, ki ga pogosto uporabljamo pri zvinih in zlomih ter negi brazgotin, vendar pa morate pri uporabi gabeza paziti, da koža ni več »odprta«, prav tako se lahko gabezov izvleček uporablja le teden dni, nato pa se naredi premor. Če macerate izdelujete sami, bodo na nego ran in brazgotin blagodejno delovali tudi macerat smilja, sivke in kamilice.

*Arnika je pri nas zaščitena rastlina, zato je prosim ne trgajte v naravi. Macerat lahko kupite.

Protivnetne sestavine

V primeru, da je v zaprti rani, ki se prične brazgotiniti, še prisotno vnetje, je pomembno, da najprej naslovimo to težavo. Izbira protivnetnih naravnih sestavin je velika.

Našemu mazilu ali olju lahko dodamo bisabolol. Gre za aktivno protivnetno sestavino, ki jo najdemo v eteričnih oljih različnih rastlin, med drugim tudi v pravi (nemški) kamilici. Tudi določena eterična olja so na tem področju izredno učinkovita, svetovala bi vam eterična olja:

 • laškega smilja (Helichrysum italicum),
 • prave sivke (Lavandula angustifolia),
 • kadilne bosvelije (Boswellia carterii),
 • prave kamilice (Matricaria recutita) in
 • rimske kamilice (Chamaemelum nobile oz. Anthemis nobilis).

Vsa našteta eterična olja delujejo tudi protimikrobno in regenerativno.

Pomoč »od znotraj«

Številne študije potrjujejo, da je za hitrejše celjenje ran in pravilnejše nastajanje brazgotin pomemben vnos vitamina C, ki je ključen za proizvodnjo kolagena v človeškem telesu. Pomemben je tudi zadosten vnos beljakovin, mineralov, cinka in železa. Stanje slabšajo kajenje in uživanje alkohola, izpostavljanje UV žarkom in stres, proces celjenja pa upočasnjuje tudi anemija.

 

Recept za regenerativno mazilo – nega brazgotin

 

 

REGENERATIVNO MAZILO  ZA LEPŠE CELJENJE BRAZGOTIN (cca 50 ml)

 

Regenerativno mazilo za brazgotine
 • 5 g čebeljega voska
 • 10 g arnikinega macerata
 • 10 g ognjičevega macerata
 • 10 g šentjanževega macerata
 • 10 g olja aleksandrijskega lovorja (tamanu olje)
 • 4,8 g olja šipkovih semen
 • 0,2 g vitamina E
 • 10 kapljic eteričnega olja laškega smilja
 • 10 kapljic eteričnega olja prave sivke
 • 5 kapljic eteričnega olja kadilne bosvelije
 • 5 kapljic eteričnega olja prave kamilice

 

Navodila: V vodni kopeli segrevamo čebelji vosek, macerate in tamanu olje. Ob stalnem mešanju zmes nekoliko ohladimo (pazite, da se ne pojavijo grudice) in počasi dodamo šipkovo olje, vitamin E in eterična olja. Nalijemo v dezinficiran lonček in počakamo, da se ohladi, preden zapremo. Opremimo z nalepko z datumom izdelave.

Uporaba: Manjšo količino mazila s krožnimi gibi vtremo v predel brazgotine in masiramo nekaj minut. Ponovimo večkrat dnevno.

Mazilo deluje protivnetno in pospešuje celjenje. Z redno masažo bo poslala brazgotina bolj prožna in gladka, ob daljši uporabi (več mesecev) pa se bo izboljšal tudi njen videz.

 

O avtorici prispevka

Inka P. Gerkšič

Inka P. Gerkšič

Dermaestetik in mednarodno certificirana aromaterapevtka, ustanoviteljica Naravnega Kotička in Aroma Akademije, predavateljica in mentorica številnih izobraževanj, seminarjev in delavnic. Njena strast je raziskovanje delovanja naše kože, zato pri formuliranju kozmetičnih izdelkov izhaja iz dermatologije. Svoje znanje in ljubezen do naravne kozmetike in aromaterapije z vami redno deli v revijah in TV oddajah, člankih na spletu in blogu, v katerih vam pripravlja napredne DIY recepte za domače ustvarjanje kozmetike in terapevtskih pripravkov.

19 komentarjev

 • Avatar
  Mateja

  Pozdravljena,
  Bi bilo to mazilo primetno tudi za zmanjsevanja strij?

  Hvsla in lep dan
  Mateja

  • Inka P. Gerkšič
   Inka P. Gerkšič

   Pozdravljena.
   Tudi strije so tip brazgotin. Ja, mazilo je odlično tudi za nego strij, s tem, da bi vsaj občasno priporočala tudi nanos kreme ali losjona.
   Pozdravček!

 • Avatar
  Vanja

  Draga Inka,
  ravno pravi čas, prijateljici sta se že naredili dve lepi brazgotini po padcu z lestve in tole mazilo bo odlicno zanjo. Sem pa žal morala zavreči tamanu olje, ker mu je precej potekel rok in duh ni bil ravno prijeten. Mi lahko svetuješ s čim ga lahko nadomestim?
  Hvala lepa in prijazen pozdrav,
  Vanja

  • Inka P. Gerkšič
   Inka P. Gerkšič

   Draga Vanja,
   Tamanu olje nekako nima dobrega nadomestka. Zato lahko namesto njega uporabiš kar katerega izmed preostalih maceratov ali pa uporabiš smiljevega, če ga imaš. Karkoli od tega bo ok. Pozdravček!

 • Avatar
  Brigita

  Pozdravljena!
  Zanima me, ali bi bilo to mazilo učinkovito tudi za razpokane pete in stopala, ker tista mazila, ki jih je predpisala zdravnica nič ne pomagajo.

  Hvala in lep pozdrav!

  • Inka P. Gerkšič
   Inka P. Gerkšič

   Pozdravljena, Brigita.

   Mazilo bi se sicer lahko uporabilo za nego stopal in pet, ampak receptura ni posebej prilagojena temu. O tem bom pisala v enem od jesenskih prispevkov. Za nego stopal in pet bi bolj priporočala kremo (emulzijo), saj se bo krema lepo vpila v kožo in ne bo puščala mastnega občutka, hkrati pa se vanjo lahko doda tudi hidrofilne (vodotopne) učinkovine, ki pomagajo pri tovrstnih težavah. Lahko pa vseeno poskusite, saj verjamem, da bo mazilo zmehčalo kožo, ravno tako pomaga pri regeneraciji in deluje protivnetno. Vseeno pa ni optimalna rešitev. Bom vesela povratne informacije, če boste poskusili.

   Srečno!

  • Avatar
   Alenka

   Za Brigito
   Moja izkušnja z razpokano kožo na petah je ta, da sem jo neverjetno izboljšala z uživanjem lanenega semena, torej od znotraj. Zdaj imam pete čisto mehke.
   Mogoče lahko pomaga tudi tebi.

   • Inka P. Gerkšič
    Inka P. Gerkšič

    Alenka, vaš komentar sem premaknila pod Brigitinega, da se ne bi izgubil spodaj med ostalo debato.

    Hvala za deljenje izkušnje, vsekakor vredno poskusiti!

   • Avatar
    Brigita

    Najlepša hvala za odgovore in deljenje vaših izkušenj. Težave ima namreč mož in je probal že več domačih kot tudi lekarniških krem, pa ni nič bolje. Sem pa že sama razmišljala o tem, da mu lahko manjkajo določeni vitamini in minerali, tako da bomo sedaj poskusili z lanenim semeni. Zanima me, koliko lanenega semena ste zaužili na dan in v kolikem času so se pokazali rezultati. Hči, ki hodi na srednjo farmacevtsko šolo je namreč rekla, da je profesorica povedala, da se ga lahko zaužije samo eno žličko na dan.

    Lep pozdrav

    • Inka P. Gerkšič
     Inka P. Gerkšič

     Na splošno je suha koža in njeno pokanje (tudi na petah) pogosto povezano s porušenim razmerjem med omega 3 in 6 v človeškem telesu. Večina ljudi ima hudo pomanjkanje omega 3 maščobnih kislin v primerjavi z omega 6. Tako da naj poskusi z dodatnim uživanjem omega 3, morda bo pomagalo. Lahko je v obliki (naravnih) tablet ali pa olja, s tem, da je olja včasih zaradi specifičnosti okusa, težko jemati.
     Za mehčanje kože na petah pa naj poskusi nožne kopeli z Epsom soljo.

    • Avatar
     Alenka

     Tudi sama sem se držala tega napotka o največ 1 žlički. Moje koža na petah se je izboljšala v cca mesecu dni, seveda pa je odvisno od toliko dejavnikov, da je težko napovedati kako hitro bo šlo. Vsekakor pa upam, da pomaga tudi vam oz. vašemu možu.

 • Avatar
  Tadeja

  Pozdravljena.
  Hči ima po obrazu brazgotine zaradi globokih najstniških mozoljev. Je ta krema primerna tudi za te brazgotine? So namreč kar globoke,tako,da se vidijo kot luknjice.
  Hvala za odgovor in lep poletni pozdrav,
  Tadeja

  • Inka P. Gerkšič
   Inka P. Gerkšič

   Pozdravljena, Tadeja.

   Brazgotine, ki nastanejo zaradi močnejših aken, so navadno atrofične brazgotine, ponavadi gre za tip “icepick” ali “boxcar” (sem želela prilepit sliko, da bi videli razliko, ampak je žal v komentar ne morem – poglejte si na internetu). Glede na to za kakšne brazgotine gre, je treba izbrati tudi ustrezno “zdravljenje”.

   Kar se tiče delovanja in učinkovin, bi bilo mazilo za brazgotine super, vendar pa ga za obraz ne bi svetovala, saj gre za anhidridni (brezvodni) izdelek. Sploh, če je koža nagnjena k mašenju por, mazilo ni primerna nega zanjo. Za obraz bi bilo potrebno narediti emulzijo (če se ne motim, znate delati kremice) in poskrbeti, da so uporabljena olja nekomedogena. Še vedno bi se vanjo lahko zajelo večino zgoraj uporabljenih sestavin, le v manjših deležih, saj bi bilo potrebno v formulacijo vključiti še vodni del.

   Vendar pa morate vedeti, da je v primeru takih brazgotin lahko kozmetični izdelek samo nega, saj se tako močnih poškodb kože ne da opazno zmanjšati (le) s kozmetiko. Še najbolj učinkovit bi bil primerno formuliran visokokoncentriran serum (odlično izobraževanje na to temo imamo že jeseni: https://www.naravni-koticek.si/delavnice/seminar-formuliranja-prestiznih-serumov/). Sicer pa so za ta namen zelo učinkoviti kislinski pilingi v kombinaciji še s kakšno primerno kozmetično terapijo, vendar pa je za tovrstne tretmaje že bolje stopiti do (kvalitetne in dobro poučene) kozmetičarke. Sami jih namreč doma ne moremo izvajati.

   Vse lepo, Inka

 • Avatar
  Saška

  Spoštovana ga.Inka!
  Zanima me,glede na to da imate veliko izkušenj in seveda prakse s to kremico za brazgotine..bi se jo dalo naročiti pri vas?
  Lp in Hvala!
  Saška

  • Inka P. Gerkšič
   Inka P. Gerkšič

   Pozdravljena, Saška.
   Žal izdelkov ne prodajam 🙂 Moje poslanstvo je to, da širim znanje in naučim ljudi, kako si kakovostne kozmetične izdelke naredijo sami. Zgornja receptura res ni kompleksna, niti izdelava ni preveč zahtevna, zato mislim, da ne bo težav, če se je lotite sami 🙂 Če pa ne bo šlo, sem pa na voljo. Prijazen pozdrav!

 • Avatar
  Anja

  Pozdravljeni
  Zanima me če se z katero kremo da celit brazgotine od mozoljev tudi dolgotrajne? In če imate kakšno kremo za celjenje ran na katerih nastane kasneje krasta?

  • Inka P. Gerkšič
   Inka P. Gerkšič

   Pozdravljena Anja,

   za nego brazgotin od mozoljev bi bilo potrebno najprej najti dobro osnovo. Torej kremo, ki ni komedogena in vam ustreza na vaš tip kože. Potem pa jo lahko obogatimo s sestavinami, ki celijo brazgotine in obnavljajo kožo. Na pamet ne morem dajati nasvetov, saj bi bilo potrebno pogledati v kakšnem stanju je koža, ugotoviti kako obsežne so poškodbe, kako zastarele so.

   Če poškodba kože ni samo površinska (epidermis – v tem primeru ni krvavitve), ampak globlja, bo rana vedno zakrvavela, saj se v dermisu nahaja preplet žil. Zato bo se bo takšna poškodba kože vedno odrazila v krasti, saj trombociti na ta način poskrbijo, da se krvavitev ustavi. Več o tem si lahko preberete pod naslovom “Nastanek rane in njeno celjenje”. V obdobju, ko je krasta prisotna, se kožo neguje predvsem na ta način, da se ji daje dovolj maščobe, da predela ne zateguje in koža ostane prožna. Več kot toliko ne moremo narediti oz. telo v notranjosti dela samo za nas – odvijajo se vnetni procesi in celice se obnavljajo.

   Če ste spraševali po kremi, ki bi bila v prodaji, vam ne znam svetovati, saj že zelo dolgo izdelkov ne kupujem več. Vse naredim sama, znanje o sestavinah in formuliranju pa delim na delavnicah, zato lepo vabljeni, da se nam na kateri pridružite. Vse dobro!

 • Avatar
  Marija

  Pozdravljeni, mož si je poškodoval ličnico na obrazu, udarila ga je veja, tako da je precej grda rana, kako naj pozdravi brazgotino.
  Lp in hvala

  • Inka P. Gerkšič
   Inka P. Gerkšič

   Pozdravljeni Marija,

   priporočam, da počakate, da se rana povsem zaceli, potem pa lahko pričnete z nego. Uporabite lahko zgornji recept in mazilo nanašate le na predel poškodbe oz. brazgotine. Seveda ga lahko po želji tudi prilagodite, a vse sestavine v trenutni recepturi so krasne za celjenje in nego.

Imaš vprašanje ali komentar? Napiši :)