Vitamini v kozmetiki in prehrani za zdravo kožo

Vitamini v kozmetiki in prehrani – za lepo in zdravo kožo

Na svojih delavnicah vedno bolj opažam, da ženske na splošno veliko razmišljamo o negi kože in pridno skrbimo za njo s kakovostnimi naravnimi kozmetičnimi izdelki, med tem ko o negi »od znotraj« ne razmišljamo toliko. Hrana je za lepoto in zdravje kože skoraj bolj pomembna od kozmetičnih izdelkov, saj vsi vemo, da je koža »ogledalo« tega, kar se dogaja v našem telesu. Vendar pa to ne bo še en izmed splošnih člankov o tem katero hrano je dobro uživati, pač pa se bom tokrat posvetila nekaj ključnim vitaminom, ki so pomembni za zdravo in sijočo kožo ter njeno normalno delovanje. Pogledali si jih bomo tako skozi prehrano, kot tudi preko uporabe v kozmetičnih izdelkih. Kateri vitamini v kozmetiki in prehrani so tisti, ki bodo našo kožo naredili zdravo in lepo?

 

Kaj so vitamini?

Vitamini so skupina bioloških aktivnih organskih spojin, katerih prisotnost v krvi pripomore danemu živemu organizmu pri vzpostavljanju zdravstvenega ravnotežja. Teh snovi organizem ne more sintetizirati sam iz osnovnih hranil, ampak jih mora prejeti od zunaj (Vir: Wikipedia). Delimo jih na lipofilne (maščobotopne) vitamine: A, D, E in K, in hidrofilne (vodotopne): C, B kompleks in H. V zadnjem času se pojavlja še pojem »vitamin F«, ki je pravzaprav kombinacija večkrat nenasičenih maščobnih kislin.

V nadaljevanju prispevka si bomo pogledali kateri vitamini v kozmetiki in prehrani so najbolj pomembni za sijočo polt.

 

Vitamini za kožo

 

VITAMINI V KOZMETIKI IN PREHRANI

ZA ZDRAVO IN LEPO KOŽO

 

Vitamin A (lipofilen)

Uporaba v kozmetiki

Večina žensk zagotovo pozna retinol, ki ga zelo pogosto zasledimo v kremah, namenjenih zreli, fotostarani, pa tudi aknasti koži. Gre za eno izmed oblik vitamina A. Retinoidi so skupina spojin, ki obsega vitamin A oziroma retinol, njegove naravne presnovke in polsintezne derivate. V kozmetiki retinoidi po aktivnosti padajo od najmočnejše retinojske kisline, preko retinala, retinola in nato retinilnih estrov, npr. retinilpalmitata, ki ga v kozmetičnih izdelkih najpogosteje zasledimo. V enakem vrstnem redu pada tudi njihova dražilnost na koži, s tem, da je v EU uporaba retinojske kisline v kozmetičnih izdelkih prepovedana in se jo lahko uporablja samo pod dermatološkim nadzorom. Kozmetika z retinolom lahko sicer dosega zelo dobre rezultate, vendar pa je retinol sam po sebi izredno nestabilen, saj je občutljiv na svetlobo in oksidacijo, zato zahteva pri izdelovanju kozmetičnega izdelka posebne postopke. Iz tega razloga pri izdelovanju domače naravne kozmetike uporabljamo predvsem retinilpalmitat.

Retinilpalmitat je aktivna učinkovina, ki spodbuja sintezo kolagena ter izboljša vlago v koži. Zmanjšuje posledice fotostaranja in pospešuje regeneracijo. Najpogosteje ga uporabljamo v anti-age kozmetiki za zmanjšanje gubic, izboljšanje prožnosti kože, pri zmanjševanju pigmentnih madežev, pa tudi v izdelkih za nego aken.

Pomen v prehrani

Vitamin A je torej ime za skupino različnih snovi. Retinol se nahaja v hrani živalskega izbora, predvsem v ribjem olju, jetrih, jajčnem rumenjaku, maslu in smetani. V rastlinski hrani pa se nahajajo karoteni (npr. beta-karoten, kje provitamin A), ki jih telo samo pretvori v vitamin A. Te se nahajajo v korenju, špinači, papaji, ohrovtu, mangu, rabarbari, paradižniku in drugih vrstah sadja in zelenjave.

Vitamin A v telesu je ključen za zdravje kože. Pomanjkanje tega vitamina se na koži kaže v povečani keratinizaciji in luščenju ter posledično lahko tudi pojavu ihtioze, pioderme ali telogenega efluvija (vrsta izpadanja las). Karotenoidi delujejo kot močni antioksidanti in v kombinaciji z drugimi snovmi zmanjšujejo nastanek aken, zmanjšajo vplive fotostaranja in delujejo proti fotodermatozi (alergija na sonce).

 

Vitamin B3 (hidrofilen)

Uporaba v kozmetiki

Vitamin B3, z drugim imenom nikotinamid ali niacinamid, je v kozmetičnih izdelkih zelo široko uporabljana aktivna učinkovina. Najpogosteje se uporablja v izdelkih za nego kože, ki je nagnjena k aknam, mozoljem in razširjenim poram, zato ga pogosto vsebuje najstniška kozmetika. Ker izboljšuje strukturo kože in zmanjšuje hiperpigmentacije, se uporablja v izdelkih za anti-age nego. Ker povečuje hidratacijo kože in zmanjšuje kožna vnetja, se uporablja tudi pri težavah s kožo kot je rozacea, psoriaza in seboreja.

Pomen v prehrani

Z vnosom vitamina B3 preko hrane skrbimo za dobro barierno funkcijo kože, kar je ključnega pomena za zdravo kožo. Pri zadovoljenih dnevnih potrebah se bodo zmanjšale tudi težave z aknasto kožo in celulitom, pomanjkanje pa se med drugih lahko izrazi tudi v dermatitisu in rdeči otečeni koži z mehurčki, če se izpostavljamo soncu. Sicer pa je pomemben tudi zato, ker ga telo sintetizira iz aminokisline triptofan, kar pomeni, da v primeru pomanjkanja niacina, telo triptofan uporabi za pretvorbo v vitamin B3. Ker triptofan med drugim vpliva na razpoloženje in spanec (iz triptofana se tvori seratonin – hormon sreče -, iz seratonina pa melatonin – hormon spanca), je torej pomembno, da imamo triptofana dovolj in posledično tudi dovolj vitamina B3.

Dobri viri niacina so perutnina in goveje meso, ribe ter pivski kvas. V manjših količinah ga vsebujejo tudi rdeča paprika in buče, arašidovo maslo, polnovredna žita, suhe slive in datlji.

 

Vitamin B5 (hidrofilen)

Uporaba v kozmetiki

V kozmetiki se uporablja provitamin B5, ki ga poznamo pod imenom pantenol. Ker je v naravi prisotna samo pantotenska kislina, se pantenol pridobiva sintezno. Pantenol v kozmetičnih izdelkih deluje kot vlažilno sredstvo, hkrati pa deluje tudi protivnetno in regenerativno. Ker spodbudi proliferacijo fibroblastov in epitelizacijo poškodovane povrhnice, pospeši celjenje ran in obnavljanje kože.

V kozmetiki je zelo široko uporabljan. Pojavlja se tako v izdelkih za nego kože kot tudi las in nohtov. Še posebej se ga uporablja v izdelkih za nego sončene ali opečene kože, poškodovane ali vnete kože ter nege občutljive kože. Tudi linije za nego las (šamponi, balzami in geli) so zelo pogoste.

Pomen v prehrani

Pantotenska kislina v telesu deluje tudi na kožo protivnetno in regenerativno, ter je pomembna pri vlogi rasti in obnove tkiv.

V živilih je pantotenska kislina dobro zastopana, saj jo vsebuje ogromno živil. Najbolj bogata z njo so jetra, meso in ribe, pa tudi mleko, jajca (rumenjak), avokado, grah, jogurt, polnozrnata žita in stročnice.

 

Vitamin C (hidrofilen)

Uporaba v kozmetiki

Vitamin C (obsežen prispevek o njem si lahko prebereš tu) se naravno nahaja v naši koži (epidermis, dermis) in ima pomembno vlogo pri nastanku kolagena. V kozmetičnih izdelkih ga uporabljamo z namenom celjenja aken, povečanja barierne funkcije kože in zmanjševanja izgube vlage, kot zaščito pred poškodbami UV sevanja in za preprečevanje nastanka starostih peg. Zato se najpogosteje nahaja v izdelkih za nego zrele kože in zmanjševanje pigmentnih madežev (fotostarana koža).

Osnovna oblika vitamina C je askorbinska kislina. Vendar pa jo je izredno težko dostaviti v kožo v stabilni, učinkoviti in ne dražeči obliki. Zato so se razvile drugačne oblike vitamina C, ki se pogosteje uporabljajo v kozmetičnih izdelkih: natrijev in magnezijev askorbil fosfat, askorbil palmitat, askorbil tetra-izopalmitat, akrorbil glukozid in drugi. Ker pa je aktivna oblika vitamina C askorbinska kislina, to pomeni, da se morajo vsi derivati askorbinske kisline, ki jih uporabimo v kozmetičnih izdelkih, pretvoriti v aktivno obliko za učinkovito delovanje na koži. Če pretvorbe ni, tudi ni želenega delovanja.

Pomen v prehrani

Za sintezo kolagena v koži ni pomemben le nanos na kožo, pač pa (celo v še večji meri) tudi uživanje vitamina C. Pomemben je tudi pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom in pri obnovi vitamina E v telesu. Pri pomanjkanju se pojavijo med drugim težave s počasnim celjenjem ran. Sadje in zelenjava sta zelo bogata vira vitamina C, med drugim najbolj: črni ribez, brstični ohrovt, kivi, cvetača, jagode, limona, špinača in številni drugi.

 

Vitamin E (lipofilen)

Uporaba v kozmetiki

Vitamin E je skupno ime za tokoferole in tokotrienole, ki jih delimo na α, β, γ in δ obliko. V kozmetiki se najpogosteje uporablja α-tokoferol, ki je med tokoferoli tudi najmočnejši. V kozmetiki ima vitamin E pomembno vlogo, saj ščiti maščobe (olja in masla, pa tudi ostale lipofilne snovi) pred oksidacijo, zato ga dodajamo vsem izdelkom, ki vsebujejo maščobe, npr. mazilom, maslom za telo, balzamom za ustnice, pa tudi kremam in losjonom, masažnim oljem ipd.

Vitamin E pa v veliki meri vpliva tudi na našo kožo. Povečuje vlažnost, spodbuja procese regeneracije, zmanjšuje negativne posledice UV žarkov, pospešuje celjenje ran, zmanjšuje vnetja,… Ker je precej občutljiv na kisik in svetlobo, v kozmetičnih izdelkih pogosto uporabljajo sintetično različico, t.j. tokoferilacetat, ki je sicer stabilnejši, vendar se mnenja strokovnjakov glede njegove učinkovitosti razlikujejo.

Pomen v prehrani

V telesu je vloga vitamina E naloga lipidotopnega antioksidanta, ki ščiti celice in druge snovi pred oksidativnim stresom. Tokoferol deluje kot lovilec radikalov s tem, da sam vstopa v reakcijo in postane radikal, vendar stabiliziran. V prehrani je za kožo pomemben, saj zmanjšuje lipidno peroksidacijo, zmanjšuje UV poškodbe, pospešuje regeneracijo kože in povečuje vlažnost kože. Odličen vir vitamina E je olje pšeničnih kalčkov ter določena druga izbrana olja, kar nekaj pa ga vsebujejo tudi semena in oreščki.

 

Povzetek – kateri vitamin izbrati za svoj izdelek?

Vitamin C za kožo

Vitamini v kozmetiki so zelo pogoste sestavine. Izbira primernega vitamina je predvsem odvisna od tega kakšen izdelek imaš namen narediti. Če izdeluješ vodne izdelke (npr. tonik, šampon, milo), boš uporabila hidrofilne vitamine. Če boš izdelala anhidridne oz. brezvodne izdelke (mazila, masla, balzami ipd), uporabi lipofilne vitamine. Če formuliraš recepturo za emulzijo, ki vsebuje tako vodno kot oljno fazo, pa si lahko privoščiš in uporabiš vse 😉 Vendar pa vedno glej, da bo izbira vitaminov, tako kot ostalih sestavin, podpirala namen izdelka. Ne vključuj sestavin v izdelke le zato, ker jih imaš in so pri roki, pač pa vedno v naprej premisli kaj je cilj tvojega izdelka. Katero težavo bo reševal? Kdaj ga boš uporabljala (dnevna ali nočna nega)? Ali gre za negovalen izdelek ali dodatno nego (npr. serum)?

Veselo formuliranje ti želim! 🙂

Imaš vprašanje ali komentar? Napiši :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.